Обратно към е-уроците: решението ще зависи от заразените с коронавирус и сезонен грип

Обратно към е-уроците: решението ще зависи от заразените с коронавирус и сезонен грип

© Георги КожухаровВсяко училище трябва да премине в неприсъствена форма на обучение, ако 15% от учениците в него отсъстват по медицински причини, като от значение е и епидемичната обстановка в населеното място. Ако пък в паралелка не присъстват една пета (20%) от децата заради болест, то тогава към електронни уроци преминава само даденият клас.


Това предвижда алгоритъмът за действие на учебните заведения в условията на COVID -19, предоставена на "Дневник" от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Епидемиолог от неговия екип разясни, че конкретните указания са разработени в контекста на коронавирусна, но трябва да се отчитат отсъстващите ученици поради всички остри респираторни заболявания, а не само заразените със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява болестта COVID-19). Например, грипът, който традиционно през зимата върлува в страната, и досега при достигането на пикови стойности водеше до обявяване на грипна ваканция за всички ученици. Освен това, решенията за училищата се очаква да се взимат в контекста на епидемичната обстановка в конкретното населено място, подчертават епидемиолозите.


Според одобрения от здравните власти алгоритъм има три сценария как трябва да продължи обучението, когато в някоя област или в конкретно училище има заразени с коронавирус и сезонен грип. (Таблицата може да видите в прикачения файл в края на статията)


Код жълто: уроците продължават в клас
Учениците могат да бъдат в клас, ако "няма устойчиво предаване на инфекцията" в дадено населено място. Това означава, че на 14-дневна база са се заразили до 60 души на 100 хил. население. От клас в тази ситуация отсъстват единични ученици. Училищните власти трябва да отчитат и седмичния ръст на заболеваемост по формула за съотношението с предходните седем дни.


В този сценарии в училищата трябва паралелките да са разделени, да се спазват задължителните за цяла България изисквания за миене на ръце, физическа дистанция, дезинфекция на помещения, носене на маски.


"Въвежда се всекидневно поименно отчитане на отсъстващите ученици по паралелки и учители по причини с насоченост към отсъствия по медицински причини, свързани с поява на симптоми за COVID-19", пише в алгоритъма и се припомня, че в случай на заразен с коронавирус ученик и/или учител паралелката преминава към електронно обучение.


Код оранжево: в клас, но още по-внимателно


Учениците могат да бъдат в клас, но с повишено внимание от страна на ръководството на учебното заведение, когато отсъстващите ученици със съмнение за COVID-19 са над двама в повече от една паралелка. За това трябва своевременно да бъде информирана и Регионалната здравна инспекция (РЗИ).


"При отсъствие на и над 20% от присъстващите в дадена паралелка ученици или при отсъствие на и над 15% от учениците в учебното заведение по медицински причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19 е необходимо да се проведат изследвания сред заболелите ученици за наличие на SARS-CoV-2", пише в насоките на здравните власти.


Видимо от указанията на този етап не се предвижда автоматично преминаване към електронно обучение, защото алгоритъмът изисква да се отчита и обстановката с разпространението на вируса извън училищата. За допустимо се счита да е в отделни огнища; заразените на 14-дневна база да са до 120 души на 100 хил. население. Отново от значение е седмичният ръст.


Код червено: отново у дома


Неприсъствената форма на обучение може да бъде въведена след преценка на РЗИ, отговаряща за дадено населено място и на областния оперативен щаб. Като за това трябва да има поне едно от следните обстоятелства: в населеното място за период от 14 дни на население от 100 хил. души да са регистрирани над 120 случая на заразени с вирус (коронавирус или сезонен грип); разпространението на заразите е "повсеместно", което включва огнища, които се сливат и такива, при които не може да бъде добре проследено как е станало заразяването; увеличават се настанените в болница и смъртните случаи; Отчетеният седмичен ръст вече е без значение.


"При отсъствие на и над 20% от присъстващите в дадена паралелка ученици, паралелката преминава на неприсъствено обучение. При отсъствие на и над 15% от учениците по медицински причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19 преминаване на училището на неприсъствена форма на обучение", пише в алгоритъма.


За тест, с който ще се изследва за коронавирус и грип - тук
Как в България ще се съкращава карантината - тук
Развитието на кризата с коронавируса по света днес - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK