Прокуратурата публикувала данни по висящи дела заради Брюксел

Прокуратурата обяснява публикуването на данни и доказателства по висящи дела най-често с високия медиен и обществен интерес.

© Юлия Лазарова

Прокуратурата обяснява публикуването на данни и доказателства по висящи дела най-често с високия медиен и обществен интерес.Прокуратурата разпространява доказателства, записи на разговори и разгласява детайли по конкретни казуси в изпълнение на препоръките на Европейската комисия за по-голяма отчетност и прозрачност в работата на прокуратурата, но без да нарушава законодателството и презумпцията за невинност. Това се твърди в отговора на държавното обвинение до евродепутати, които питат защо се публикуват различни звукозаписи, снимки и стенограми по висящи дела, по някои от които дори няма повдигнати обвинения и как се оценява тази практика.


Публикуването на доказателства по висящи дела се прави често в последните месеци, по инициатива и с подкрепа на главния прокурор Иван Гешев още преди да встъпи в длъжност. Тази практика на прокуратурата обаче предизвика серия от критики и недоволство не само от обвиняеми, но и от правозащитни организации, адвокати и съдии. Те се опасяват, че е нарушена презумпцията за невинност или с други думи, че без окончателно влязла в сила присъда прокуратурата внушава, че разследваните са виновни и така влияе на съда, който предстои да разглежда делото. Освен това разпространението е избирателно, непълно и се използва повече за внушения отколкото да съдържа доказателства като за съда (имаше сигнал за разговор от които липсваха и други споменати имена).


Такива доказателства, записи на разговори и разменени съобщения бяха разпространени по разследването за изтеклите данни от НАП, по досъдебните производства срещу Васил Божков и за незаконния внос и преработване на отпадъци срещу братя Бобокови и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, както и много други. Превод на английски на разговори на Божков е изпратен от прокуратурата и на евродепутатите.
Според държавното обвинение обаче няма нарушение, тъй като прокуратурата дължи отговор и отчетност на обществото, особено по казуси от висок обществен интерес. От обвинението уверяват, че разпространяването по висящи дела става при стриктно спазване на закона - с разрешение на наблюдаващия прокурор. Освен това обикновено това става едва след като тези данни са били представени и разглеждани от съда по време на определяне на мерките за неотклонение на обвиняемите.


Любопитно е, че в отговора си от прокуратурата обясняват "медийните" акции и съобщения с препоръки на Европейската комисия, която в няколко доклада по механизма за сътрудничество и проверка е препоръчала да има "прозрачността в работата на съдебната власт и отчетността пред гражданското общество - както при текущи, така и при приключили производства".


От държавното обвинение дори уверяват, че ефектът от предприетите през последните години стъпки, е осезаем. Цитират се и извадки от доклада на ЕК за 2018 г., в които се казва, че "трябва да се създаде механизъм за публичен отчет за напредъка по делата за организирана престъпност на високо ниво, за които има информация в публичното пространство. В зависимост от презумпцията за невиновност, главният прокурор трябва да докладва за разследвания и обвинения".


Прокуратурата изглежда е приела препоръката буквално и я прилага на практика като изнася конкретни данни по някои от големите дела и разследвания. Цитират се и препоръки от други доклади, сред които и този за 2020 г., в който се посочва, че са постигнати резултати в борбата срещу корупцията на високо ниво, но се посочва необходимостта от продължаване на усъвършенстването на антикорупционната рамка и включването на заинтересованите страни в прилагането на антикорупционната стратегия и определянето на бъдещи приоритети.


По-общо се отбелязва, че антикорупционните институции трябва да изградят обществено доверие и да спечелят репутация на институции, работещи с независимост и професионализъм, припомнят в отговора си от прокуратурата и допълват, че някои от делата, по които са разпространявани такива доказателства са именно срещу хора на висши публични длъжности.


От прокуратурата обаче се застраховат с уговорката, че все пак става дума за текущи разследвания и проверки, което не пречи на по-късен етап някои от обвиненията да отпаднат, ако се съберат и други доказателства.


"Публикуването на официални съобщения за пресата, брифинги и изявления от надзорни прокурори, говорители на прокурори или главен прокурор са средство за предоставяне на информация и гарантиране на незабавното информиране на обществеността за важни случаи", уверяват от държавното обвинение.

"Разпространението на информация за наказателни производства от публичните органи не е забранено от задължителните за Република България актове на ЕС и други международни актове", допълват в отговора си до евродепутатите от прокуратурата.

"Нито начинът, нито контекстът, в който се разпространява информацията, създава впечатлението, че лицата са виновни, преди вината им да бъде доказана в съответствие със закона от съда. Публикуването на официални съобщения за пресата или изявления на надзираващи прокурори, говорители на прокурори или главния прокурор има за цел единствено да информира гражданите за развитието на разследването по публично наказателно дело, което е предизвикало медиен интерес, без да поставя под съмнение предполагаемата невинност на отделни лица", подчертават от прокуратурата.


"Официалните писмени или устни изявления имат за цел да хвърлят светлина върху общото провеждане на операциите и развитието на разследванията и не се произнасят по вина на определени лица, което по принцип не нарушава презумпцията за невинност", допълват още от държавното обвинение.


Още от писмените отговори на прокуратурата до евродепутатите - четете тук


Какво твърдят българските институции пред евродепутатите за новата Конституция, свободата на медиите и върховенството на закона - четете тук


Акцентите в текста са на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Бих се учудил ако нейде в света има по-корумпирана прокуратура от нашата!

 2. 2 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Редом до Божков с обвинения трябва да са Горанов, Цветанов и Цачева.

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 747 Любопитно

  ======без да поставя под съмнение предполагаемата невинност на отделни лица", подчертават от прокуратурата.
  =========

  Ама разбира се

  Тогава защо се публикуват извадки , а не целия разговор ?


  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Весело

  Бих се учудил ако нейде в света има по-корумпирана прокуратура от нашата!
  —цитат от коментар 1 на Георги Христов


  Не търсете непременно злонамереност там, където става дума за обикновена глупост.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бих се учудил ако нейде в света има по-корумпирана прокуратура от нашата!
  —цитат от коментар 1 на Георги Христов


  За корумпирана не знам, все пак колко информация имаме за голяма част от държавите по света, но по-добре организирана и подчинена на властта има на северозапад. А, да не забравяме чеченската прокуратура. Зер, там си е отделна губерния със свои закони и адети.

  без подпис!
 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Весело

  Когато НеНовините станат новини:

  https://www.nenovinite.com/ne/politika/monitor-bulgariya-se-klasira-na-evro-2021-blagodarenie-na-borisov-i-peevski
  https://www.monitor.bg/bg/a/view/ek-ni-hvali-za-borbata-s-oligarsite-i-zakona-peevski-obzor-226866

  За хлеб и воду и за свободу, спасиба нашему пракуратуру...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  “Прокуратурата разпространява доказателства, записи на разговори и разгласява детайли по конкретни казуси в изпълнение на препоръките на Европейската комисия...”

  Мда, и срещата в Брюксел беше по идея на Каскетя (който обаче не отиде, защото беше в отпускА)...

  Идиотизмът не е грип, да го излекуваш с два аспирина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Хм, а защо прокуратурата не изнася данни касаещи БХ като записи, съдържание на нощно шкафче и.т.н, особено след неговото признание?

 9. 9 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  Бих се учудил ако нейде в света има по-корумпирана прокуратура от нашата!
  —цитат от коментар 1 на Георги Христов


  Абсолютно! Даже посмя да посегне на руските шпиони в пРезидентството, с което постави под риск вековната българо - съветска дружба! Оставка!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Гешев под отчет пред обществото разбира да разпространява "доказателства", които никой не е доказал.

 11. 11 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 142 Неутрално
 12. 12 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 142 Неутрално
 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alarmstufe: Rot":

  Какво са шпионирали руснаците ?:))))
  А...м..как изнасяме оръжие през АЗЕРБАЙДЖАН !! ? И ...което отива в ръцете на ИДИЛ (Сирия/Ирак) , с посредничеството на американски фирми ( даващи парите)
  Оставка бе МУТРИ!!

 14. 14 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 472 Разстроено

  Не съм сигурен, че манипулациите и чистите лъжи в някои случаи на прокуратурата са само от корупция. Може би голяма част от тях се дължат на истинското им вътрешно усещане за правота, така както шизофреника не може да различи реалността от халюцинацията. За съжаление това "високо" ниво на професионализъм се постигна с дълга и неуморна работа в унищожаването на професионализма във всяка една област и вземане власт от простия и нахалния чиновник, а не от знаещия. Така е по министерства, така е в народното събрание, нормално е така да е и в прокуратурата. Прилагането на добрите практики, а дори и само тяхното познаване, отдавна не е приоритет, важното е да се имитира заетост.

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Ако има институция , която да ...гледа нещата от ДЖУДЖЕТАТА , ДЕЛТИТЕ...и още 100 +++ случая, това ще бъде ли РЕПРЕСИЯ !??

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#13] от "dejmos":

  Какво са шпионирали руснаците ?:))))
  А...м..как изнасяме оръжие през АЗЕРБАЙДЖАН !! ? И ...което отива в ръцете на ИДИЛ (Сирия/Ирак) , с посредничеството на американски фирми ( даващи парите)
  Оставка бе МУТРИ !

  Ми то вашите другари Гебрев и Манджуков го изнасят оръжието ! 'Кво прайм сега !?

 19. 19 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Колев":

  Ареста на Иванчева не беше обаче обикновена глупост, а точно злонамереност.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 20. 20 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#4:"Николай Колев"][/quote]

  А аз си мисля, че едното (злонамереност) не изключва автоматично глупостта и обратно.

  И вероятно има и по-корумпирана прокуратура, но със сигурност не и в европейския съюз.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 21. 21 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  А от ВСС и ССБ кога ще отговорят за критиките към работата на съда? Много ги бавят с опорките от политбюрото.

 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Весело

  До коментар [#1] от "Георги Христов":

  "Бих се учудил ако нейде в света има по-корумпирана прокуратура от нашата!"

  Затова и ти плащат- да се учудваш.
  Сигурно щото си забравил, че "червивите ябълки" излязоха само от средите на съдийската гилдия, при това самите СЪДИИ ги изведоха на чиста вода.
  Забравил и също, че огромната част от съдиите в България не искат да се обвързват с инсинуациите на Лозан Панов, Бойкикев и Ко и заемат обективна позиция по отношение на Гешев и прокуратурата.
  Освен това си забравил, че именно прокуратурата ПЪРВА официално обяви, че през целия период на прехода над престъпността в България е имало защитен чадър с участие на политици, държавни институции, съдии и прокурори.
  И че на това се слага край.
  След което ГЕШЕВ веднага стана "радост".
  По случайност-именно в средите на заподозрените, че са се крили под чадъра.
  Що ли?
  ПС Амнезията е добро прикритие, докато не стане негодно.
  След това си го връща с лихвите.

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  До коментар [#16] от "Шъ Шчупат държавата на Пеевски":

  Старшина Ставрев, това са съветниците на пРезидента - единият снася нерегламентирана информация за съдебни решения на братя Бобокови, а другият снася на съветските другари военна информация на НАТО, до която има достъп. Например, за Ф16, за въоръжението им, за радара им, за дроновете, които ще закупи българската армия. Нали това беше поводът да започнете с въстанията.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  “А на другия ден го пуснаха, за да си получи от Путин ордена...”

  Някой помни ли съдия Андон Миталов, който му разписа да си получи обратно паспорта, за да пътува до Москва?

  Заради което американците го обявиха за персона нон грата.

  Щото чувам, че имал общи бизнес интереси със “съпруга” на барЦелонската манекенка - онази, дето роди дете от Ненчо Балабанов.

  И че той бил разписал съдебната заповед за тарашенето в президентството.

  А също и за полицейския тормоз срещу Илия Златанов, собственика на Изамет, дето една Любена Еврова (онази с пищова на хълбока) му я отне срещу подпис.

  Ама Гешев не си го причини да се самосезира - сигурно е бил зает да описва близалките в детски център Биберон...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  "...без да поставя под съмнение предполагаемата невинност на отделни лица", подчертават от прокуратурата."

  Как ли им е дошло на диванетата мили? Предполагаемата невинност...

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#25] от "До руските мекерета":

  "Как ли им е дошло на диванетата мили? Предполагаемата невинност..."

  Ами като се има предвид, че в цялата си кариера на прокурор Гешев не е спечелил нито едно наказателно дело, явно всички обвинени от него накрая се оказват невинни.

  Като този господин тук:

  "Директор на силистренския НОИ Милен Пенчев, баща на певицата Тита, бивш заместник-кмет на града и действащ общински съветник нашумя миналата година, когато бе задържан след спецакция на прокуратурата. Именно неговия арест бе най-шумно оповестен в медиите, включително от Иван Гешев, тогава зам.-главен прокурор. Към днешна дата Пенчев е възстановен на работа, научи Фрог Нюз.

  За сега не е ясно какво се е случило със сериозните обвинения за участие в ОПГ и източване на огромни суми пари, заради което държавата не може да вдигне пенсиите на пенсионерите, както твърди Гешев."
  https://frognews.bg/novini/shefat-noi-silistra-arestuvan-sled-spetsaktsiia-geshev-vrashta-posta.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Николай Малинов не е съветник на пРезидента. А когато прокуратурата влезе в Президентството за да арестува руските шпиони, вие излезнахте на справедлив протест, под вдигматия юмрук на фигуранта.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Колев":Ареста на Иванчева не беше обаче обикновена глупост, а точно злонамереност.
  —цитат от коментар 19 на Абсент


  Затова ли съдът я осъди на 2 инстанции? И той ли е корумпиран?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Кажете за краденето на бизнес от случая в "8-те джуджета", конфискуване на сума пари като веществено доказателство от собственика на завода за асансьори и уж връщането й на трето лице, на което собственикът на завода уж бил задължен. А сумата пари останала у прокурор.

 33. 33 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alarmstufe: Rot":
  Иванчева е осъдена за поискан подкуп (дума срещу дума, без други доказателства), а не за подхвърлените в колата й пари.

 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Любопитно

  До коментар [#33] от "ck":

  Ти си свидетел по делото, може би? Абе защо в моята кола никой никога не е подхвърлял пари?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 35. 35 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#33] от "ck":Ти си свидетел по делото, може би? Абе защо в моята кола никой никога не е подхвърлял пари?
  —цитат от коментар 34 на Alarmstufe: Rot


  Умен въпрос.

 36. 36 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  До коментар [#35] от "До руските мекерета":

  Умен коментар, с умен автор. И красив, де.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 37. 37 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#35] от "До руските мекерета":Умен коментар, с умен автор. И красив, де.
  —цитат от коментар 36 на Alarmstufe: Rot


  Знаех си.

 38. 38 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Българино, колко пъти трябва да ти се повтори и колко време трябва да мине, за да разбереш, че ти си в основата и в същността на проблема... Пак ще кажа: "България щеше да една чудесна държава, но ако ги нямаше българите!"
  Не разбирате ли, че всичко, което ни се "предлага" да ни управлява е точно, толкова негодно, колкото, всеки един от нас – мисленето ни, представите ни за живота, мечтите ни, черногледството и езичеството ни, та дори и фарисейщината във вярата ни и тази мистичност и окултност, с която сме примесили онова, което ни окръжава! Това ни очертава като едни невъзможни за управление индивиди и общество, което не стига, че е на дъното по разделение, ами и добави още и още, за да не можем съвсем да се понасяме и времето на безразличието вече е блян, защото остана само омразата!
  Не ставаме за нищо, защото аз не чух някой да се извини за нещо и да си признае грешката, камо ли БКП/БСП да се покае за всички злини, които е извършила над народа си, но въпреки това вие или такива като вас и дадохте 20 години от тридесетте преход да ни управлява и още 10 г. да е първата опозиционна партия! Чакате месия, но винаги избирате сатана и след това си плащате версиите до последната стотинка!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 39. 39 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 414 Неутрално

  "Прокуратурата изглежда е приела препоръката буквално". Ами не, просто много обичат да се правят на умряла лисица. Ама нали това искахте вие, затова го правим.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 40. 40 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Ето това е голямата болка на Черепи, Бобоковци, Цв.Василевци, Прокоповци, Арабаджиеви, Баневи, Миню Апаша, Крадлена Милиончева и още куп обвинени в грабежи по-дребни олита. Като им се публикуват мръсотиите вече сделката "пито-платено" с предишните...
  —цитат от коментар 27 на David Moyseev

  Eй това е голямата радоС на ШиШи, Ковачки, Домуса, Валентин Василиевич, Пепи Еврото, Митко Каратиста и още куп национално отговорни бизнесмени. Че няма да им се ПУБЛИКУВАТ мръсотиите, а ще прибират бизнеса на САМО ОБВИНЕНИ, но едва ли някога осъдени.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 41. 41 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 647 Любопитно

  "Прокуратурата разпространява доказателства, записи на разговори и разгласява детайли по конкретни казуси в изпълнение на препоръките на Европейската комисия..."

  Някой да обясни на прокуратурата смисълът на думичката " препоръка".
  После да им обясни и за прозрачността и как можем да я постигнем без да компроментираме делата.

  Аман.

 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В 87 ден на протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор днес се провежда четвъртото издание на "Великото народно въстание". Под това име минават най-масовите протестни прояви. Крайно време е да се възроди правосъдието на Улицата . И да се започне с прокурорската гилдия во главе с гешефтаря . Катран , пера и синджир на врата . И разходка по ивфраструктерата в села и градове . С почивка на кръстовища
  .

 43. 43 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дон Кихот":

  Редко тъп си Саше.
  1. Щом човек, като Гешефта - юридически неграмотен ( разделението на властите и не само) и със съмнения за нечистоплътност ( КТБ, Наглите и не само) е избран за Главен обвинител, (ама той май е само Главен споразумител), какво да му коментираш? Мафията си има държава, това е трагедията. Другото са бележки по линия и отчайваща глупост ( Женя Пръскачката и не само).

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Momchil Cholakov
  Momchil Cholakov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#34] от "Alarmstufe: Rot":

  Ти си свидетел по делото, може би? Абе защо в моята кола никой никога не е подхвърлял пари?
  Защото си платен трол, слугуващ на баце и гешеф? :)))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK