Проектът за нова конституция е замразен в очакване на становището на Венецианската комисия

Десислава Ахладова, министър на правосъдието

© Велко Ангелов

Десислава Ахладова, министър на правосъдиетоПроектът за нова конституция, който бе изненадващо анонсиран от премиера Борисов преди месец и половина, ще бъде замразен до получаване на становище от Венецианската комисия.


Това се разбра от изявлението на министъра на правосъдието Десислава Ахладова на извънредния брифинг по повод обявения днес доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в сграните от ЕС.


На 18 септември т.г. председагелят на Народното събрание
Цвета Караянчева е изпратила писмо и проекта на ГЕРБ за нова конституция до Венецианската комисия


- институцията на Съвета на Европа за демокрация чрез право, и очакваме становището, информира министър Ахладова. На уточняващ въпрос се изясни, че до получававе на становището проектът няма да бъде придвижван във вида, в който бе оповестен.


В сряда и депутатът от управляващата партия Десислава Атанасова съобщи, че ГЕРБ ще пита Венецианската комисия, и наред с това призова да дадат предложения по проекта всички парламентарни партии и независими депутати.


В очакване на становище от Венецианската комисия е и другият проект - за т.нар. независим прокурор, който фигурира и в новия доклад на ЕК


Проектът за "независимия прокурор" е изготвен през 2019 г. от екипа на бившия правосъден министър Данаил Кирилов. Този проект е опит за се отговори на настоятелните препоръки както на Венецианската комисия, така и на мониторинговите доклади на ЕК да се създаде механизъм за ангажиране на наказателна отговорност на главния прокурор при данни за претъпление. Венецианската комисия вече се е произнасяла веднъж по този проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ и Закона за съдебната власт /ЗСВ/ и Министерството на правосъдието се е съобразило с препоръките, сега се чака новото становище на Венецианската комисия, информира Ахладова.
На фона на заявената неотдавна от новия зам.-председател на Венецианската комисия Филип Димитров подкрепа на управленските действия очакването на становищата на комисията са заредени с интрига, доколкото неговото отношение влияе на решенията.


"Докладът на ЕК е положителен и обективен"


- тази обобщена оценка, която е и първият институционален коментар на обявения днес доклад на ЕК за върховенството на закона, очаквано, както след всеки от досегашните мониторингови доклади, направи министър Ахладова.


ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, което съвпада с приоритетите на правителството, посочи Ахладова, която пое поста преди месец от Данаил Кирилов.


По отношение на коментирания и в новия доклад въпрос за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор правосъдният министър обясни, че становището на Венецианската комисия е важно:


" След становището на Венецианската комисия правителството ще предприеме стъпки, като съответно поема ангажимента, че ще бъдат изпълнени препоръките", заяви правосъдният министър.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Нема страшно, Фичо е там, и конституцията на Централноафриканската република да му изпратиш, ще каже окей.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Кого заблуждават? За нова конституция е необходимо Велико народно събрание. В този парламент не могат да съберат сто и шейсет гласа за да свикат ВНС.
  Тупкат топката.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Конституцията замразили, ама строежа на Руски поток - не. И го строи руска фирма с руски работници.
  https://www.facebook.com/gdboec/videos/371400127569396

 4. 4 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Интересно "патриотите" дали ще имат нещо против България да се допитва до чужбина за собствената си конституция.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7633 Неутрално

  Филип Димитров зам.-председател на Венецианската комисия:
  ''"Хубаво би било хората, които виждаме на протестите, вместо да повтарят 3-4 мантри, да имаха някакво по-широко разбиране за нещата. Чух някакви хора да говорят (сред тях имаше и млади) "сега ние ще махнем тези и след тях ще дойдат добри и честни хора и политици". Не знам от чужбина ли ще ги внасяме, от някаква съседна галактика ли ще дойдат? Не видях да ми ги посочват. Когато човек казва такова нещо, трябва да има някого предвид. Идеята, че ние сега ще махнем това и другото ще падне от небето, дори и за млади хора не е препоръчителна. Тези, които искат да променят държавата и да я правят по-добра, може би трябва да хвърлят усилията си в това не само да бъдат на площада, което е лесно, а и в своята подготовка за това, което може да предложат.''

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7633 Неутрално

  Филип Димитров зам.-председател на Венецианската комисия:
  ''Въпросът не е да се гледа на представителите на нацията като на врагове, изедници и мракобесни фигури, които пречат на народа да живее. Моят съвет към тези юнаци, които искаха толкова дълго това и станаха повод в този проект за нова конституция да се постави така ребром въпросът, да си помислят как да намалят унищожаващите приказки по отношение на свои представители и да ходят на избори. А не след като се проведат избори да заявяват, че те са били честни само когато на тях им отърва. Сега като има избори и избраният е някой те са ок, обаче другите избори винаги били опорочени - как става това?"

  [email protected]
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Нова конституция няма и няма да има, защото не е сега момента този червен рудиментарен остатък да бъде изхвърлен!!!

 8. 8 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 493 Неутрално

  "Този проект е опит за се отговори на настоятелните препоръки както на Венецианската комисия, така и на мониторинговите доклади на ЕК да се създаде механизъм за ангажиране на наказателна отговорност на главния прокурор "

  Този проект е опит да НЕ се създаде механизъм за ангажиране на наказателна отговорност на главния прокурор, за да може простата СИКаджиска МУТРА да продължава да бъде закриляна от позрния КАСКЕТ, за да може умствено препятстваният Цветанов да продължава да мърси общественото пространстово (готват го за заместител на ГЕРБавия вожд), за да може тъпата кърджалийска п@тка да се блещи на 2/3 от българите, които искат ГЕРБавата шайка и Д(п)С да бъдат изметени в едно със Сараите и Пеевски.
  Това е т.н. "проект" на ГЕРБавите - опит за продължат разграбването, развращаването и опростачването на БЪлгаиря поз закрилата на милиционерския КАСКЕТ.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Каква нова конституция, Това беше един опит на Борисов да отдалечи оставката си и да се прави на демократ. Никаква нова конституция не ни трябва, просто трябва да спазваме върховенството на закона, за което толкова много се говори напоследък

 10. 10 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#4] от "Locke":

  Надявам се, че питате с ирония!
  Инетресно, дали "патрЕотите" ста пропуснали, че ние сме част от ЕС и НАТО и като такива, не сме "чужбина" за институциите на тия организации.
  Или не са забелязали, че от "чужбина", т.е. ЕС идват МИЛИАРДИ безвъзмезно у нас.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  Отлично знаят НЕДОНОСЧЕТО СИ и се СНИШАВАТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#10] от "За европейските граждани ГЕРБ e БСП":

  Въпросните патриоти непрекъснато ни бранят от джендърите и мултикултурализма в ЕС, а сега техният коалиционен партньор пита същите джендъри как да напише конституцията на България. Така че не питам с ирония, наистина искам да знам как ще реагират. Все пак без тях управляващата коалиция няма.

 13. 13 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Нова конституция няма и няма да има, защото не е сега момента този червен рудиментарен остатък да бъде изхвърлен!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Че "новата" ГЕРБ-ерска конституция е препис на старата.

 14. 14 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Нова конституция няма и няма да има, защото не е сега момента този червен рудиментарен остатък да бъде изхвърлен!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Нова конституция няма да има, защото ГЕРБавите я пишат така както педофили (прости педофили при това) биха написали правила за закрила на децата. Това просто няма да мине!
  ГЕРБава "конституция" - СИК и Д()С заедно за "демокрация" под "закрилата" на простия КАСКЕТ.

  ОСТАВКА бе "Вие сте прости и аз съм прост"!!!
  ОСТАВКА БЕ "проста кърджалиска п...а"!!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 15. 15 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#12] от "Locke":

  Гледай движението на парата

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  “Конституцията замразили, ама строежа на Руски поток - не.”

  По една конституция не може да тече евро за братушките.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#12] от "Locke":

  Ще си мълчат. Теа "патрЕоти" за пари ще си наврат и каскетите в г@з@.
  А парите идват от ЕС. Толкоз.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 18. 18 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 530 Неутрално

  "След становището на Венецианската комисия правителството ще предприеме стъпки, като съответно поема ангажимента, че ще бъдат изпълнени препоръките", заяви правосъдният министър."

  Венецианската комисия е давала вече становище. Реакция от страна на управляващите - 0

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Ако някой още не е разбрал какво се крие зад паническия пиар с изтребителите - аз го написах още вчера.

  Днес Илиян Василев го потвърди:
  https://clubz.bg/104491-borisov_zalaga_vsichko_za_da_prodade_bylgarskiq_segment_na_turski_potok_na_sasht

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5568 Любопитно

  Фризерът на каква температура е настроен? Да не премръзне проекта?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#2] от "K2":

  E те нямат намерение нито да променят конституцията, нито да свикват ВНС. Всичко е тупане на топката... ако изкарат още 2 месеца, ще изкарат и до редовните избори, които пък ще организират от позицията на силата и тоталния контрол.

  И накрая ще се фръцнат и ще кажат "ми те другите не искат да правят реформи. Ето ние опитахме, но другите ни блокираха".

  Да не говорим, че да питаш Венецианската Комисия за проект на коституцията ти е тотална глупост (което те също много добре разбират)

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 22. 22 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3613 Гневно

  Двете тетки са се взели насериозно , а това е зле за общественото здраве....( ще ни карантинират , но не заради коронавируса , а заради масовото търпение...).

 23. 23 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Бля-бля-бля!
  Това го дъвчат 10 години, без истинска реформа в Съдебната власт и специално в Прокуратурата и слугинстващия на нея и другите властници Висш Съдебен Съвет. Напротив, състоянието се влошава и вече изобщо не може да се говори за истински независими три вида власт.
  Оставка Борисов!
  Оставка Гешев!
  Оставка на Висшия Съдебен Съвет и нови правила за избор на ВСС с категорично намаляване на влиянието и квотите на политиците!

 24. 24 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Как така някаква глобалистка комисия ще одобрява нашата конституция? Кой каза че България не е под европейско/глобалистко робство? Веднага напускане на ЕС!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 25. 25 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Остава фигуранта и Христо Иванов да предоставят свпите проекти.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 26. 26 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 678 Весело

  До коментар [#1] от "Един вампир броди из Европа":

  А ти защо подценяваш Централно африкансите юристи? Малко не-BLM ми се струваш.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 27. 27 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Чудовището Борисов получи на практика положителен доклад.
  Сигурен съм, че няма да му бъде проблем да прокара ВНС и
  изменения в Конституцията.

  Накратко. Продължава да ни ебе с 400 с мощната подкрепа на ЕК и ЕНП.
  Калинките стават все по расови, а суджуците по-мазни.
  За няколко месеца герберите усвоиха десетки милиарди лева.
  Да ни е честит хилядолетният герберски райх, избран от цигани
  и крепен от американци.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#25] от "Корки":

  Защо ? За да преписвате и крадете от по-умните ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#23] от "Jordan J":

  ГВРБ не направиха НИТО ЕДНА реформа за всичките години на калпавото си и некадърно управление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  Защо, нали конституционалисти в България ви казаха, че промените са смешни и абсурдни.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivo":

  Това ли ви е мокрия сън на милиционерите ? ГРЕДА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#25] от "Корки":Защо ? За да преписвате и крадете от по-умните ли ?
  —цитат от коментар 28 на КМЕТ В СЯНКА


  Ние имаме проект за конституция, но чакаме да ви изненадаме изодзадзе(с200).

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 530 Весело

  Еднокнижниците пишат Конституция?! Сещам се за едно заглавие на книга: "Сговор на глупци". Интересна книга ...

  master
 34. 34 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":  До коментар [#23] от "Jordan J":ГВРБ не направиха НИТО ЕДНА реформа за всичките години на калпавото си и некадърно управление.
  —цитат от коментар 29 на КМЕТ В СЯНКА


  Прав сте. Гербаджиите, под диктата на тримата шишковци и зловредната роля на Цацаров съвсем целенасочено блокираха и спряха всякаква съществена съдебна реформа и само за парлама направиха тук-таме дребни имитации на някакви промени,

 35. 35 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#25] от "Корки":Защо ? За да преписвате и крадете от по-умните ли ?
  —цитат от коментар 28 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете да криеш ценностите и приоритетите си не е умно, защото явно те са нещо срамно.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK