"Частни улици" обричат развитието на цели квартали в София

Частната улица "Акад.Иван Буреш" в кв. "Кръстова вада".

© Георги Кожухаров

Частната улица "Акад.Иван Буреш" в кв. "Кръстова вада".Ще затворя улицата, част от нея е моя". Това предупреждава собственик на празен имот в квартал "Витоша". Той е недоволен, защото от година и половина не получава разрешение за строеж от Столичната община, тъй като въпросната улица "Константин Петканов" е частна собственост. Тя вече е застроена с 5-етажни жилищни сгради, но от няколко години главният архитект на София е спрял издаването на разрешителни за строеж, ако имотът няма излаз на общинска улица и това спира следващия проект.


В квартал "Витоша" обаче общински улици почти няма. Там са едни от най-високите средни цени на жилища в столицата, но улиците са тесни и криволичещи, асфалтът е с кръпки, липсват тротоари. Столичната община не влага и лев за ремонти, защото няма право да инвестира в частни имоти. Тя е трябвало да отчужди земята на тези улици преди години, но не го е правила, обясни причината районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов от "Демократична България".


Така общината си е спестила изграждането и поддържането на инфраструктурата в тези квартали. Дългото
бездействие обаче ще струва милиони левове на общинския бюджет


По спешност сега Столичната община трябва да изкупи някои улици, които са приоритетни за изграждането на т.нар. Вътрешен ринг на града, като ул."Филип Кутев", но на пазарната цена на земята, която в тези квартали е около 100 евро/кв.м.


Аномалията "частни улици" всъщност е обичайна за новите квартали на София под Околовръстния път. "От Панчарево до "Красно село" и "Павлово", очерта проблема Павлов. Кметовете на районите "Триадица" и "Витоша" имат същите главоболия.


Как са се появили частните улици в София


След реституцията на бившите земеделски земи, които вече са в чертите на града и преобразуването на вилни зони в урбанизирана територия, там изникнаха нови жилищни квартали. Разположението на малките улици в тях се определя с Подробния устройствен план (ПУП) на съответното място.


Ул. "Иван Пейчев" в кв. "Витоша ВЕЦ Симеоново"

© Максим Караджов

Ул. "Иван Пейчев" в кв. "Витоша ВЕЦ Симеоново"


"Когато ПУП-ът се изготвя, се отчита къде е най-удачно да мине дадена улица, без да се гледа чия е собствеността на земята - частна или общинска. По-важното е транспортната инфраструктура да е работеща", обясни арх. Любо Георгиев, директор на общинското предприятие "Софияплан" (доскоро "Софпроект-ОГП").


"Като се одобри ПУП-а започва да тече срок, в който общината трябва да отчужди земята за улиците там, май 10 години беше. Сега има частни улици, защото общината не е започнала да изкупува имотите", добави Георгиев.


Улиците са асфалтирани, но от строителите на жилищните сгради


Сегашните улици, напр. в "Кръстова вада" и "Витоша-ВЕЦ Симеоново", са изградени от строителите на новите жилищни сгради. Основният им мотив е бил, че с асфалтирана улица много по-лесно ще продадат апартаментите, обясни кметът на район "Лозенец".


Собственик на част от ул. "Константин Петканов" е поставил оградата на имота си на мястото на тротоара.

© Георги Кожухаров

Собственик на част от ул. "Константин Петканов" е поставил оградата на имота си на мястото на тротоара.


Кв. "Кръстова вада" е бил вилна зона с кални и тесни улички от селски тип. През 2007 г. с приемането на Общия устройствен план на София вилната зона се преобразува в квартал и става урбанизирана територия. "Видимо нищо не се променя, но от този момент Столичната община вече е била задължена да инвестира в улиците, в детски градини и училища. Тя обаче не прави нищо", посочи първопричината на проблема кметът Павлов. Тогава инвеститорите на жилищните сгради решават със свои средства да асфалтират.


Бившият кмет на "Лозенец" Любомир Дреков от ГЕРБ през май 2019 г. потвърждава пред "Нова тв", че проблемът е от много години и конкретно ул. "Константин Петканов" в кв. "Витоша-ВЕЦ Симеоново" не е изградена от общината, а от частните инвеститори, построили новите луксозни кооперации.


Разрешение за строеж се издава само при излаз на общинска улица


Ул. "Константин Петканов" скоро може да бъде затворена, тъй като един от собствениците й от година и половина не получава разрешение за строеж в имота си. От три години действа директива на главния архитект на София Здравко Здравков, според която разрешение се издава, ако собственикът на имот дари на общината частта от него, върху която минава улицата. Друго условие е строежът да има излаз на общинска улица. Това е в разрез със Закона за устройство на територията (ЗУТ), който дава възможност в определени случаи да се минава през частен имот, негодува един от собствениците на ул."Константин Петканов".


Главният архитект на София Здравков се опитва да наложи ред в хаоса, предизвикан от дългото бездействие на общината. "Практиката за издаване на разрешение за строеж без да са отчуждени улиците е преустановена в последните години, за което положихме усилия заедно с ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол)", заяви той пред "Дневник".


Общината - в позиция да изкупува скъпо улиците


Ул. "Акад.Иван Буреш", която е пресечка на бул. "Черни връх", се затваря, тъй като нейните собственици искат да принудят Столичната община по-скоро да изкупи техните части от нея. Цените обаче, на които продават, са пазарни. В този квартал стойността на земята се покачва непрекъснато и сега е около 100 евро/кв.м.


Общината обаче сега е възприела тактиката да отчуждава само най-важните за инфраструктурата на квартала частни улици.


Подходът към медицински център "Дерма Вита" в кв. "Кръстова вада" е проблемен, тъй като сградата е на тази улица - "Акад. Иван Буреш". Тя е притежание на няколко собственици. Един от тях е сложил пътен знак "Влизането забранено" в своя участък и по закон дори има право да го загради.


"Нямаме проблеми с минаването по улицата", каза управителят на здравното заведение д-р Катя Паскова. Когато сградата е купена през 2006 г. обаче никой не е предполагал, че улицата отпред е частна. В нотариалния акт на сградата на "Дерма Вита" е посочен номер на УПИ, но няма адрес - нито улица, нито номер, посочи тя.


На частната ул."Акад.Иван Буреш" е сградата на медицински център "Дерма Вита" (вдясно).

© Георги Кожухаров

На частната ул."Акад.Иван Буреш" е сградата на медицински център "Дерма Вита" (вдясно).


Арх. Здравков: За отчуждаването се изисква огромен финансов ресурс


"За да лекуваме ситуацията, която е в момента, изваждаме приоритетни улици, които ще преведат градския транспорт, канализацията... За тях работим по отчуждаването им. Това не е никак евтино и изисква огромен финансов ресурс. Само в квартал "Витоша-ВЕЦ Симеоново" уличната мрежа е с площ 210 000 кв.м", обясни арх.Здравков. За изкупуването й ще са нужни над 40 млн.лева по действащите пазарни цени.


Всяка година район "Лозенец" предлага списък от имоти със собственик, които са върху улици за изкупуване от Столичния общински съвет (СОС), но често среща отказ, посочи кметът Павлов.


"Наскоро внесох доклад за изкупуване на частни имоти по ул. "Филип Кутев", във връзка с реализацията на тази приоритетна за общината улица. Получих съгласието на собствениците на имотите да продават, но оценката от лицензиран оценител - 100 евро/кв.м, беше отхвърлена от общинската комисия по бюджет и финанси. Съветниците предложиха да изкупят земята по 60 евро, но собствениците отказаха", обясни районният кмет на "Лозенец".


Частниците обаче са наясно, че за Столичната община изграждането на ул. "Филип Кутев" е приоритет и търпеливо ще изчакат общинарите да отчуждат имотите им на цена от 100 евро/кв.м. Просто практиката потвърждава прогнозата им.


На 20 август общината плати 11 574 лева за принудително отчуждаване на 60 кв.м по ул."Филип Кутев", което прави по 193 лв./кв.м, което е около 100 евро. За друг частен поземлен имот там от 25 кв.м плати 4243 лева, а за трети от 15 кв.м - 2893 лева.


Общината: Ул. "Филип Кутев" ще бъде придобита скоро


На запитване на "Дневник" ще се справи ли с изкупуването земята по ул. "Филип Кутев" от Столичната община отговориха, че вече са придобити всички имоти в участъка на улицата между бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".


"Стартирахме процедурите по отчуждаване и в участъка от ул. "Филип Кутев" - от ул. "Сребърна" до бул. "Симеоновско шосе", заявиха от общината. Досега само в кв. "Кръстова вада" са придобити 67 843 кв.м улична мрежа. От тях близо 50 000 кв.м принудително отчуждени, а останалите са изкупени или дарени от собствениците им, добавиха от администрацията на кмета Йорданка Фандъкова.


"Софияплан" ще проучва проблема до 2021 г.


Преди няколко дни "Софияплан" обяви, че започва проучване на градската среда именно в кварталите "Кръстова вада" и "Витоша-ВЕЦ Симеоново". Заедно със Съюза на урбанистите екипът на арх.Георгиев до лятото на 2021 г. ще изготви анализ, по който общината да планира бъдещето на тази територия.


Главният архитект на София прогнозира, че този градоустройствен проблем в новите южни квартали, изникнали върху реституирани земеделски земи, ще стои за решаване пред общината "за десетилетия напред".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK