Антикорупционният фонд: Евродокладът поставя въпроси, на които властите дължат отговор

Антикорупционният фонд: Евродокладът поставя въпроси, на които властите дължат отговор

© Дневник"Първият Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в страните на Европейския съюз прави детайлен анализ на състоянието на съдебната система и борбата с корупцията в България. Докладът не завършва с препоръки, но поставя проблеми, на които институциите в България трябва да дадат ясен отговор. Такъв отговор изискват и българските граждани."


Това е част от позицията на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" по повод доклада на Европейската комисия, който беше представен вчера. За България акцент беше безконтролната власт на главния прокурор и липсата на реформа по този въпрос, както и проблемите с медийната среда. Управляващите прочетоха доклада като положителен, но според експертите той е критичен заради повтарянето на нерешените проблеми.


"Въпреки отбелязания напредък в някои от областите на наблюдение докладът като цяло е критичен и ясно посочва конкретните поводи за тревога", коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд (АКФ).
От организацията изразяват радост, че в доклада на Европейската комисия са били цитирани публикации на фонда, "защото така се подпомага обективният анализ на ситуацията в България", смята още Станкушев.


"По отношение на съдебната система докладът отбелязва незавършилата реформа на прокуратурата, която прави невъзможна отчетността на главния прокурор пред обществото и наказателното му преследване в случай на нарушение на закона. Докладът цитира становището на Антикорупционния фонд, че структурата на Висшия съдебен съвет, и по-специално на съдийската му колегия, не съответства на европейските стандарти за независимост на съдебната власт", пишат от организацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK