"Частни улици" обричат развитието на цели квартали в София

Частната улица "Акад.Иван Буреш" в кв. "Кръстова вада".

© Георги Кожухаров

Частната улица "Акад.Иван Буреш" в кв. "Кръстова вада".Ще затворя улицата, част от нея е моя". Това предупреждава собственик на празен имот в квартал "Витоша". Той е недоволен, защото от година и половина не получава разрешение за строеж от Столичната община, тъй като въпросната улица "Константин Петканов" е частна собственост. Тя вече е застроена с 5-етажни жилищни сгради, но от няколко години главният архитект на София е спрял издаването на разрешителни за строеж, ако имотът няма излаз на общинска улица и това спира следващия проект.


В квартал "Витоша" обаче общински улици почти няма. Там са едни от най-високите средни цени на жилища в столицата, но улиците са тесни и криволичещи, асфалтът е с кръпки, липсват тротоари. Столичната община не влага и лев за ремонти, защото няма право да инвестира в частни имоти. Тя е трябвало да отчужди земята на тези улици преди години, но не го е правила, обясни причината районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов от "Демократична България".


Така общината си е спестила изграждането и поддържането на инфраструктурата в тези квартали. Дългото
бездействие обаче ще струва милиони левове на общинския бюджет


По спешност сега Столичната община трябва да изкупи някои улици, които са приоритетни за изграждането на т.нар. Вътрешен ринг на града, като ул."Филип Кутев", но на пазарната цена на земята, която в тези квартали е около 100 евро/кв.м.


Аномалията "частни улици" всъщност е обичайна за новите квартали на София под Околовръстния път. "От Панчарево до "Красно село" и "Павлово", очерта проблема Павлов. Кметовете на районите "Триадица" и "Витоша" имат същите главоболия.


Как са се появили частните улици в София


След реституцията на бившите земеделски земи, които вече са в чертите на града и преобразуването на вилни зони в урбанизирана територия, там изникнаха нови жилищни квартали. Разположението на малките улици в тях се определя с Подробния устройствен план (ПУП) на съответното място.


Ул. "Иван Пейчев" в кв. "Витоша ВЕЦ Симеоново"

© Максим Караджов

Ул. "Иван Пейчев" в кв. "Витоша ВЕЦ Симеоново"


"Когато ПУП-ът се изготвя, се отчита къде е най-удачно да мине дадена улица, без да се гледа чия е собствеността на земята - частна или общинска. По-важното е транспортната инфраструктура да е работеща", обясни арх. Любо Георгиев, директор на общинското предприятие "Софияплан" (доскоро "Софпроект-ОГП").


"Като се одобри ПУП-а започва да тече срок, в който общината трябва да отчужди земята за улиците там, май 10 години беше. Сега има частни улици, защото общината не е започнала да изкупува имотите", добави Георгиев.


Улиците са асфалтирани, но от строителите на жилищните сгради


Сегашните улици, напр. в "Кръстова вада" и "Витоша-ВЕЦ Симеоново", са изградени от строителите на новите жилищни сгради. Основният им мотив е бил, че с асфалтирана улица много по-лесно ще продадат апартаментите, обясни кметът на район "Лозенец".


Собственик на част от ул. "Константин Петканов" е поставил оградата на имота си на мястото на тротоара.

© Георги Кожухаров

Собственик на част от ул. "Константин Петканов" е поставил оградата на имота си на мястото на тротоара.


Кв. "Кръстова вада" е бил вилна зона с кални и тесни улички от селски тип. През 2007 г. с приемането на Общия устройствен план на София вилната зона се преобразува в квартал и става урбанизирана територия. "Видимо нищо не се променя, но от този момент Столичната община вече е била задължена да инвестира в улиците, в детски градини и училища. Тя обаче не прави нищо", посочи първопричината на проблема кметът Павлов. Тогава инвеститорите на жилищните сгради решават със свои средства да асфалтират.


Бившият кмет на "Лозенец" Любомир Дреков от ГЕРБ през май 2019 г. потвърждава пред "Нова тв", че проблемът е от много години и конкретно ул. "Константин Петканов" в кв. "Витоша-ВЕЦ Симеоново" не е изградена от общината, а от частните инвеститори, построили новите луксозни кооперации.


Разрешение за строеж се издава само при излаз на общинска улица


Ул. "Константин Петканов" скоро може да бъде затворена, тъй като един от собствениците й от година и половина не получава разрешение за строеж в имота си. От три години действа директива на главния архитект на София Здравко Здравков, според която разрешение се издава, ако собственикът на имот дари на общината частта от него, върху която минава улицата. Друго условие е строежът да има излаз на общинска улица. Това е в разрез със Закона за устройство на територията (ЗУТ), който дава възможност в определени случаи да се минава през частен имот, негодува един от собствениците на ул."Константин Петканов".


Главният архитект на София Здравков се опитва да наложи ред в хаоса, предизвикан от дългото бездействие на общината. "Практиката за издаване на разрешение за строеж без да са отчуждени улиците е преустановена в последните години, за което положихме усилия заедно с ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол)", заяви той пред "Дневник".


Общината - в позиция да изкупува скъпо улиците


Ул. "Акад.Иван Буреш", която е пресечка на бул. "Черни връх", се затваря, тъй като нейните собственици искат да принудят Столичната община по-скоро да изкупи техните части от нея. Цените обаче, на които продават, са пазарни. В този квартал стойността на земята се покачва непрекъснато и сега е около 100 евро/кв.м.


Общината обаче сега е възприела тактиката да отчуждава само най-важните за инфраструктурата на квартала частни улици.


Подходът към медицински център "Дерма Вита" в кв. "Кръстова вада" е проблемен, тъй като сградата е на тази улица - "Акад. Иван Буреш". Тя е притежание на няколко собственици. Един от тях е сложил пътен знак "Влизането забранено" в своя участък и по закон дори има право да го загради.


"Нямаме проблеми с минаването по улицата", каза управителят на здравното заведение д-р Катя Паскова. Когато сградата е купена през 2006 г. обаче никой не е предполагал, че улицата отпред е частна. В нотариалния акт на сградата на "Дерма Вита" е посочен номер на УПИ, но няма адрес - нито улица, нито номер, посочи тя.


На частната ул."Акад.Иван Буреш" е сградата на медицински център "Дерма Вита" (вдясно).

© Георги Кожухаров

На частната ул."Акад.Иван Буреш" е сградата на медицински център "Дерма Вита" (вдясно).


Арх. Здравков: За отчуждаването се изисква огромен финансов ресурс


"За да лекуваме ситуацията, която е в момента, изваждаме приоритетни улици, които ще преведат градския транспорт, канализацията... За тях работим по отчуждаването им. Това не е никак евтино и изисква огромен финансов ресурс. Само в квартал "Витоша-ВЕЦ Симеоново" уличната мрежа е с площ 210 000 кв.м", обясни арх.Здравков. За изкупуването й ще са нужни над 40 млн.лева по действащите пазарни цени.


Всяка година район "Лозенец" предлага списък от имоти със собственик, които са върху улици за изкупуване от Столичния общински съвет (СОС), но често среща отказ, посочи кметът Павлов.


"Наскоро внесох доклад за изкупуване на частни имоти по ул. "Филип Кутев", във връзка с реализацията на тази приоритетна за общината улица. Получих съгласието на собствениците на имотите да продават, но оценката от лицензиран оценител - 100 евро/кв.м, беше отхвърлена от общинската комисия по бюджет и финанси. Съветниците предложиха да изкупят земята по 60 евро, но собствениците отказаха", обясни районният кмет на "Лозенец".


Частниците обаче са наясно, че за Столичната община изграждането на ул. "Филип Кутев" е приоритет и търпеливо ще изчакат общинарите да отчуждат имотите им на цена от 100 евро/кв.м. Просто практиката потвърждава прогнозата им.


На 20 август общината плати 11 574 лева за принудително отчуждаване на 60 кв.м по ул."Филип Кутев", което прави по 193 лв./кв.м, което е около 100 евро. За друг частен поземлен имот там от 25 кв.м плати 4243 лева, а за трети от 15 кв.м - 2893 лева.


Общината: Ул. "Филип Кутев" ще бъде придобита скоро


На запитване на "Дневник" ще се справи ли с изкупуването земята по ул. "Филип Кутев" от Столичната община отговориха, че вече са придобити всички имоти в участъка на улицата между бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".


"Стартирахме процедурите по отчуждаване и в участъка от ул. "Филип Кутев" - от ул. "Сребърна" до бул. "Симеоновско шосе", заявиха от общината. Досега само в кв. "Кръстова вада" са придобити 67 843 кв.м улична мрежа. От тях близо 50 000 кв.м принудително отчуждени, а останалите са изкупени или дарени от собствениците им, добавиха от администрацията на кмета Йорданка Фандъкова.


"Софияплан" ще проучва проблема до 2021 г.


Преди няколко дни "Софияплан" обяви, че започва проучване на градската среда именно в кварталите "Кръстова вада" и "Витоша-ВЕЦ Симеоново". Заедно със Съюза на урбанистите екипът на арх.Георгиев до лятото на 2021 г. ще изготви анализ, по който общината да планира бъдещето на тази територия.


Главният архитект на София прогнозира, че този градоустройствен проблем в новите южни квартали, изникнали върху реституирани земеделски земи, ще стои за решаване пред общината "за десетилетия напред".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Ха, ха, а имам познати, които ми обясняват, че Младост било гето!
  Да отидат в тези квартали без тротоари, магазини, детски площадки и градини/училища.
  Гетата на псевдобогатите.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#1] от "kilgore":

  В "Младост" цените на гарсониерите са по-ниски от тези в "Люлин"! Прави си сметка какво е...

  По темата,тези идиотски ситуации се дължат на практическата забрана на частната собственост в България. При това положение всеки прави каквото му хрумне надявайки се че като има силни "връзки" ще му се размине... Отнася се и за двете страни в случая.

 3. 3 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#1] от "kilgore":

  Дадох ги +
  Но да, МЛАДОСТ е гето! Горе долу най доброто гето, но ГЕТО !
  Тарикатите живеем в къщи 🧐

 4. 4 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Българска работа.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 5. 5 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Да благодарим на “бащите на българската демокрация” - Лучников, Георги Марков, които заради личния си интерес наложиха простотията “реституция в реални граници”.
  Кашата отдавна е забъркана, а подобни статии ще има все повече. И няма да има оправия още поне 50 години.

  https://www.segabg.com/node/152803

 6. 6 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Не обичаме ние частната собственост, освен своята, разбира се. Имаше лаф - чуждото е наше, мойто си е мое. Психология и менталност на българина. Открай време!

  Допреди два месеца си търсех ново жилище. Обиколихме всички споменати квартали, плюс южната част (новата) на Дианабад. Ами страшни дупки! Не посмяхме да се заселим там.

  без подпис!
 7. 7 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 759 Неутрално

  А защо и са на общината улици? След като си имат улиците собственик, нека той да си ги ползва.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Видимите резултати от корупцията на ГЕРБ в СО.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Освен ако не живееш в голямо оградено имение, частната улица със съседски къщи е най-доброто решение. Познавам всичките си 15 съседи, сигурността е на равнище, 2-3 пъти в годината правим яки улични партита и така. Да не излъжа съвсем, нашта улица има само вход демек глуха или cul de sac street. Така е планирана. Месечните разходи за поддръжка, чистене, обща вода и пр. е $170 на къща. Отделно си платихме нов асфалт преди 2-3 години. Когато у нас полека-лека улегнат нещата ще обменяме опит.

 10. 10 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1023 Весело

  "От три години действа директива на главния архитект на София Здравко Здравков, според която разрешение се издава, ако... "
  Бях чувал за финтиране на законите чрез правилници, инструкции, наредби, укази, ама за еднолични шефски директиви не бях. Вся власть советом, дет са вика.

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  една ви прекрасна илюстрация на това какво представлява данък корупция... а същевременно гербавите корумпета повсеместно продължават да разпродават съществуващи от 100+ години улици поради "отпаднала необходимост"

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Да обясни СО как така се дава име на улица, която НЕ съществува по Закон?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#5] от "мики маус":

  Реституцията няма общо със случая... Ти ще построиш ли къщата си ако земята върху която е построена улицата до бъдещата ти къща е частна?

 14. 14 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#11] от "extraCACA":

  Преди това оставят улицата без осветление, не поддържат тротоарите и настилката, не я почистват . Пример павираната улица в Мусагеница водеща до метростанция Г.М.Димитров.

 15. 15 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Значи общината първо трябва да изкупи земята на пазарни цени и
  след това да плаща за поддръжка и модернизиране на същата, че на
  продавачите да им е добре?
  Това е абсурд, очевиден пример за корупция в големи размери.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  къв ГЕРБ те гони кмете, тия проблеми се трупат още от Тошово време. Манастирски ливади се почна тогава, без улици, без канализация, първите заселници там с години плащаха промишлен ток и бяха незаконно настанени без право на ползване. Тва Янчулев, Стоян Янев, Петър Диков (някои вече ги няма) са директно за затвора

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  о, и такива ги има... отваря си чиляка вратник в оградата към двора на съседния терен и писва на три гласа за изконното си право не само да преминава оттам, ами и да паркира в него, щот си бил пред неговата си врата хахах... отново поради перфектните разрешения за строеж, издадени на база наредбите, с които гербавите корумпета заобикалят закона

 18. 18 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Не стига, че всичко в тези "елитни" квартали е построено на ръба на закона, ами сега реват да им изкупуваме улиците по пазарни цени. А защо собствениците не си построят и подържат инфраструктурата по пазарни цени?! Ако не им е изгодно - да ги подарят на общината.

 19. 19 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Не четеш с разбиране.
  Тъпотиите частен имот през част от улицата, частен имот в парка или в двора на училище или детска градина съществуват единствено поради реституцията.
  Затова зелените площи масово се застрояват.

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#1] от "kilgore":

  и младост и Люлин и всички квартали имат прилични части и части които са си гето. Младост страда в известна степен от презастрояване и транспортната схема е сбъркана, та всички пътища излизат пред Макдоналдс (Деница преди) съответно трагедията е пълна. Виж, Младост 1 към окръжна болница е сравнително ОК, въпреки че и там оцвъкаха по някоя сграда в градинките

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Весело

  До коментар [#16] от "uq":

  Разсмя ме, Хем ме хейтиш хем казваш СЪЩОТО като мен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Най-забавно ми е как разни хора се напъват и плащат прескъпо само и само да са в някой от тези квартали в южната част на София. А реално погледнато квартали като Люлин, Обеля и Надежда са с много по-добро градоустрйство от такива като Манастирски ливади, Витоша, Лозенец.

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Весело

  До коментар [#19] от "мики маус":

  Съгласен ли си ако имаш петно на жълтите павета,да го размениш със земя на майната си?! Например,при "Кремиковци".

 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  е как да е същото бе, кога Янев беше главен архитект, баце още краднеше коли в Унгария

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#22] от "Aldi Mitov":

  дам....имат добра и сравнително нова инфраструктура и не са толкова презастроени. Вчера ходих до Борово и щях да се разрева. То пеша не може да минеш по улиците, аз се опитвам с кола да мина, та и да паркирам.

 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#18] от "kdesen":

  е от такива кестени като тебе сме на тоя хал. С издаването на разрешение за строеж, общината се задължава да осигури инфраструктура. Човека си е купил законно построено жилище с разрешение за ползване и БИ ТРЯБВАЛО за него това да е достатъчна гаранция, че му е осигурена инфраструктура.

 27. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1604 Весело

  ИскАхте капитализъм и частна собственост, сега ще се разминавате някак си по тесните гадни надупчени сокаци, които все още има в презастоените коптори.

  мурзилка
 28. 28 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  Без преиграване ако обичаш!
  Получаваш обезщетение с равностоен имот.

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А не,не ВСИЧКО това става при СОФИЯНСКИ с любезното съдействие на ДСБ,БСП и бъдещото ДБ (Малеева). Едва 2007ма Борисов успя да прокара ОУП на София и да спре тия безобразия. И заменките, като на Стоичков и Малеева !!!

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#27] от "Маршалов":

  а то щото по комунизма беше различно.

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":

  ахахахаааа смех. ОУП винаги е имало, ...както и.частични изменения. Много преди Софиянски и много след него

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#11] от "extraCACA":

  Данък корупция, които още плащаме на Софиянски и С.Савов.

 33. 33 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Айде Гешев като е толкова отворен да разследва КОЙ допусна такива катастрофални решения да се случат и да се ПРИНУДИ държавата да отчуждава на пазарни цени.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#31] от "uq":

  От както има ОУП на София и ПУП на квартала не може да направиш ПУП който му противоречи. А преди 2007а нямаше ОУП на София и това се водеха вилни зони. И първите кооперации са строени с ПУП за хижа !!!

 35. 35 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1604 Весело

  До коментар [#30] от "uq":

  Абе друго си беше, като се строеше с план и с мисъл. Вярно че не се е предвиждало да има чак толкова много автомобили и особено част от улиците да е заето от гниеща с години скрап на колела. Но определено беше по-добре. Сега всеки идиот с пари и собственост и без капка сиво в тиквата само строи...

  мурзилка
 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#35] от "Маршалов":

  това с плана и мисълта е било за последно по времето на инж. Иван Иванов некъде към 1940та.
  ... добре де...до към 1970та айде. После се почна панелното и ЕПКта по 20 етажа и с входове до Ж и си ба капаците.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Весело

  До коментар [#24] от "uq":

  Стуци посрещна бойко в СО и поработиха заедно. После аверите от кружеца му назначиха Дикоф

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#5] от "мики маус":

  Няма да има оправия, защото общината отказва да инвестира. Тази земя не е на общината и си има цена. Ако т.нар. община иска да направи нещо - да инвестира, да купи имотите на пазарна цена и готово. В статията се цитират 40 млн лева за нещо си, което е смешна цена за София. Надойдоха хора от цяла България и сега имат претенции към реалните собственици на земята. Защо купуват апартаменти на места на които няма улици??? Защо общината въобще е допуснала да се строят такива обекти там, където няма възможност.? Защо вместо да намаляват параметрите за застрояване от общината ги увеличават? На всичко отгоре, когато някой си купува имот плаща 2.5% данък на общината а строителя преди това е платил такса за разрешение за строеж (друг е въпросът, че тази такса е смешно ниска). Т.е. за всеки блок, който виждате са платени десетки хиляди лева данъци на общината още при завършването му. Защо тези пари не се влагат за облагородяването на района в който е въпросния блок? Пари има - далавера няма. Виж, ако някой "власт имащ" преди това някак се е сдобил на ниска цена с проблемна собственост... изведнъж нещата потръгват и се намират начини и пари за всичко.

 39. 39 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Ха, ха, а имам познати, които ми обясняват, че Младост било гето!Да отидат в тези квартали без тротоари, магазини, детски площадки и градини/училища. Гетата на псевдобогатите.
  —цитат от коментар 1 на kilgore


  Това че едното е гето не прави другото по-малко гето.

 40. 40 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1604 Весело

  Някой, ако помни сокаците от селата по турски и царско време. Теснотиии и сега е така. Напредък никакъв. Щот и тогава е било капитализъм и сега е същата гадост. Само през социализма малко се провидя мисъл и идея нещата да се правят с план, с разум. Сега сме като тъпи животни, не сме като хора.дори ви е кеф да ви е гадно. Видно по оценките на коментарите ми. Аман от мазлхисти!

  мурзилка
 41. 41 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Данък корупция, които още плащаме на Софиянски и С.Савов.
  —цитат от коментар 32 на m17


  не ми се обяснявай селски, същите го*на сте ги изсрали по цялата територия, еле пък по морето и продължавате да с*рете... а скоро и най-заспалите селендури ще се усетят как сте ги прецакали и ще тръгнат да ви бият... с парите на потърпевшите ше си купувате рахат, м

 42. 42 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#19] от "мики маус":

  Реституцията, бако, е възстановяване на историческа справедливост (не броя моченичествата). Комунистите окрадоха(насилствено национализираха) имотите, нивите, инвентара на селяните, за да ги принудят да влязат в ТКЗС. След това си раздадоха без пари тези имоти в "луксозните" квартали на София. Жалкото е само това, че след като СДС върна малка част от имотите, не изгони комунистите от заграбената собственост, а ги остави там.

 43. 43 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#34] от "m17":

  батка, на друг ги разправяй. Аз имам наследствени имоти в тия квартали и си имаше отделено за озеленяване, за ниско строителство, земеделска земя... и без частични изменения и далавери, успех да построиш. Това си е така от над 30 год.

 44. 44 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#16] от "uq":

  Кръстова вада е изяло творение на ГЕРБ....

 45. 45 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Най-забавно ми е как разни хора се напъват и плащат прескъпо само и само да са в някой от тези квартали в южната част на София. А реално погледнато квартали като Люлин, Обеля и Надежда са с много по-добро градоустрйство от такива като Манастирски ливади, Витоша, Лозенец.
  —цитат от коментар 22 на Aldi Mitov


  Напълно си прав, обаче не забравяй фактора какви съседи ще имаш. За въпросните Люлин, Обеля и Надежда направо не ми се коментира контингента. И за младите семейства следва избор - средата ли, където ще расте детето е с предимство, или неудобствата от към градоустройство. Мисля, че тенденцията в момента се откриява. Ти сам я посочи...

 46. 46 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 603 Неутрално

  В СОФИЯ Е ПЪРНО С ПРЕГРАДИНИ УЛИЦИ ВЕЧЕ

 47. 47 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Да живееш у шоплука е чист мазохизъм. По-добре емиграция, отколкото в тая клоака, където всеки се има за крокодил, а всъщност си е чисто пр.асе. Да ме извиняват честните хора...

 48. 48 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Парадоксалнито е, че 2/3 от депутатите и "знаковите общински съветници" живеят по тези "новобогаташки квартали" с черни пътища и сгради на септични ями, които за по-евтинко се източват от време на време в близките ручейчета и дерета. Последното докарва на цялата Витошка яка една специфична задушлива миризма, която започва през май и си отива чак през ноември.

  Но фактът, че хора с неограничени възможности за избор са отишли да живеят на такива места показва що за матрял сме изпратили начело на държавата и какво можем да очакваме, когато с влатовото си положение определят културно-естетическия и хигиенен таван на цялата нация, над който не можем да пробием.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#45] от "T.M.":

  ми какво му е на континента? Имам доста приятели в Люлин и всички са много точни и свестни хора. За протокола, някои.имат имоти в Драгалевци, Манастирски ливади... но живеят в Люлин. Ти лично колко човека от Люлин познаваш? Много по-вероятно е да срещнеш див селянин дето е продал нивите на баща си в дълбоките села и се е сдобил с гарсониера в кв. Витоша, ИМЕННО.щото и той като тебе е от ентелегенцията с виШО от НБУ и не може да живее в Люлин или.Младост. Целите тия квартали на краварниците в Симеоново, ги построиха и населиха с такива селраци.шарани

 50. 50 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":А не,не ВСИЧКО това става при СОФИЯНСКИ с любезното съдействие на ДСБ,БСП и бъдещото ДБ (Малеева). Едва 2007ма Борисов успя да прокара ОУП на София и да спре тия безобразия. И заменките, като на Стоичков и Малеева !!!
  —цитат от коментар 29 на m17


  ХАха ОУП на Бойко спрял безобразията, точно тоя ОУП направи вилните зони квартали както сам призна и даде зелена светлина на презастрояването им. Я се разходи в Кръстова вада и ми кажи колко блока са построени преди 2010та и колко след? И да, Софиянски започна далаверите със строителната мафия, но при ГЕРБ достигнаха гротескни размери.

 51. 51 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няма такова животно, като частна улица!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 52. 52 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#47] от "Хи-хи":

  пишем ти пиюс, с уточнението, че шопите в София сме малко. Това са повечето селски тарикати от цялата страна.

 53. 53 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Трети свят - частни улици, частни паркоместа, затворени комплекси с охрана, цели квартали с КПП-та с бариери, пускащи само черни СУВ-ове с познати номера. В София просто най-силно си личи кастовото разделение.

 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Весело

  До коментар [#29] от "m17":

  Верваш ли си Михаилко? Щото ги знам нещата доста по-добре от теб. Я кажи по ваше време след ОУП колко мафотски ПУПчета процедирахте и убихте града !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Най-забавно ми е как разни хора се напъват и плащат прескъпо само и само да са в някой от тези квартали в южната част на София. А реално погледнато квартали като Люлин, Обеля и Надежда са с много по-добро градоустрйство от такива като Манастирски ливади, Витоша, Лозенец.
  —цитат от коментар 22 на Aldi Mitov


  Айде стига глупости - толкова добро градоустройство имат Младост и Люлин, че няма свободен тротоар от тараляснаци. Щото гениалните градоустроители на соца вярваха че до 3000та година ще има по 10 жигули на блок със 100 апартамента. В новите гета поне сградите имат частни паркоместа. Освен това широките площи в тези квартали скоро ще са спомен. Просто отвори ПУП и виж колко зелени площи са предназначени за застрояване. Март-април, когато градът беше умрял ми се случи да мина през Люлин - еми таралясниците си бяха пак навсякъде.

 56. 56 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#45] от "T.M.":ми какво му е на континента? Имам доста приятели в Люлин и всички са много точни и свестни хора. За протокола, някои.имат имоти в Драгалевци, Манастирски ливади... но живеят в Люлин. Ти лично колко човека от Люлин познаваш? Много по-вероятно е да срещнеш див селянин дето е продал нивите на баща си в дълбоките села и се е сдобил с гарсониера в кв. Витоша, ИМЕННО.щото и той като тебе е от ентелегенцията с виШО от НБУ и не може да живее в Люлин или.Младост. Целите тия квартали на краварниците в Симеоново, ги построиха и населиха с такива селраци.шарани
  —цитат от коментар 49 на uq


  То не става дума само за селянията. Тя в момента се разпростира из всички квартали на София. Става дума, че в Люлин, Надежда, Обеля контингентът си е чисто с криминален характер. Повярвай ми познавам доста хора от Люлин и Надежда - ами на всички са им само криминални схеми в главите.
  Предпочитам детето ми да расте с дивите селяндури, отколкото с наистина опасни хора.

 57. 57 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  Всъщност цените в Младост, особено 4 са безумни. Не знам на каква база панелка на края на града се съизмерва с ЕПК в стар квартал от широкия център какъвто е Банишора.

 58. 58 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2318 Разстроено

  Нали всичко трябва да се прави от частни компании без намесата на държавата? Какъв е проблемът тогава, че нямало тротоари и канализация? Нали пазарът трябва сам да се регулира, явно няма нужда от градинки, детски градини и улици?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 59. 59 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Да си я затваря, аман от строежи!

 60. 60 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1702 Разстроено

  Ти ще построиш ли къщата си ако земята върху която е построена улицата до бъдещата ти къща е частна?
  —цитат от коментар 13 на deaf


  Едни строят къщите (предприемачите), но после ги продават и други трябва да живеят в тях...

 61. 61 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Реституцията беше едно от най-тъпите решения след 90та. Но и родните власти в момента много се мотаят. Какво им пречи да приемат зкаон който да задължава собстевниците да продадат "улицата" на фиксирана цена. Както са я получили за нищо така и могат да им я вземат за скромна сума, въпрос на желание. Тия реституирани имоти не могат да претендират за същите права като нормално придобитите.

 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Весело

  До коментар [#55] от "kapitan_laino":

  Къде са паркингите, които бойко обещаваше като кмет - подземни и надземни ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Криза, създадена от правителство, парламент и Община.
  И подпомогната от крайните клиенти, които купуват такъв тип имоти.

  А решението, струва ми се, е лесно:
  1. Да не се позволява строителство, по- високо от 3-4 етажа до Околоврътен път.
  2. Над Околовръстен път встроителството да е максимум 2 етажа
  3. разрешително само ако има общинска улица
  4. обещетенията за инфраструктура да не са повече от 30% от цената на нормалната земя в района. Наличието на инфраструктури вдига цените на земите и имотите.
  5. Общината и държавата да могат да отчуждават до 25% от земята безплатно ако е за инфраструктура (май и сега има подобно правило?)
  6. Таксата за строително разрешение в Сф да е 100 евро на м2, но Общината да игражда веднага необходимата инфраструктура

 64. 64 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#55] от "kapitan_laino":Къде са паркингите, които бойко обещаваше като кмет - подземни и надземни ?
  —цитат от коментар 62 на КМЕТ В СЯНКА


  В чекмеджето.

 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#64] от "kapitan_laino":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 956 Любопитно

  КЪДЕ СПА ОБЩИНАТА 30 ГОДИНИ?

  В Русия съм! В Русия съм!
 67. 67 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 456 Неутрално

  ИскАхте капитализъм и частна собственост, сега ще се разминавате някак си по тесните гадни надупчени сокаци, които все още има в презастоените коптори.
  —цитат от коментар 27 на Маршалов


  Какво общо има капитализЪма с лошото градоустройство? Например, в Испания има капитализъм, но идете да видите как се строи - най-напред се построяват улиците - с водопровод, канализация и електричество - и тогава започват строежите...

  Post tenebras spero lucem
 68. 68 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2227 Гневно

  Първо: как са допуснали съществуването на "частни улици"?!
  Второ: има толкова обществени в окаяно състояние!...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 69 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  [quote#67:"Payakoff"][/quote]

  Това би било правилно, но веднага виждам вратичка за огромна корупция и рекет от страна да държавата, за да може някои да минават по-бързо, а други да чакат с години за разрешение за строеж!
  Обречени сме...

 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#61] от "Billy Pilgrim":

  Вие съгласен ли сте държавата да ви вземе една стая от апартамента за скромна сума и да настани там нуждаещи се ?.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 994 Весело

  Добре дошли в столицата на Булгаристан!

 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#67] от "Payakoff":

  Българският капитализъм е бамбашка. Направо е уникален !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#56] от "T.M.":

  Прекалява се с тези клишета. Аз пък съм живял 8 години в Люлин. Хората в блока не бяха най-големите интелектуалци факт, но пък имаше три лекарски семейства. Както и хора с доста пари преценили , че си струва повече отколкото ново строителство. Отделно познавам съдия, няколко адвокати, научни работници, програмисти...които живеят в Люлин. И поне в моя район не ме е било страх да се прибирам. А повече случаи за обири, дърпания на синджири на улицата и подобни съм чувал за Младост.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До господин журналиста:
  "Общината е трябвало да отчужди земята на тези улици преди години, но не го е правила, обясни причината районният кмет на "Лозенец"
  Това не е причината, това е следствието. Каква е причината общината да не отчужди земята? Некадърност? Немарливост? Корупция?
  Някой ще носи ли персонална отговорност за бездействието си?

 78. 78 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Естествено, че политиците са виновни, а не тези, които са гласували за тях или не са гласували изобщо. Добрият народ и лошите политици... Айде моля ви се, мнозинството са свине в човешки кожи.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 79. 79 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#18] от "kdesen":е от такива кестени като тебе сме на тоя хал. С издаването на разрешение за строеж, общината се задължава да осигури инфраструктура. Човека си е купил законно построено жилище с разрешение за ползване и БИ ТРЯБВАЛО за него това да е достатъчна гаранция, че му е осигурена инфраструктура.
  —цитат от коментар 26 на uq


  Със 17 лева /кв.м. разрешение за строеж няма как да се случи тази инфраструктура. Трябва да са 170 лева и тогава ще стане номерът. Но, виж кои са собствениците на строителните фирми и ще се сетиш, дали ГЕРБ ще ги пореже по този начин. Нека оборотът да върви, а като дойдат измамените камилчета в кварталите с черен път и септична яма, тогава ще даде "общината"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#77] от "Лео":

  Причината е много проста - пари. Общината едвам събира достатъчно пари за да покрива разходите и да правя по някоя улица. Изкупуването на тези парцели изисква много пари което предполага вдигане на данъците за имотите двойно и тройно. Което е политически неприемливо и затова не се случва. Така че трябва да съдите себе си и своите съграждани дето хем искате улици, хем не искате да плащате.

 81. 81 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не ми е ясно друго - ако нещото по кадастър е "улица", по кой закон имаш право да го заградиш или да застроиш тротоара? Който е собственик и не е бил съгласен с ПУП-а да си го е казал когато са го обсъждали.

 82. 82 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#79] от "cinik":

  Да беше ГЕРБ виновен да ги намажем с мед. Строителните босове не ги вълнуват цените на строителните разрешения, те ще си ги сложат в цените на имотите. Даже ще са по-доволни щото общината ще е оправила улици и инфраструктура. Проблема са хората които искат евтини и оправени имоти. Е няма как да стане.

 83. 83 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не обичаме ние частната собственост, освен своята, разбира се. Имаше лаф - чуждото е наше, мойто си е мое. Психология и менталност на българина. Открай време!Допреди два месеца си търсех ново жилище. Обиколихме всички споменати квартали, плюс южната част (новата) на Дианабад. Ами страшни дупки! Не посмяхме да се заселим там.
  —цитат от коментар 6 на Лопе де Вега  Ха, ха, а имам познати, които ми обясняват, че Младост било гето!Да отидат в тези квартали без тротоари, магазини, детски площадки и градини/училища. Гетата на псевдобогатите.
  —цитат от коментар 1 на kilgore


  Ами това което пишете някакси не съвпада с това което виждам на първата снимка :-) . Улицата е первктна по отношение на комуникации - ток, вода, канализация, оптика, асвалт. И всичко това е изградено от строителя и собствениците. Както трябвада бъде като качество. Само тази година събрахме по повече от 2000 лева на къща за нов асвалт, след като общината я разби по време на строителството на бул. Черни връх с обещанието после да я възстанови, ама ня я възстанови :-). Всички тези 15-тина къщи плащат по средно 1500 лева годишен данък на обшината в продължение на 15 години, което прави 1500 х 15 х15 = 337 500 лева. Срещу тези пари общината не е вложила 1 стотинка в инфраструктурата. Даже обратното ползва улицата за тежкотоварна техника по време на ремонти и я разбива, а след това собствениците със собствени средства я възстановяват.

 84. 84 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#18] от "kdesen":

  Защо не си поддържаш улицата пред вас нали ти я ползваш?
  Тези които искат пари за улицата много често са изградили инфраструктура която е трябвало да изгради общината и са я подарина на нея след това за да получат акт 16.
  Нещата въобще не са еднозначни. Нормално е собствениците да искат пари за земята си, но и те имат най-голяма полза от това да бъде изградена и подържана инфраструктурата от общината

 85. 85 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#81] от "Лео":

  По кадастър е "отредено за улица". Но докато не ти го изплати общината и няма акт16 на улица не е такава по документи. Дори на практика да има и тротоар и асфалт, по документи си парцел и си е твой и може да си го заградиш. Не може да го застроиш разбира се но може да си го заградиш и да си гледаш домати примерно.

 86. 86 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 516 Неутрално

  В Белград се плаща такса за инфаструктура. Около 200 евро на квадратен метър застроена площ. Е, соленичко е. Но защо бай Пешо да ти плаща с данъците улицата на новия имот?
  Това в БГ е абсурдно да се приложи. Затова ще си караме по кривите улици.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 87. 87 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#86] от "UJC4040":

  Когато национален герой ти е Андрешко, верно е абсурдно.

 88. 88 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#55] от "kapitan_laino":

  В гадните бетонни комплекси има места пред блоковете предвидени за паркинги. Друг е въпросът, че никой не е очаквал колите да са толкова много. Колко от новите имат частни паркоместа? Плашат се отделно, на цени на квадрат почти като самото жилище. И пак няма за всеки в кооперацията. А докато за Младост и Люлин можеш да се оправиш с градски транспорт, за Кръстова вада и Витоша колата си е задължителна. Но я се разходи в най-читавата част на Витоша-точно зад Студентски град. Там улиците са толкова тесни, че почти няма място за паркиране. Не знам изобщо как се осъществява и сметоизвозването. Всъщност контейнери за смет не се виждат.

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3780 Весело

  До коментар [#3] от "Мамуна":

  Тарикатите живеем в къщи

  Обитателите на повечето ромски гета също живеят в къщи!

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Dark King
  Dark King
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Проблемът е създаден от липса на далноводност. Когато се сменя предназначението на дадена територия, това трябва да се случи по конкретна процедура. В нея трябва да се регламентира какво ще е застрояването, каква ще е инфраструктурата, каква част от земята ще бъде разпределена за общински цели - училища, дедски градини. Ако през територията ще преминават пътни или други артерии с градско значение те трябва да се предвидят и отчуждят. Съответно, собствениците трябва да получат земята си намалена с определен процент и не в реални граници. Това е цената от земеделска земя да получиш земя в регулация, която има съвсем друга стойност. Горе долу би трябвало да загубиш 50% като територия. Там където има вилни зони просто трябва да си останат такива.

 92. 92 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 521 Неутрално


  До коментар [#3] от "Мамуна":Тарикатите живеем в къщиОбитателите на повечето ромски гета също живеят в къщи!
  —цитат от коментар 89 на Patsis


  Гроздето е кисело .......

 93. 93 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мамуна":Тарикатите живеем в къщиОбитателите на повечето ромски гета също живеят в къщи!
  —цитат от коментар 89 на Patsis


  Гроздето е кисело .......

 94. 94 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#82] от "m17":

  А кой да е виновен, като управляват София от 12 години? Цените на имотите не са нито относително ниски, нито спрямо покупателната способност на жителите на града. Отделно, от една страна е нормално да се искат по-ниски цени на най-скъпото, което 99% от хората ще си купят някого, от друга, не е като да има избор от качествени и добре планирани жилища в уредени квартали. Тук-там има евентуално някой затворен комплекс с месечна поддръжка колкото наем. Или апартаменти по милион плюс евро в “елитните” квартали като Бояна.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 95. 95 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: Неутрално

  Решения могат да се намерят - да се разширят и регламентират по-подробно правата на кмета да дава сервитут за преминаване по ЗУТ през чужд имот, когато съседните имоти нямат пряк достъп до общинска улица.

  Или се споразумяваш с общината за улица или ти правят сервитут през имота. Тогава 10 пъти ще мислиш, как да си вкараш имота в ПУП-а.

  на Константин Петканов собственикът на комплекс Макси и френския лицей е затворил" частната си улица" и достъпа до Симеонвско с желязна порта и не допуска дори пешеходци да минават.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#18] от "kdesen":

  Ако имаме две земи (еднакви по площ) - през едната минава път, който взима половината, а през другата - не, кое предлагате да случи :
  1) Собственикът на първата земя да получи два пъти по-малко пари от инвеститори, понеже така му се е паднало
  2) Инвеститорите да дадат два пъти повече пари за земя, неясно за сметка на кое
  3) Собственците на апартаменти в един блок да ги купят с 20-30% отгоре отколкото в съседния

  Точно това е работата на общината - да определи справедлив начин за събиране на данъци и с тях да изкупи земите за да участват всички равнопоставено в изграждането на инфраструктурата. Ако искат да направят скъпи строителните разрешителни или нещо подобно. Единственият друг вариант е да имате един общ инвеститор за целия квартал, което не е е така. А да се разберат помежду си е всъщност работата на общината (то от там ѝ идва името - общност)

  Не ме търсете преди обяд
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#91] от "Dark King":

  То точно така би трябвало да работи, макар че процентът е по-висок по закон (май 70%), но ако се направи регулация на цялото каре навреме и всички собственици ги порежат еднакво. Но обикновено общината проспива този момент, издава регулации на парче и накрая става това

  Не ме търсете преди обяд
 100. 100 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Мосю Гилотен е измислил начин да се справи с проблема на фр.революция... 1-2% грешки ще ги преглътнем...
  Кога ще решим проблема с "кутия от обувки в багажника и светнал/а, като крушка"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK