Прокуратурата откри нови нарушения около строежа на Алепу

Прокуратурата откри нови нарушения около строежа на Алепу

© Дрон Бургас, DronburgasНеоснователно е искането за прекратяване на производството за разрешението за строеж на името на "Алепу вилидж", издадено от главния архитект на Созопол. Протестът е допустим и основателен, се казва в становище на прокурори от окръжната прокуратура в Бургас. Становището е изпратено до Административния съд в Бургас, съобщи пресцентърът на прокуратурата.


Не е спазено и задължението да се публикува съобщение за строежа на интернет страницата на общината. Законът за устройство на територията задължава главния архитект на общината да уведоми по този начин гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него. С това на практика е възпрепятствана и възможността за обжалване на административния акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което ограничава конституционни права, се отбелязва в съобщението на прокуратурата.


Според наблюдаващите прокурори процесното разрешение за строеж е нищожен акт, не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. Посочено е и, че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред, не валидира разрешението за строеж.
На 15 юни 2020 г. Върховна административна прокуратура възложи на Дирекцията за национален строителен контрол да провери строежа "Алепу Вилидж", във връзка с открити нарушения, а на 10 септември 2020 г. бе внесен протест срещу разрешението за строеж, издадено от главния архитект на Созопол.


На 27 август 2020 г. с постановление на прокуратурата в Бургас беше образувано досъдебно производство, че през септември същата година главният архитект е нарушил служебните си задължения при издаване на разрешителното за строеж, за да бъде набавена облага за други хора.


Хронология на строителната документацията и издадените разрешителни - тук
Как на плажа в Алепу се появи "подпорна стена, която си търси камериерки" - тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK