Прокуратурата се извини на евродепутатите за твърдение, че Гешев стои зад техен форум

Прокуратурата се извини на евродепутатите за твърдение, че Гешев стои зад техен форум


Почти месец след твърдението си, че заседание на група евродепутати е било организирано по инициатива на главния прокурор Иван Гешев, българската прокуратура се извини и нарече случилото се "най-вероятно недоразумение".


На 28 август Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права (DRFMG) събираше на закрито заседание информация какво се случва в България. На нея бе поканен и главният прокурор, но се яви заместничката му Красимира Филипова, която обясни, че Гешев е в отпуск. Но същия ден в официалното съобщение на прокуратурата за това събитие се казва, че "дискусията е организирана (...) по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск".


Съобщението е коригирано и този текст вече не присъства в него. За корекцията не бе съобщено и се разбира чак сега.
Твърдението тогава веднага бе отхвърлено от евродепутата Радан Кънев, а след това и от ключови евродепутати, участвали в организирането на изслушването. Във въпросника, изпратен седмици по-късно от групата DRFMG до прокуратурата се питаше "Желаете ли да коригирате тази фалшива информация?"


Сега в отговора на прокуратурата от 21 септември 2020 г. се казва:


"Изразявайки най-дълбокото си уважение към председателя и членовете на комисията LIBE (бел.ред. - групата DRFMG е една от структурите ѝ) бихме искали да поднесем най-искрените си извинения, тъй като това най-вероятно е недоразумение. Главният прокурор няма нищо общо с циркулираното и цитирано от вас прессъобщение, което е подготвено от Дирекцията "Публични комуникации" на Главна прокуратура.


Най-вероятно предвид предишна кореспонденция, съдържаща принципни предложения за провеждане на работни среща във връзка с върховенството на закона и постоянната двустранна комуникация тази дирекция некоректно е допуснала, че срещата е продължение на нашата комуникация."


Ръководител на дирекцията от януари тази година е бившият журналист Веселин Иванов от сайта "Правен свят". Преди това той е работил в БНР като съдебно-криминален репортер, бил е и медиен консултант в предизборната кампания през 2011 г. за президент на еврокомисаря Меглена Кунева, както и съветник в кабинета на Зинаида Златанова, когато тя беше министър на правосъдието в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014).


Преминал е и през водещите телевизии и някогашната телевизия "Про БГ", притежавана от Красимир Гергов, като през 2018 г. стана управител на Би Ай Телевизия в дните на залеза ѝ. Миналата година Иванов беше и част от екипа на "Денят започва с Георги Любенов" - уикенд предаване на БНТ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK