"Вместо отговор ритници": журналист подава сигнал до прокуратурата за полицейско насилие

Димитър Кенаров - ден, след като беше бит и арестуван

© Дневник

Димитър Кенаров - ден, след като беше бит и арестуванПовече от месец след като журналистът Димитър Кенаров беше бит и задържан по време на антиправителствения протест на 2-ри септември, все още няма отговор кои са служителите на реда, които са нанесли удари на Кенаров. Има образувана вътрешна проверка в Столичната дирекция на полицията, но не и разследване кой е виновен.


Това е един от поводите Кенаров и адвоката му Стоян Мадин да внесат сигнал до Софийска градска прокуратура с искане за образуване на досъдебно производство за полицейско насилие и извършване на длъжностно престъпление от страна на полицаите.


"Един месец по-късно нищо не се случва. Образувана е вътрешна проверка от СДВР, но проблемът е че това е една институция, която проверява себе си. Няма външен орган, който да проверява действията на полицията. Няма резултат от тази вътрешна проверка", заяви пред "Дневник" Кенаров, който заедно с адвоката си Стоян Мадин внесоха сигнал до прокуратурата.
"Това, заради което сезираме прокуратурата, е престъплението против здравето на Димитър Кенаров. По време на неговото задържане са му причинени увреждания, които са несъразмерни. Полицията е използвала прекомерна сила. Другото, което искаме да постигнем е да се потърси отговорност и за престъпления по служба, Защото полицейските служители, които са го задържали и транспортирали до районното не са спазили закона за МВР. Искаме да потърсим отговорност и от хората, които са ръководили, контролирали и организирали цялата полицейска операция", заяви още адвокатът на Кенаров - Стоян Мадин. Повече вижте във видеото.


Какво се е случило на втори септември вечерта


В сигнала до прокуратурата е описано какво се случва с Кенаров при задържането му на втори септември. Той пристига на площада около 20 ч., като е носел журналистическа карта от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ-България). Кенаров е имал камера, каска и противогаз.


След около 21:30-21:45 часа напрежението на Ларгото започнало сериозно да се изостря.
"В нито един момент и по никакъв начин Димитър Кенаров не е участвал в провокациите срещу полицията, нито е показвал каквото и да е отношение (с викане, заяждане и т.н.). Към 22:15 ч. полицията изведнъж настъпила напред, за да разчисти протестиращите. В последвалия хаос, Димитър Кенаров се оказал пристиснат към стената на сградата на Президентството (в страничния вход срещу Министерски съвет). През цялото време снимал с високо вдигната над главата си камера, а жълтият надпис PRESS директно на челото му допълнително го идентифицирало като журналист. Въпреки всичко това, Димитър Кенаров е целенасочено хванат от полицейските части и брутално изтеглен от тълпата, за да бъде арестуван", пише още в сигнала.


Няколко полицаи насилствено го извеждат към бул. "Дондуков". През цялото време Кенаров викал и повтарял, че е журналист (бел. ред. това се виждаше на едно от видеата, разпространени впоследствие), че отразява събитията, че има идентификация. Кенаров е изведен отстрани на партийния дом, където е хвърлен на земята, камерата му се изтърколва пред него, но той е с ръце на гърба.


"Един или двама полицаи (г-н Кенаров не е имал възможност да възприеме добре) сложили тежестта си върху гърба му, като извили изключително болезнено ръцете му назад. Полицейските служители не бързали да му сложат белезници, а съвсем нарочно и садистки продължили да упражняват цялата си тежест върху него. Гръдният му кош бил жестоко пристиснат и не можел да си поеме дъх. Започнал да се задушава и на няколко пъти извикал, че не може да диша. Г-н Кенаров усещал, че започва да губи съзнание. Със сетни сили доверителят ми продължил да вика, че е журналист и погрешно е задържан. Вместо отговор един от полицаите започнал да го рита с кубинките си в областта на главата и лицето. Ритниците били поне три: един в горната част на черепа; един отдясно, в областта на челюстта; и един директно в орбитата на дясното му око. След като приключили с побоя, полицейските служители поставили белезници на г-н Кенаров. Той чувствал остра болка в дясното рамо, което било извивано назад през цялото време, както и в главата. Левият му прасец също бил жестоко наранен. Скалпът му бил частично разкъсан, като кръвта бързо се просмукала по косата и части от лицето му. Г-н Кенаров бил оставен да седи на паважа с други арестувани (в този момент все още само около 15 души), облегнат на стената на Парламента (Партийния дом). Той отново заявил на пазещите го полицаи, че е журналист и разполага в себе си с журналистическа карта, както и че е бил на мястото на събитието, за да отразява протестите и да информира обществеността за случващото се. Отговорено му е да мълчи".


Кенаров е поискал от полицаите да се идентифицират и да му кажат причината да бъде арестуван. Той поискал също така и камерата му да бъде върната, но не получил отговор. Около 23 ч. един от полицайските служители, който се представя като Георгиев от Русе заговаря Кенаров. Последният позволява на Кенаров да извади журналистическата си карта и да вдигне телефона, на който звъни майка му. Полицаят премества Кенаров на бордюра, защото си личало, че бил интелигентно момче и няма защо да се смесва с другите. В един момент пристига медицински екип, който облива главата му с кислородна вода. Лекарите го съветват да съобщи на полицейските служители, ако състоянието му започне да се влошава.


Малко по-късно Георгиев помогнал на Кенаров и свалил белезниците му. "В 00:30 майката на Кенаров отново го потърсила по телефона. Един от полицаите се провикнал ехидно: "На журналиста Кенаров майка му го търси".


Около 2:00 сутринта на място пристигнали полицейски камионетки, за да ги отведат в районните управления. Г-н Кенаров бил натоварен с още петима души в една от колите. Престояли натъпкани вътре в малкото пространство около час, защото всички РПУ-та били препълнени и не знаели къде да ги закарат. Не се спазвали никакви противоепидемиологични мерки, въпреки че полицаят който ги пазил и придружавал бил с поставена маска", пише още в сигнала.


Към 03.00 часа Кенаров е откаран в пето районно полицейско управление, където е накаран да подпише предупредителен акт и да опише случилото се. Отказано му е да се обади на адвокат с мотив, че такъв не му е необходим. "Попитал защо е бил задържан, но не му била връчена никаква заповед за арест или обвинение. Попитал да му се разясни защо трябва да подписва предупредителен акт, при положение, че не е извършил никакво престъпление. Отговорено му било, че този документ не го обвинявал в нищо и че е само формалност". След като подписва, Кенаров е освободен. На следващия ден той отива в болницата, където му издават медицинско.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK