Графика на деня: седмичният брой заразени от COVID-19 се върна на високите нива от август


Броят на новозаразените с коронавирус в България скача с една трета в сравнение с предходната седмица и се връща до високите нива от началото на август, сочи официалната статистика. (При посочване на точките в графиката се показват стойностите - бел. ред.)


По данни на единния информационен портал за периода 28 септември - 4 октомври са установени нови 1521 инфектирани с вируса. Сходни нива - около 1500 души, имаше в две поредни седмици в самия край на юли и началото на август. Тогава обаче се отбелязваше спад след седмицата с най-много регистрирани случаи от началото на пандемията 20 - 26 юли (1674 души).
В началото на миналата седмица членът на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев заяви, че при надхвърляне на 1500 случая седмично може да се мисли за засилване на мерките, целящи ограничаване на разпространението на вируса. По-късно от щаба обаче обявиха, че следят едновременно 23 критерия и решенията ще се взимат в зависимост от тях, като отказаха да се ангажират с прагови стойности, след които ще се пристъпва към ограничения.


Очевидно сме в основата на втората вълна на COVID-19, но колко висока ще е тя зависи от нашето поведение, коментира тази сутрин зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова. По думите й коронавирусът все още се разпространява клъстерно в България, но се очаква засилване на тенденцията за извънклъстерно разпространение.


Броят на настанените в болници и в интензивни отделения вече надхвърля пиковите стойностти от началото на август:Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK