Завръщането на брифинга: критерии за нови мерки, ролите на маските и ген. Мутафчийски

Завръщането на брифинга: критерии за нови мерки, ролите на маските и ген. Мутафчийски

© Георги КожухаровСлед близо четиримесечно отсъствие седмичните брифинги на щаба за коронавируса се завърнаха от днес, видимо вече водени не от ген. Венцислав Мутафчийски, а от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В отговор на въпрос на "Дневник" властите не посочиха единен критерии за затягане на мерките.


Още в началото на пресконференцията министър Ангелов обобщи COVID данните за седмица и изрично уточни, че "не могат да служат за вземане на решения за действие". Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че "ситуацията към момента не е лоша, но тенденцията е за постепенно повишаване" на случаите на заразените, настанените в болница и починалите пациенти с COVID-19.


И все пак: как ще се затягат мерките


"Всеки ден ние отчитаме 23 показателя", каза доц. Кунчев, като сред тях са: заразени, но без или с леки симптоми; болни; настанени в болница; в тежко състояние; излекувани; починали; поставени под карантина и др. "Не можем да направим алгоритъм, който да включва всички показатели, да е еднакъв и идентичен за всички области в страната", обобщи министърът на здравеопазването. Той припомни, че в новия COVID сезон се очаква областните щабове в страната да взимат решения за мерките в даден район и така да се отслаби необходимостта от решения на национално ниво. Конкретен критерий за промяна на действащите мерки се очаква все пак да има, но само за училищата:


В момента сме в процес на разработване на конкретни числа в хода на есенния сезон, които да ни служат като отправна точка за вземане на решения

проф. Костадин Ангелов,
министър на здравеопазванетоВ месеците на развитието на COVID кризата никога не е имало еднозначен критерий за затягането или отпускането на мерките: първо водещ беше броят на новозаразените с коронавирус за денонощие, после се оказа, че критерият е заетостта в болниците. В началото на май премиерът Борисов беше заявил, че ако в България започнат да се заразяват от коронавирус по над 100 души на ден, мерките ще бъдат затегнати отново.


В средата на юни пък вече бившият министър на здравеопазването и настоящ министър на финансите Кирил Ананиев заяви, че за затягане на мерките броят на новите случаи на COVID-19 за 24 часа не е единствен решаващ критерии: "Важен е броят на тези, които имат клинични признаци, тези, които са в болница, и тяхното състояние."


Последно преди два дни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев обяви пред "Нова телевизия", че може да се предприемат по-крайни действия, без да каже какви, но само ако заболелите за последните 14 дни са повече от 25 души на 100 хил., което прави по около 1500 новозаразени на седмица.


По време на брифинга на 1 октомври министърът на здравеопазването обобщи, че през последните седем дни заразените с коронавирус в страната са се увеличили с 1550 души. Според данните, представени от проф. Ангелов, към 30 септември е зает 10% от капацитета на болничните легла в страната за пациенти с COVID-19 в "неусложнено състояние" и 4% от капацитета на леглата за пациенти, "нуждаещи се от интензивно лечение".


Влиянието на учебната година


"Нямаме по-висока заболеваемост в българските училища и детски градини в сравнение със средното за страната", заключи министърът на здравеопазването, посочвайки данни от началото на учебната година. Според тях от 15 септември до края на месеца заразени (деца, ученици, педагози и друг персонал) в детските градини и училищата са 284 души, под карантина са 4786 души.


По думите на проф. Костадин Ангелов Министерството на здравеопазването продължава да настоява, че учениците и в класните си стаи трябва да носят маски, въпреки че в съвместните им препоръки с Министерството на образованието това не е така, а предпазни средства учениците трябва да носят само в общите помещения.


Ангелов обясни, че решението е взето при дебат, започнал между институциите, родителски организации, синдикати и психолози през август, който по думите му продължава. "Имаше голям дебат, че това (постоянното носене на маски - бел. авт.) ще притесни децата, имаше хипотези, че ще намали кислорода, който получават. Искам да кажа, че тези хипотези не са потвърдени в медицинската литература. Това са несериозни неща", обобщи министърът на здравеопазването.


"Това са елементарни неща"


Когато думата беше дадена на ген. Венцислав Мутафчийски, той заговори за разпространението на коронавируса сред въоръжените сили. Това, от една страна, е логично, защото професорът е началник на Военномедицинска академия (ВМА), но от друга - влиянието на COVID кризата сред военните никога не е било сред водещите аспекти на обществения интерес.


По думите на Мутафчийски в средите на военните коронавирусът е на огнища и под контрол, а от началото на епидемията общият брой на заразените е 96, като в това число влизат и медиците. Генералът подчерта, че е важно COVID разпространението да не води до "изваждане от строя на войскова единица", защото това са "стратегически загуби за държавата".


Проф. ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за коронавируса

© Георги Кожухаров

Проф. ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за коронавируса


Извън фокуса върху военните Мутафчийски направи забележка на "поне 15%" от журналистите в залата, защото не носели правилно маските си. Това му даде повод да посочи проучвания, че "маските намаляват вирусния товар", т.е. заразените хора с предпазни средства прекарват болестта по-леко. "Това са елементарни неща", обобщи генералът (кога и как трябва да се носи маска - тук).


След последния редовен брифинг на Националния оперативен щаб през юни ген. Мутафчийски не е имал публични изказвания за COVID кризата за разлика от другите членове на щаба, на който той е председател. И все пак началникът на ВМА е присъствал на някои срещи между щаба и премиера, видно от съобщения на правителствената информационна пресслужба.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK