Les Hommes Рenchés: Публиката е смисълът да има цирково изкуство

Les Hommes Рenchés: Публиката е смисълът да има цирково изкуство

© Mini Art FestДа правиш цирково изкуство е трудна задача в днешни дни, като то се опитва да намери своето място под слънцето. Пандемията усложнява допълнително уравнението, но от Les Hommes Рenchés ("Наклонените хора") вярват, че положителната промяна е възможна.


Французите гостуват в България за фестивала за съвременно цирково изкуство "Мини арт фест", който се провежда до 18 октомври на паркинга на зала "Универсиада". С представлението си, наречено Instable ("Нестабилен"), Les Hommes Рenchés заема централно място в международната програма, като шоуто им ще се състои в 19 ч. в неделя.


"Les Hommes Рenchés живеят желанията си, каквото и да ги разстройва или забавлява. Те са като музикална кутия за неволи и лозунги на епохата. Пространство от тела. Тела, които присъстват или са представени в образи, едновременно силни и деликатни, напрегнати, страстни, плъзгащи се, подскачащи... Артистичното им кредо гласи, че за да присъстваме в света, трябва да продължим да си представяме и мечтаем."
"Дневник" разговаря с администратора Кристин Тиана и артистът Никола Фрезо, който заедно с режисьора Кристоф Хюсман оформят творческото дуо. Те разказаха за мисията, важността и предизвикателствата, свързани със съвременното цирково изкуство.


Каква е мисията на Les Hommes Рenchés?


Кристин Тиана: В основата е залегнала мобилността. Ние работим с всякакви артисти и се опитваме да бъдем връзката между изкуството и хората. Малко са тези, които искат да бъдат част от това, но у всеки има доза артистизъм.


Защо е важно да има цирково изкуство?


Кристин Тиана: Важно е, защото показва нещо ново на публиката, но в същото време се е зародило далеч във времето. В момента е много важно това изкуство да бъде разпознато от повече хора, както от професионалистите, така и от широката публика.


Какво представлява съвременното цирково изкуството?


Кристин Тиана: Съвременният цирк произлиза от стария цирк, но всъщност целта е да се работи в разнообразни посоки. Вратите в този свят са много по-широко отворени. В съвременния цирк има драматичен елемент. Преди е трябвало да изпиташ лимита на тялото си, но в момента той е съвкупност от качества и се комбинира с други изкуства като театър, танци, акробатика, например.


Съвременният цирк е по-завършено изкуство. Сега усилието е колективно, като по-рядко вниманието е насочено към персонажа. Съвременното цирково изкуство е все още в движение. То не се развива в една посока, като много артисти във Франция работят в посока да го развият по начина, по който искат да го покажат. То не е статично, а е отворена сцена.Кои са най-големите трудности, пред които се сблъсквате?


Кристин Тиана: В днешни дни е трудно просто да запазиш час, за да репетирате. Полето за изява е много малко за всички артисти. С пандемията стана още по-трудно. Със затварянето на залите единственият вариант е да репетираш самостоятелно в апартамента си, например.


Какво трябва да се промени, за да може цирковото изкуство да проправи своя път?


Кристин Тиана: Трудно е да каже, защото не знаем какво ще се случи в утрешния ден. Не само за цирка, а за всички изкуства. Ако нещо трябва да се промени, то трябва да бъде за всички изкуства. Представлението е тук и сега, макар сега да има технологията на видеото, но и тя има своите лимити. Представленията се провеждат пред публика и сред ключовите фактори е взаимодействието на артиста с хората. Това е причината, за да съществува шоуто.


От какво значение е идването ви в България?


Кристин Тиана: За нас е важно да сме тук, за да покажем защо е толкова важно да го има това изкуство. Да направим първата крачка в приемането на това ново изкуство.


Никола Фрезо: Много сме щастливи за идването ни на фестивала. Това е възможност да покажем начина, по който правим съвременно цирково изкуство във Франция. Фестивалът се опитва да свърже съвременния и традиционния цирк, а това във Франция са две различни направления. По този начин се заражда нов подход за цирка.


Les Hommes Рenchés: Публиката е смисълът да има цирково изкуство

© Mini Art Fest


Какво послание искате на оставите с представлението си?


Никола Фрезо: Всеки човек вероятно ще види по различен начин представлението. В основата си това е шоу за нещата, които не вървят според нашия план. Има човек, това съм аз, който се опитва да стигне до края на металния проводник. Това е представление за силата да продължаваш да опитваш. Метафоричен начин да говорим за живота ни, когато нещата се объркат.


Как очаквате да се промени цирковото изкуство в бъдеще?


Кристин Тиана: Надявам се, че циркът ще намери своето място и ще бъде разпознат като голямо изкуство. Не да бъде на втори план. За това се изисква много работа и хората трябва да го възприемат.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Наистина за цирка няма нищо по-важно от публиката!!

 2. 2 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 526 Неутрално
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3195 Весело

  Егати нелепото заглавие! Нещо като да кажеш,че водата е мокра.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK