Съветът на Европа: България да спре да отказва регистрация на ОМО "Илинден" заради целите ѝ

Съветът на Европа: България да спре да отказва регистрация на ОМО "Илинден" заради целите ѝ

© Георги КожухаровБългария не бива да се опира нито на отстояване на правата на "македонското малцинство" в България, нито на формалистко придържане към критерии за неточности в документите в отказа да регистрира Обединена македонска организация "Илинден" и други подобни и трябва да разглежда молбите им съобразно принципите на свобода на сдружаването.


Това се посочва в междинна резолюция на Комитета на министрите към Съвета на Европа (който включва външните министри на всички държави и постоянните им представители в Страсбург) за група дела, обобщени като "Обединена македонска организация (ОМО) "Илинден" и други срещу България").


Става дума за шест дела, по две от които Европейският съд за правата на човека отсъди в полза на ищците - срещу България - през май заради отказа да бъдат регистрирани организации, твърдящи, че защитават правата на етнически македонци в страната. Между 2016 и 2018 г. ЕСПЧ се произнесе и по другите четири, отнасящи се на практика до ОМО "Илинден" (три са озаглавени "ОМО "Илинден" и други", четвъртото - "Йордан Иванов и други", като Йордан Иванов е председател на организацията").
Изтъква се, че българският съд отказва да регистрира ОМО "Илинден" и подобни организации с аргумента, че насърчаването на идеята за съществуване на "македонско малцинство" застрашава националното единство, а конституцията забранява асоциации с политически цели (чл. 12., ал.2.), но ЕСПЧ "системно отхвърля" такива аргументи.


Това е една от двете "междинни резолюции" на Съвета на Европа, публикувани от Комитета на министрите на 1 октомври. С "междинните революции" комитетът сигнализира за продължително неизпълнение на дадено решение на Европейския съд по правата на човека. В прессъобщение Българският хелзинкски комитет, който определя тази и другата (по случаи на смърт, нечовешко отношение, изтезание или непредоставен навременен достъп до медицинска грижа на хора по време на задържането им или в ареста) резолюции като "впечатляващи по своя обем", уточнява, че е предоставил пред комитета свои становища и за двете групи дела.


Комитетът изтъква, че през 2019 и 2020 г. ОМО "Илинден" отново не е била регистрирана заради "непоследователно или формалистко" прилагане на изисквания и практиката на Агенцията по вписванията "да не дава инструкции" как да се коригират документите за регистрация. Това според документа е нов подход към причините за отказ, след като предишни аргументи са включвали целите на ОМО "Илинден" за отстояването на тезата за наличие на македонско малцинство в България.


За какво призовава резолюцията


С този текст Комитетът на министрите, като се позовава на чл. 46, ал. 2. от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, призовава властите да гарантират, че ще се отнесат към последващи искания на ОМО "Илинден" или подобни организации, придържайки се към чл. 11 на конвенцията (накратко - всеки има право на сдружаване и единствено въпроси на националната сигурност или обществената безопасност могат да мотивират отказване на това право).


Всякакви формални изисквания за регистрация трябва да се прилагат "пропорционално и предвидимо", а кандидатстващите, ако се наложи, да получат инструкции за документите си.


Нужно е компетентните органи да бъдат задължени да предоставят на кандидатстващи за регистрация организации нужните напътствия, "когато това е обективно възможно". Това би могло да съвмести "практиката на Агенцията по вписванията стриктно да прилага формални изисквания с ефективното упражняване на правото на свобода на сдружаване".


Освен това не бива да се отказва правото на сдружаване на организации само защото целта им е да постигнат "признаването на македонското малцинство в България", тъй като това противоречи на решенията на Европейския съд за правата на човека. Не бива и да се разпускат организации с такива мотиви.


Изброената група дела ще бъдат обсъдени отново на следващата среща на комитета - през юни 2021 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK