Съдът увеличи гаранцията на жената на Божков на 1 млн. лв.

Елена Динева трябва да плати 1 млн. лв., за да излезе на свобода, но защитата твърди, че тя ще откаже и ще остане в ареста.

© Велко Ангелов

Елена Динева трябва да плати 1 млн. лв., за да излезе на свобода, но защитата твърди, че тя ще откаже и ще остане в ареста.Специализираният наказателен съд определи 1 млн. лв. парична гаранция за съпругата на Васил Божков - Елена Динева. Решението на магистратите е окончателно и не може да бъде обжалвано.


До заседанието размерът на гаранцията беше 750 000 лв. и размерът бе определен от първата съдебна инстанция - специализирания наказателен съд. Динева обаче няма да плати сумата и ще остане в ареста, заяви пред журналисти адвокатът й Людмил Рангелов.


Динева е зад решетките от края на февруари по обвинения за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков. На 20 февруари специализираният съд ѝ наложи гаранция от 1.5 млн. лв., за да бъде пусната на свобода, но седмица по-късно апелативният съд прецени, че трябва да ѝ бъде наложена най-тежката мярка "постоянно задъжане под стража". Междувременно срещу гаранция от 1 млн. лева бе пуснат синът на Васил Божков - Антон, който също е обвинен като част от организираната престъпна група.
След близо 3 седмици изтича 8-месечния срок, след който прокуратурата трябва служебно да освободи от ареста Динева и да й наложи най-леката мярка за неотклонение "подписка". Тя може да остане под стража само, ако има повдигнато друго обвинение по друго дело.


С какви суми разполага Динева и има ли възможност да плати 750 000 лв. бе основният въпрос, който днес обсъждаха прокуратурата, защитата и съдът. Адвокатите на Динева - Георги Гатев и Людмил Рангелов подчертаха, че сумата е твърде завишена, а прокуратурата настоя, ако все пак не бъде върната в ареста, Динева да плати 1,5 млн. лв. гаранция.


"Над 7 месеца съм в ареста. Обиските и претърсванията в дома ми започнаха на 29 януари и до днес не са приключвали. Това са над 130 дни. Не се намериха пари и започнаха да изземват каквото намерят. През цялото това време оказвам пълно съдействие на разследващите да вземат всичко от моя дом, събирано през 50-годишния ми живот. Осигурявам им санитарни материали, тоалетна, каквото е нужно. През дома ми са минали около 3000 души държавни служители", разказа Динева пред съда.


"Както вие имате килери, така и аз имам. Описва се всичко в него и ми казват - сега само описваме, експертизите - след години. От януари до момента има полиция в дома ми денонощно. Над 1700 полицаи са минали през жилището ми. Спалнята ми поне вече е разпечатана, но килерът още е запечатан и под денонощна охрана. Няма как да укрия каквото и да било", подчерта Динева, за да опровергае аргументите на прокуратурата, че, ако бъде освободена, може да укрие доказателства или предмети, които все още не са описани.


Защитниците на Динева посочиха, че голяма част от имуществото й е предварително запорирано. Няма общи банкови сметки с Васил Божков и не може да се разпорежда с общото им имущество. Освен това много от дружествата, в които има дял, не осъществявали търговска дейност и няма приходи.


"Изземат се нейни вещи и картини от личната й колекция и това се прави с цел да се обезпечи евентуален граждански иск при евентуална осъдителна присъда след години. Вещите дори не се оценяват на този етап - може да е статуетка за 1 евро от пазара в Кайро, може да е ценна картина. Всичко се изнася", обясниха адвокатите на Динева.

"Това, че тя е съпруга на Васил Божков, не значи, че е милионер. Тя е заложница на своя съпруг", смята адвокат Гатев. По думите на колегата му Людмил Рангелов, задържането й под стража е възможност за натиск и значително влияние над Васил Божков, а прекомерния размер на гаранцията се превръща в параван за недопустимо продължаващо задържане под стража и прикрито изпълнение на най-тежката мярка.

Според прокуратурата обаче Динева трябва да остане в ареста, а доказателства срещу нея продължават да се събират именно при обиските в дома й. От държавното обвинение посочиха, че имущественото й положение безспорно е добро.


Съдебният състав е на същото мнение като посочи в мотивите си, че действително голяма част от имуществото й е под запор или възбрана, но Динева разполага с имот в Париж на стойност 25 млн. евро. Освен това картините и културните ценности, които се изземат, все още са нейна собственост. Има и участие в свързани дружества с такива на Васил Божков, а освен това имало съмнения, че е сключвала симулативни сделки и е получавала дивиденти, които не й се полагат. Допълнителен аргумент на съда за състоянието на Динева е и фактът, че тя много често сменяла адвокатите си, което представлява разход за хонорари.


Преди съдът да произнесе решението си адвокат Людмил Рангелов заяви пред журналисти, че Динева няма да плати гаранцията дори и в първоначалния размер от 750 000 лв., нито пък тази от 1,5 млн. лв., която прокуратурата поиска. Ако сумата не бъде внесена до 7 дни, Динева ще остане под стража.


Според защитата, разследването би трябвало да е пред финал и дори да бъде удължено след първоначалните 8 месеца, Динева няма как да бъде задържана под стража, освен ако не й бъде повдигнато друго обвинение по ново дело. Адвокатите не изключват такава възможност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK