България тръгва по пътя на съкращаване на дългата COVID карантина

България тръгва по пътя на съкращаване на дългата COVID карантина

© Associated PressНашето Министерство на здравеопазването и регионалните здравни инспекции действат по старите правила на Световната здравна организация и изобщо не желаят да чуят за аргументи. Те са просто като коне с капаци: "така било редно" и това е...


Това са гневните изводи на читател на "Дневник", който пише до редакцията, че е бил заразен с коронавирус. Петър Стойчев обяснява, че имал леки симптоми, и то единствено през първите четири дни. Бил поставен под 14-дневна карантина, удължена впоследствие заради положителен PCR тест в края ѝ, макар отдавна да не се чувствал болен.


Казва, че "човек започва да се интересува, когато му дойде до главата" и така открива обновените критерии на Световната здравна организация (СЗО) за това колко трябва да продължава карантината при COVID-19. Те са публикувани на 17 юни (първоначалните са от месец януари - бел. авт.), но не са обсъждани публично в в България, а властите в страната досега прилагат по-строгите мерки от началото на пандемията с цел по-голяма сигурност.
Днес от Националния оперативен щаб обявиха, че променят правилата и че PCR тестовете вече няма да са задължителни за излизане от карантина. Това означава, че повечето регистрирани заразени с вируса в домашна изолация, ще излизат свободно след две седмици, без да е необходимо да се подлага на допълнителни изследвания. Детайлите все още не са напълно изяснени, тъй като заповедта на здравния министър, която трябва да въведе новите правила, още не е публикувана.


Така на практика България прави крачка, с която се приближава към актуализираните критерии на СЗО, според които пациентите с коронавирус вече могат да бъдат освобождавани от изолация, без да бъдат изследвани, и в по-кратък срок. "Това отразява скорошни открития, според които пациенти, чиито симптоми са утихнали, е възможно да имат положителен резултат при PCR тест за вируса на болестта COVID-19 (SARS-CoV-2) в продължение на много седмици. Въпреки положителния резултат тези пациенти не е вероятно да бъдат заразни и затова не е възможно да предадат вируса на друг човек", пише в инструкциите на СЗО.


Какви са препоръките в момента


В съобщението си от месец юни Световната здравна организация посочва, че обновените критерии за "освобождаване от изолация" без тестване са валидни както за COVID пациентите, лекувани в болница, така и за тези в домашна изолация. Те са:

За заразени със симптоми: десет дни от началото на симптомите плюс най-малко три допълнителни дни без симптоми (включително без температура и без дихателни проблеми)


За заразени без симптоми: десет дни след положителен тест за SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява болестта COVID-19 - бел. авт.)

В разяснение на критериите СЗО дава следните примери: "Ако пациент е имал симптоми два дни, следва че може да бъде "освободен от изолация" след 10 дни + 3 = 13 дни от началото на симптомите; Пациент със симптоми в продължение на 14 дни може да бъде "освободен" след (14 дни + 3 дни =) 17 дни след началото на проявата на симптомите; Пациент със симптоми в продължение на 30 дни може да бъде "освободен" (30+3=) 33 дни след началото на симптомите.


Организацията уточнява, че държавите може да вземат решение да продължат да използват тестването като част от критериите за край на изолацията. Ако случаят е такъв, отново е валидно правилото, че двата отрицателни PCR резултата трябва да са получени през най-малко 24 часа.


Защо СЗО реши да снижи критериите


Световната здравна организация е получила обратна връзка от страните членки и експерти, че прилагането на препоръките от януари за два отрицателни PCR резултата в рамките на най-малко 24 часа е изключително трудно, особено в светлината на недостигащ ресурс на лабораториите в районите, където вирусът циркулира интензивно.


И все пак СЗО отбелязва, че обновените критерии "балансират рискове и ползи" и предупреждава:

Има минимален остатъчен риск за предаване на вируса с тези критерии, които не включват тестване


Световна здравна организация

Организацията съобщава, че има ситуации, в които дори и минималният риск за предаване на заразата е неприемлив, например при уязвими групи. "При такива обстоятелства, както и при пациенти, които са имали симптоми в продължителен период от време, подходът с лабораторно тестване може да продължава да бъде полезен", пише Световната здравна организация. Затова тя заявява, че насърчава страните да изследват пациентите, стига да имат капацитет за това.


Как в България се "освобождава от изолация"


В България до днес продължаваха да се прилагат препоръките на СЗО от месец януари, когато в китайската провинция Ухан беше докладвана първата група случаи на атипична пневмония. Първоначалните инструкции за "изчистване" от вируса - а с това и за "освобождаване от изолация" - включваха пациентът да бъде едновременно клинично здрав (т.е. без видими показатели за болест) и да има два отрицателни PCR теста, които са направени в рамките на най-малко 24 часа един от друг. "Тази препоръка беше базирана на нашите знания и опит с подобни коронавируси, включително тези, които причиняват тежкия остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS)", пише в публикацията на СЗО. (За разнообразието на коронавирусите - тук.)


Разлика между по-актуалните препоръки на СЗО и продължаващата практика в България е, че в страната за начален ден на карантината се приема този, в който е излязъл положителният PCR тест, а не този, в който за първи път са се появили симптомите. Те може да са различни, ако човекът не е отишъл да се тества в деня, в който не се е почувствал здрав, какъвто е бил случаят при читателя на "Дневник" Петър Стойчев.


За изписване от болница досега се изискваха два отрицателни PCR теста, взети в рамките на "два последователни дни". Днес здравният министър Костадин Ангелов обясни, че оттук нататък преценката дали и колко теста да се правят ще е на лекуващия лекар.


При домашната изолация съкращаването на карантината ще е чувствително - тя ще отпада на 14-ия ден, ако няма симптоми. Директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) член на щаба за коронавируса Данчо Пенчев отбеляза, че подходът няма да е универсален за всички пациенти, а има протокол от "не малко страници" и за пример посочи, че се отчита, дали има друг човек с COVID-19 в семейството, както и дали пациентът има придружаващи заболявания.


"Ние не казваме императивно, че абсолютно всички, които излизат на четиринайстия ден няма да бъдат изследвани. Ние казваме, че повечето няма да бъдат изследвани - тези, които нямат симптоми, тези, които нямат придружаващи заболявания, тези, които не са в рискови групи", заяви Данчо Пенчев.


Досега се изискваше задължителният 14-дневен срок да изтече, но и да има един отрицателен PCR тест. В наредбата по темата не е уточнено обаче, кога се прави последващо изследване, в случай че резултатът е положителен. С други думи: не е определено с колко дни се удължава карантината. Пише единствено, че "изолацията в домашни условия на лицето се удължава до получаване на отрицателен резултат".


България тръгва по пътя на съкращаване на дългата COVID карантина

© Associated Press


Предстои ли и друга промяна


Пред "Дневник" преди няколко дни главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев потвърди, че здравните власти в България обсъждат промяна на критериите. По думите му основният аргумент е, че има "доста доказателства, че в масовия случай човек е най-заразен в първите пет-шест дни, след това заразността спада и след десетия вече е по-скоро изключение".


Кунчев подчерта, че засега не повече от четири страни са намалили продължителността на карантината, но в Европейския съюз държавите се придържат към 14-дневната карантина. Той каза, че на много места вече не се правят тестове, за да се прекрати карантината, но България все още не възприема този подход в името на повече сигурност. Днес Ангел Кунчев отбеляза, че има страни по света, които са намалили задължителната изолация на 10-дневна, а някои дори на седмична.


Как учениците в България ще се връщат към електронно обучение - тук
За тест, с който ще се изследва за коронавирус и грип - тук
Развитието на кризата с коронавируса по света днес - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  България трябва да тръгне по пътя на спиране на ежедневното медийно облъчване на населението с тези коронаидиотщини ...

 2. 2 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иполит Матвеевич":

  Някой да не ти е опрял пистолет в челото и да те насилва да четеш?

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Това са правила за бананови републики. Естествено ще прилагаме тях, а не тези за белите държави, които имат възможност за тестване.

 4. 4 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 34 Неутрално

  България да спре да прглася на световните измамници.

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Истината е някъде там :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Сега ако се сетят и клиничната пътека да е по-кратка и по-агресивна, щото да лежиш, докато се влошиш е тъпотия...

 7. 7 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  С описаните мерки се върви в правилната посока.
  Обществото самО определя цената, която трябва да плати за справянето с проблем, който е с обществена значимост (епидемия).
  Разбира се, че е глупост обществото да пилее ресурс: при здрав, принудително изолиран човек загубата е двойна - отсъствие от работа (пропусната полза) + обезщетения от ДОО (претърпяна загуба). И най-вече е наказание - домашен арест.

  Второ - капацитетът на лечебните заведения не е безкраен и е друга глупост да се запълва от здрави, а ресурсът да не се освободи за достъп на действително нуждаещите се от болнична помощ.

  И т.н. - нали постоянно си казваме, че трябва да се свиква да се живее с този вирус. По-бързото излизане от карантина определено отговаря на условието "свикване".

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Ще ни чакат те със задължителни тестове. То си личи кой е болен кой не Няма да се минем.

 9. 9 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 34 Неутрално

  По план пандемията трябва да трае 1 година и да се премине през различни етапи на реакция от страна на институциите. Хората са опитните зайчета над които се експериментира физически и психически. Изобщо проектът е многопланов и разностранен - здравен, психологически, образователен, екологичен, научен, социологически, икономически, финансов, политически и още много други аспекти които дори не можем да си представим. Така че - пригответе се до Март 2021 , когато вирусът ще изчезне по магически начин (нали вече оповестиха че нанопастцата му се държи "странно" и " прави каквото си иска"), а експериментът ще бъде доведен до своя край и изпълнителния екип ще стане нобелов лауреат....

 10. 10 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 34 Неутрално

  *** наноЧастицата му***

 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1766 Весело

  *** наноЧастицата му***
  —цитат от коментар 10 на pwj18583757


  Извън протокола, ами то се разбираше, че е частица, досадна тайпо грешка, всекиму се случва.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Полека лека ще се уморят от тази безумно раздухвана истерия и ще се стигне до здравият смисъл.

  А той е, че има една болест, малко по-опасна от грипа но и не чак талкова смъртоносна, че с едно разумно поведение може да се намали риска но и не е възможно напълно да се ликвидира. Освен ако се заключим в някоя пещера и просто престанем да живеем и работим което е прекалено висока цена.

  Че не трябва да се изпада в истерия и блокира живота. Накратко, животът продължава, да свикваме с наличието на коронавирус както с десетките други болести.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Светът имаше един шанс да се справи със сравнително по-лека форма на епидемия и се провали гръмко.

  При следващата, а такава ще има, нямайте съмнение, ще измрем като пилци. Сечем и горим джунгли, гори и прочиие. От тях ще се пръкнат животни заразени с небивали ужаси, които ще засегнат и хората.

  Та следващата епидемия ще е пъти по-смъртоносно, но поне вече знаем, че кухите ни глави предпочитат конспирации и абсурден гняв, за сметка на замисляне, внимание и респект към околните.

  Ще се мре. Изтъркано но фат.

 14. 14 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "Дългата" Ковид карантина се съкращава с правене на повече ПСР тестове, а не чрез премахването им. Очевидно здравните органи нямат капацитет да посрещнат нуждите от повече тестове. Въпроса е защо те и правителството спаха досега - имаха достатъчно време да се подготвят.

 15. 15 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Хм, дали за хората е лошо, че ще са две седмици в карантина, тоест в домашен отпуск или за "работодателите", дето няма да има кого да експлоатират през това време? Това, че хората умирали да ходят на работа, вместо да си починат и да прекарат повече време със семейството си, е прекалено плоска лъжа дори по българските стандарти за плоско лъгане.

 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Некадърниците от НОЩ облекчават протиоепидемичния режим, защото Светиня Му от Банкя умира от страх за властта си. Ако им позволи да повторят историите от м.март-април т.г. по сградите от триъгълника на властта ще летят не вмирасана риба, развалени яъца и прокиснали домати, а павета!

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5250 Гневно
 18. 18 Профил на pi4er
  pi4er
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Аз съм от тия дето не само вярват, знаят че Ковид има и е опасен. Но чета изследвания и други медицински новини. Та мерките горе са адекватни, съобразно изследванията. Отделно ще намалеят криещите се: като плоския данък. Сега и ако направят по-адекватни карантините за минаване на граници. И по-масови/ по-достъпни тествания, по летища, по фирми и институции, с пулове... И малко по-сериозно с маските. Цената за обществото ще намалее.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  "България тръгва по пътя на съкращаване на дългата COVID карантина"
  И в какво се състои това съкращаване, в намаляване на тестовете ли? Защото Чехия правипо 20000 теста, а ние средно по 3-4 хиляди.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  "България тръгва по пътя на съкращаване на дългата COVID карантина"
  И в какво се състои това съкращаване, в намаляване на тестовете ли? Защото Чехия правипо 20000 теста, а ние средно по 3-4 хиляди.

 21. 21 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "pwj18583757":

  Аз залагам, че това ще случи по-рано - докъм края на тази злочеста година всички ще се уморят да играят в този цирк.

 22. 22 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 508 Неутрално

  В крайна сметка, какъв му беше проблема на въпросния господин Стойчев ? Или просто търси медийна популярност, макар и за кратко ? Разбрахме, че е супермен, ама му нарушавали правата. Нищо оригинално. Ни първия, ни последния. И какво ? Ще ни съди в Хага или Страсбург ? Пари ли му трябват или само популярност ?

 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":

  В Чехия няма 4.5 милиона без нито лев здравни осигуровки ,а имат стабилно финансирана здравна система ,тук наглеците постоянно повтарят как всички били недоволни от здравната система , ама това ,че не плащат нищо им се изплъзва винаги , дори и тези тестове са много за масата ,които в повечето случаи са и неосигурени ,идваха от другия край на Европа да влизат в българските болници да се лекуват без пари , щото там номера не върви ,не можеш и да набиеш никого от медиците да те лекува веднага и безплатно , а тук може .

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1759 Неутрално


  Пазете се!
  Вчера 31 годишен турски лекар, който се върнал на работа след 2 седмична ковид-19 карантина почина от сърдечна криза. След карантината дал отрицателна проба, върнал се на работа и след 1 седмица починал. Чакат се резултатите от отопсия, за да стане ясно дали причината е ковид-19.

 25. 25 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Най-много случаи - нищо, осем случая - затваряме държавата. Къде е логиката?

 26. 26 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 470 Весело

  Чиновническото буквоядство е способно да убие бизнеси, творчество, прогрес, инициативност, дори хора.
  Дай му на чиновника да забранява, проверява, наказва...
  Не му е присъщо да мисли, създава, развива.
  Ако човешкото общество се състоеше само от чиновници, още щеше да скачаме по дърветата. Щото първият слязъл едва ли е искал разрешение...

 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Единствено правилното нещо изречено от Борисов тази година беше че пандемията е биологична война.
  С противник, ултимативно определящ пожънатите бройки.
  Пролетта трябваше да умрат 1800.
  Българинът се взе в ръце и не се даде. Жътварите не изпълниха плана...
  Сега бройката е поне 5000.
  За това е цялата кампания по "освобождаване".
  Време е доц. Мънгизов да заеме централна роля пак.

 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#7] от "inn":

  Отговора е по прост. И се крие в същността на ПСР метода - той регистрира разпадни продукти. Не нещо което може да се размножава. Това се тества по съвсем други начини. Но родните управляващи морони нищо не разбират. И чакат съвети от терористични организации за бананови държави.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Весело

  До коментар [#18] от "pi4er":

  Имате ли идея какво се получава при масови тестове при такова ниво назаразяване? Болшинството положителни резултати са от групата на фалшивите. Но това вероятно сте прочели в четената от вас литература.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Весело

  До коментар [#18] от "pi4er":

  Имате ли идея какво се получава при масови тестове при такова ниво назаразяване? Болшинството положителни резултати са от групата на фалшивите. Но това вероятно сте прочели в четената от вас литература.

  Covid live matter. Stop the genocide.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK