Властите не изключват връщане на ограничения за заведения при увеличение на COVID случаите

Властите не изключват връщане на ограничения за заведения при увеличение на COVID случаите

© Велко АнгеловАко новорегистрираните случаи на коронавирус в България продължават да нарастват на седмична база, то в страната може да бъдат забранени посещенията в заведения. Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса в интервю за "Дневник" (Видеозапис може да гледате в края на статията).


Интервюто съвпадна с деня, в който информационната система за коронавируса в България отчете нов абсолютен рекорд от 436 доказани новозаразени за денонощие.


Няма един критерий за затягане на мерките


Ангел Кунчев повтори тезата, че в България не може да има единен критерий, от който да зависи затягането на мерките, както на национално ниво, така и в отделни региони. Причината е, че "едновременно се следят 23 показателя", част от които са и състоянието на заразените, дали случаите са концентрирани на отделни огнища или са разпръснати.
Все пак главният държавен здравен инспектор отбеляза, че Европейският център за контрол на заболяванията, към който и България подава данни, разделя страните в Европейския съюз на четири групи в зависимост от броя случаи на заболели от COVID -19 на 100 хил. души население за период от 14 дни:


- до 20 случая (обозначава се на картите в жълт цвят),
- от 20 до 60 случая (в светъл оранжев цвят),
- от 60 до 120 случая (в тъмен оранжев цвят)
- над 120 случая (червен цвят)


Стопкадър от сайта на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията

© ECDC

Стопкадър от сайта на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията


По думите му според тази цветна класификация по-голямата част на България е в светло оранжево, някои области са в тъмно оранжево. "Попадането в оранжевата зона вече е показател, че трябва да се вземат някои допълнителни мерки. Едното е ограничаване на заведенията. Другото е контролът на изпълнението на досегашните мерки. Много добре знаят всички какво трябва да правят, ако не го спазват, това е лично решение и показва, че не са съгласни с мерките", каза доцент Кунчев и обясни, че някои страни вече са ограничили посещенията на нощни заведения до 22 ч. (Откъде идват най-големият брой новозаразени с COVID-19 в България - тук)


Колко вероятно е да бъдат забранени посещенията на заведения


Досегашното развитие на епидемията от коронавирус показа, че решенията за въвеждането и отмяната на ограничения понякога се променят в рамките на дни и дори часове. Примери за това бяха променените позиции за ограниченията за посещаване на нощните заведения и за допускането на публика на стадионите.


В този контекст доц. Ангел Кунчев изрази мнение, че политическите решения пречат на контрола над епидемията: "Ако зависеше от нас само по медицински показания някои работи може би биха били различни, но това не е причина да кажа, че не трябва да е така. Естествено, че хората, които се занимават с политика са длъжни да отчитат всичко останало - и социална система, и бюджет, и разходи, и икономика". Главният държавен здравен инспектор заключи, че е "важно да намалим риска без да пречим на живота на хората".


Системата ще се справи "доколкото може"


По отношение на контрола за спазването на противоепидемичните мерки доц. Кунчев заяви, че системата ще се справи "доколкото може". Както "Дневник" писа, с контрола в близо двумилионния град София се занимават общо 30 души:

- с проучване: 10 души
- с връчване на предписания: 10 души
- с тестване: 10 души
Данни, цитирани от сайта "Медиапул" пък показват, че през първите шест месеца от развитието на COVID епидемията в България средно по един-двама души на ден са били глобени за липса на маска в градския транспорт в София, а общо над 1000 души са били "предупредени", че са в нарушение. За същия по данни, предоставени на изданието от Столичната регионална здравна инспекция, са направени около 4 хиляди проверки на заведения, магазини, спортни и детски обекти, административни и офис сгради. За неспазване на противоепидемичните мерки са съставени над 100 акта, повечето от които отново за липса на предпазни маски. За "Дневник" доцент Кунчев заяви, че през миналата седмица е имало "акция в градския транспорт" в София, при която за два дни са наложени около 400 глоби за по 300 лв.


Никои мерки, ако не бъдат осъзнати, не могат да бъдат спазвани. Идеята, че ще сложим полицай във всеки автобус и във всяко заведение ще гледа кой носи маска е неприемлива и не върши работа


Ангел Кунчев,

член на Националния оперативен щаб за коронавируса


За "Дневник" доцент Кунчев заяви, че (освен увеличените възнаграждения) на здравните контролни органи е предоставена възможност да сключват граждански договори с квалифицирани хора, но "няма много желаещи". В помощ на екипите е възможно да се включат и доброволци, които да получават по 1000 лв. за работа на т. нар. първа линия, но "имаше известен интерес в началото, в момента е почти никакъв", обобщи Ангел Кунчев.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK