Общината не може да изкупи всички частни имоти в зелени площи в София

Арх.Любо Георгиев, директор на "Софияплан" и главният архитект на София Здравко Здравков.

© "Софияплан"

Арх.Любо Георгиев, директор на "Софияплан" и главният архитект на София Здравко Здравков.Общинското предприятие "Софпроект-ОГП", чийто екип изготви "Визия за София 2050", от днес е с ново име - "Софияплан". Променя се и неговата дейност като целта е то да отговаря за цялостното стратегическо и пространствено планиране на Столичната община.


"Сега общината има 28 стратегии и програми за развитие, 10 стратегически плана, Общ устройствен план, както и десетки подробни устройствени планове", посочи арх. Любо Георгиев, директор на "Софияплан".


Всички стратегии и програми слагат определени изисквания и налагат мерки, но не работят достатъчно добре заедно. На общинско ниво те практически не говорят помежду си. Нужна е координация между тях и това ще е задача на новото общинско предприятие. "Има вопиюща нужда стратегията за транспорт да работи заедно с устройствените планове, със стратегията за въздух и околна среда", даде пример Георгиев.
Арх. Георгиев: Общината няма как да купи всички частни имоти в зелените площи


В терените, отредени за зелени площи в Общия устройствен план на София, има над 5000 частни имоти, обяви арх. Георгиев. Повечето от техните собственици искат да строят и чакат да изтече 15-годишният срок, след който ще могат да предприемат промяна в предназначението на имота. Дотогава общината има активната роля за обратното им изкупуване.


На въпрос какво ще предприеме Столичната община, след като през 2022 г. този срок изтича, той обяви, че се търсят алтернативни методи за овъзмездяване на собствениците им.


Тези методи няма да са свързани с изкупуването им с пари от общинския бюджет, а ще се търсят различни форми на компенсация, посочи Георгиев. "Пет общински бюджета няма да стигнат за изкупуване на всички частни имоти в зелените площи", очерта проблема той.


Доклад ще посочи на Фандъкова кои са приоритетните зелени площи


Екипът на "Софияплан" скоро ще изпрати доклад до кмета Йорданка Фандъкова, в който ще се посочват приоритетни за изкупуване имоти през 2021 г. Георгиев каза, че с предимство ще са тези, които са в зони, където зелените площи са малко, както и тези с дървета.


Срокът на не всички частни терени, отредени за озеленяване, изтича през 2022 г., отбеляза Георгиев. На някои имало нанесени промени в отреждането и в тези случаи срокът се измествал по-нататък във времето, добави той.


Арх.Здравков: Шумовата карта на града да се взема предвид от инвеститора


Очакването за бъдещата работа на "Софияплан" е да обедини концепциите за градоустройствено планиране - през изготвянето на шумова карта, през изследването на т.нар.топлинно замърсяване, проучването на градския живот. Главният архитект на София Здравко Здравков даде пример с готовото изследване на топлинните острови в целия град. И препоръча изводите от него да се проявят в устройственото планиране като се промени конфигурацията на някои улици, както и допълнителното им озеленяване.


Промяната в Общия план на София ще се облегне на сериозни анализи


Предстоящата промяна в Общия устройствен план на София според него ще се извърши по различен начин - тя ще стъпи на по-богати анализи, които ще доведат до пряко отношение към инвестиционния процес.


"Когато се строи сграда в улица с шум над нормите, ще се предприемат действия и мерки собствениците и предприемачът да се съобразят с това. Този подход ще доведе до по-добро качество на живот", убеден е Здравков.


Промяната в ОУП вече е на етап работа по заданието, което ще бъде публично обсъждано. С нея се налага актуализация и на всички други общински стратегии, подчерта Георгиев.


Общината пак ще финансира проектите си предимно чрез еврофондовете


"Софияплан" разработва Програмата за София, която реално е план за интегрираното развитие на Столичната община. В него акцентът е върху финансирането до 2027 г. Това е предстоящият програмен период на Европейския съюз и и София ще разчита отново на средства от неговите фондове.


"Софийското метро основно е реализирано през европейските фондове", напомни Георгиев. Очаква се Програмата за София да бъде готова в началото на 2021 г. и след това да бъде гласувана в Столичния общински съвет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK