Деца срещу деца: как сексуалната ориентация стана повод за "прочистване" на Пловдив

Деца срещу деца: как сексуалната ориентация стана повод за "прочистване" на Пловдив

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Замеряни с яйца и камъни, одрани, блъскани, наплюти и ранени момичета.


Това е резултатът от акция по прочистване на градската градина в Пловдив срещу момичета с "неправилна сексуална ориентация", организирана от група момчета в неделя - 27 септември.


От двете страни са деца в тийнейджърска възраст. Нападателите са се събрали чрез социалната мрежа "Инстаграм", като конкретен организатор не може да бъде посочен. Стига се до намеса на полицията, но няма арестувани. Част от свидетелите на нападението, което става в светлата част на почивния ден в самия център на града, твърдят, че сред атакуващите младежи има представители на футболни агитки от града. Пострадалите съобщават, че родителите им се страхуват да ги пуснат на училище.
От прокуратурата проверяват инцидента. Пред "Свободна Европа" говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев заяви, че според първоначалните данни сред извършителите има и непълнолетни, и малолетни. В проверката участва и инспектор от детската педагогическа стая.


От Българския хелзинкски комитет (БХК) призоваха властите "бързо и ефективно да изяснят фактите около случилото се и да не премълчават хомофобския мотив на деянието". "Очакваме системна и адекватна работа с нападателите и техните семейства, за да стане ясно, че подобни прояви са противозаконни, наказуеми и обществено неприемливи. Необходим е ясен сигнал, че нарушенията и престъпленията, предизвикани от омраза по признак сексуална ориентация, не се ползват с мълчалива протекция от страна на правоохранителните и правораздавателните органи", пише още в позицията на организацията.


Какво се случва


Всъщност случилото се в неделя е втори случай в рамките на няколко дни. Първият инцидент е в петък - 25 септември, когато група момчета, отново в градската градина, замерят момичета с яйца - това разказаха две свидетелки пред "Нова телевизия". По думите им тогава не се е стигнало до по-сериозен инцидент. Последвал е обаче призив в "Инстаграм" за събиране в неделя на същото място, за да се прочисти градът. Той е бил придружен от закани и постове със задраскани знамена за ЛГБТИ общността, разказа за "Дневник" Георги Божилов, който разпространява в мрежите видео от сблъсъците, притеснен от случилото се.


В неделя - 27 септември, групата момчета - по думи на свидетели на видима възраст 14-15 години, шества из центъра на Пловдив. Този път са оборудвани с пръти и вериги. Когато стигат до градската градина, започват да мятат и камъни. В репортаж на "Нова телевизия" от 29 септември сутринта се вижда празен басейн, в който са попаднали хвърлените камъни. В един момент започва нещо като гонка - момчетата плюят, удрят и повалят момичетата. Според Георги Божилов, който не е бил в района по това време, но е бил наясно какво ще се случи, защото е следял "кампанията" в "Инстаграм", сред атакуваните момичета е нямало такива с различна сексуална ориентация.


Резултатът след прочистването е едно припаднало момиче, друго е било цялото в кръв, трето е с одрана буза, четвърто е било ритано, разказват още свидетелите. Първоначално се отзовават двама полицаи, които обаче не успяват да овладеят ситуацията. Идва подкрепление от жандармерията, които успяват да разгонят момчетата. Те излизат от градската градина и се насочват към площад "Съединение", където наплюват и други момичета.


Георги Божилов, който по време на инцидента в градската градина се прибира от Ямбол, отива директно на площад "Съединение". Там среща свои приятелки, които са били плюти. "Много ми стана болно и тъжно. Почувствах се безсилен, че не съм бил там. Важно е да се отбележи, че е имало хора, които са седели и са гледали какво се случва", казва младежът, който е на 16 години. Разпознава сред младежите хора, които са фенове на футболните отбори, но под клипа, който поства в "Инстаграм", други привърженици на отборите искат да се разграничат от тях.


"Срещу нас тръгнаха момчето, което организира цялата тази идея, и другите момчета, които бяха над 30. Като ни видяха нас, първо казаха: "Не, тези не са гейове, тях ги оставете." Но имаше едно момиче с нас. Тя просто беше с къса коса и нищо друго, а те съдят по външния вид", разказа пред "Нова телевизия" едно от потърпевшите момичета.


Среда, в която растат насилници


В становището си БХК призовава институциите, които се занимават с благосъстоянието на децата
(Министерствата на образованието и науката и на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето) да проявят остра загриженост. "Вече години наред децата и подрастващите стават свидетели на нарастваща публична агресия, нормализиране на езика на омразата и официализиране на предразсъдъците и отхвърлянето на различността. Образователните стандарти не дават достатъчни гаранции за създаване на дух на толерантност и приемане в българското училище; нещо повече - допуска се то да формира предразсъдъци, омраза и агресивно отхвърляне", пишат още от организацията.


Според тях в подобна среда децата нямат друг шанс, освен да израснат като насилници и жертви.


Симеон Василев, фондация Глас

© Цветелина Белутова, Капитал

Симеон Василев, фондация Глас


Системна липса на реакция от институциите


"За потресаващите действия на тези деца вината носят институциите, които системно не се противопоставят на хомофобията и езика на омраза. Поведението на нападателите е пряко последствие от насажданата политическа агресия към ЛГБТИ общността", коментира пред "Дневник" Симеон Василев, председател на фондация "Глас".


По думите му основни говорители на тази агресия са най-вече представителите на участващата в управлението коалиция "Обединени патриоти", които системно използват реч на омраза, криейки се зад псевдопатриотични лозунги. "Сегашният случай в Пловдив не е изолиран, а следствие на тази тенденция. Преди две години Александър Сиди, депутат от ВМРО, публично заяви, че ще изпoлзва "незаконни средства" да спре фотоизложбата "Балканска гордост # Balkan Pride". Тогава прокуратурата в града не разследва подадения от нас сигнал", припомня още Василев.


Тази година Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което тя отказва да упражни правомощията си по подадена от фондация "Глас" жалба за онлайн хомофобски заплахи и обиди. "Затова смятам, че има системна нереакция от страна на институциите и вербална агресия, която неминуемо прераства дотук - една група тийнейджъри да влизат в ролята на прочистващи парка, гордо носещи фашистки символи. Ако ние като общество, институции, училища, местна власт, родители не вземем мерки, при следващата подобна атака може да се стигне до фатален край", смята още Василев. Той припомня, че на 30 септември се навършват 12 години от убийството на Михаил Стоянов в Борисова градина в София по същите подбуди. "А Наказателният кодекс още не признава като мотивирани състави сексуалната ориентация и полова идентичност."


Възпитанието в уважение към различния


"Важно е родителите да изследват в себе си как гледат на различните, защото това ще е и посланието, което ще предадат на децата си. Ако те не приемат хомосексуалистите и говорят за тях с гняв, като за хора "второ качество", вероятността децата им да правят същото е много по-голяма", коментира пред "Дневник"
Валентина Димитрова, семеен психотерапевт.


Според нея често в изказванията си спрямо гейовете родителите толерират насилието. "Може да се обяснява на децата от най-ранна детска възраст, че всички сме различни, така както няма двама души с еднаква ДНК, така всеки носи своя характеристика, която трябва да бъде уважавана. Потърпевшите носят преживяване на срам, вина, обида, че са "наказани" заради това, което са, равносилно е някой с различен цвят на кожата да бъде " наказан", защото не е роден като другите", казва още Димитрова.


По думите й това затвърждава преживяването, че "нещо не ми е наред" и ако липсва приемане и подкрепа от близки хора, може да доведе до много голямо вътрешно противоречие около формирането на идентичността, което да постави жертвата в риск - депресия, неприемане на себе си, самонараняване и т.н. Родителите и близките на жертвите в тези моменти е важно да бъдат подкрепящи и самите те да потърсят подкрепа, ако имат нужда, за да се справят по-добре със ситуацията.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK