Обратно към е-уроците: решението ще зависи от заразените с коронавирус и сезонен грип

Обратно към е-уроците: решението ще зависи от заразените с коронавирус и сезонен грип

© Георги КожухаровВсяко училище трябва да премине в неприсъствена форма на обучение, ако 15% от учениците в него отсъстват по медицински причини, като от значение е и епидемичната обстановка в населеното място. Ако пък в паралелка не присъстват една пета (20%) от децата заради болест, то тогава към електронни уроци преминава само даденият клас.


Това предвижда алгоритъмът за действие на учебните заведения в условията на COVID -19, предоставена на "Дневник" от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Епидемиолог от неговия екип разясни, че конкретните указания са разработени в контекста на коронавирусна, но трябва да се отчитат отсъстващите ученици поради всички остри респираторни заболявания, а не само заразените със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява болестта COVID-19). Например, грипът, който традиционно през зимата върлува в страната, и досега при достигането на пикови стойности водеше до обявяване на грипна ваканция за всички ученици. Освен това, решенията за училищата се очаква да се взимат в контекста на епидемичната обстановка в конкретното населено място, подчертават епидемиолозите.


Според одобрения от здравните власти алгоритъм има три сценария как трябва да продължи обучението, когато в някоя област или в конкретно училище има заразени с коронавирус и сезонен грип. (Таблицата може да видите в прикачения файл в края на статията)


Код жълто: уроците продължават в клас
Учениците могат да бъдат в клас, ако "няма устойчиво предаване на инфекцията" в дадено населено място. Това означава, че на 14-дневна база са се заразили до 60 души на 100 хил. население. От клас в тази ситуация отсъстват единични ученици. Училищните власти трябва да отчитат и седмичния ръст на заболеваемост по формула за съотношението с предходните седем дни.


В този сценарии в училищата трябва паралелките да са разделени, да се спазват задължителните за цяла България изисквания за миене на ръце, физическа дистанция, дезинфекция на помещения, носене на маски.


"Въвежда се всекидневно поименно отчитане на отсъстващите ученици по паралелки и учители по причини с насоченост към отсъствия по медицински причини, свързани с поява на симптоми за COVID-19", пише в алгоритъма и се припомня, че в случай на заразен с коронавирус ученик и/или учител паралелката преминава към електронно обучение.


Код оранжево: в клас, но още по-внимателно


Учениците могат да бъдат в клас, но с повишено внимание от страна на ръководството на учебното заведение, когато отсъстващите ученици със съмнение за COVID-19 са над двама в повече от една паралелка. За това трябва своевременно да бъде информирана и Регионалната здравна инспекция (РЗИ).


"При отсъствие на и над 20% от присъстващите в дадена паралелка ученици или при отсъствие на и над 15% от учениците в учебното заведение по медицински причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19 е необходимо да се проведат изследвания сред заболелите ученици за наличие на SARS-CoV-2", пише в насоките на здравните власти.


Видимо от указанията на този етап не се предвижда автоматично преминаване към електронно обучение, защото алгоритъмът изисква да се отчита и обстановката с разпространението на вируса извън училищата. За допустимо се счита да е в отделни огнища; заразените на 14-дневна база да са до 120 души на 100 хил. население. Отново от значение е седмичният ръст.


Код червено: отново у дома


Неприсъствената форма на обучение може да бъде въведена след преценка на РЗИ, отговаряща за дадено населено място и на областния оперативен щаб. Като за това трябва да има поне едно от следните обстоятелства: в населеното място за период от 14 дни на население от 100 хил. души да са регистрирани над 120 случая на заразени с вирус (коронавирус или сезонен грип); разпространението на заразите е "повсеместно", което включва огнища, които се сливат и такива, при които не може да бъде добре проследено как е станало заразяването; увеличават се настанените в болница и смъртните случаи; Отчетеният седмичен ръст вече е без значение.


"При отсъствие на и над 20% от присъстващите в дадена паралелка ученици, паралелката преминава на неприсъствено обучение. При отсъствие на и над 15% от учениците по медицински причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19 преминаване на училището на неприсъствена форма на обучение", пише в алгоритъма.


За тест, с който ще се изследва за коронавирус и грип - тук
Как в България ще се съкращава карантината - тук
Развитието на кризата с коронавируса по света днес - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Май няма европейска държава с такова информационно насищане за вируса и училищата

  malart.blog.bg
 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Ясно,като се събере сезонния грип с коронката ще пускат кепенците училищата! Освен ако няма грип тая година!! Ако липсват 20% и повече от класа е редно да минат на дистанционно ! Все пак не са виновни че пропускат часовете едната пета!

 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Кунчев измислил нещо смислено. Да му се на надяваш

 4. 4 Профил на AS
  AS
  Рейтинг: 73 Неутрално

  До коментар [#2] от "angeles":
  И кое точно е смисленото - 20% са болни - ако наистина са болни, вероятно няма да могат да участват и в онлайн занятия, а другите 80 % ще са заложници у дома на това решение - масовото онлайн обучение доказа своята генерална несъстоятелност. Моите деца искат, не аз ги карам, да ходят на училище.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Като че ли само на Министъра не му беше ясно какво ще се случи с настъпването на есенно- зимният сезон....

 6. 6 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Отново налудничавите герб експертизи.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 7. 7 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#4] от "AS":🤔🤔🤔20% са болни??? или носители на вируса.. и реши че не могат да участват онлайн!))))) Ок и тези 20% не могат да учавстват онлайн щот са болни,но ги оставяме в клас,и след 3 дни стават 40%?????? Абе пич,чувал ли си за грипна ваканция? А ,че твоите деца искат ясно,то и моите искат доста неща,но няма как!

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#2] от "angeles":И кое точно е смисленото - 20% са болни - ако наистина са болни, вероятно няма да могат да участват и в онлайн занятия, а другите 80 % ще са заложници у дома на това решение - масовото онлайн обучение доказа своята генерална несъстоятелност. Моите деца искат, не аз ги карам, да ходят на училище.
  —цитат от коментар 4 на AS


  Това какво искат децата в случая няма значение. Те също така може да искат и да играят по цял ден на компютъра или телефона. И как решихте, че онлайн обучението е "доказало своята генерална несъстоятелност"? Да не би обучението на живо да е много състоятелно? Че резултатите казват друго, 1/3 от децата с двойки на лесните матурите по математика след 7 клас, 1/4 с двойки по български. Много състоятелно, няма що. А всъщност е доста по-просто: който си учи го прави и без проблем онлайн, който не учи и живото му присъствие в училище не помага.

  А извън тесногръдите съображения за "какво искат моите деца", ние, като по-големи хора трябва да мислим и малко по-мащабно. Обучението на живо допринася сериозно за разрастването на заразата, а това може да доведе до ново затваряне на бизнеси. И тогава проблемът за много деца няма да е ученето онлайн, а това дали ще има изобщо какво да ядат...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 564 Неутрално

  а кой ги гледа тия деца? затварянето на училищата означава затваряне на икономиката.

 10. 10 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  То образованието ни е на такова добро ниво, дистанционното направо ще го довърши.

 11. 11 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  То образованието ни е на такова добро ниво, дистанционното направо ще го довърши.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  За епидемията виновни са управниците а не учителите и учениците. Пуснете децата в къщи, преди да са се заразили всичките.

 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Следва с коконавирус на купоновирус...

 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  а кой ги гледа тия деца? затварянето на училищата означава затваряне на икономиката.
  —цитат от коментар 9 на owen


  Това естествено няма нищо общо с истината. Учениците са 12 класа, проблема с гледането е най-много до 3 клас, по-големите се оправят прекрасно сами.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 15. 15 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ако пак се мине на он-лайн обучение, ще има истински бунтове. Хората бяха докарани до пълна изнемога от разделение между работа и уроците на малките си деца. Сега бизнеса върви на пълни обороти и он-лайн обучение няма как да се получи ефективно.

 16. 16 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ivan Georgiev":

  Всъщност от разговори с приятели в чужбина, стегнах до заключениято, че в България училищата се справиха с он-лайн обучението през пролетта далеч по-добре от тези в една Германия например, за Люксембург и Белгия останах със същото впечатление.

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#15] от "zenola":

  Напротив - имаме натрупан доста положителен опит. Трябват само малко инвестиции в техника. И уроците да се архивират, че да са достъпни за преговор от учениците и инспекция от родителите. Последните спокойно могат да вилзат от работното място и да видят дали наследника седи пред камерата на компютъра или е пуснал CoD i и мачка зилоти с камиона... Същото и за университетите. Лятото можеше да се използва за създаване и тестване на облак на министерството.

 18. 18 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Едва ли онлайн обучението може да смъкне още нивото. То няма накъде по-зле да е. Гледам племенника завърши миналата година - че той е малоумен, а го записаха да учи висше в НБУ.
  Кофти е с малките, че някой трябва да стои с тях и да ги гледа.
  Инак големите на 90 процента са кауза пердута.
  И проблемът не е в учениците, а в родителите, които не упражняват никакъв контрол, а смятат, че учителите се заяждат с инак умните и послушни потомци.

 19. 19 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Съвсем ще ги побъркат децата и ще ги откажат от амбицията да учат.

 20. 20 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  За епидемията виновни са управниците а не учителите и учениците. Пуснете децата в къщи, преди да са се заразили всичките.
  —цитат от коментар 12 на Judjuk


  Като останат по улиците .. и ще им се дари радостта от живот вечен!
  Тогава ептен няма никога, ама абсолютно никога да се заразят!

  Истината днес е само тази - teachers leave those kid alone !!

 21. 21 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#15] от "zenola":Напротив - имаме натрупан доста положителен опит. Трябват само малко инвестиции в техника. И уроците да се архивират, че да са достъпни за преговор от учениците и инспекция от родителите.
  —цитат от коментар 17 на ivanpopov


  Не знам, с какви родители имаш вземане-даване, ама в селото на покойния ми баща, почти 100% от родителите казват : "едно маса" и лично аз се съмнявам, преговорът и инспекцията с тяхно участие, да са от особена полза ..

  Децата, в това населено място, ако не са на училише най-вероятно ще стоят покрай магазина и ще слушат Софи Маринова по телефоните, а там никога, никакъв вирус не може да ги хване!

  Това ще им изгради нечуван имунитет!
  И въобще Ковидизмът, за пореден път яко кефи и кърти, чисти и извозва ..

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Едва ли онлайн обучението може да смъкне още нивото. То няма накъде по-зле да е.
  —цитат от коментар 18 на Ipolit


  Ми не могат да говорят български, не могат да четат ..

  И с е обучение, и без е-обучение тя еб..на, че изтървана..

  Нещата отдавна са накъм изуйгащи ..
  Интересно е друго, как така всички ковидисти са убедени- че ако не са в училище и са спасени и нине, и присно, и во веки веков от вируса??!

  Ми ако се емнат да седят на пейки?
  Да припомним - много голяма част от пейкеното поголовие в България, все още не е изкъртено и тази опасност дебне децата отвсякъде!

 23. 23 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  А да не забравяме и за Птичиа Вирус!

  Едно послание , по повод птичия грип от "Сава Бенд"
  Поздрав за всички убедени ковидисти : "който яде птичи крак, той за мене - е бунак!"

  https://www.youtube.com/watch?v=oZK8hiJ1KJQ

 24. 24 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Тъпота ли е, или перфидна провокация...?

  Много бавен, сложен, противоречив и неефктивен алгоритъм , но ефикасен за създаване на перфектен хаос!
  А колко по- просто може да бъде.
  Всички ученици над 6-7 клас - в училище С МАСКИ през цялото време.
  Никакви отстъпки.
  Никакво лигавене.
  А не както онези вредители от Русе, заместник кметът и директорката на училището, УВОЛНИЛИ медицинската сестра,
  защото не допуснала ученик без маска да влезе!

  Кой има интерес от хаос?
  !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK