Антимаскърите в България - познати лица, анонимни и партия "Възраждане"

Протестът на първи септември, обявен като публично хвърляне на маски, се превърна в публичното им горене.

© Велко Ангелов

Протестът на първи септември, обявен като публично хвърляне на маски, се превърна в публичното им горене."Ковид 19 е странна болест, политическа болест, дай им на политиците да играят спасители. Няма истинска статистика. Ковид не е болест на децата. Ковид не обича да отнема живота на децата. Но политиците обичат да отнемат свободата на децата, семействата и родителите. Искат да отчуждят максимално хората. Изолирани сме, ние вече не сме човечество."


Това са думи, които мъж говори през мегафон на фона на Министерството на образованието и науката. Пред него в полукръг има застанали около 25-30 души.


Първият ден на септември е, а събитието - "Публично хвърляне на маски". То е организирано във фейсбук няколко дни по-рано. Още от средата на август сред групи на родители се разпространява и декларация под която всеки който иска може да се подпише. Най-общо тя ги приканва да подкрепят, че са против задължителното носене на маски в училище. До началото на учебната година подобни събития бяха организирани още три пъти, като не само в София, но и в други градове - Ямбол, Бургас, Пловдив, Шумен. Следващите два протеста - на 14 и 15 септември се казваха: "Не на маските и изолаторите" в училище. Основните искания - мерките срещу разпространението на коронавируса за децата в училище да не са задължителни, а всеки родител да може да избира как да предпазва детето си.
Демонстрациите не бяха толкова многолюдни, колкото активността в социалните мрежи. Тя е впечатляваща. Постовете валят - през няколко фейсбук групи. А от началото на септември в акциите се включиха и от проруската партия "Възраждане".


Групите събират привърженици на теориите, че маските всъщност не предпазват, че това са намордници, че властва "ковид диктатура", от която полза имат големите корпорации, че всъщност пандемията е режисирана и няма подобно заболяване. На събитията се срещат и привърженици на теорията за вредите от 5G мрежата. А на събитието от 14-ти септември и в социалните мрежи се разпространяваха и призиви: да се върнат усмивките и детството на децата.


На следващата демонстрация, на 14-ти септември, плакатите и хората бяха малко повече.

© Георги Кожухаров

На следващата демонстрация, на 14-ти септември, плакатите и хората бяха малко повече.


Кои са организираторите


Зад кампанията срещу маските и шлемовете са се активизирали организациите, които протестираха срещу Закона за социалните услуги и стратегията за детето. Част от активистите пропагандират и че децата не трябва за се ваксинират (наричат ги "антиваксъри" на английски и от него последва и anti-maskers - "антимаскъри" - противници на носенето на маски, заради коронавируса).


Мъжът, който говори на първи септември за "политическата болест" се казва Христо Лафчиев от Български родителски централен комитет (БРЦК) - една от най-активните организации срещу Закона за закрила на детето. През лятото на 2019 г. той плашеше с идването на норвежката система, която ще отнеме 30-40 % от децата. Пред "Дневник" Лафчиев заяви, че не е организатор на протеста, но подкрепя такива искания. Участниците символно изгориха и няколко маски.


Останалите две демонстрации бяха организирани от Българският Род Обединен за Децата (с над 9 хиляди члена), и "Национална група "Децата на България". В последната членуват над 215 хил. души. В нея особено активна, включително и с информация срещу маските, е Христина Рунтова, една от създателките на "Не на Стратегията за детето 2019-2030 г."


Една от снимките, споделяна често в групите.

Една от снимките, споделяна често в групите.


Във фейсбук кампанията срещу маските набира сила и през обявеното като онлайн събитие "Не на ковид мерките в училищата", с начална дата 15 септември и крайна - 28 септември. Сред създателите на събитието, освен "Национална група "Децата на България" е и партия "Възраждане" с председател Костадин Костадинов. През юли прокуратурата поиска заличаването на партията заради системно нарушаване на Закона за политическите партии. През май пък Варненската окръжна прокуратура обяви, че е започнала разследване срещу лидера на крайната националистическа партия за присвояване на партийната субсидия.


Организаторите призовават родителите да пишат до директорите на училища и районните инспекторати по образованието срещу мерките, "защото носенето на маски и поставянето в изолатори вредяло на детската психика". В групата се предлагат и бланки на подобни подписки. Тя се обявява и срещу специалния телефон 116 111 - национална линия за деца, която е създадена от Държавната агенция за закрила на детето, заедно с "Анимус". Има дори призив родителите да свалят плакатите, рекламиращи телефона, да заснемат извършеното и качват снимките в събитието.


От "Възраждане" (повече за председателя й четете тук) събщиха на седми септември, че исканията на групата "Децата на България" залягат в политическата програма на партията.


"След проведена среща между двете организации се договори партньорство, според което те заедно ще се борят за исканията, около които се обединяват в името на българското дете и семейство. Председателят на "Възраждане" подписа исканията на родителите и чрез този акт декларира, че те се включват като неизменна част в програмата на политическата организация, касаеща социалните, демографските, просемейни и продетски политики", става известно от сайта на партията.


Антимаскърите в България - познати лица, анонимни и партия "Възраждане"


Серия от събития, за които групите подгряваха е и "Среща - Родители възрожденци за бъдещето на децата" с обявени пет локации в страната - Бургас на 23-ти септември. Следват: Стара Загора (24 септември), Варна (26-ти септември), Пловдив (30 септември) и София (2 октомври). Те бяха обявени като общи на "Национална група "Децата на България" с "Възраждане". "На тях лидерът Костадин Костадинов ще дискутира заедно с родителите просемейните политики, които организацията защитава, антидетското законодателство и исканията на движението", според описанието на събитието.


Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане"

© Георги Кожухаров

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане"


"Има кой?", но запазваме анонимност


Първата демонстрация от началото на септември, беше организирана, поне видно от фейсбук от "Има кой" - сдружение, което се представя за политическа организация. "За да знаете, че "Има кой" да дойде, когато тези се изметат! България има достатъчно образовани и адекватни хора, с чисти сърца, които нямат политическо минало и партийна принадлежност. Промяна СЕГА!" - това е написано в описанието на фейсбук страницата й. Тя е създадена в средата на август.


Потърсени от "Дневник", оттам заявиха, че това е "политическа организация", която иска да каже, че има кой да управлява след ГЕРБ. Организацията няма сайт или посочени контакти. Те отказаха да се представят като имена.


Пред "Дневник" на въпроси през месинджър обявиха, че организацията е "създадена съвсем скоро в отговор на типичния въпрос на българина - "И после кой ще дойде?" (да ни управлява ), и който 30 години не може да ни извади извън цикъла, в който сме принудени да изберем по-малкото зло".


"Искаме да кажем на България, че Има Кой! Има достатъчно образовани и адекватни специалисти, много от които с нагледен опит какво е нормално и как трябва да се случват нещата, натрупан в чужбина". От организацията твърдят, че създателите са хора, които нямат политическо минало, но са експерти в областта си. "Към момента желаем да не се афишираме публично, поради опасения от репресии и политическо насилие от "силните на деня".


Във фейсбук те приканиха всеки, който иска да се включи в инициативен комитет по учредяване на партия "Има Кой" да изпрати лично съобщение. "Ще се радваме това да са хора с чисти сърца, висок морал и визия за всичко, което трябва да изградим и поправим в родината си".


"Има кой" все още пазят анонимост на създатели и присъединилите се.

Министерството на образованието: Мерките са сред най-либералните
Министерството на образованието (МОН) определи че децата ще носят маски или шлем задължително в общите помещения, като при нарушаване ще има различни наказания - от забележка до преместване в друго училище. Пред Би Ти Ви преди началото на учебната година министърът на образованието Красимир Вълчев изрази надежда да не се стига до строги наказания и увери, че учителите ще съблюдават строго за носенето на маските. По думите на министъра противоепидемичните мерки в българските училища са сред най-либералните в Европа, децата ще носят маските по-малко от половин час дневно. Той препоръча и да не прекарват много време в коридорите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK