Обитатели на Виетнамските общежития се преселват в нови блокове от контейнери

Новите блокове, изградени от контейнери, са в кв. "Факултета"

Новите блокове, изградени от контейнери, са в кв. "Факултета"Три нови блока, изградени от контейнери в кв. "Факултета", ще са новият дом на 51 ромски семейства. До един месец те ще напуснат т.нар. Виетнамски общежития в кв. "Красна поляна", които от години са в окаяно състояние. Всички сгради в социалния комплекс, приютил около 700 бедни хора, постепенно ще бъдат съборени. Сградите са опасни, защото са от азбест, установила комисия още през 2010 г., обясни Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна".


Общежитията са строени набързо в началото на 80-те години за докараните от Виетнам стотици работници предимно за металургичния комбинат "Кремиковци". Някои от сградите вече са съборени, но и след предстоящото преместване на 300 души там ще останат 400 души в последните две стари общежития.


Този блок във Виетнамските общежития скоро ще бъде съборен, а живеещите в него семейства ще се преместят на новия адрес

© Георги Кожухаров

Този блок във Виетнамските общежития скоро ще бъде съборен, а живеещите в него семейства ще се преместят на новия адрес
Ромите се притесняват, че на новото място жилищната площ ще е недостатъчна. Повечето семейства са 4-членни, но има и многолюдни - с осем деца. За тях в новите блокове ще трябва да се дадат два апартамента.


Новодомци ще са тези, които редовно са си плащали наема, тока и водата и имат настанителна заповед и адресна регистрация, добави кметът Чакъров, защото част от живеещите във Виетнамските общежития са самонастанили се.


"Избрахме новите блокове да са от контейнери, защото този метод е 2-3 пъти по-евтин от традиционното строителство, а и по-бързо става", обясни той. Общо 2.5 млн. лева дава Столичната община за цялостното им завършване. Строителството започна през януари и до месец всичко ще е готово за настаняване.


Новодомците сами ще определят разпределението на стаите


Жилищни сгради от метални контейнери от години се практикува в Амстердам, в Лондон и другаде, обясни арх. Румен Първанов, проектант на новите блокове. Апартаментите в тях ще са 2-, 3- и 4-стайни, като наемът ще е между 30 и 50 лева в зависимост от квадратурата. Наемателите ще си плащат тока и водата, като отоплителната инсталация е подова.


Няма да се ползват печки на дърва и въглища в новите блокове, като се предвиждат домоуправител и отговорници от живеещите, които ще следят за реда и чистотата.


Дори в 4-стайните апартаменти няма да монтираме вътрешни стени. Ще оставим по-многолюдните семейства сами да решат как да се разпредели пространството, обясни арх. Първанов.


Хол в апартамент от контейнер. Стените са облицовани с вата и гипскартон, а отоплението е електрическо и е вградено в пода

© Георги Кожухаров

Хол в апартамент от контейнер. Стените са облицовани с вата и гипскартон, а отоплението е електрическо и е вградено в пода


Контейнерите са били ползвани за транспортиране на стоки с кораби, затова са изработени от много устойчив вид стомана - кортен. Тя издържа на всякакви атмосферни условия. Размерите на всеки са 12 м дължина и 2.43 м ширина, като дъното на някои е изрязано, за да се обедини със съседния контейнер.


Кметът на "Красна поляна": Ако проектът е успешен, ще строим още


"Ако този пилотен проект се окаже успешен, ще има строителство на още подобни блокове", надява се кметът на "Красна поляна". В съседство до трите нови блока има детска кухня, аптека, здравен център, а и полицейският участък на кв. "Факултета" е съвсем наблизо.


Теренът с площ 4.5 дка на Виетнамските общежития е общинска собственост и след окончателното му освобождаване от социалните функции Столичната община ще реши какво да се изгради там - жилищни блокове или голям търговски обект.


Два от новите блокове са един до друг, третият (вляво) още е без покрив. Пред тях е бяла общинска сграда, наета за детска кухня, здравен център и аптека

© Георги Кожухаров

Два от новите блокове са един до друг, третият (вляво) още е без покрив. Пред тях е бяла общинска сграда, наета за детска кухня, здравен център и аптека


Кметът на "Красна поляна", който е от ГЕРБ, иска промяна в действащата наредба за настаняване в общински жилища. В нея доминиращият критерий е кандидатите да са социално слаби, но не се поставя срок за пребиваването им в социалния комплекс. Според Чакъров някои са настанени във Виетнамските общежития още през 1992 г., като техните деца са пораснали и също са социално слаби. Така общинските жилища се обитават от десетилетия от едни и същи семейства и "се предават по наследство".


Чакъров предлага общината и държавата да се ангажират с помощ за хората, изпаднали в затруднено положение за определен период - 5 или повече години, докато започнат работа и стъпят на краката си. При този вариант бюрата по труда и социалните служби трябва по-активно да съдействат за придобиване на професионална квалификация и намиране на работа за тези хора. "Така е в Австрия и другаде, защото по този начин и други семейства в нужда ще могат да се възползват от базата", мотивира предложението си кметът на "Красна поляна".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Ех, пак се намери оправдание. Азбест, мазбест. Терена отдолу много вкусен за чорбаджиите.

  мурзилка
 2. 2 Профил на Луд Чиляк
  Луд Чиляк
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И обитателите на новите блокове ще нарежат и продадат жилищата си на вторични суровини!

  Българската политика е лайно в целофан !
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Дано експеримента да е успешен.

 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1233 Гневно

  Ще си позволя да бъда песимист.
  Нищо не се прави за интеграцията на тези хора и децата им, само се кърпи настоящото положение.
  От едно гето отиват в друго, тип БИДОНВИЛ.
  След 1 година бидонвилът ще заприлича на старото гето.
  Подовото отопление ще се продаде, мизерията ще превземе всичко това иначе шарено и готино направено нещо и както пише в статията, едно поколение след друго ще се раждат нови и нови СОЦИАЛНОСЛАБИ.
  Да, трябва да е със срок, да, трябва да се работи по заетостта им, но каква заетост, като масово са неграмотни.
  ДЕЦАТА НА УЧИЛИЩЕ, ВСЕКИ ДЕН, там трябва да са насочени средствата.
  САМО там.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Гаранция ,че тъмните новодомци веднага ще пробият контейнера за комин. Щото то'а кабел не може да се оголи с подово отопление, требе си пещ

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Весело

  "Виетнамските" в заглавието не трябва да е с главна буква...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Много добра идея. Само да не настане объркване, че ромският квартал са панелките наоколо, а в контейнерите са българите.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 8. 8 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 576 Неутрално

  мисля че този филм е прожектиран веюе с оббщински жилища. Паркета и черчеветата изгорени, в средата на стаите огнища .

 9. 9 Профил на Запорожец
  Запорожец
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Железни жилища за берачите на желязо! Само гений би го измислил! Направо ще ги пренесат нацяло към вторични......

 10. 10 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Няма да се ползват печки на дърва и въглища в новите блокове, като се предвиждат домоуправител и отговорници от живеещите, които ще следят за реда и чистотата.

  Тези вярват ли си?!За месец-два, най много и няма да се познава, че това е нов блок.Както иде зима, първата работа на "новодомците" ще е да си спретнат един огън насред стаята.А това за домоуправител и отговорници си е направо виц.
  Интересно - как за циганите може да дават милиони, но за други общински жилища - не!Онзи ден, в общината, една млада жена се оплакваше, че заради коронавирусът е останала без работа и няма вече никакви средства, а молбата и за общинско жилище от 3 години не е помръднала изобщо.

 11. 11 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ще си позволя да бъда песимист.Нищо не се прави за интеграцията на тези хора и децата им, само се кърпи настоящото положение.От едно гето отиват в друго, тип БИДОНВИЛ.След 1 година бидонвилът ще заприлича на старото гето.Подовото отопление ще се продаде, мизерията ще превземе всичко това иначе шарено и готино направено нещо и както пише в статията, едно поколение след друго ще се раждат нови и нови СОЦИАЛНОСЛАБИ.Да, трябва да е със срок, да, трябва да се работи по заетостта им, но каква заетост, като масово са неграмотни.ДЕЦАТА НА УЧИЛИЩЕ, ВСЕКИ ДЕН, там трябва да са насочени средствата.САМО там.
  —цитат от коментар 4 на pariah


  Ами, не си песимест, а реалист: на хунтата(не само ДПС/ГЕРБ) са нужни ЕВТИНИ, неграмотни избиратели, които да бъдат държани 'на каишка' с подаяния.

 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Най- после хорицата от Красна поляна ще си отдъхнат....
  А не можеше ли тези контейнерни жилища да ги изкарат някъде извън столицата?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  С главна е.

  Лошото е че пак е за етноса, за изпадналите снежинки няма.

 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  ОК, имат нужда съгражданите ни от жилища, затова сме дали няколко милиона общи пари да им построим апартаменти, където да живеят срещу 30-50 лева наем. Дотук добре, трябва да сме солидарни.
  Но въпросът ми е защо в София? За да може да си карат каруците и да берат желязо?
  Би могло парцелът в София да се замени или продаде на пазарна цена и с парите да се построят двойно повече жилища на парцел извън столицата, където земята е практически без пари.
  Защо е нужно да ги тикаме в София - може би за да осигуряват гласове на изборите? Спокойно другари гербери, то и в Монтана, Лом или Видин да ги бяхте пратили, там също има избирателни секции - вашето не се губи.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Весело

  До коментар [#13] от "Deaddark":

  Няма как да е с главна, но както и да е...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Циганин под циганин и циганин върху циганин няма как да живеят.
  На тях им дай земя да си сковът Копторите.
  Дайте снимки от сегашното състояние на двуетажните къщи в Пловдив (При руският пазар) строени с европейски пари.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Бъдещето на България. Гарантирано от ГЕРБ. Нека инвестираме пари в хора които не плащат данъци или ако плащат имат минимален принос за държавата, какво може да се обърка. А можеха да измислят популистко законче и да раздават апартаменти на младоженци с образование което да се поемме от държавата при 3то или 4то дете.

  This is the place where puddings die.
 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2649 Весело

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Ти България с малка буква ли пишеш, а Апостола Левски пак ли с малка? Общежитията се наричат Виетнамски общежития, заради това че са строени за виетнамски работници, а не защото са на Виетнам.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Весело

  До коментар [#18] от "Deaddark":

  Ама ти наистина си бил много зле, ограмоти се малко. И не става дума за "Виетнам", "България", "Апостол" и т.н.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#12] от "venci4":

  Не благодаря, тук си имаме местни роми доволно много. Вносни софиянски, не ща!

  мурзилка
 21. 21 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Айде бе рунтав герберунгел. Имаш ли друго обяснение за това действие на г*рб освен, че са хванати толкова здраво в слабините от Доган и Цветанов, че трябва да прибягват не до предизборни обещания а направо предизборни изпълнения... и то от нашия джоб. За хора които ще го опоскат това за отрицателно време. Не че държавата не се управлява така от 76 години ма айде.

  This is the place where puddings die.
 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 950 Любопитно

  До коментар [#14] от "Камен":

  Начи викаш те хората нямат никакви права, ще ги натовариш на вагоните както Хитлер евреите, и по лагерите в страната или направо като свине в камион ще ги караш в кланицата? Че на великият теб ти пречат. Ами и ти им пречиш на тях. Ти що не се натовариш и да се махнеш?

  мурзилка
 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2649 Весело

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Прозвища и прякори се пишат винаги с главна буква и кратък член. И в БЕ ли ще си показваш вече невежеството?

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Весело

  До коментар [#21] от "Deadpudding":

  Ти пък как разбра, че съм "герберунгел", при това и "рунтав"?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 25. 25 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  През виетнамските общежития трябваше да има магистрала за Люлин, това е и най необходимото щото стават страхотни задръствания сутрин и вечер.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Весело

  До коментар [#23] от "Deaddark":

  Спри се, че вече се излагаш тотално...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#24] от "hamiltonf":

  Редовно наблюдение на постовете ти.

  This is the place where puddings die.
 28. 28 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  Виетнамските общежития се преселват в нови блокове от контейнери
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Не виждам разлика, между виетнамците и путенски офицери, които живеят в същите контейнери. Само за разлика, ,че са в путенланд и на родината:)

 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#20] от "Маршалов":

  те повечето нямат адресна регистрация никъде. Нито в София, нито никъде. Нямат и документи.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Ще следя с интерес какво следва след година в тези китни блокове.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#14] от "Камен":

  Как защо?! Ми без мургавите сънародници фандъкова щеше да гледа кметския стол през крив макарон - това са основния електорат на герберастията.

 32. 32 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Топлоизолационните качества на ламарината, от която са направени контейнерите са уникално НИКАКВИ! Какъв гениален мозък би измислил да строи жилища по подобен начин и НА КАКЪВ НЕВЕРОЯТЕН ЗОР ТРЯБВА ДА СИ ЗА ДА СЕ НАВРЕШ ДА ЖИВЕЕШ ТАМ.

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Весело

  До коментар [#27] от "Deadpudding":

  Това ви е трагедията на смартбютитата, всяка обективна, градивна критика, да я кръщавате с произволни определения...
  После пака се чудимте, що така не ни харесаха...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 34. 34 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Мали-и-й, що е джилезу за бране!!!

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  "Ромите се притесняват, че на новото място жилищната площ ще е недостатъчна. Повечето семейства са 4-членни, но има и многолюдни - с осем деца. За тях в новите блокове ще трябва да се дадат два апартамента."
  Нямат жилища, работа и пари, но деца, бол.

 36. 36 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Циганин под циганин и циганин върху циганин няма как да живеят.На тях им дай земя да си сковът Копторите.Дайте снимки от сегашното състояние на двуетажните къщи в Пловдив (При руският пазар) строени с европейски пари.
  —цитат от коментар 16 на dedoliben


  Ето линк от миналата година:
  https://goo.gl/maps/yW1wQkV61cUdoH7a8

 37. 37 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Само така. Лошото е, че ще нарежат контейнерите и пак ще останата без жилища в един момент. Но с тях е така, не стават нещата с резолюции в стил Либе в Европарламента. Реалността е съвсем друга.

 38. 38 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf":

  Сори, не съм гласоподавател на лилавите либерали.

  This is the place where puddings die.
 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Неутрално

  До коментар [#38] от "Deadpudding":

  Още по-зле, от червените другари...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 40. 40 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 669 Гневно

  Хайде на бас за колко време "новодомците" ще обърнат новичките апартаменти и блокчета в ТОТАЛНА СВИНЩИНА по ИЗПИТАНА ЦИГАНСКА РЕЦЕПТА! Аз давам макс 3 до 6 месеца, а ако се снима "сега и после" след 1 година - жилищата ще са НЕ-УЗ-НА-ВА-Е-МИ.
  Та, ако изобщо успеят да шкартират някои от циганите след Х години, следващите, които ще ползват "базата", пак ще пищят, че е гнусно и мизерно (макар че събратята им и те САМИТЕ го правят такова...)
  Раждали се ПОКОЛЕНИЯ СОЦИАЛНО СЛАБИ... и си предавали щафетата? Добър ден! Защото освен фокус върху образоването на децата им (което за мен си е кауза пердута, ама хайде...), трябва и фокус (строги мерки) върху НЕКОНТРОЛИРУЕМАТА, СОЦИАЛНО БЕЗОТГОВОРНА РАЖДАЕМОСТ! Като си неграмотен, без квалификация, ерго - хронично (ако не и постоянно) безработен - защо ПРАВИШ ОСЕМ ДЕЦА?! Много ясно, че ги обричаш на същото... И аз да имам 8 деца, ще се затрудня, въпреки добрата заплата, жилище и т.н.
  Там е коренът на този ТЕЖЪК, РАСТЯЩ ПРОБЛЕМ. Животните се размножават по инстинкт, хората (би трябвало да) го правят с мисъл, любов и отговорност, към живота, който ще създадеш. Не на конвейер! Мерките ще са болезнени, но могат да са много прости: СПИРАНЕ НА ВСИЧКИ ДЕТСКИ ПОМОЩИ, ако дори 1 от 8-те деца не преминава от клас в клас с минимален успех 4, засилена разяснителна работа за ограничаване на раждаемостта (примерно, след 3-то дете) в "социално слаби" семейства, и т.н. Но властта НЕ ИСКА реално да ги предприеме, защото гетото й ражда избиратели - безпросветни, евтини за купуване - и ще продължава така, докато не се въведе ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ (минимум диплом за ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ!) при всички гласувания. Всичко е навързано на синджир и типа стомана, от която са изградени контейнерите-апартаменти, е... последната ни грижа.

 41. 41 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Влизат обитателите в новите блокове, контейнерите се затварят и после се изнасят за Китай. :))))))

 42. 42 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#36] от "plamenss":

  Значително по-добре от очакванията ми. Положението е малко "свине в човешки кожи", но съвсем не е съсипано. На хубавото се свиква бързо.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2649 Весело

  До коментар [#32] от "bobhunter":

  Колега, те слагат вата и гипсокартон - така че изолацията си е доста прилична, а и има подово отопление. Не са едни голи ламарини - виж снимката. Има хора живеят в далеч по-лоши квартири или собствени жилища.

 44. 44 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2649 Весело

  До коментар [#39] от "hamiltonf":

  Колега, кандидатствай за журналист - хем нищо не отбираш, хем си неграмотен. Ще те вземат даже без интервю.

 45. 45 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#39] от "hamiltonf":

  Кои червени, Герб,ДПС или БСП ? Не съм гласувал за тях досега.

  This is the place where puddings die.
 46. 46 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Тия ,дето се надявате образованието да помогне на ромчетата , сте много забавни. Все едно да хванеш дъска и да си кажеш - "трябва и огън ,коване и на винкел ще стане". Ми..няма да стане .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 47. 47 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Фокусирате се в ромеите, а не четете най-интересното:

  "Теренът с площ 4.5 дка на Виетнамските общежития е общинска собственост и след окончателното му освобождаване от социалните функции Столичната община ще реши какво да се изгради там - жилищни блокове или голям търговски обект."

  А не може ли детски градини или паркинг да се строи? Че нещо са кът тия обекти.

 48. 48 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#47] от "Грую":

  Нали знаеш как става "отпаднала необходимост", после се продава на дебелия Шиши на държавни цени.

  мурзилка
 49. 49 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Чудесна новина. Какво ще правят с контейнерите няма значение. Важното е да разкарат тоя тумор от нормалния квартал и да си го стоварят във Факултета. Пък там да пробиват, режат, ако ще и в землянки да живеят. Тук решението е много по-добро от това в Захарна фабрика, където ги преместиха, за да се строи, но пак ги оставиха в същия квартал. Само се надявам инвеститорският интерес да е достатъчно силен, за да разкарат бързо и другите. Наскоро като ми казаха, че точно пред гетото имало нови блокчета бях изумен, че някой строи там. Че и има кой да си купи жилище. Но явно има смисъл.

 50. 50 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2649 Весело

  До коментар [#48] от "Маршалов":

  Продава се, но първо общината и държавата да изчистят района, да оправят необходимите документи и разрешителни за сметка на данъкоплатците, чак после да се откажат и го харизат за малко рушвет.

 51. 51 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Оказва се, че пак частния интерес ще ни оправи. Във Варна разкараха гетото край езерото щото ще се строи. Преди години още в Люлин заради билата са махнали томошния коптор, сега това. При положение, че колко общински администрации досега не можеха да направят нищо за проблема. Сега изведнъж азбест-нови блокчета.... Очаквам нещо подобно да стане и покрай афишираните идеи за ново строителство в Мизерно предградие. Но пък там проблемът е да не разположат в някоя нормална част на Люлин.
  Трябва тези проблеми да се решават централно. Като на някой районен кмет са му платили да разкара съответния коптор, той не да го мести на друго място в квартала, а да го изсипва направо във Факултета. Така изведнъж доста райони ще станат привлекателни за живеене.

 52. 52 Профил на Яши
  Яши
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#9] от "Запорожец":

  а къде ще живеят?

 53. 53 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Може и плаващи контейнери на пилони, място в морето, много...
  А, ромите скоро ще изместят жп линията Сф-пк, че до нея стигнаха и вече надстрояват копторите... Има вече на 3етажа...

 54. 54 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Начи викаш те хората нямат никакви права, ще ги натовариш на вагоните както Хитлер евреите, и по лагерите в страната или направо като свине в камион ще ги караш в кланицата? Че на великият теб ти пречат. Ами и ти им пречиш на тях. Ти що не се натовариш и да се махнеш?
  —цитат от коментар 22 на Маршалов

  Махал съм се няколко пъти в живота си и съм отивал на ново място, където съм мислел, че ще ми е по-добре. Но съм си плащал за това. Свободата я има този, който разчита на себе си.
  Но ако разчиташ на други хора (данъкоплатците) да ти построят жилище, редно е да го направят там, където това ще им е изгодно. А не насред София, която е най-скъпия за живеене град в България.
  Инак не ми пречат и на жълтите павета, ако имат пари да си купят жилища там....

 55. 55 Профил на nutun
  nutun
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#49] от "Filofob":

  Само че терена на който се строят новите контейнерни жилища е само на 200 метра от сегашните общежития.

 56. 56 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#12] от "venci4":

  В Пакистан или Бангладеш например? Много удачно ми звучи на мен.

 57. 57 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Можеше да запалят старите жилища заедно с обитателите, така нямаше да има проблем. Отидете след два месеца и вижте какво е останало от жилищата и ще разберете, че съм прав.

  Много хитър
 58. 58 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Кутийки като за животни!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 59. 59 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#54] от "Камен":

  Значи виждам само един изход за теб. Понеже явно зле избираш места в които според теб ще живееш по-добре, следващият път избери място за което предполагаш че ще си по-зле. Тъй като обикновено се оказва че очакванията ти са погрешни и изборът неправилен, е вероятно да попаднеш отново на място, което не отговаря на очакванията ти и всъщност там да живееш по-добре и по-комфортно. А да, няма място на света, където салама да расте по дърветата...Но има, ако са оцелели от човешката дейност тропически гори, в които има видове дървета, чиито плодове изглеждат като салами. Също като тези в БГ магазините, изглеждат като салами и все едно са от истинско месо.

  мурзилка
 60. 60 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 775 Неутрално

  ...... Спокойно другари гербери, то и в Монтана, Лом или Видин да ги бяхте пратили, там също има избирателни секции - вашето не се губи.
  —цитат от коментар 14 на Камен


  Тия цигани оттам дойдоха, като махнаха софийското жителство....Цели катуни с каруци, кучета и сополива челяд...
  Преди 1992г живеещите в квартала бяха интегрирани и те сега също негодуват срещу тази паплач.
  Редно е да ги върнат по родните им места, за да останат дървета в Западния парк.

 61. 61 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 775 Любопитно

  Кутийки като за животни!
  —цитат от коментар 58 на ivo


  Дворци ли да им построим на приматите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK