Започна делото за забрана на Български национален съюз, организатора на Луков марш

Луков марш, 2019 г.

© Георги Кожухаров

Луков марш, 2019 г.В Софийския градски съд /СГС/ се проведе първото заседание по иска на прокуратурата за заличаване на регистрацията на Български национален съюз "Еделвайс" /БНС Еделвайс/, известен повече като организатор на ежегодното отбелязване през февруари на годишнината от убийството на генерал Христо Луков през 1943 г., наричано Луков марш.


До делото се стигна след като през януари т.г. главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС проверка на дейността на сдружението БНС, която завърши с иск на Софийска градска прокуратура до СГС за заличаване на регистрацията. В исковата молба са посочени сред основанията това, че сдружението е "военизирана организация", което не е разрешено от конституцита и се доказва от носенето на униформи, организирането на спортни игри с оръжия, макар и неистински. Посочено е също, че "от материали на СДВР е видно, че лицата участващи в "Луковмарш" провеждат шествието чрез групиране на присъстващите в строй, а паленето на факли и използването на военни униформи създава впечатление/напомня/ за ритуал на паравоенните формирования от началото на 20 век."


Освен това прокуратурата се мотивира с твърдения в сайта на БНС, че "БНС - Еделвайс" казва, че в исторически план идейно най-близката до тях " организация от недалечното
минало е Съюзът на българските национални легиони (СБНЛ), воден от генерал Христо Луков",
поради което и организират всяка година шествието "Луковмарш".
Тримата свидетели, членове на БНС, представени от сдружението, които бяха разпитани днес от съда /съдия Венета Цветкова/, прокурорите Маринова и Димитров и адвоката на БНС Звезделин Лазаров, отговориха на преобладаващите въпроси за униформата и за спортните игри. По думите им униформата не е задължителна и не е знак за военизираност, а "за придаване на тържественост и уважение към "предците и техния патриотизъм" и се носи при чествания и тържествено полагане на венци в памет на български герои. "А защо шинели", попита прокурорът. Зашото през феврари е студено, отговори свидетелят. (За шинелите сме питали и ние, журналистите, преди години по време на шествията, тогава младежи кзваха, че "шинелът, това е българският войник, който изнеъл на плещите си войните за национално обединение".).


За спортните игри, конкретно посоченото от прокуратурата състезание "еърсофт", свидетелите посочиха, че са разрешени и че не представляват опасност за никого, тъй като се състезавали за точност на целенето с пластмасови топчета, изстрелвани от фалшиви оръжия, "подобно на пейнтбол".


Най-сериозното обвинение, което прокуратурата излага в исковата си молба, е за насаждане на омраза на етническа, религиозна, расова основа. Същевременно на масовите прояви на БНС включително и на Луков марш не са документирани такива лозунги и изявления, а прокуратурата се мотивира с материали в медии, както и с извадки от участия в телевизионни предавания на членове и ръководители на сдружението. В иска на прокуратурата е посочено, че "в сайта на БНС Еделвайс се признава, че сдружението стои "най-близко до СБНЛ" /Съюза на българските национални легиони - в миналото младежка масова неправителствена организация, сочена като антисемитска, която накрая е била ръководена от генерала от запаса Христо Луков/.


В писмения отговор на БНС се казва, че никъде в програмните документи на БНС не пише, че е наследник на легионерския съюз. За разлика от партия Български демократичен форум /БДФ/, която изрично указва това, но прокуратурата досега не е показала заинтересуваност. Към отговора си БНС прилга справки от регистрацията на БДФ. /БДФ беше член на коалицията СДС, а на последните избори партньор на ГЕРБ - бел. авт./


Прокурорът: "Защо чествате именно генерал Луков?"


"Защото е герой от Първата световна война, обявил се е против Ньойския договор, възстановявайки Българската армия, и се е борил за равно третиране на българския народ с другите европейски народи", отговори свидетелят Пламен Димитров, който отговаря за реда и дисциплината по време на шествията и за координацията с полицията за тази цел. Димитров е и лицето, което всяка година подава заявленията от името на сдружението до Столичната община за провеждане на шествието.


Всяка година, видно от медийното отразяване на шествието, натискът над столичния кмет да го забрани е огромен и в резултат почти всяка година събитието е забранявано. Но всеки път Административният съд София град отменя заповедта на кмета, тъй като не намира законови основания за забраната.


Съдът е възложил експертна историческа оценка за генерал Христо Луков


Към исковата молба на прокуратурата е приложено експертно мнение от историк за легионерския съюз и за ген. Луков, поръчано от ДАНС при проверката, което днес не бе обсъждано. Съдът, от своя страна, е поискал още едно експертно мнение, първоначално от Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който не е излъчил експерт. След това - е възложено на шефа на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев. Въпросите на съда се отнасят не само за ген. Луков, а и за други исторически личности, които БНС чества - сред тях Тодор Александров и Димитър Списаревски. Поради краткото време до днешното заседание доц. Груев не е успял да изготви експертното мнение, то ще бъде представено на следващото заседание, което съдът насрочи за 23 ноември.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Това добре. А Възраждане, Атака и БСП кога?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 857 Неутрално
 4. 4 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Важни са правата на геЮвИтИ и "македонското малцинство" у нас, да живее ЕССР.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Цензурата, е винаги грешен избор.
  Конституция на РБ:
  Чл.6. ал. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на
  правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, УБЕЖДЕНИЯ, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

 6. 6 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 552 Гневно

  Това добре. А Възраждане, Атака и БСП кога?
  —цитат от коментар 1 на Пипера е много лют


  Кое му е добре-то? Експертно мнение за Тодор Александров, Списаревски, ген.Луков? Тея нормални ли са? Дайте ескпертно мнение и за левски, и за Ботев, защото при възстановките на боевете при Шипка, хората носят униформи на български опълченци. Същото се отнася и за възстановките на ботевата чета. Пълни малоумници!!!
  К*Р ЗА ГЕШЕВ И ПОДЛОГИТЕ МУ!!!

 7. 7 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Важни са правата на геЮвИтИ и "македонското малцинство" у нас, да живее ЕССР.
  —цитат от коментар 4 на Alex Ivanov


  ЕС ли е наредило на мало*мното същество и ДПС-арска подлога Гешев, чрез подчинените му прокурори, да повдигне обвинения и да правят тези искания???

 8. 8 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Това се прави очевидно за да се подмажем на Еврокомунистическия Съюз, както знаем, там целта е да се мачка националното самосъзнание на народите в Европа и да се проповядва усилено в полза на ЛГБТ, "бежанците", циганите и т.н. Стремежът е към създаване на една безлична маса от овце, без самосъзнание за род и история. Която ще е лесно манипулируема и доена.

 9. 9 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Любопитно

  Тея от СЕ дали ще се разстроят, както се натъжиха за ОсМО-ците?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Това добре. А Възраждане, Атака и БСП кога?
  —цитат от коментар 1 на Пипера е много лют


  Само тези ли ти пречат?

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#9] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Прави са. Накрая трябва да остане само една - ПАРТИЯТА! И краят е близо, ако се съди по плановете за нов основен закон...

 12. 12 Профил на lqe42646160
  lqe42646160
  Рейтинг: 0 Неутрално
 13. 13 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Затова пък ще трябва да признаят ОМО Илинден.

 14. 14 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alex Ivanov":

  http://9gag.com/gag/aeDWqMj #cs_comment_id=c_160187197980002050

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 15. 15 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Гневно

  Ако не беше ген. Луков сега Кюстендил щеше да бъде в Сърбия!
  АМАН ОТ БЪЛГАРОПРОДАЖНИЦИ!
  Русофили, Възраждане, Атака може, последователите на един български патриот не може!
  На името на Гошо Тарабата има улици, има паметник - нищо. На изродът -Ленин избил милиони паметници, на окупаторите от Червената армия също паметници - пълно мълчание.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 16. 16 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 371 Гневно

  Фашетата - забрана.
  —цитат от коментар 12 на lqe42646160


  Комунетата - на съд!

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 17. 17 Профил на lqe42646160
  lqe42646160
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#16:"sturmgewehr44"][/quote]

  И те, и те.

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  "Съдът е възложил експертна историческа оценка за генерал Христо Луков"

  На кого? Ако е на комунистическите професори по история като Искра Баева, генерал Христо Луков ще го представят като фашист при положение , че в България никога не е имало фашизъм.

 19. 19 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Вечна памет на ген. Луков и членовете на патриотични организации като СБНЛ, Ратник, Отец Паисий, Бранник посрадали от комунистите!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 20. 20 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Червената измет от задкулисието, лакеите в политическите им проекти, съд, прокуратура, местни феодалчета, масони, червени куфарчета и т.н. продължават да душат родината.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Грешка или нареждане....като цяло глупост , не заради друго , а заради липсата на организации , защитаващи иЗскоинни национални интереси , които даже и в ЕС не биха пречели на никой......

 22. 22 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Чесновият марш и лукчета да идат на полето при свинекомплекса на бай Иван и там да си направят лученото шествие.
  Генерал Луков е бил най - обикновен лъжец , крадец, мошеник и нацист.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако не беше ген. Луков сега Кюстендил щеше да бъде в Сърбия!АМАН ОТ БЪЛГАРОПРОДАЖНИЦИ!Русофили, Възраждане, Атака може, последователите на един български патриот не може!На името на Гошо Тарабата има улици, има паметник - нищо. На изродът -Ленин избил милиони паметници, на окупаторите от Червената армия също паметници - пълно мълчание.
  —цитат от коментар 15 на kvasimodo


  Глупости.
  Лъжите на един спекулант като ген . Чесън

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Вечна слава на тези които ликвидираха фашиста и нациста Луков.
  —цитат от коментар 23 на Тиква загубена


  Конституцията на РБ ти дава право да имаш такивяа убеждения.
  Но тя дава право и на почитателите на ген. Луков, да имат убеждения различни от твоите.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мизо":

  Трижди кур за Гешев, макар че ще ме баннат. Аз към тия от БНС имам резерви, че просто ползват имената на велики личности като ген. Луков, Тодор Александров, Ванче Михайлов, Димитър Списаревски-Спаича, за да си придават важност. Може и да бъркам, но за мен БНС са си обикновени фашаги, а изброените личности не са били такива.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тиква загубена":

  поздравления за ника и профилната снимка - много са удачни.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 29 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тиква загубена":поздравления за ника и профилната снимка - много са удачни.
  —цитат от коментар 28 на Пипера е много лют


  От колеги с по-голям стаж мога да приема само почитания.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 30. 30 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мизо":Трижди кур за Гешев, макар че ще ме баннат. Аз към тия от БНС имам резерви, че просто ползват имената на велики личности като ген. Луков, Тодор Александров, Ванче Михайлов, Димитър Списаревски-Спаича, за да си придават важност. Може и да бъркам, но за мен БНС са си обикновени фашаги, а изброените личности не са били такива.
  —цитат от коментар 27 на Пипера е много лют


  Виж, аз също имам резерви към БНС, но те поне почитат националните ни герои. Трябва да се прави разлика м/у фашизъм и национал-социализъм! БНС са по скоро десни, националисти, расисти(фашистите не са били расисти), но не страдат от антисемитизъм(което пък е част от национал-социалистическата идея). Изброените личности нямат нищо общо с фашизма и националсоциализма. просто ме дразнят подобни публични, глупави, малоумни акции на ДПС-арската к*чка Гешев, както въпросите към експертизата! Самото искане за експертиза е ок, но рпрокурорът е бил от малоумен по-малоумен и е нямал за какво да се захване, та се зачекнал за "шинели" и "униформи". Абсолютна ченгеджийска показност, глупост и изсмукване на обвинения от популативния орган на прокурора! :)

 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Гневно

  Само така Геш! Бой по българските нацисти, расисти и т.н. както ги определят менторите ти от ДПС! Виж турските партии се либерални и крепители на демокрацията, е верно че има някаква текстче в конституцията против тях ама и то ще отпадне в бъдещата "проевропейска" конституция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#29:"Тиква загубена"][/quote]

  Ти си ни ясен, трол. Ходи си разводнявай темите другаде.

 33. 33 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 739 Неутрално


  Един ден в строя на Луков Марш ще влязат със своите униформи курсанти от Военното училище и младши офицери от Българската Армия. Този ден ще е началото на възродена България. Знам, че има много работа до тогава, но знам, че както аз, така и много българи сме се заели, всеки според възможностите си, да направим Деня по-близък
  Бог да пази България!

 34. 34 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Само така Геш! Бой по българските нацисти, расисти и т.н. както ги определят менторите ти от ДПС! Виж турските партии се либерални и крепители на демокрацията, е верно че има някаква текстче в конституцията против тях ама и то ще отпадне в бъдещата "проевропейска" конституция!
  —цитат от коментар 31 на Julian Mall


  Русофилчето, тихо, тихо, че и вие сте недосегаеми и под закрилата на Гешев. Всякакви олигофрени, като Валтер Калашников ви проповядват болните русофилски идеи. Създавате както открити анти-български сдружения:Клуб на Русофила(мършофила), ПрЕатели на Русия, така и пара-военни такива като БНО Шипка(които си се обучават с оръжие и руски инструктори!

 35. 35 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Всичката мара втасала, с Луков Марш се захванала! Както има Гейюви, И Геюви Паради, така има и Исторически Личности, защитавали България, и хора които ги почитат. Колко то и противоречиви на съвремените меки и безгръбначни убеждения да са те!

 36. 36 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тиква загубена":


  “Вечна слава на тези които ликвидираха фашиста и нациста Луков.”

  Забрави и тези които ликвидираха съветския шпионин ген. Заимов

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 37. 37 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 510 Неутрално

  "... Български национален съюз, организатора на Луков марш..."
  "Дневник", защо добавяте пояснение? Който се интересува знае. По-наложително и дори задължително пояснението "БСП, организаторът и извършителят на атентата в "Света неделя".

 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Гневно

  Русофилчето, тихо, тихо, че и вие сте недосегаеми и под закрилата на Гешев. Всякакви олигофрени, като Валтер Калашников ви проповядват болните русофилски идеи. Създавате както открити анти-български сдружения:Клуб на Русофила(мършофила), ПрЕатели на Русия, така и пара-военни такива като БНО Шипка(които си се обучават с оръжие и руски инструктори!
  —цитат от коментар 34 на Мизо


  Докато има такива умници като тебе ДПС ще управлява България! Нали според такива гении като теб била проруска партия? Плямпай глупости за проруски паравоенни формирования че да хване дикиш когато Геша заедно с великата служба ДАНС ги разкрие как заедно с пратени от Рассия Вагнеровци са готвили преврат и как това ще е повод Турция да ни помогне! Ти предполагам ще посрещаш турските войски нали????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Постъпката на прокурора Гешев е типиен болшевизъм. Класова борба! Защо не забранят честването на 9-ти септември в Борисовата Градина на оня паметник, който също трябва да изчезне заедно с МОЧА.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 40. 40 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Парадоксът за съществуването на "Национално (!!! национално ли?) движение "Русофили" не смущава съня на Гешев въпреки огромния оксиморон в заглавието и националното предателство по същество. И въоръженият (с неистински Шпагин) руски МОЧА-рин също не смущава държавническите функции на ДАНС и прокуратурата. Трябва ли някой да основе и движение "туркофили" за да се сетим какъв грандиозен позор е русофилството оставено да ражда отровните си плодове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK