ДПС обяви, че е направила най-много за свободата на медиите в България

ДПС обяви, че е направила най-много за свободата на медиите в България

© Юлия ЛазароваДПС е направила най-много за свободата на медиите у нас; а по-голям контрол от отчетност на главния прокурор пред парламента не трябва да има - тези тези бяха анонсирани от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид в коментар на доклада на Европейската комисия.


В частта за България на първия годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз се казва, че посочваните от години проблеми с върховенството на закона и свободата на медиите продължават да съществуват или да се влошават в България. Посочва се още, че главният прокурор Иван Гешев е все още без контролен, а политици притежават медии.


Според ДПС докладът, в който имало и похвали, и критики, е полезен и обективен, но в България партии и анализатори го интерпретирали като изгубени в превода.


Навсякъде политици имали медии
И за съдебната власт, и за борбата с корупцията, и за изсветляването на собствеността на медиите законодателство било прието. В първите две сфери трябвало да мине време, за да се видят резултатите, а за собствеността на медиите трябвало да се пита изпълнителната власт как изпълнява закона.


"Ние сме направили най-много от всички партии в посока прозрачност на собствеността, в посока свобода на медиите и свобода на словото... Фактите говорят, че ДПС е партия, която най-малко би имала основание да счита себе си по някакъв начин отговорна, ако има критики към свободата на словото", каза Йордан Цонев. Преди това той припомни промените в т.нар. медиен закон, внесен от бизнесмена и медиен собственик Делян Пеевски и депутати от ДПС.


В отговор на констатациите, че политици притежават медии, Йордан Цонев каза, че това е така в цяла Европа - "като почнете от Берлускони, Чехия и развитите западни демокрации", но може да се мисли в за ограничение в тази посока.

В България няма изрична забрана политиците да притежават медии, а собствеността на няколко медии е тясно свързана с политически играчи в България, макар и без да те да са официалните собственици. Докладът не посочва конкретни примери, но сред публично проверимите собственици на медии е депутатът от ДПС Делян Пеевски (вестниците "Телеграф", "Монитор", "Мач телеграф", "Политика", "Юропост"), лидерът на НФСБ Валери Симеонов е собственик на телевизия "Скат" и сайтът "Десант", лидерът на "Атака" Волен Сидеров управлява фондация "Атака", която притежава лиценза за едноименната телевизия. През миналата година БСП също стартира свой канал - БСТВ (лицензът се притежава от фондация "Дума").


Младата демокрация имала нужда от мониторинг


"Като млада демокрация имаме нужда от подобен мониторинг и приемаме критиките като подадена ръка", смята Хамид Хамид. По думите му, докато има критики, доклади от Брюксел трябва да има.


Според ДПС похвалата, че съдебната система трябва да е на прав път, трябва да се отбележи, но реформата била само от 2017 г. и било нужно време, за да се видят резултатите.


В отговор на въпрос на журналисти за критиките, че главният прокурор е безконтролен, Хамид Хамид каза: "Друг е въпросът тези, които говорят за безконтролност, точно какъв контрол искат да наложат над главния прокурор, който е част от независимата съдебна система. Аз не приемам тезата, че той трябва да се подчинява на една малка група желаещи да го контролират." Според него по-голям контрол от отчетност пред парламента не може да има.


"Независимата съдебна система трябва да остане независима", смята Йордан Цонев. Заради това по думите му ДПС не си е позволявала да иска оставки на висши съдии въпреки негативни оценки за тях.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK