Тест на сирените ще се проведе днес в няколко града

Тест на сирените ще се проведе днес в няколко града

© Анелия НиколоваСистемата за ранно предупреждение и оповестяване на населението ще бъде задействана днес в 11 часа в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", Стара Загора и Гълъбово, съобщиха от МВР.


Предстои пускане на сирените, които ще излъчат националните сигнали за тревога и край на тревогата и съпътстваща гласова информация. Целта на тренировката е проверка на техническото състояние на националната система и обучение на населението, каквато се прави два пъти годишно.


Системата за ранно предупреждение и оповестяване има за цел да се използва при опасност от бедствия и въздушна опасност. До 2019 година тестовете се провеждаха винаги в 13 часа, но след предложение на тогавашния министър на вътрешните работи Младен Маринов часът беше променен на 11. Мотивът на министъра беше, че по-голяма част от сирените са разположени върху детски градини и ясли и по това време децата спят. Във вътрешното министерство често постъпвали сигнали от недоволни граждани, които се оплаквали, че часът на пускането на сирените им причинявал стрес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK