Най-голямата израелска военна компания има интерес към подмяна на радарите на армията

Най-голямата израелска военна компания има интерес към подмяна на радарите на армията

© ELTA SystemsНай-голямата израелска компания в отбранителната индустрия - държавната Israel Aerospace Industries (IAI), има интерес към бъдещия търг за доставка на нови радари за нуждите на българската армия, съобщиха на пресконференция днес нейни представители. Тя ще участва в бъдещия търг за доставка на подобни системи, който се очаква да бъде обявен в края на тази или началото на следващата година.


Днес на среща в Министерския съвет с представители на компанията "Локхийд Мартин", от която България купи самолети F-16, премиерът Бойко Борисов потвърди, че покупката на нови радари е следващата стъпка от модернизацията на армията.


IAI е основана през 1953 година и в момента работи в 90 страни, като 85% от продукцията е за износ. За миналата година приходите от продажби са за 4 млрд. долара, а се работи по поръчки за още 13.5 млрд. долара. IAI ще се включи в търга с дъщерната си компанията ELTA Systems, която твърди, че предлага едни от най-съвременните радарни системи, позволяващи засичане от балистични ракети, през всички видове самолети до дронове.

Най-голямата израелска военна компания има интерес към подмяна на радарите на армията

© ELTA Systems


За миналата година ЕLTA Systems има приходи от продажби 1.2 млрд. долара, като работи по поръчки за още 4.1 млрд. долара. Нейните мултифункционални радари от последно поколение се ползват от армиите на Израел, САЩ, Канада и Чехия. На тях са продадени общо над 100 радарни системи.
Българската поръчка е за 7 радарни системи, като пет са с далечен обсег на действие, а две за среден обсег. Очакваната стойност на договора е между 150 и 200 млн. евро, като срокът за изпълнение е две години.


Можем да се вместим в този бюджет и тези срокове, коментира маркетинг мениджърът на "Елта системс" Алон Каплан. Той допълни, че задължително в поръчката ще бъдат включени и български компании, които ще останат дългосрочни партньори и за други поръчки. Вече дори имало предварителни споразумение с няколко фирми.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Това е доста добро предложение.
  Израелците тестват почти ежедневно в реални условия качествата на радарните си системи и опитът в изграждането им е незаменим.
  И са доказано успешни.

  Panta rhei....
 2. 2 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#1] от "Molossian":

  хасбара

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 3. 3 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Ефективната ПВО е по-важна дори от новите ескадрили. И още три пъти по осем самолета да купим, пак са смешно малко, съпоставени с руските и турските. От околните страни само Македония и Албания са ни по силите.
  А добрата ПВО е добра защита, евентуалният агресор би се поколебал заради загубите.

 4. 4 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Ако са същите с които ловят ракетите от Газа, веднага да ги взимаме... Все пак там се ползват нон стоп с доказана ефективност.. Са с какво ще ги сваляме не знам, ако има специалисти да кажат дали трябва и ПВО_то да се ъпгрейдва. Но израелски радар звучи като добро начало.

  Pure Chewing Satisfaction
 5. 5 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страхотна възможност за България! Сътрудничеството с ЕЛТА трябва да стане приоритетно и в много по-широк спектър !

 6. 6 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Ефективната ПВО е по-важна дори от новите ескадрили. И още три пъти по осем самолета да купим, пак са смешно малко, съпоставени с руските и турските. От околните страни само Македония и Албания са ни по силите. А добрата ПВО е добра защита, евентуалният агресор би се поколебал заради загубите.
  —цитат от коментар 3 на magnas  До коментар [#3] от "magnas":

  Така е, но добрата ПВО иска И самолети ... А тези радари са добри, но сами по себе си са просто добри мишени ...

 7. 7 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 585 Любопитно

  До коментар [#4] от "Bedtime for Democracy":

  Далеч не съм специалист, но "Железния купол" е добра идея.

 8. 8 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Щеше да е добре израелците да модернизират и танковете ни. Доколкото разбрах, модернизирането остава у български компании.

 9. 9 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  И от кого ще се пазим, при положение, че сме съседи само със съюзници или с приятелски държави? Май само едни пари да се похарчат. Пък и с тия амер. бази, едва ли някой ще си позволи да ни нападне. Да не говорим, че няма и защо. Нямаме териториални спорове със съседи, както и неуредени въпроси. Дори и след време да се появят /създадат/ такива, ще минат доста години докато се стигне до ескалация и последваща война.
  За да не те нападнат трябва да си или много силен или много слаб. В първия случай няма да смеят, а във втория ще им е неудобно да е се излагат пред света нападайки мирна и беззащитна държава. Така де, срамота е да нападаш някой съвсем беззащитен.
  За съжаление ние нямаме пари да бъдем много силни. То и достатъчно хора вече нямаме.

 10. 10 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#9] от "rvr12572942":

  ... За да не те нападнат трябва да си или много силен или много слаб. В първия случай няма да смеят, а във втория ще им е неудобно да е се излагат пред света нападайки мирна и беззащитна държава. Така де, срамота е да нападаш някой съвсем беззащитен...
  —цитат от коментар 9 на rvr12572942


  Това е толкова несериозно, че не заслужава коментар.

  NATO не е охранителна фирма, а военен съюз. Идеята е слаби поотделно страни да са силни заедно. Като така ни трябва малка модерна армия. Не страшилище като във времената на Варшавския договор и със сигурност не толкова скъпа (12% БВП).

 11. 11 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сътрудничество! Възможно най-широко, дори до коопериране. Системи, изпитани в бойни условия, изключително високи технологии. Създайте на ЕЛТА привилегировани условия, ако е нужно. От Това можем само да спечелим, с оглед на перспективата.

  без подпис!
 12. 12 Профил на turtle
  turtle
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И от кого ще се пазим, при положение, че сме съседи само със съюзници или с приятелски държави? Май само едни пари да се похарчат. Пък и с тия амер. бази, едва ли някой ще си позволи да ни нападне. Да не говорим, че няма и защо. Нямаме териториални спорове със съседи, както и неуредени въпроси. Дори и след време да се появят /създадат/ такива, ще минат доста години докато се стигне до ескалация и последваща война. За да не те нападнат трябва да си или много силен или много слаб. В първия случай няма да смеят, а във втория ще им е неудобно да е се излагат пред света нападайки мирна и беззащитна държава. Така де, срамота е да нападаш някой съвсем беззащитен. За съжаление ние нямаме пари да бъдем много силни. То и достатъчно хора вече нямаме.
  —цитат от коментар 9 на rvr12572942


  Единственното зряло и умно мнение.
  От друга страна някои обаче трябва да спечелят комисионни от зделката.... така че ще ги купим

 13. 13 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#9] от "rvr12572942":

  АКО ИСКАШ МИР ГОТВИ СЕ ЗАВОЙНА!

 14. 14 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Авияцията е много по-необходима от наземните системи за ПВО. Наземните зенитно-ракетни комплекси са бошлан работа, силната авияция, може да спре всеки въздушен агресор. Пример, Арабско-Израелските войни, и по стар пример от ВСВ битката за Британия. Едно време имаше един лаф, ПВО-то е като космите на "простата кърджапийска ...." пречи но не спира. Примери, двете войни в залива как противодейства иракското ПВО , и косовската воина какво направи сръбското ПВО? И пак първата война в залива, с какъв успех американските системи "Патриот" противодействаха на атаките на Ирак с балистични ракети по Кувейт и Израел?

 15. 15 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Реална заплаха е откъм Черно море, не знам среден или далечен обсег, но там е проблема...
  Откъм Сърбия и Македония няма проблеми...

 16. 16 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#8] от "pavian":

  Нали трябва и аз хляб да ям. Какво като са български?😉

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Ако са същите с които ловят ракетите от Газа, веднага да ги взимаме... Все пак там се ползват нон стоп с доказана ефективност.. Са с какво ще ги сваляме не знам, ако има специалисти да кажат дали трябва и ПВО_то да се ъпгрейдва. Но израелски радар звучи като добро начало.
  —цитат от коментар 4 на Bedtime for Democracy


  Железен купол са разработка и монопол на Рафаел, въпреки че радарната м система е на Елта., от 2012- та се произвеждат и в САЩ след като Обама издейства финансирането им за Израел. Вече участват и Боинг..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#9] от "rvr12572942":

  дали сме само сред приятелски държави или има и предателски и братушковски...
  И да, едва ли има смисъл да се готвим за самостоятелна защита срещу тях, но все пак трябва да участваме, и да се надяваме на солидарност. Знам русофилите предпочитат да свалят гащи.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 19. 19 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 585 Весело

  До коментар [#16] от "PETZL":

  Не се сърди, ама се съмнявам в качеството на тази модернизация. Искрено се надявам да не съм прав, разбира се.

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Израелските продукти за отбрана са на много високо ниво, но трябва да стане конкурс.Производители на радари има много !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Весело

  Защо никой не коментира безаналоговите руски лепила С-200, С-300, С-400 и т.н. до С-1500?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 22. 22 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Защо никой не коментира безаналоговите руски лепила С-200, С-300, С-400 и т.н. до С-1500?
  —цитат от коментар 21 на mitko11


  Защото бъркаш крушите с тиквите!
  Правиш ли разлика между радарна система и зенитен комплекс?

 23. 23 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  И защо са и на армията радари? Първо, има огромна разлика между радар за обзор и такъв който е част от ПВО . Вторият е работещ в единна система с команден пункт, централен компютър и всички други части от ПВО-то, като радара за водене ракетата /осветяване целта. Радар за обзор и контрол на въздушното пространство се ползва с постоянни дежурства като се следи и гражданският трафик, а ако има нарушител или друга причина се уведомява тогава ПВО командването , то дига съответните дивизиони. Разбира се може да е под една шапка всичко, но тогава и ВВС трябва да е в кюпа и още части. За радиосъобщения, радиоелектронна борба, и тн. При положение че имаме само радари, ще можем да виждаме че има нарушител и ще се вдига ВВС. Щото ПВО де факто нямаме.

 24. 24 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Израелските продукти за отбрана са на много високо ниво, но трябва да стане конкурс.Производители на радари има много !!
  —цитат от коментар 20 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  В момента най-перспективния радар който е бъдещето е руският на техтология кръстена от тях РОФАР. Активна фазирана решетка на елементи работещи на радиофотоника. Това са принципно различни методи на радиолокация с огромно бъдеще, претендират че на 400км може лице на човек да различи. Не само неметални предмети ще са видими, примерно стел изобщо няма ефект. Другото предимство е че може антената да има всякаква форма и да е в обшивките на кораби самолети и навсякъде.

 25. 25 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#24] от ".":

  Кратко резюме на последните ти два коментара:

  1. Пичове, не купувайте от евреЙте...и още 20 реда обяснения защо не😀 'Ма това че тези радари виждат почти всичко наоколо, и са ДОКАЗАНО УСПЕШНО интегрирани с антиракетна система )(Железен купол) е без значение-БРАТЯ, НЕ КУПУВАЙТЕ, ЗА БОГА😀😀😀😀

  2. Купете нещо което "е бъдещето":

  В момента най-перспективния радар който е бъдещето е руският на техтология кръстена от тях РОФАР. Активна фазирана решетка на елементи работещи на радиофотоника. Това са принципно различни методи на радиолокация с огромно бъдеще, претендират че на 400км може лице на човек да различи. Не само неметални предмети ще са видими, примерно стел изобщо няма ефект. Другото предимство е че може антената да има всякаква форма и да е в обшивките на кораби самолети и навсякъде.
  —цитат от коментар 24 на .


  Ооооооооо, мама обама😀😀😀 Купете си бъдещето : "...принципно различни методи на радиолокация с огромно бъдеще, претендират че на 400км може лице на човек да различи..."...ПРЕТЕНДИРАТ😀😀😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 26. 26 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#19] от "pavian":

  Модернизира се според заделените пари.😊

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK