Отворени са офертите за новите бойни машини за пехотата, предстоят тестове

Отворени са офертите за новите бойни машини за пехотата, предстоят тестове

© Пресцентър на министерството на отбранатаЦеновите оферти на двете фирми, допуснати до следващия етап в процедурата за доставка на бойни бронирани машини на Сухопътните войски, бяха отворени днес в Министерството на отбраната, съобщи пресцентърът на ведомството, без да даде повече подробности по тях.


Изборът е между предложения на мултинационалната "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria). Процедурата започна през юни 2018 година, когато парламентът одобри покупката на общо 150 бронирани машини, като 90 от тях трябва да са бойни, а останалите обслужващи. Те трябва да струват до 1.24 милиарда лева без ДДС, които ще се плащат в продължение на 10 години.


Първоначално за участие бяха поканени четири фирми - потенциални изпълнители, "Патриа" (Patria), "Некстер" (Nexter), "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и "Артек" (Artec GmbH). Впоследствие бяха одобрени офертите само на две от тях.
Предстои междуведомствената работна група, която работи още от края на 2019 година, да извърши оценка на подадените ценови предложения. След това ще бъдат проведени полеви тестове на предложените машини за проверка на съответствието на заявените параметри със заложените тактико-технически изисквания за механизираното отделение (въоръжение и мобилност) и комуникационно-информационните системи на бойната бронирана машина.


С участниците, преминали успешно полевите тестове, ще се проведат преговори за подобряване на офертите, след което ще бъдат класирани в низходящ ред.


За резултатите от своята дейност Междуведомствената работна група ще изготви доклад до министъра на отбраната, съдържащ класиране на участниците, както и предложение за избор на изпълнител или за прекратяване на процедурата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK