И COVID кризата не спря желанието на абитуриентите да учат в чужбина

Снимка: Техническият университет в София

Снимка: Техническият университет в СофияИ COVID кризата не спря желанието на абитуриентите да учат в чужбина. Не се забелязва и отлив на желаещите чужденци да следват в България.


Все още тече записването на чуждестранни студенти в българските университети, след средата на октомври ще е известен окончателният им брой - това отговориха пред "Дневник" от учебните отдели на Техническия университет в София, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", медицинските университети в Пловдив и София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Университета по национално и световно стопанство. Повечето от тях обаче посочват, че до момента не се забелязва спад на желаещите чужденци да учат в България заради коронавируса.


За първия семестър на миналата академична година 422 чуждестранни студенти са се записали в български висши училища. През 2018/2019 г. техният брой е 290, сочат данните, предоставени от министерството на образованието по запитване на "Дневник".
Не се забелязва и отлив на българи, които желаят да учат в чужди университети тази година, под 5% е намалял броят им като пряко следствие на пандемията, отбеляза Николай Христанов, мениджър висше образование и консултант на международното изложение "Световно образование", което ще се проведе виртуално между 1 и 6 октомври. "Българските семейства не разпознаха риска от коронавирус като фактор, определящ дали детето им да пътува за чужбина", посочи той на пресконференция в понеделник.


По предварителни данни около 5-5.5 хиляди български студенти и тази година започват образованието си в западни университети, съобщи Христанов. По думите му повечето чужди висши училища са предприели хибридна форма на обучение, като студентите могат да избират дали да се обучават онлайн или присъствено. А повечето от българите вече са отпътували за държавите, като ще решават на място кой вариант да изберат.


Данните, предоставени от просветното министерство след запитване от "Сега", също показват спад в броя на легализираните дипломи за средно образование, които се изискват за обучение зад граница. През 2018 г. те са били 5307 на брой, докато през 2019 министерството е издало 4901 удостоверения Apostille на дипломи за средно образование. От началото на настоящата година до 1 септември са издадени 3204 удостоверения.


Българските университети също започват присъствено. В понеделник Техническият университет в София откри новата академична година 2020/2021, като занятията за бакалаврите започнаха в същия ден, а за магистър ще започнат на 12 октомври. Засега се предвижда учебните занятия да бъдат присъствени при стриктно спазване на изискванията за носене на лични предпазни средства, физическа дистанция и извършване на периодична дезинфекция.


Само първокурсници и преподаватели са поканени на тържествено откриване на академичната учебна година на 5 октомври в Медицинския университет в София. Така подхожда и Софийският университет, който отваря врати днес. Предлага се в зависимост от това дали обстановката се влошава или подобрява факултетите сами да избират към каква форма на обучение да преминат - присъствено, смесено или онлайн обучение. Поради епидемиологичната обстановка официално откриване на учебната 2020/2021 г. в Пловдивския университет няма да има.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Университетското образование е демоде. 4 години и харчене на десетки хиляди и накрая в много случаи напълно бесмислено.

 2. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Неутрално
 3. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Университетското образование е демоде. 4 години и харчене на десетки хиляди и накрая в много случаи напълно бесмислено.
  —цитат от коментар 2 на Daria


  И Баце таке мисли! Овце можеш да пасеш и без да ти трябва първи клас.

 4. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Весело

  Университетското образование е демоде. 4 години и харчене на десетки хиляди и накрая в много случаи напълно бесмислено.
  —цитат от коментар 2 на Daria


  Ха-хааааа

  Това го изтропай на децата си

  Нас и децата ни остави да страдаме с университетските си образования

  ха-хаааааааа

 5. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  К'ъв ковид, всичко бега през глава оттука.

 6. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Дано младите осъзнават каква огромна възможност е да се движат и учат свободно, където пожелаят...

 7. 8 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  К'ъв ковид, всичко бега през глава оттука.
  —цитат от коментар 6 на Хи-хи


  Други идват.

  За първия семестър на миналата академична година 422 чуждестранни студенти са се записали в български висши училища.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 8. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daria ":

  Да Цецо, така е.

 9. 10 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Университетското образование е демоде. 4 години и харчене на десетки хиляди и накрая в много случаи напълно бесмислено.
  —цитат от коментар 2 на Daria


  Образованието никога няма да бъде демоде независимо дали е уноиверситетско или не. В България за 30 години превърнаха университетското образование в ненужен парцал без никакво покритие (диплома).
  50 + университета "преподават" никому ненужни специалности (География, публична администрация и мноооого други), като на входа и изхода влизат и излизат неграмотни хора.
  Образованието е оглдален образ на здравеопазването как се наливат пари в черна дупка. Колко млрд. лева се наляха само за последните 11 години без никакъв резултат и ефективност.
  Бил съм в Кембридж - самото присъстивие в университета и средата, студентите и преподавателите те карат да се чувстваш по уникален начин.
  Категорично съм за образованието и това децата ни да учат в чужбина. Там за разлика от България, образованието е ценна инвестиция.

 10. 11 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Университетското образование е демоде. 4 години и харчене на десетки хиляди и накрая в много случаи напълно бесмислено.
  —цитат от коментар 2 на Daria


  По тоя повод мога да обявя че изобщо не сме модерни, а Вие си бъдете в крак с модата.

 11. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Явно повечето хора мислят с главите си. Епидемията все ще отмине, пък и не е чума все пак, въпреки че има и тежко протичане, и смъртни случаи. А доброто образование е инвестиция, която с годините се изплаща по различни начини - не само в пари.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#12] от "PavelCZ":

  Може например да се ожениш за някой богат чужденец и да не работиш.

 13. 14 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daria ":
  “Университетското образование е демоде”.
  =======
  CNC- фреза. Робот, управляван от програма, произвежда мебели, колкото цяло мебелно предприятие. Получава задачи от ... един човек с ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, инженер-технолог-дизайнер.
  Дизайнерски бюра са на път да управляват дистанционно това чудо, където човешкото участие остава само в мотокарист, зареждащ с дъбови плотове машината. Имат оферти за автоматизация и на това - робот ще разтоварва ТИРа и ще натоварва машината, но това все още може да почака някоя година. Само шофьорът е с нисше образование, но идва време и на автономните превози.
  Това не е в бъдеще време, а днес или днес малко по-късно.
  Бъдещето е безмилостно!
  Човекът без университетско образование става излишен, става излишен и на себе си. Във всички сфери на човешка дейност необразованите стават излишни и първи биват изхвърляни от оборот.
  И още нещо.
  По физиономията на един човек много личи, когато няма университетско образование.
  По начина на обличане - също. По начина на изразяване, още повече - по начина на писане (за пълен член да не говорим) ясно личи, че си от долна каста.
  При купеното висше образование още повече - личи като срамно обстоятелство, като долнопробност във всичко.
  Моля, не съветвайте децата си да стават ИЗЛИШНИ за идното общество, отклонявайки ги от висше университетско образование!
  Бъдете отговорни.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 14. 15 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Ако Корнелия, държавата ще управлява,
  нов Терминал трябва да се построява.

 15. 16 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Първо, липсата на университетско образование не значи липсата на такова, въобще. За 4 години в университет колко е времето в което се учи нещо което има практическа полза и колко време е загубено в напълно безполезни занимания? Университетското образование може да има смисъл в дисциплини като медицина, право където се изисква системно натрупване на знания, но за какво ти е университетското образование да станеш програмист примерно?

 16. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#14] от "Торбеш":

  Не мога да си обясня, защо повечето българи са се втренчили в това висше образование като някаква манна небесна. Висшето образование не е за всеки и не би трябвало да е достъпно за сульо и пульо. Добре образован среднист —> техник, административен работник в момента със свщ да ги търсиш. Познавам няколко човека, среднисти, отлични техници, което не им попречи да създадат много успешни фирми, които разрсботват специгични автомати за монтажно завсръчни работи. Вярно, изказа им не е хохдойч (единивт е немец от Силезия), обличат се простовата, но приноса им за икономиката и развитието на занаята е огромен. Така че, за всеки има място под слънцето.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 565 Неутрално

  трагедия, това е ситуацията с образованието у нас, и такива ще са последиците за десетилетия напред. както съвсем правилно сте отбелязали, същото важи и за друга ключова област, здравеопазването. аз не знам как изобщо има деца в университетите, при този избор в европа.
  но мъдрия български народ оставя да го управляват едни хора, които само дърпат страната назад и нищо не могат да направят за образованието. ами така де, по- важно е лгбт да са смачкани и да вярваме на призраци, че (другите) комунисти ще дойдат.

 18. 19 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 720 Неутрално

  И никой не иска да ходи в Русия да учи.......

 19. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николай_1":

  И бъркат. Ей го Станишев - шеф на ПеС. Ей я Бокава за Мако шеф на ООНето. Вярно че те са и генетично гениални, ама и за плебса може да има файда от учене в Русия.

 20. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  До коментар [#13] от "blondofil":

  Засмях се от сърце и ви писах +. Но отговорът е в исторята на моето семейство и на много други като него.

  До национализацията -23.XII.1947, моите предци са били доста богати хора в Бургас. Баба ми, раждана януари 1913, е завършила бургаската девическа гимназия с пълно оттличие през 1931 и е искала да учи математика в София. Прадядо ми не я е пуснал с мотива, че е богата наследница и ще се омъжи за богат мъж (което и станало), който ще я гледа. А да учат ходели или бедните, или курвите - едните, защото трябва да работят, другите - да си търсят мъже. Развитието на историята опровергало прадядо, но баба ми до смъртта си страдаше, че не учила в университета.
  Когато ни национализирали имотите, баба ми надигнала глас, че иска да работи, да помага и тя, но дядо ми не дал дума да се издума - той бил мъж, трябвало да може едно семейство да изгледа.
  Тръгнала на работа чак след смъртта на дядо 1959, когато останала вдовица с 2 деца. Казваше, че за пръв път се почувствала полезна. Работела е 11 години до пенсия.

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 22 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Весело

  E голямо желание да им промиват мозъците със социализъм в чужбина тия лапета. Ми то в БГ образованието е също толкова комунистическо и като в чужбина. Поне по малко ще плащате.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 22. 23 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 357 Неутрално

  забравяте да коментирате един основен факт. Ученето в чужбина изисква доста пари, т.е. могат да си го позволят семейства с доходи над средните за България ( изключвам единици със стипендии)
  Добрата новина е, че явно доста семейства в България изкарват добри доходи за да пратят децата да учат в чужбина...
  Всъщност по цял свят добро образование могат да си позволят деца от семейства добри доходи

 23. 24 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#16] от "Daria ":

  Особено ако се подготвяте за кариера на околомръсното - там образование въобще не ви трябва!

 24. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Весело

  Не ме бива в преразказването,но ще се опитам.

  1919г. в Ленинград млад руснак отива в Путиловският завод и иска работа. Питат го:

  - Какво можеш?
  - Да работя на струг,фреза,шлосерство..
  - Имаш ли образование?
  - Не.
  - Тогава отиди тук зад ъгъла в университета и завърши образованието. И тогава ела.

  Минават години. В една реномирана бижутерия в Ню Йорк влиза солиден очевидно богат мъж с бляскава красавица. Пита за диамантени колиета. Красавицата избира едно от предложените колиетата. Мъжът изважда дебела пачка долари и почва да брои. Тогава бижутера го пита:

  - Защо не платите с чек?
  - Не мога да пиша и чета. Ако можех сега щях да работя в Путиловският завод.

 25. 26 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daria ":

  и живота е демоде, при някои хора е абсолютно безсмислено харчене на средства

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 27 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  в неговия случй щеше наистина да е една добра идея

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 28 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Правилно, децата не позволяват на нещо подобно да ги стресира и затрива.

 28. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николай_1":

  Иначе всички в един глас твърдят, че в Отечеството едва ли не е настанало всеобщо русофилство....нищо, че фактите "говорят" съвсем друго...важно е пропагандата на североизточната сатрапия да върви и рубладжиите да си заработват копейките!!!

 29. 30 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#13] от "blondofil":

  по-вероятно за средностатистически чужденец.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 30. 31 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Весело

  До коментар [#15] от "Michael Jordan":

  Курнелия да мисли как да върне българските деца обратно като се изучат. Може да покаже личен пример даже :) муахахаха

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 32 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Весело

  До коментар [#16] от "Daria ":

  Аз не завърших висешето си образование работя в IT и взимам добра заплата за местните условия. ОБаче съжалявам за проявения мързел.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 33 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Нормално, децата не искат ПКПта, ББта, ШИШИта, КАСКЕТА и т.н. Да не говорим, че университите в България са си пикали в крачола.

 33. 34 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Весело

  До коментар [#17] от "DDR":

  а през 18 век и средното образование не е било за всеки... нищо чудно, някой ден висшетоп да стане задължително :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 35 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#15] от "Michael Jordan":

  Баце ще го построи, но не знам дали ПКПто ще го даде да го ползуваме.

 35. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Толкова им е писнало от тукашните неразбории, че
  и COVID кризата не ги спря.

 36. 37 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daria ":“Университетското образование е демоде”.=======CNC- фреза...
  —цитат от коментар 14 на Торбеш


  На този трол му трябва нещо по-близо до професията за да разбере. Например, милицьонер наблюдава с камера и цъка дистанционно... Друг е въпросът, че на завършилите средното милиционерско училище, не им трябва никакъв университет.

 37. 38 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Явно повечето хора мислят с главите си. Епидемията все ще отмине, пък и не е чума все пак, въпреки че има и тежко протичане, и смъртни случаи. А доброто образование е инвестиция, която с годините се изплаща по различни начини - не само в пари.
  —цитат от коментар 12 на PavelCZ


  Аз имам няколко познати които пръснаха доста пари за образование в чужбина, тия пари в България, ще им трябват 20+г за да ги направят, да им имам калпавата инвестиция. Тук също можеш да имаш прилично образование, да не говорим, че повечето западни университети пускат лекциите си онлайн и могат да се гледат от всеки. А в сфери като ИТ, никой няма да те пита дали си завършил ТУ-София или Харвард.

 38. 39 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Който иска да се развива, няма какво да го спре, принципно.

 39. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#17] от "DDR":а през 18 век и средното образование не е било за всеки... нищо чудно, някой ден висшетоп да стане задължително :)
  —цитат от коментар 34 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Не думай, че тогава след висшето какво образование ще се учи - все пак много висшист, трябва и началник? Или началниците ще са окомушите, дето разбират как ходят нещата в живота и движат фирмите 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 41 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  До коментар [#38] от "chepokalipsis":

  Много зависи какво учите. Медицина и природни науки само с лекции не стават - иска си практика.

  E PLVRIBVS VNVM
 41. 42 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Не е лошо да учат в чужбина, лошото е че не се връщат после тук. А ковида няма нищо общо с това.

 42. 43 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#40] от "DDR":

  Ами някои хора казват, че се учи цял живот. Въпреки че лично съм виждал хора дето цял живот нищо не са научили :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 44 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#40] от "DDR":

  ами да не разсъждаваме че живота ще е същия след 2 века... преди няколко века им се е струвало сигурно абсурдно обикновените селяни да се учат да четат и пишат :)
  Няма да стават всички свещеници :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 44. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#30] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Ами зависи колко са и солидни убразованията на девойката.

 45. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#13] от "blondofil": А да учат ходели или бедните, или курвите - едните, защото трябва да работят, другите - да си търсят мъже.
  —цитат от коментар 21 на PavelCZ

  Ех какви курви имаше едно време. Вишистки.

 46. 47 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Ковид не може да спре желанието за живот. Особено пък при младите.

 47. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#40] от "DDR":ами да не разсъждаваме че живота ще е същия след 2 века... преди няколко века им се е струвало сигурно абсурдно обикновените селяни да се учат да четат и пишат :)Няма да стават всички свещеници :)
  —цитат от коментар 44 на GMO VACCINES CHEMICALS

  Степентта на учене зависи от икономическото и социално развитие на обществото. Преди два века познанията, които е имал един селянин са му били пре достатъчни за да се изхранва и да издържа армия и държава. Образованието на свещенника съшо е било напълно достатъчно, за да работи првилно обществото. Днес селяни почти няма, има градски хора на наемният труд. Кочиящите станаха шофьори на таксита, керванджийте шофьори на тировеи т.н. Нивото им на социална интелегенция и познание не се е променило много - файтонджията се е радвал на същият социален и умствен статус като сегашният "бакшиш", керванджията като на сегашният "тираджия". Н еискам да бъда разбран неправилно, че подигравам или омаловажавам дадена професия. Просто технологиите с еразвиват, но манталитета, начина на мислене и светоусещане, социалното положение си остават едни и същи. Само се сменя названието на професията и средството с което се упражнява.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK