За Тома Биков дебатът за върховенството на закона в европарламента е политическа акция

За Тома Биков дебатът за върховенството на закона в европарламента е политическа акция

© Анелия НиколоваДебатът за върховенството на закона, който започва утре в Европейския парламент, е политическа акция в рамките на ЕП и повод за това са действията на двама български евродепутати, които са решили да повдигнат авторитета си. Това мнение изрази по БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.


Той изрази скептицизъм, че следващият парламент ще може да направи стъпки за реформа в съдебната система. "През последните месеци бяха изгорени много мостове. Този парламент е добре да заложи жалони за такава реформа, от които следващият да не може да се отклони. Най-радикалната стъпка е следващото Народно събрание да бъде Велико Народно събрание и то да има задължението да извърши конституционна реформа", допълни Биков.


Според него управляващите предлагат реформа, но не получават подкрепа от тези, които ги критикуват. По повод свободата на медиите Биков обобщи, че държавата няма големи възможности, за да ги освободи.


"Каква е възможността на държавата да се намеси и да освободи несвободните медии - да ги национализира, да принуди собствениците им да изпълняват политика, каквато законодателят прави", попита той. За него огромният проблем на медиите е все по-свиващият се медиен пазар.

В частта за България на първия годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз пише, че
няма прозрачност в собствеността на медиите; местните власти използват държавните реклами, за да държат под контрол малки вестници и телевизии; натискът върху независимите и разследващите медии идва чрез заплахи, съдебни дела с цел тормоз и политически и административен натиск.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK