След Горан Благоев: БНТ пуска предаване за религия с нов водещ и гости от църквата

Георги Милков

© БНТ

Георги МилковБългарската национална телевизия (БНТ) пуска ново предаване за религия - "Религията днес", което ще се излъчва всяка събота от 16 ч. Водещ ще е журналистът Георги Милков, съобщиха от телевизията.


Предаването ще се излъчва на мястото на "Вяра и общество". Преди няколко дни водещият му Горан Благоев съобщи, че е бил извикан от ръководството на телевизията и му е било съобщено, че предаването е свалено от ефир. Като причина за спирането е била посочена партийната принадлежност на Благоев, който стана член на учредената наскоро партия "Републиканци за България" на Цветан Цветанов.


Между Благоевв и генералния директор на БНТ имаше напрежение от началото на лятото, когато повторения на "Вяра и общество" отпаднаха от лятната схема на телевизията. Тогава Благоев намекна, че самото предаване ще бъде свалено от ефир през есента. "Вяра и общество" съществува от 15 години, но ръководството на БПЦ отдавна е в обтегнати отношения с Благоев, като от 2014 г. клирици не участват в предаването. През лятото синодът излезе с декларация, с която застана на страната на директора на БНТ Емил Кошлуков. Казусът доведе до протести в защита и срещу предаването, до реакция на журналистическа организация и изслушване на генералния директор на БНТ от Съвета за електронни медии (СЕМ).
От БНТ уточняват, че "Религията днес" ще има образователен характер и ще запознава зрителите с историята и взаимодействието на най-разпространените религии в България.


Основно място в него ще намират разговорите с представителите на БПЦ, защото у нас "православието се представлява от Българската православна църква". "Наред с това ще присъстват и темите за другите религии и християнски деноминации, изповядвани в България - римо-католицизъм, протестантство, ислям, юдаизъм", пишат още от БНТ. Регионалните центрове на телевизията в страната ще реализират рубриката "Под едно небе", която ще представя именно различните религиозни вероизповедания.


"В последните месеци екипът ни работи за утвърждаване на предаванията в есенния сезон. Усилията ни са насочени към повишаване на качеството на продукциите на БНТ при спазване на принципа на независимост и безпристрастност. Предавания за образование, религия и история категорично имат своето място в обществения ефир. Затова поканихме професионалист като Георги Милков, който има задълбочен интерес към религиите и традициите. Вярваме, че опитът и харизматичната му личност ще помогнат да го реализира успешно", казва Ивайло Огнянов, програмен директор на БНТ1. Милков вече е бил част от обществената телевизия в периода 2015 - 2018 година, когато е водил предаването "Плюс това".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK