Учените възпират устрема на властта за предефиниране на 24 май

Учените възпират устрема на властта за предефиниране на 24 май

© Юлия ЛазароваЕвентуалното приемане на внесения от ВМРО законопроект би означавало, че от историята на българската писменост и култура се откъсва Кирило-Методиевото дело, на което България безспорно е приемник. Промяната противоречи на историческите факти


Този е един от аргументите, с които три института при Българската академия на науките не подкрепят изменението на името на празника от "24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" на " 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура".


Коалиционният партньор на управлението ВМРО предложи промяната на името на празника на Св. св. Кирил и Методий, а в четвъртък ГЕРБ подкрепи предложението, срещу което получи подкрепата на патриотите за създаването на комисия за обсъждане на проекта за нова конституция.
Експертните становища на специалистите са от Института за български език при
БАН, от Кирило-Методиевския научен център при БАН и от Института за
държавата и правото при БАН. Становищата са изпратени до председателя на комисията по труда, социалната и демографската поитика в парламента Хасан Адемов в отговор на негово запитване.


(Пълния текст на експертните становища можете да прочетете тук.)


Създадена от братята св. Кирил и св. Методий, от техните ученици и последователи, старобългарската книжнина става основа за възникването на християнска книжнина сред други славянски народи и именно в това се състои нейното огромно международно значение, подчертават учените. И добавят, че поставянето на акцента само върху кирилицата и кирилските ръкописи и подценяването на ролята на св. Кирил и св. Методий като мисионери в Моравия обезсмисля честването на празника на българската просвета и култура именно на техния ден.


От Института за държавата и правото /ИДП/ уточняват, че предлаганата промяна е изключително от историческо и езиковедско естество, по които техните специалисти не могат да вземат отношение. От ИДП само уточняват в съответствие с научната компетентност на техния академичен състав, че промяната не би дала отражение върху правата и задълженията на страните по трудовото правоотношение, не е свързана с разходи от публични или частни средства и/или отражение върху други обществени отношения, нито предвижда изменения и в други нормативни актове. И обобщават, че "приемането или отхвърлянето на предложението е изцяло
въпрос на целесъобразност и зависи от волята на политическото мнозинство".


Очаквано като при почти всеки исторически въпрос и сега се прояви


неспособността за спокойно и разумно възприемане от страна на българското общество на събития, факти и личности от близката и далечната история. Социалните мрежи забушуваха от полярни мнения и читателските форуми преляха от гневни обвинения във всички грехове срещу учените, които не разбирали смисъла на промяната. В гневните реакции обаче не се прави разлика между историческа истина, от една страна, и реалната цел на предложението на ВМРО в критичен за неговото политическо оцеляване момент.

Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 778 Весело

  Спокойно , Борисов ще се появи и ще каже какво и как.
  Няма начин такъв капацитет да не вземе участие

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Значи тези учени не искат да е празник на българската писменост?
  Ми не ни интересува тяхното мнение тогава.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Крайно време е комунистическия зъл дух да бъде прогонен завинаги от БАН.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Хасан пита, Альошите отговарят , живот ! :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Рубладжийският писък няма да спре!!!
  От 140 години е все така!!!

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#1] от "nessarox":

  Подкрепяте панславизма, нали? От ДБ сте така.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Този вид екзорсизъм се казва ЛУСТРАЦИЯ!!!

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Рубладжийският писък няма да спре!!!От 140 години е все така!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Вече е предсмъртен обаче :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Определението "славянска писменост" само по себе си е едно съвсем ненаучно, дори антинаучно определение.

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Оглушително е мълчанието на "Демократична" България по този тъй важен въпрос. Но ние знаем какво е тяхното мнение :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#1] от "nessarox":Подкрепяте панславизма, нали? От ДБ сте така.
  —цитат от коментар 6 на EU defender


  Отново не познахте

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#11] от "nessarox":

  Създателите ви са комунистически внуци. Разбира се че го подкрепяте. Все пак сте от Коминтерна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  руски слуги до един...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Чуел Ви Господ!!!

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Весело

  Толкова "шамари" са изяли учените на БАН, че не ги е срам да продължават да се излагат. Ето един, "Много оглушителен":

  Отворено писмо на акад. Петър Иванов:
  Седемте чудесии в становището на БАН за турското робство

  Кои са „позитивните страни” на „съжителството” ни с поробителите турци - може би кючекът или имам баялдъто?

  Драги ми учени,

  Повод да ви пиша е вашето запорожско Отворено писмо до МОН и до НС относно термина за обозначаване на периода на петвековното турско робство. Писмото ви е подписано от учени в три института на БАН, че и от един... историк на свободна практика, каквото и да означава това. В тези три института работят над стотици служители. Само в Института за исторически изследвания има 7 секции и 6 помощни звена с огромен персонал. Би трябвало от такъв гигантски научен потенциал да се очаква да бъдат сътворени истински чудеса на науката.  И чудеса има.  Само във вашето Отворено писмо те са седем. Ето ги:

  1. Вие се самоидентифицирате като „хора, които професионално изследват периода XV - XIX век от националната и балканска история”. Би трябвало да знаете, че ХІХ-тият век от историята на България, на българската нация, още не е настъпил, за да го изследвате. Сега сме 1 300 години България, значи в ХІІІ си век?

  2. Още в преамбюла на писмото си определяте официално периода на петвековното турско робство на България като „период, в който българите са били поданици на Османската империя”, нищо повече. Такъв евфемизъм, оскверняващ идеята за Национално-освободителното движение и Възраждането у нас по онова време, никой досега не си е позволявал да ползва. Излиза, че Ботев, Левски, Раковски и Бенковски са се борили срещу един „период на поданство”. „Поданик” е термин, който внушава смиреност и благочестива почит, и даже обич, към господаря-владетел, внушава, освен подчинение, още и приемане на собствения статут с гордост и достойнство. Казваме „поданик на Нейно Величество Кралицата” или „поданик на Османската империя”, и това само по себе си звучи гордо и достолепно.

  Нима не знаете,  какъв е бил статутът на всички българи  по онова време? Те са „рая”. И като християни, неверници, са длъжни, по Корана, където в Деветата сура се заповядва буквално: „Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах… и не изповядват правата вяра – докато не дадат налога (джизя) безусловно и с покорство” (9:29). Ако българите са поданици, те трябва да са равноправни на всички поданици на султана. А те не са, те са рая, гяури, неверници. Тях ги държат в покорство, с тях се сражават, насилват ги, убиват ги. Българите дължат десетки данъци, които другите не дължат, насила работят ангария, вземат им децата за еничари, вземат Хубава Яна и т.н. Ако се замислите малко, може би ще съобразите, че след като не са равноправни, например с турците, поданици, българите тогава са нещо друго, имат друг статут, нали така? Какъв? Какви са били българите? Може би свободни? Очевидно не са. Тогава какви са?

  Ами според Тълковния речник на академици и професори (Л. Андрейчин, Л. Георгиев, Ст. Илчев и др.), роб е „човек или народ под чужда политическа власт” (стр. 882). Българите през този период не са били „поданици”, били са рая, били са роби на турците. България е била поробена страна, това е. И този период е период на робство. Значи вие определяте понятието „робство” така: „Живот под чужда политическа власт, иго. Но сълзи кървави пролива във робство милий наш народ. Д. Чинт.” (пак там, стр. 882). Защо един път, казвате „робство”, а сега „владичество, присъствие, съжителство”?

  3. В т. 1 на вашето отворено писмо пишете черно на бяло за историята, че тя „култивира способности за аналитично мислене”. Боже Господи!  Нима не ви е известно с какво се занимава историята,  какъв е нейният обект на изследване като наука, какъв е нейният предмет, методи и т.н.? Нима не сте чували, че с аналитичното мислене и въобще с мисленето при хората се занимават други науки – логика, когнитивните науки, психология на мисленето и т.н.?

  4. Доста цинично стигате до извод, че „съжителството” ни с поробилите ни турци имало „позитивни страни”. Какви са те? Може би кючекът или имам баялдъто? Излиза тогава, че Априлското въстание е било срещу позитивни неща и е било голяма грешка, а тези, които са участвали, са били тъпанари. Говорите, че турското робство било „неразривна част от нашата обща история” с турците. Каква обща история с турците, те нали са наши поробители, клали са ни под път и над път (Велико Търново, Батак, Стара Загора и т.н.)?  Ние, българите си имаме наша история,  наша национална българска история.

  5. Петата чудесия в писмото ви е твърдението, че „българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр.” Внушавате, че сме били напълно свободни, с много права, почти Швейцария, можели сме да имаме собственост и, представете си, да се придвижваме и т.н. После казвате, че ние, българите, не всичките сме били еничари, имало и нееничари сред нас, тоест повечето сме били свободни, понеже само еничарите били роби на султана. Другите били поданици и свободно са се придвижвали насам-натам. Тук, спомняйки си Дякона Левски, поданик на султана, само се прекръствам с очи към Небето.

  6. Най-обидното във вашето Отворено писмо е за израза „турско робство”. Той бил, казвате вие, измислен от „идеолозите на българското национално движение”. Защо ползвате термина „идеолози”, нали ви е известно, че този термин е натоварен заради комунизма с отрицателна конотация? Нима не става дума за националните ни икони Отец Паисий, Раковски, Ботев? Защо по такъв гаден начин пропускате да кажете цялото понятие „Национално-освободително движение”, а казвате „национално движение”? За какво е било това движение, за имам баялдъ ли? Защо премълчавате истини?

  Категорично, като върховен авторитет и съдник, вие гръмко се произнасяте,  че „изразът турско робство е терминологично непригоден”.  Разбирате ли какво означава това? Да ви кажа ли? Означава, че всички възрожденски песни – „Стани, стани, юнак балкански”, „Боят настана, тупкат сърца ни”, Ботевите пламенни стихове, националната епопея „Под игото”, тефтерчето на Васил Левски, „Записките” на Захария Стоянов и др. са всъщност, според вас, негодна работа, тъй като са пълни с терминологични непригодности. Срамота!

  7. Произнасяте се, че трябвало всички ние, българите, да ползваме оттук нататък неуместния термин „владичество”, синоним на „владеене”. Думата „владичество” е натруфена и чужда за съвременния български език, особено за младежкия (ученическия) говор. Нейният произход е от църковно-славянския език (митрополитът на една епархия е владика) от времето на глаголицата, далеч е от ХХІ век. Вашия тълковен речник определя „владичество” като „върховна политическа власт, управление”. Терминът произхожда от глагола „владея” и от „владение”, означаващи съответно „имам нещо, притежавам” и „притежание на нещо с право да се използва и да се разполага с него”.

  Какво представлява един човек или един народ, който е притежание, владение на султана и на турците, които са завоювали това свое притежание с огън и меч, с насилие и кръв? Този човек  и този народ са поробени от турците, те са роби.  А периодът, преди да се освободят, периодът, когато са поробени от турците, се нарича, безспорно, турско робство. И не е османско, а е точно турско. Осман е първият султан на турската империя (1299-1324). Не е логично да казваме „османско робство”. Турците и Ердоган могат да си се наричат както си искат, но за нас тези хора са турци, империята, която ни е поробител е „турска империя”И робството ни е „турско робство”.

  И още нещо да ви кажа, терминът „владичество” е свързан с „обладать” (Фасмер. М. Этимологический словарь. Т. І., Москва, 1986 г., стр. 327). Звучи ми като фройдистки термин. Намирам, че е много обидно, в нашите родни учебници да пише за обладаване на майка България и да караме младите българи да учат за този период на обладаване, владичество. Та, с една дума, повече без никакви чудесии, никакво съжителстване, присъствие, поданство, никакво владичество, никакво обладаване! Въпросният период се нарича „турско робство”. Толкоз! „

  Както го е наричал народния поет Иван Вазов! Мен народния поет Иван Вазов („Обичах те, когато бе робиня и влачеше позорния хомот!”) ме вълнува повече и го смятам за доста по-голям авторитет от вас.  Акад. Петър ИВАНОВ,

  Демографски център към БАНИ

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Оглушителни са плесниците тези дни по новия ОФ. Утре предстои отровно въстание протестиращо срещу обединението на Германия. А в понеделник предстои абсолютното дъно на антибългарската дейност на ДБ и БСП.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":Чуел Ви Господ!!!
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  Чула ви е отдавна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#11] от "nessarox":Създателите ви са комунистически внуци. Разбира се че го подкрепяте. Все пак сте от Коминтерна.
  —цитат от коментар 12 на EU defender


  Като вземем предвид, че дядо ми е починал в Беляне от " любов " към комунистите,

  Дали аз съм ще си позволя да бъда комунистка

  Но може да си пишете, в крайна сметка свобода на словото , но на 111 място

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#18] от "nessarox":

  Щом работите за комунисти значи сте комунистка. Простичко е.
  А моя дядо е Папата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Всички отдели по хуманитарни науки в БАН трябва да бъдат закрити със закон!!! Да остане институция на точните науки - математика, физика. След 1,2 поколения когато ментално българина е изчистен от всяка симпатия към племената на североизток от карпатите, може да се помисли и за въстановяване на дейността им

 21. 21 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Каква слявянска писменост, като на всички историци е ясно, че няма ракова нещо, като "славяни"!! Понятие измислено през 18-ти век и неспоменавано в нито един древен източник! Както и няма такова нещо като траки, навсякъде са описвани като български племена!

 22. 22 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":

  от ГЕРБ какво казвате, официално?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 23. 23 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  Ако признаваме Светите братя Кирил и Методий като съставители на азбуката, то тя е създадена за славяните в Моравия, но ако имаме предвид Княз Борис, който приема учениците им в България и им поръчва създаването на БЪЛГАРСКА азбука, това е нещо друго. Интересно, че двамата братя са преследвани, защото са ромейски граждани, но техните ученици не са пипнати с пръст, защото са български граждани, тогава България е държава, която защитава своите граждани и могат да бъдат съдени само в българските земи, такава държава в момента са САЩ.

 24. 24 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Крайно време е комунистическия зъл дух да бъде прогонен завинаги от БАН.
  —цитат от коментар 3 на EU defender

  Да дойдат пишман учени-чалгари.

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#24] от "Virgin":

  Те в момента са там.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Макетата си измислиха учени, които им измислиха история. Ние директно прескачаме момента с учените - директно преименуваме.

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Важен!? Като гледам ти колко си активен, става ясно за кого е важно как се нарича 24 май. Готови сте да сътворите какви ли не поразии, само и само да не пуснете кокала 3 месеца по-рано. Сега даже и науката история обявявате за враг, за да обслужите конюнктурните си нужди. Жалка история.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Малей, цели червени ескадрони от "учени" и будни интелектуалци ще скочат в защита на склавянството!!!! Само повтарям:
  Пичове, ща се косите за това как ще наречем 24-ти? БСП като спечелят изборите ще пресръстят датата за "Ден на руската азбука и слово" и всичко ще си отиде на мястото! Нашите велики БАН-ски старци ще докарат вода от пет планини че азбуката и словото са руски. След няколко десетилетия руснак ще се окаже и Александър Македонски. Ся, малко спор ще има с макетата, ама руската наука ще се окаже правата! Наскоро Масква обяви Венера за руска планета, че за едни драскулки ли ще се оставят да ги надлъжат!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 28. 28 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До къде стигнахме, да има дискусия за 24ти май... тотално падение и липса на държавност

 29. 29 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  Баце е виден историк, той ще каже

 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Какъв БАН , какви пет лева ... :)) Гледам герболяка , все светли теории има,и всичко е в стил гулю ..гулю гулю ...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Хвала за учените!
  Отблъскаха пореден подривен щурм от антички безписмени мошеници
  да пренапишат историята.
  И ругаят те (мошениците) против умните, красиви и писмовни учени
  защитници на християнския и прочее най-светъл празник на народите!

  Впрочем, Македония била обширна империя, смалена през вековете сега до
  минимум 3 малки държави с по поне една организация вътрешна и македонска и революционно подривна, сиреч военна.

  Перото е по-силно меча (в исторически плам).
  Тревожен все пак... див устрем, без срам

  "Учените възпират
  устрема на ВМРО за предефиниране на 24 май"

 33. 33 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Учени, а? Ще ги отучим!!!

 34. 34 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Тук съм съгласен с ОПГ, а БАНските старци да не реват...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 35. 35 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  абе в БАН история не са ли учили
  Кир Методи и брат му :) създават глаголицата отиват в Моравия и дърво, идват в България е почти дърво - тогава Климент Охридски създава Кирилицата и от том се почва

 36. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  ТРЯБВА ДА СЕ ОТРЕЖАТ ВСЯКАКВИ ВЛИЯНИЯ И ОПИТИ ЗА ПРОМЯНА НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА от страна на Македония!
  Нека ДА ЗАЩИТИМ БЪЛГАРЩИНАТА!!!

 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Освен казионни рубладжийски "учени" в Отечеството/слава Богу/ има и просветени и почтени родолюбци!!!

  https://faktor.bg/bg/articles/prof-kazimir-konstantinov-rusiya-se-opitva-da-prisvoi-balgarskata-pismenost

 38. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  Лека му пръст на Божидар Димитров, който непрестанно извисяваше историческите истини и така утвърждаваше българското!
  КЪДЕ СА НИ ИСТОРИЦИТЕ?
  КЪДЕ СА НИ ЛИТЕРАТОРИТЕ?
  Да не ги е хванал ковид 19?

 39. 39 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1552 Весело

  но смятам че подобни дискусии и теми от дневник са много ползотворни
  Много хора ще научат че Кирил и Методий са създали глаголицата, а Климет Охридски кирилицата, която използваме
  Кирил има съществено значение в признанието, че евангелието може да бъде преведено и на Български (от което после се възполвзат в Англия) а не само на гръцки арамейски и латински

 40. 40 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  До коментар [#39] от "1001":


  Те макетата имат претенции и за Климент Охридски че е македонец 😂.
  Питай ги да видиш.

 41. 41 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Сега разбирате ли, защо твърдя, че проблемът в спора с Македония не са лъжите им, наглостта и твърдоглавието им, а е изцяла в нашата продажна, историографска общност! И представа си нямате (още) какви грехове им лежат на "съвестта?!?!" на тея сърди....... старики
  Защо Левски не взима участие в учредяването на БКД (БАН), досещате ли се?

  I shave with Occam's razor
 42. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#40] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  " Те макетата имат претенции и за Климент Охридски че е македонец 😂.
  Питай ги да видиш."

  Имат претенции за всичко наше, че е македонско, включително и за цар Борис 1 ако някой още не е чувал ! Самуил е ясно, че си го имат за техен !!!

 43. 44 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#43] от "samoedin":

  Ако СЕГА не се противопоставим на всички нашинации и опит за обезличаване и изкривяване на българската история- ПОСЛЕ ЩЕ Е КЪСНО...

 44. 45 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#43] от "samoedin":

  Във връзка с това, дали не бихме могли да си поръчаме репродукцията на каменната плоча, на която пише за "Самуил, цар на българите"? Бих я залепил на дувара на вилата, покрай който минава оживен път. Може и табелка с превод на няколко езика и QR код за страница с обяснения да сложа.

 45. 46 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#45] от "ivanpopov":

  😄👍

 46. 47 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Та така... вместо някои наши видни българи да тъпкат шкафчетата с евра, да започнат да отделят СЕРИЗЕН БЮДЖЕТ за възстановяване на историческите паметници, които ПАЗЯТ ИСТОРИЯТА БЪЛГАРСКА.....

 47. 48 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  Докато МОЧА и Альоша "бдят" над България учените в БАН, те могат спокойно да спят на комунистическите си лаври. Докато станат на ларви. А ние да им плащаме да произвеждат макиатура (отпадък при печатни издания).

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 48. 49 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 462 Любопитно

  И латинската азбука и писменост да се нарекат римлянски.
  По-важно е по света да разберат истината, трябва да я оповестяваме и утвърждаваме.
  Да запазим българският характер на това велико просветителско дело. Да се гордеем с приноса ни в световната история и култура. Да напомняме на руснаците колко са ни задължени за вярата и писмеността. Значението на България за Русия е поне колкото на Великобритания за САЩ.

 49. 50 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#49] от "magnas":

  То трябват истински българи за тая работа...

 50. 51 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2876 Весело

  .....Като се знае , откъде са дошли прабългарите , днес е обяснима мъката по родния край ....

 51. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#45] от "ivanpopov":

  " Във връзка с това, дали не бихме могли да си поръчаме репродукцията на каменната плоча, на която пише за "Самуил, цар на българите"? Бих я залепил на дувара на вилата, покрай който минава оживен път. Може и табелка с превод на няколко езика и QR код за страница с обяснения да сложа."

  Когато някой плагиатства и преиначава, той не се спира пред нищо ! Вече няколко пъти публикувам писмото на Гоце Делчев, че " всички сме си българи", то се чете и знае и от макета, но не, той бил македонски революционер и това е ! А Василий 2 явно изобщо не е научил и кого е мразел, и кого е победил, щом се е кръстил " Българоубиец" според сърбоманите в Скопие ....Уникум ! Вече съм вдигнал ръце !!! И сега ни реват, че сме им крадели азбуката !!! Че колко царства по времето на двамата братя се застъпват за тяхното дело, създават книжовни школи, поемат щафетата на просветата ? Къде са сърбите тогава ? Хърватите ? Руснаците ? Хубаво, че бяха Борис и Симеон, иначе всички щяхме да пушим на латиница !!!

 52. 53 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Няма предифиниране има посочване на фактите - празнуваме денят на българската азбука, създадена и утвърдена в България. Какво по-ясно от това. Да, тя е претърпяла развитие - първо се е използвала глаголицата, създадена от Св.Св.Кирил и Методий (за много кратък исторически период), но след това Св. Климент Охридски създава старобългарската азбука, която сто години по-късно се пренася и разпространява и в Русия заедно със старобългарския текст на Библията и българските свещеници, отишли там да разпространяват християнството.

 53. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#52] от "samoedin":

  Пишем, извинявам се !

 54. 55 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1064 Весело

  Чета и не вярвам на очите си. . 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂
  Кирил и Методий - автори на руска азбука? “Двама велики подвижници на вярата и науката извършиха, изглежда, непосилен труд: те създадоха руската азбука”. Това заяви митрополит Ювеналий при откриването на тържествата в град Коломна, Русия, посветени на 24 май, празнуван като “Ден на славянската писменост и култура”. Коментар на Таня Харизанова от Москва:
  “Ползващите славянската азбука изпревариха основателите й”. Тази крилата фраза стана водеща пред паметника на братята Кирил и Методий в Москва, където български и други чужди дипломати поднесоха цветя за празника 24 май. Те се бяха наредили по протокол пред монумента, когато организаторите внезапно поканиха първи да поднесат цветя група активисти с партийни знамена на управляващата руска партия “Единная Россия”. Държавните представители бяха призовани да дадат път на партийната колона.

  Това като че ли е показателно за последните две години,в които Русия започна активно да обсебва този български празник, обвивайки го в ореола на панславизма. Например подготовката на празника тази година погълна огромни средства. Бе реставриран изцяло град Коломна, който бе поредния, определен за център на тържествата. Те са с руски размах и продължават цяла седмица. С размах са и някои исторически справки за Кирил и Методий. “Комсомолская правда” откри, че именно на Русия, а не на някой друг, светите братя са предали кирилската азбука. В Коломна днес на тържествата пък митрополит Крутицкий и Коломенский Ювеналий прочете обръщение от патриарх Алексий Втори за зараждането преди повече от 11 века в Източна Европа на православната култура. “Двама велики подвижници на вярата и науката извършиха, изглежда, непосилен труд: те създадоха руската азбука”, каза Ювеналий. РИА “Новости” в историческа справка подчертава следното: “Светите братя Кирил и Методий произхождат от знатно и благочестиво семейство, живяло в гръцкия град Солун. Методий бил воин и уравлявал българско княжество във Византийската империя. Това му дало възможност да научи славянски език.“ Какъв славянски език говорил обаче не се уточнява. Не става ясно и какво българско княжество е управлявал. На друго място четем: “Имераторът отправил двамата братя при хазарите на евангелизаторска мисия. Според преданието, по пътя те спрели в Корсун, където Константин-Кирил намерил Евангелие и Псалтир, написани с “руски букви” и говорещ руски език човек. И започнал да се учи на този език и да чете на него.” Излиза, че или в Солун е нямало достатъчно славяни, за да научи “славянски” език, или славянският е... руски? Все пак, може би, трябва да бъдем благодарни, че с днешна дата поне двамата братя не са македонци, както беше писано в “Большая советская енцикопедия”. В средата на 80-те години на миналия век България подари на Съветския съюз точно копие на паметника на Кирил и Методий пред Софйската народна библиотека. Той бе поставен чак на полярния кръг, в град Мурманск. Днес той е най-северният паметник на съпокровителите на Европа. В конфликта на руската православна църква с католицизма и на фона на политическите скандали между Москва и Варшава съвсем логично руските медии никъде не споменават, че един славянин, полякът Карол Войтила, известен като папа Йоан-Павел Втори ги прогласи пак в средата на 80-те години на миналия век за съпокровители на Европа."

 55. 56 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Каква слявянска писменост, като на всички историци е ясно, че няма ракова нещо, като "славяни"!! Понятие измислено през 18-ти век и неспоменавано в нито един древен източник! Както и няма такова нещо като траки, навсякъде са описвани като български племена!
  —цитат от коментар 21 на Stargate


  Панславанизма е смърт за България и трябва да се громи, но това не е вярно. Началната руска хроника използва точно думата "славяни" или "Словѣне", а доста хора от 6.в. използват "склавени". http://radzivilovskaya-letopis.ru/index.php?id=5 #sel виж 11. ред.

 56. 57 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2876 Весело

  По същият повод може би е редно да се вземе и мнението на " македонците ".......

 57. 58 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 778 Любопитно

  До коментар [#18] от "nessarox":Щом работите за комунисти значи сте комунистка. Простичко е.А моя дядо е Папата.
  —цитат от коментар 19 на EU defender


  Борисов върна ли си книжката или той е от другите комунисти ?

  Простичко е ,нали ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 58. 59 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Много е дребен Валери релсата да сменя имена на празници. Ясно е, че освен с липса на мозък е и глупакът е ощетен от към мъжки качества....

 59. 60 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Да си вземат професурите и докторатурите и беж към Москва ( по точно към Санкт Петербург) където е изфабрикувана цялата тая история със светите братя, за които няма никаква историческа следа (извор) че са имали нещо общо с България или нейният владетел княз Борис Първи. Проектът ( да използваме тая актуална дума свързана с пари, че феодалните старчета да разберат) за българската азбука е финансиран от българската държава и осъществен от Климент и Наум . Това че те са били ученици на двамата византийски братя е позитив в тяхното портфолио, но не е причина всичко да преписваме на учителите. Тогава кои са били учители на Константин (Кирил) и Методий че и тях да включм към празненствата на "славянството".
  Нашата българска азбука ( така наречената кирилица) и старобългарски език ( така наречения църковно славянски са си наши.

 60. 61 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#56] от "kazushi":

  Всички руски летописи са фалшификати направени със задна дата, за да се създаде историческо минало на създадената през 1721г. Российская империя, и за да си присвои историята на Киевска Рус.

 61. 62 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  ...Май днес е почивен ден....( на времето в соц.казармата , на войниците все им намираха
  работа , че да не се занимават с неподходящи за времето прекарано в казармата мисли!). Ако , всяко хрумване на ВМРО се погледне сериозно , то ще се види умопомрачителното желание да си част от властта , на която се служи по трудно разбираеми цели.....Ние българите сме тук и все още нямаме намерения да се изселваме на друг континент и всичко , което ни свързва със съседи и други , в смутни времена е препоръчително да се разглежда като необходима връзка за разбирателство , пример - историята с храм-паметникът "Александър Невски "......

 62. 63 Профил на tus03684646
  tus03684646
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кирилицата е българска писменост, защото е възникнала в България а не в някаква "Славяния". Другите славянски народи, които я ползват са я взаимствали от България. Руснаците наричат нашите камби " болгарский перец", защото от нас са го взели, а не го наричат " славянский перец":) Ние тука я наричахме славянска дори когато монголците пишеха на кирилица, а те не са славяни. Ама нали протестърите са все на терсене, и от азбуката ще се откажат.

 63. 64 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Гневно

  До коментар [#62] от "Николай Бучков":

  Национален позор и гнус е факта, че Патриаршеският ни храм носи името на човек, върху чиито боен шлем са гравирани суни от корана!!!!!!!!
  Храмът се е именувал някога и е редно да се казва "Св.Св.Кирил и Методий"!!!!
  Другото е предлагане на южното ни подножие на гърба на североизточната степно - блатна сатрапия!!!!!

 64. 65 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  ДО: "64" - По- спокойно , просто дадох само един пример с последствия......( Зачекнатата тема е прекалено сериозна за управници от днешен калибър , на които е добре да се припомнят за ходове необмислени в детайли и довели до някои държавни проблеми , колкото до днешните времена и състояние на държавата , която за да просъсществува е готова на очевидно според мен изсилвания , би било по-приемливо да не си надценява възможностите в национализъм без покритие !).

 65. 66 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Т. нар. академици имайки напредвид въдзрастта им са продукт на соцобразованието. Историята се учеше както наредят от Москва. Напр. Ст. Стамболов беше оплюван всячески до към 1980-82 година. Основната опорка беше беше славянското братство. Напр. Светослав не е завоювал България , а руси и българи са се биели срещу Византия. Имаше много подобни лакърдийки.
  Така, че по-добре нека замълчат и дадат път на по-млади хора.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 66. 67 Профил на tus03684646
  tus03684646
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Арабските цифри , които ползваме са създадени от арабите, и това че ги ползват и славянски народи, не е основание да ги наричат славянски. Арабските цифри са си арабски, който и да ги ползва.

 67. 68 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Арабските цифри , които ползваме са създадени от арабите, и това че ги ползват и славянски народи, не е основание да ги наричат славянски. Арабските цифри са си арабски, който и да ги ползва.
  —цитат от коментар 67 на tus03684646

  „Арабските цифри“ не са арабски, а индийски, пренесени са от арабите в Европа и затова погрешно се наричат „арабски“. Арабските цифри са се изписвали с букви.

 68. 69 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Азбуката е създадена не за България и не като българска, а като славянска - за славяните във Великоморавия и Панония, където Кирил и Методий са изпратени от византийския император с такава именно задача. Когато там забраняват богослужение на славянски език и ползване на книги на глаголица, ученици на Кирил и Методий избягват в България, където великият български владетел Борис ги приема с почести и им създава всички условия за разпространяване на азбуката - обучение на деца в училище, преводи и т.н. Климент Охридски - ученик на Кирпил и Методий създава кирилицата, която позлваме и в момента. Някои от учениците на двамата братя са отишли в други южнославянски страни, където също са разпространили глаголицата. Глаголицата и кирилицата са се използвали паралелно известно време. От България кирилицата се разпространява в Русия и други славянски страни, използват я и неславянски народи (например в Монголия и др.). Какво празнуваме на 24 май? Ние празнуваме делото на Кирил и Методий. Те са създали славянска, а не българска азбука. Вярно е, че кирилицата е създадена в България и без България тя не би съществувала. Но кирилицата не би съществувала без глаголицата, която е нейната основа и без Кирил и Методий. Руснаците сега наистина говорят, че те са създали славянската , като под това разбират руската азбука , което не е вярно и правилно. Но ако кажем,че 24 май е ден на "българската" азбука - т.е. на кирилицата, това означава, че ние честваме Климент Охридски: което също не е вярно и не е правилно, защото както вече стана дума, Климент Охридски и кирилицата не биха съществували без двамата солунски братя. Следователно, 24 май е ден на славянската писменост, на българската просвета, наука и култура. Имайки обаче тази велика история, ние трябва да бъдем нейни достойни наследници - да направим държавата си образец на съвременна европейска страна със съответното ниво на култура във всяка област и т.н., и тогава всички ще забележат нашия исторически културен принос. А сега никой не ни го отчита, защото сме в задния двор, боклукчийницата на Европа. И не казвайте, че това зависи от един сал Баце.

 69. 70 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#63] от "tus03684646":

  а на бас че ГЕРБ ще се откаже.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 70. 71 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#69] от "waterfall":

  Термина СЛАВЯНИ е измислен и употребен за първи път през 16век. Стига сте писали вече за славяни. Ако пък толкова държите че писмеността ви е славянска организирайте референдум и сменете името на България със Славяния. 😂

 71. 72 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Ми те баш славяните пишат на латиница - Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Хърватия, Словения.

 72. 73 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 914 Неутрално

  БАН и църквата ни са пълни с изкуфели феодални старчоци и слуги на Кремъл. Много ясно, че ще се дърпат нещо да се прекръсти от "славянско" на "българско"

  НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ

 73. 74 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Сигурно тези учени подкрепят изказването на Путев, че азбуката е македонска.

  Дали да не пишем 24 май ден на македонската писменост ?

 74. 75 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#69] от "waterfall":

  Латиницата не е латинска/римска азбука защото е създадена на основа на гръцката и на нея пишат и турци които нямат нищо общо с етруските създали Рим .......... :D :D :D

  малко подобни разсъждения

 75. 76 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#68] от "wkz55633864":

  В Саудитска Арабия едва ли има учени които искат тези цифри света да ги нарича индийски вместо арабски :D

 76. 77 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#59] от "Мишо Петров":

  Най-ощетение откъм мъжки качества същества са троловете на руската хибридна война,

 77. 78 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#52] от "samoedin":

  Със сърбо-макетата шанс за разбиране няма. Те са се вкопчили в лъжите си, като спасителна сламка, срещу обезличаването, което би им отнело властта и привилегиите. И видиотяват народа си.
  Целевата аудитория на подобни мероприятия, от наша страна, са другите народи - румънци, гърци, поляци, чехи, словаци, руснаци (и украинци) и който друг минава наоколо. По-миналата година, един от туроператорите използва целия целеви кредит от министерството, за да организира културни мероприятия за ирландци и англичани, като им разказва за българската история. Може да не спечелиха нищо от културната съставляваща, но съм сигурен, че поне 100-ина души, научиха що е България, между алкохолните турове.

 78. 79 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Доживяхме най-после! Българският княз Св. Борис I поръчал и платил на учениците на Кирил и Методий да създадат писменост за езика на БЪЛГАРСКОТО царство - кирилицата. И дори успял тя да бъде призната като четвърта азбука и език на християнството, заедно с иврит, старогръцки и латински. Синът му Симеон I Велики, владетел на третата по големина империя в Европа, (заедно с Източната-Римска (Византия) и Великата Германска империя), на събор в Преслав през 893 г. я налага на всички племена, обитаващи тези земи, като език и писменост на Българската империя за да се намали влиянието на гръцкия език и Византия.
  Френският крал Франсоа I, 645 години по-късно, също с декрет налага френския език на кралството, администрацията и църквата като замяна на латински.

 79. 80 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Арабските цифри , които ползваме са създадени от арабите, и това че ги ползват и славянски народи, не е основание да ги наричат славянски. Арабските цифри са си арабски, който и да ги ползва.
  —цитат от коментар 67 на tus03684646


  Таковата... арабските цифри са създадени от ИНДИЙЦИТЕ. Ние ги наричаме арабски, защото по време на арабската империя, западният свят е бил напълно откъснат от изтока. И сме получавали през чалмите не само предмети за търговия, но и знания и научни достижения. Именно това се счита и за основния повод за кръстоносните походи, макар че прокламираната идея е освобождението на Светите земи.

 80. 81 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 431 Гневно

  КРАЙ НА ТИЯ ДЪРВАРНИЦИ
  Който гласувал за тях, гласувал. Повече НИКОГА

 81. 82 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 431 Гневно

  До коментар [#67] от "tus03684646":

  Кофо проста
  КИРИЛ И МЕТОДИЙ СА ВИЗАНТИЙЦИ, изпълнявали византийски мисии по света - в Халифата, при хазарите и в Моравия/Панония.
  Баща им е грък етнически.

 82. 83 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 431 Гневно

  До коментар [#66] от "kvasimodo":

  А ти предвид възразта ти си продук тна празноглавието и празнословието.

  Ти дори на тия академици не можеш да се намажеш

 83. 84 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 431 Гневно

  До коментар [#73] от "rdb41527334":

  А тия с инвентарните номера ще спасят България сигурно
  Тъпи вмровски троляци

 84. 85 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#53] от "Борис":

  Българската азбука стъпва в Киев още през девети век. Най старите църкви там десетинната и Св София са български провинциални църкви, преустроени през единадесети дванадесети век от гърците от български на гръцки тертип. Тогава е заменена българската служба с гръцка

 85. 86 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#53] от "Борис":

  Денят е Св. Кирил и Методий по стар стил.

 86. 87 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 534 Любопитно

  Нещо ползотворно,градивно,правилно,ценно,приложимо в световен мащаб от БАН?

 87. 88 Профил на tus03684646
  tus03684646
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "Славейко":

  Славейкооо, много си прост бе, прост и нахален. Ти да не си от протеста бе? Запомни! Кирил и Методи създават глаголицата. Чувал ли си за глаголица? Ха отвори гугъла и прочети кой създава кирилицата, и защо се нарича така.

 88. 89 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#69] от "waterfall":

  Великоморавия е нещо като селска община в сравнение с първата българска империя. Не може нещо създадено за едно село да определя и да се сравнява с нещо създадено за империята на българите.

 89. 90 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 431 Гневно

  До коментар [#88] от "tus03684646":

  Я го знам тва откога ти си ходил прав под масата!
  А какво празнуваме на 24 май? На Каракачанов шкембето ли?

 90. 91 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Тухлите от основите на киевските църкви са със същите печати и надписи на кирилица каквито са надписите върху тухлите от Преслав. Става на въпрос за печатите върху тухлите показващи ателието на строителя. Плановете на основите са същите като преславските църкви, умалени с мащаб съответстващ на ранга на киевския поп. И това си го пишат умраинските археолози от поне двадесетина години, ама у нас никой дума не обелва. И си пишат че гърците са направили реконструкция и са преосвещавали българските църкви в няколко града в сегашна Украйна през 11-22 век

 91. 92 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 431 Гневно

  До коментар [#89] от "rexdog2004":

  Кой я спука тая велика империя? Аааа, маджарите й взеха половината за нема и толкова време.
  Що? Щото бай ти Симо се заял да докопа Пелопонес и Цариград

 92. 93 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Проруските учени ..

  А вие, "Дневник", що давате само тяхното мнение?
  Рублета, а ?

 93. 94 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#91] от "rexdog2004":

  Те като нищо направо са ги отнесли от Преслав, или поне тухларите са закарали в плен.

 94. 95 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 431 Гневно

  До коментар [#90] от "Славейко":

  Ама тоя наистина е страшен простак. Първо не беше защо поповете давали причастие с една лъжичка. Сега той ще определя кой какво празнува.

  НЕЩАСТИЕЕЕЕЕ застреляй се у тлъстия мишин!!!!

 95. 96 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Десетинната църква в киев е построена първоначално като българска базилика. Печатите върху тухлите в основата са ЩН. Самите украински учени си признават че са поставени от българи, тъй като по това време никой там не е знаел за тази азбука

 96. 97 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#94] от "Славейко":

  Основите които са разкрити през 2008 година показват по стара българска църква от времето на Симеон във формата на базиликата от Преслав. В последствие се преустройва и достроява по гръцки тертип.

 97. 98 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#94] от "Славейко":

  Да, точно това е отговора на руско- украинските привърженици на тезата че не българите, а гърците са кръстили Киев. Те казват че майсторите са били пленници от България след падането и под византийска власт. Само дето е строена по време на Борис Симеон

 98. 99 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Всички тия "учени" са просто национални предатели, работещи за глобалистите! Името на празника да бъде - "24 май - Национален празник на България и ден на българската писменост, просвета и култура".

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 99. 100 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Понастоящем въпросът за народностната принадлежност на Св. Кирил и Методий представлява истински проблем, в резултат на упоритите фалшификации през последното столетие. В интерес на истината, в посветените им жития и други съчинения този въпрос почти не е коментиран, което означава единствено, че той е бил добре известен на времето и не е бил предмет на дискусии. Все пак, свидетелства от изворите не липсват. В Краткото Св. Кирилово житие (известно и като Успение Кирилово IX–X в.) е дословно записано: „Той беше родом българин“.*18 Това свидетелство е единственото от онзи период, което конкретно указва народността на Св.Кирил. Да не забравяме обаче, че за негов автор се приема Св.Климент Охридски — най-близкият и изявен ученик и последовател на светите братя, което придава особена тежест на твърдението. Днес не са малко учените, които смятат, че това твърдение е напълно достатъчно за отговора на въпроса за етническата принадлежност на светите братя.
  [*18 Кратко житие на Кирил. — В: Прослава на …, с. 78.]
  Известни са и по-късни източници, определящи Св.Кирил като българин. Призненският сборник от XV–XVI в. недвусмислено свидетелства: „Преподобният отец наш Кирил бил родом от Солуна града, по рождение българин…“*19 Известен е и друг източник от предславистичния период — „Пролог“, издаден в Москва през 1641–1642 г., който определя Кирил като „родом българин“.*20 За отбелязване е, че едва наскоро след това време започват да се изказват становища, че светите братя били гърци, римляни (византийци), славяни или илирийци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK