На живо

Коронавирусът в България: отново рекорден брой новозаразени, засега без нови ограничения (хронология)

Коронавирусът в България: отново рекорден брой новозаразени, засега без нови ограничения (хронология)

© Велко АнгеловНа фона на рекордните от началото на пандемията 437 новозаразени за денонощие, Националният оперативен щаб днес даде брифинг, на който беше обявено, че затягане на мерките не се предвижда, стига да се спазват сегашните. Новост е отпадането на задължителния PCR тест за почти всички заразени, които са били под 14- дневна карантина в домашни условия. Вече се мислело и изолацията да се намали на 10 или 7 дни.


Повече вижте в хронологията.


"Дневник" проследи ситуацията на живо.
8 души от Хирургичното отделение в болницата в Сандански, сред които медицински сестри и санитари, са с положителни проби за COVID-19. Повечето заразени са без симптоми, съобщи БТА.


Отделението спира приема. Там ще останат да се лекуват само настанените и оперирани пациенти, а спешните случаи ще се пренасочват към Хирургичното отделение на филиала на болницата в Петрич, съобщиха от РЗИ-Благоевград.

Директорът на "Пирогов": Много се отпуснахме

Директорът на "Пирогов" Асен Балтов коментира пред БНТ, че нарасналите случаи на зараза се дължат на това, че хората не спазват мерките. По думите му, през последните два месеца "много се отпуснахме". Коментира, че не може да се очаква друг освен ръст на заразените ако 50% от българите не вярват, че има коронавирус и си променят мнението, когато сами те се заразят.


Но трябва ли всички да се разболеят, за да разберат, че има коронавирус?!


Асен Балтов,

директор на "Пирогов"


Ако не усетим, че трябва да се самоконтролираме, не ни очаква нищо добро, допълни той. Тъкмо с неспазването на никакви мерки той обясни постоянни високият брой заразени в област Благоевград, където над 160 души вече са в болница.


За "Пирогов" каза, че в момента има 20 заразени от персонала, а досега общо 120 са преболедували вируса.


Коронавирусът в България: отново рекорден брой новозаразени, засега без нови ограничения (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Единайсет от общо петнайсет преподаватели в училище в село Скутаре са заразени с коронавирус, обобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева на брифинг след заседание на местния щаб. Учебното заведение е преминало в дистанционна форма. На заседанието на щаба присъства и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който каза, че заетостта на болничните легла в Пловдив за пациенти с COVID-19 е под средната за страната. Съобщи, че за 7 октомври от общия брой заболели медицински специалисти за страната, 4-ма са от област Пловдив. От началото на епидемията до сега положителните за коронавирусна инфекция медицински служители в Пловдив са 126. Към момента 52 са активните, от които хоспитализирани са 6, а 46 са на домашно лечение.


Двама души хвърляха по него яйца на влизане в сградата на областната управа, се видя във видео, разпространено във "Фейсбук" от един от участниците в определената от него акция. Двамата са задържани.

Търговище попадна сред рисковите региони в Европа

Търговище попадна сред регионите в Европа, които са рискови, заради голямо разпространение на коронавируса. Документът е изготвен от германския институт "Робърт Кох", съобщи Би Ти Ви. Това се случва въпреки, че според данните на единния информационен портал до момента там има едва 260 заразени, като за последното денонощие броят им се е увеличил с петима. От 7 август същото предупреждение е в сила и за област Благоевград, където до момента има 2179 случая и 30 за последното денонощие.


Новите предупреждения на института за висок риск от заразяване на териториите на цели държави са за Румъния, Грузия, Йордания, Тунис и почти цяла Холандия.


Заради нарастващите случаи на установени болни са определени нови рискови области в Хърватия, Словакия, Словения, Унгария и Литва. От списъка отпада региона на Корсика във Франция.

Ангел Кунчев пред "Дневник"

Доц Кунчев: тук не работят идиоти

Не може да има прагове на заразени с коронавирус, с подминаването на които, се въвеждат нови ограничителни мерки, каза днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На пресконференция на националния оперативен щаб той избухна, докато отговаряше на въпрос по темата.


"Добре, да ви кажа 200, 300, какво ще промени това? Всичко зависи от ситуацията към момента. Следят се 23 показателя. Моля всеки, който си мисли, че тука работят идиоти, да провери каква статистика водим. Защото преди да вляза един господин пак ме пита: "Вие правите ли разлика между заразени и положителни?". Не, бе, не правим! Ние сме от гората паднали и не ги разбираме тези работи. Значи просто е смешно.

Бежанският център във Военна рампа ще бъде поставен под карантина от днес, съобщи началникът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Там е едно от гнездата на разпространение на заразата в града. Вирусът е внесен от бежанец, преместен от друг център. Затова на МВР е предложено при всяко преместване на хора, да им се прави PCR тест.


Д-р Пенчев уточни, че в София заразяването върви основно в отделни гнезда, като няма дифузно разпространение.

Започва прилагане на тестове за грип и COVID-19

От следващата седмица в София вероятно ще започне прилагане на комбинирани тестове за откриване на грип и коронавирус, съобщи днес директорът на Столичната Районна здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Той допълни, че в момента вървят техните финални тестове. Цената на новите тестове вероятно ще е същата, като тези само за COVID-19. Такива тестове ще се правят и в други градове.


Още по темата тук

Няма сериозно увеличаване на броя на заетите болнични легла за заразени с коронавирус, както за хората в по-леко състояние, така и за тези в реанимациите. В страната общо са предвидени 7307 легла за болните, които не са за спешни отделения и 1108 в реанимации. Заетостта е съответно 14 и 5%. Данните бяха дадени от здравния министър Костадин Ангелов.


Той отбеляза, че заболеваемостта в училищата е слаба, като на 1000 паралелки три са под карантина. Заразените ученици са 101, 2368 са под картина. Заразените учители са 133.

Министър Ангелов: спазвайте мерките и няма да има по-строги

Не се предвижда затягане на мерките срещу коронавируса, увери за пореден път здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на националния оперативен щаб. Той смята, че сегашните ограничения са достатъчни, ако се спазват и призова да се спазват. Министърът уточни, че се следят 23 показателя, на база на които, да се реши дали да се затегнат мерките.


Коронавирусът в България: отново рекорден брой новозаразени, засега без нови ограничения (хронология)

© Георги Кожухаров


Предвижда се среща с асоциацията на собствениците на заведения, за да се припомнят задължителните мерки в тях, каза Ангелов. Той допълни, че ще се засилят и проверките.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че сега България е на 24 място в ЕС по броя болни на 100 хил. души с показател 43.19. По отношение на смъртността, страната е на 7-мо място с показател 1.19 на 100 хил.

Отпада задължителният PCR тест след карантина

Отпада задължителният PCR тест за лицата, които са били под карантина, съобщиха днес на брифинг от националния оперативен щаб. След изтичането на срока, хората ще могат да се върнат на работа. "Има доказателства, че след 14 ден те не могат да са заразни", увери здравният министър Костадин Ангелов. Той се позова на редица изследвания.


Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев уточни, че това ще важи за хората без симптоми, без придружаващи заболявания и без близки с клинична картина.


Националният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че такъв тест не се изисква в повечето страни в Европа, защото човек може да дава положителни проби месеци наред, но той не е заразен. Той допълни, че се обсъжда и намаляване на продължителността на карантината, като в няколко европейски страни тя е десет дневна, а има и такива, където е седем дни.


Още по темата тук

Брифинг на Националния оперативен щаб

Лекари: Парите за тестове да се отпускат целево

Принципното решение общопрактикуващите лекари да могат да назначават PCR тестове е само началото. Трябва да бъде измислен алгоритъм за прилагане, каза днес пред БНТ председателя на тяхното сдружение доц. д-р Любомир Киров. Той допълни, че личните лекари са предложили група от критерии за назначаване на изследванията. Според него това е извънредна ситуация и парите за тези тестове трябва да се отпускат целево, а не да бъдат част от бюджета на Здравната каса.


По думите на д-р Киров, за да се прецени кога да се назначи тест, трябва да се изходи от две неща - "първо, какво целим, дали всеки един с какъвто и да е симптом или оплакване трябва да бъде изследван и второ, има ли средства, с които това да се реализира".


"Важно е да се прецени и с какви тестове това да стане, защото навлизат нови тестове, които стават за 10-15 минути, не са толкова скъпи и са също така достатъчно достоверни", отбеляза той.


Още по темата тук

Столичани все по-често носят маски в градския транспорт

Столичани стават все по-съвестни в носенето на маски в градския транспорт, коментира днес пред БНТ директорът на Центърът за градска мобилност Димитър Дилчев. При проверени пет автобуса днес на една от спирките в София е глобен само един човек. Санкцията е 300 лева. За последните три месеца са глобени 60 души. Написани са 400 предупредителни протокола. Пари на място не се събират, а се съставя акт.


Проверките в градския транспорт ще продължават, като всеки ден ще ги правят между два и три екипа на общинска полиция, поясни Дилчев.

Как нарастваше броят на новозаразените

Нов рекорд на новозаразени и настанените в болница

Установените заразени с коронавирус през последното денонощие бележат нов рекорд. След вчерашните 436 случая днес те са 437. Установени са при направени 4541 теста, като 9.62% от изследваните са се оказали носители на заразата. Този процент е най-високият от 19 юли насам.


До момента заразени в страната са били 22 743 души, а активните случаи са 6422.


Висок е и броят на починалите, заразени с вируса - 11, като общият им брой е 873. В болница са настанени 1033 души, което също е рекорд. В интензивни отделения са настанени 33 души. Излекуваните за денонощието са 138 и общият им брой е 15 448.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK