Комисията за защита на конкуренцията не подкрепя да има квоти за българска музика

Комисията за защита на конкуренцията не подкрепя да има квоти за българска музика

© Цветелина БелутоваКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърля въвеждането на квоти за българска музика в ефира, защото подобно изискване ще ограничи конкуренцията. В свое решение от първи октомври (прикачения файл) от комисията реагират заради промените, предложени от ВМРО за закона за радио и телевизия и внесени през февруари.


Според комисията "наличието на квота за българска музика би довело до уеднаквяване на радиостанциите и музикалните телевизии, като тези, които са принудени да сменят концепцията си, за да излъчват повече българска музика, рискуват да загубят традиционната си аудитория, което да доведе до спад в приходите от реклама и до излизането им от пазара. Създаването на финансови стимули за излъчване на българска музика би поставило в привилегировано положение радиостанциите за българска музика", смятат от комисията.


Предложенията на ВМРО бяха поне 1/3 от всички излъчвани по радиата и телевизиите музикални продукти да са на български език или с български автор.

В решението са цитирани становища на Министерството на културата, на Съвета за електронни медии (СЕМ),
Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и на Българското национално радио (БНР), като всички са против въвеждането на квоти.


Единствено "Музикаутор", по чиято идея са и промените, считат, че "въвеждането на квоти за българска музика в телевизионните и радиопрограми би имало положителен ефект върху мотивацията на българските автори и изпълнители, качеството и разнообразието на тяхната музика и върху диалога между държавата и културния сектор". Според организацията "в дългосрочен план биха се решили проблеми като отсъствие на политика за съхранение на българския език и развитие на културата, липса на активно участие на българския творчески продукт в мултикултурния обмен; дефицит на национално самосъзнание, разпознаващо езика и културното наследство като ценности".


"Проектите на ЗИД на ЗРТ, предвиждащи въвеждане на квоти за българска музика, ограничават конкуренцията като ограничават радио и телевизионните оператори сами да определят музикалното съдържание и съответно концепцията и стратегията си, с която да привличат по-голяма аудитория. Частните радиа и телевизии се издържат чрез приходи от реклами, които биха били по-високи при по-голяма аудитория. Следователно пазарът създава естествен стимул радио и телевизионните оператори да излъчват музика съобразно предпочитанията на аудиторията", пишат още от КЗК.


Според тях с въвеждането на квоти за българска музика ще бъдат поставени в привилегировано положение българските изпълнители спрямо чуждестранните и ще се създадат географски бариери за свободното движение на стоки и услуги. "В същото време, няма гаранция, че ще се увеличи броят на българските изпълнители, чиято музика се излъчва, тъй като е възможно да продължат да се излъчват едни и същи изпълнители, но по-често. Много вероятно е въвеждането на квоти за българска музика да не доведе до повишаване на аудиторията й, поради възможността за лесно превключване между различните радиостанции и музикални телевизионни канали, както и заради наличието на чуждестранни музикални канали, онлайн платформи и чуждестранни радиостанции, които могат да бъдат слушани онлайн", пише още в решението на комисията.


"Създаването и популяризирането на българска музика може да бъде насърчено по редица начини, без да се ограничава конкуренцията. Съществуват радиостанции и телевизионни канали, които излъчват само българска музика. Освен това, значителна част от музиката в програмите на БНР е българска. Предвидено е законово задължение за БНР да подпомага създаването на български музикални произведения. По отношение на новите изпълнители съществуват конкурси, фестивали и телевизионни риалити формати, където могат да се изявят и да направят впечатление", е записано още в решението на КЗК.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  а трябва

  във Франция що има?

 2. 2 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 753 Неутрално

  а трябва
  —цитат от коментар 1 на WWW
  Ами не, не трябва. Ако някой исакше да слуша като цяло бездарната българска музика, щеше да има пазар за нея. Обаче с малко изключения, които не може да се въртят постоянно, нашите изпълнители просто не могат да привлекат внимание. И няма добра причина последните да ни се налагат на сила.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 3. 3 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 463 Неутрално

  То па една музика, или пайнер или на саня мяукащите кохорти. Не, благодаря. Това е антипазарно, направо болшевишко.

  ... с двеста...
 4. 4 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Весело

  КЗК в момент на амок ли го изкара това решение? Какви квоти, какви пет лева. Оставете пазара да се погрижи за това кой да се продава. Учуден съм на решението де, обикновено подобна комисия би била напълно безмистлена ако имаше нормални пазарни механизми. Ама за такива може само да се мечтае.

  Иначе ок правилно решение тоя път.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 5. 5 Профил на Smart
  Smart
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Както винаги, културата се вкарва в руслото на пазарния принцип, което е много пагубно за малка нация. Интересно чии ли финансови интереси стоят зад такова решение.

 6. 6 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#4] от "radelmarfx":

  Не е била комисията в амок, тоя път. Сезирани са по повод законопроект от тъпата партия на тулуп-войвода. Всеки законопроект трябва да мине през обществено обсъждане и тъй като ограничение по географски, етнически или друг подобен признак засяга конкуренцията, редно е да се произнесат с решение и да кажат, че това не е редно. Пазарът не може да бъде оставен на самотек, поради наличието на естествени монополи - енергия, телекомуникации и други подобни. Та колкото и нормален да е пазарът, не очакваме който реши да си направи АЕЦ, ВЕЦ или ТЕЦ, нито да има неограничен достъп до ефира. Всички тези са ограничен брой и извършват дейността си след издаден лиценз, т.е. конкуренцията е ограничена поради естеството на услугите. Затова има такава комисия, друг е въпросът колко върши работа, а когато я върши - в чий интерес го прави.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Изкуство с квоти и връзки не става.Нашите класически изпълнители и изпълнителите на народна музика нямат нужда от квоти.Същото е и в спорта и науката.Политиката е бамбашка работа и затова политици го предлагат това.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Какви квоти, да не би комунизмът да се завръща...или пък никога не си е тръгвал.

 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Наскоро ми се наложи да гледам ТВ, реших да си пусна някой музикален канал, ми то 95% от българската музика е нищо, буквално. Тъп текст, тъпа мелодия, инфантилен клип. Много западни песни могат да попадат в тая категория, но поне мелодията често е зарибяваща, а тук нищо. Като не правят читав продукт, защо трябва на сила да ги натрисате?

 10. 10 Профил на gps
  gps
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Някой хора винаги мислят че отговор за неспособността на производител да продава продукт (с лош качество) е да направи закон с квоти. (Ами - не всички местни песни са с лошо качество, и най вече е въпрос на вкус на слушателите)

  Време е да спри с този мислене!

 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 613 Любопитно

  А тая комисия какво й е мнението по отношение мита ,санкции

  гошо
 12. 12 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 321 Неутрално

  КЗК в момент на амок ли го изкара това решение? Какви квоти, какви пет лева. Оставете пазара да се погрижи за това кой да се продава. Учуден съм на решението де, обикновено подобна комисия би била напълно безмистлена ако имаше нормални пазарни механизми. Ама за такива може само да се мечтае. Иначе ок правилно решение тоя път.
  —цитат от коментар 4 на radelmarfx


  Много хора нямат и представа как нещата са в реалността. В кралството например даже и не знаят , че съществува друга освен англо езична музика. 100% квота !! Нито са чували за например Адриано Челентано, Заз, Енрике Иглесиас... a латино-американските звезди имат шанс да бъдат по каналите само ако пеят на английски. Слушат си Aдел и Ед Ширън до *****. ТА ЕТО ТОВА е истинска желязна завеса.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Скандално, явно в Гърция, в Румъния, в Испания, в Нидерландия, са по прости...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  КЗК не искат да подкрепят българската култура?

 15. 15 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  а трябва

  —цитат от коментар 1 на WWW
  Ами не, не трябва. Ако някой исакше да слуша като цяло бездарната българска музика, щеше да има пазар за нея. Обаче с малко изключения, които не може да се въртят постоянно, нашите изпълнители просто не могат да привлекат внимание. И няма добра причина последните да ни се налагат на сила.

  Интересно как, когато до 1989 г. имаше квоти, българската музика не беше "бездарна" и създаваше хитове, които слушаме и сега? Изкуството винаги е имало нужда от закрила за да създава - неслучайно в едно време е имало меценати, благодарение, на чиято подкрепа за изкуството са били създадени редица шедьоври.

 16. 16 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Не знам от къде идва тази романтична мисъл за хитове, които се слушат и сега. Но докато по-новите поколения са свободни да слушат всеки каквото си хареса от световната музика от същия период, дела на родната е пренебрежимо малък. Не се виждаше едно време по класациите в last.fm; не ми е попадало в тези на Spotify; не вярвам и да го видя където и да е в бъдещето. А меценатите могат да си направят каквато медиа искат и да си въртят цялата бг музика по нея - от шлагери, през естрада до модерни риалити недоразумения. Или за теб меценатството е силово налагане на нещо? Смешка.

  Не цъкам плюсове и минуси.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK