Липса на кворум отложи с ден създаването на комисия за конституцията на ГЕРБ

Липса на кворум отложи с ден създаването на комисия за конституцията на ГЕРБ

© Юлия ЛазароваЛипса на кворум спря за ден опита на ГЕРБ да създаде временна комисия в парламента, която два месеца да обсъжда проекта на партията за нова конституция, въпреки че не може да я приеме. Гласуването обаче ще е утре и мнозинството ще подкрепи идеята.


В опит за печелене на време ГЕРБ иска да създаде временна комисия, която да обсъжда проекта на партията за нова конституция. Комисията ще работи два месеца, т.е. до началото на декември, въпреки че заявката на премиера Бойко Борисов бе решението за свикване на Велико народно събрание да бъде взето два месеца след внасянето на проекта, т.е. в началото на ноември.


ГЕРБ няма да събере 160 гласа за свикване на Велико народно събрание, тъй като БСП и ДПС отказват. Представители на двете партии няма да участват в комисията.
В дебатите днес ГЕРБ обяви, че създаването на комисия е само начин да се извърви пътят към Велико народно събрание.


Критиките на БСП бяха, че се печели време за управлението на Бойко Борисов; че това е абсурден, вреден и опасен ход; че народът иска оставката на правителството и др.


"Конституцията не е хартийка от баница, за да я използвате за тупане на топката", смята Александър Симов от БСП.


В опит да провали създаването на комисията БСП поиска по именна проверка и се оказа, че няма кворум. Гласуването ще е утре.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK