България тръгва по пътя на съкращаване на дългата COVID карантина

България тръгва по пътя на съкращаване на дългата COVID карантина

© Associated PressНашето Министерство на здравеопазването и регионалните здравни инспекции действат по старите правила на Световната здравна организация и изобщо не желаят да чуят за аргументи. Те са просто като коне с капаци: "така било редно" и това е...


Това са гневните изводи на читател на "Дневник", който пише до редакцията, че е бил заразен с коронавирус. Петър Стойчев обяснява, че имал леки симптоми, и то единствено през първите четири дни. Бил поставен под 14-дневна карантина, удължена впоследствие заради положителен PCR тест в края ѝ, макар отдавна да не се чувствал болен.


Казва, че "човек започва да се интересува, когато му дойде до главата" и така открива обновените критерии на Световната здравна организация (СЗО) за това колко трябва да продължава карантината при COVID-19. Те са публикувани на 17 юни (първоначалните са от месец януари - бел. авт.), но не са обсъждани публично в в България, а властите в страната досега прилагат по-строгите мерки от началото на пандемията с цел по-голяма сигурност.
Днес от Националния оперативен щаб обявиха, че променят правилата и че PCR тестовете вече няма да са задължителни за излизане от карантина. Това означава, че повечето регистрирани заразени с вируса в домашна изолация, ще излизат свободно след две седмици, без да е необходимо да се подлага на допълнителни изследвания. Детайлите все още не са напълно изяснени, тъй като заповедта на здравния министър, която трябва да въведе новите правила, още не е публикувана.


Така на практика България прави крачка, с която се приближава към актуализираните критерии на СЗО, според които пациентите с коронавирус вече могат да бъдат освобождавани от изолация, без да бъдат изследвани, и в по-кратък срок. "Това отразява скорошни открития, според които пациенти, чиито симптоми са утихнали, е възможно да имат положителен резултат при PCR тест за вируса на болестта COVID-19 (SARS-CoV-2) в продължение на много седмици. Въпреки положителния резултат тези пациенти не е вероятно да бъдат заразни и затова не е възможно да предадат вируса на друг човек", пише в инструкциите на СЗО.


Какви са препоръките в момента


В съобщението си от месец юни Световната здравна организация посочва, че обновените критерии за "освобождаване от изолация" без тестване са валидни както за COVID пациентите, лекувани в болница, така и за тези в домашна изолация. Те са:

За заразени със симптоми: десет дни от началото на симптомите плюс най-малко три допълнителни дни без симптоми (включително без температура и без дихателни проблеми)


За заразени без симптоми: десет дни след положителен тест за SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява болестта COVID-19 - бел. авт.)

В разяснение на критериите СЗО дава следните примери: "Ако пациент е имал симптоми два дни, следва че може да бъде "освободен от изолация" след 10 дни + 3 = 13 дни от началото на симптомите; Пациент със симптоми в продължение на 14 дни може да бъде "освободен" след (14 дни + 3 дни =) 17 дни след началото на проявата на симптомите; Пациент със симптоми в продължение на 30 дни може да бъде "освободен" (30+3=) 33 дни след началото на симптомите.


Организацията уточнява, че държавите може да вземат решение да продължат да използват тестването като част от критериите за край на изолацията. Ако случаят е такъв, отново е валидно правилото, че двата отрицателни PCR резултата трябва да са получени през най-малко 24 часа.


Защо СЗО реши да снижи критериите


Световната здравна организация е получила обратна връзка от страните членки и експерти, че прилагането на препоръките от януари за два отрицателни PCR резултата в рамките на най-малко 24 часа е изключително трудно, особено в светлината на недостигащ ресурс на лабораториите в районите, където вирусът циркулира интензивно.


И все пак СЗО отбелязва, че обновените критерии "балансират рискове и ползи" и предупреждава:

Има минимален остатъчен риск за предаване на вируса с тези критерии, които не включват тестване


Световна здравна организация

Организацията съобщава, че има ситуации, в които дори и минималният риск за предаване на заразата е неприемлив, например при уязвими групи. "При такива обстоятелства, както и при пациенти, които са имали симптоми в продължителен период от време, подходът с лабораторно тестване може да продължава да бъде полезен", пише Световната здравна организация. Затова тя заявява, че насърчава страните да изследват пациентите, стига да имат капацитет за това.


Как в България се "освобождава от изолация"


В България до днес продължаваха да се прилагат препоръките на СЗО от месец януари, когато в китайската провинция Ухан беше докладвана първата група случаи на атипична пневмония. Първоначалните инструкции за "изчистване" от вируса - а с това и за "освобождаване от изолация" - включваха пациентът да бъде едновременно клинично здрав (т.е. без видими показатели за болест) и да има два отрицателни PCR теста, които са направени в рамките на най-малко 24 часа един от друг. "Тази препоръка беше базирана на нашите знания и опит с подобни коронавируси, включително тези, които причиняват тежкия остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS)", пише в публикацията на СЗО. (За разнообразието на коронавирусите - тук.)


Разлика между по-актуалните препоръки на СЗО и продължаващата практика в България е, че в страната за начален ден на карантината се приема този, в който е излязъл положителният PCR тест, а не този, в който за първи път са се появили симптомите. Те може да са различни, ако човекът не е отишъл да се тества в деня, в който не се е почувствал здрав, какъвто е бил случаят при читателя на "Дневник" Петър Стойчев.


За изписване от болница досега се изискваха два отрицателни PCR теста, взети в рамките на "два последователни дни". Днес здравният министър Костадин Ангелов обясни, че оттук нататък преценката дали и колко теста да се правят ще е на лекуващия лекар.


При домашната изолация съкращаването на карантината ще е чувствително - тя ще отпада на 14-ия ден, ако няма симптоми. Директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) член на щаба за коронавируса Данчо Пенчев отбеляза, че подходът няма да е универсален за всички пациенти, а има протокол от "не малко страници" и за пример посочи, че се отчита, дали има друг човек с COVID-19 в семейството, както и дали пациентът има придружаващи заболявания.


"Ние не казваме императивно, че абсолютно всички, които излизат на четиринайстия ден няма да бъдат изследвани. Ние казваме, че повечето няма да бъдат изследвани - тези, които нямат симптоми, тези, които нямат придружаващи заболявания, тези, които не са в рискови групи", заяви Данчо Пенчев.


Досега се изискваше задължителният 14-дневен срок да изтече, но и да има един отрицателен PCR тест. В наредбата по темата не е уточнено обаче, кога се прави последващо изследване, в случай че резултатът е положителен. С други думи: не е определено с колко дни се удължава карантината. Пише единствено, че "изолацията в домашни условия на лицето се удължава до получаване на отрицателен резултат".


България тръгва по пътя на съкращаване на дългата COVID карантина

© Associated Press


Предстои ли и друга промяна


Пред "Дневник" преди няколко дни главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев потвърди, че здравните власти в България обсъждат промяна на критериите. По думите му основният аргумент е, че има "доста доказателства, че в масовия случай човек е най-заразен в първите пет-шест дни, след това заразността спада и след десетия вече е по-скоро изключение".


Кунчев подчерта, че засега не повече от четири страни са намалили продължителността на карантината, но в Европейския съюз държавите се придържат към 14-дневната карантина. Той каза, че на много места вече не се правят тестове, за да се прекрати карантината, но България все още не възприема този подход в името на повече сигурност. Днес Ангел Кунчев отбеляза, че има страни по света, които са намалили задължителната изолация на 10-дневна, а някои дори на седмична.


Как учениците в България ще се връщат към електронно обучение - тук
За тест, с който ще се изследва за коронавирус и грип - тук
Развитието на кризата с коронавируса по света днес - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK