Проучване на АЕЖ: Политическият натиск е водещ и агресивен, журналисти се самоцензурират

Проучване на АЕЖ: Политическият натиск е водещ и агресивен, журналисти се самоцензурират


Политическият натиск върху медиите в България е водещ, доминира и е дори агресивен. Всеки пети журналист се самоцензурира, тормозът върху журналистите се увеличава - чрез оклеветяване и администрация, а регионалната журналистика е изчезващ вид.


Това са част от изводите на петото проучване за състоянието на свободата на словото, което Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) провежда. В изследването са се включили над 200 журналисти, като те са попълвали анкета в периода май - юни. Авторът на проучването - доктор Илия Вълков, който е член на асоциацията и журналист от "Клуб З", уточни, че картината и резултатите биха били различни, ако периодът на изследването включваше антиправителствените протести.


Общата оценка е, че през 2020 година медийната среда е описана като ,,развитие в застой". Резултатите от проучването през 2015 година остават почти непроменени от 2015 г. - почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България "лоша" и "много лоша, а "отлична" - едва 3%.
"Трябва да говорим повече за проблемите и то да го правят журналистите, да го правят обединено. Има устойчиви проблеми, които са нерешени през годините и които може да се задълбочават заради икономическата и финансова криза. Натискът става нетърпим - трябва да кажем стига. Надявам се този доклад да бъде една от поредните крачки, за да подобрим медийната среда", каза още авторът на изследването Илия Вълков. Пълният текст на доклада - тук.

Политическите елити оказват силен натиск

"Културата на натиск се засилва. Изследването отчита много сериозен и опасен ръст на натиск от страна на политическите елите. Всеки втори журналист отговаря с "да" дали е бил обект на натиск или усеща натиск", заяви Илия Вълков. "Външният натиск е около 70%, като за толкова той е и политически. Почти 30 % свидетелстват за натиск и от държавни институции, което прави много сериозен дял на натиска отвън. Един от всеки пети журналисти заявява, че се самоцензурира. А в извънредни ситуации и периоди на несигурност те стават още по-видими.


Скрийншот от презентацията на АЕЖ

© Скрийншот

Скрийншот от презентацията на АЕЖ


Наблюдава се притеснителна тенденция държавни институции да отказват да предоставят информация или да демонстрират различно, пренебрежително или арогантно отношение към критични медии. Над 80% от анкетираните журналисти заявяват, че са били обект на подобно отношение "често" или "понякога".
Симптоматичен за натиска е и двоякото отношение към критичните медии и журналисти. През годините има много данни за журналисти, които си вършват работата както трябва, но биват вадени от мейлинг листите на пресцентровете, не им се дава най-обикновена информация. Ако се опитат да зададат въпрос, ги принуждават да питат през закона за обществена информация.


Доминира и тормоза над журналисти. Все така има ръст на клеветите към журналисти, които работят в критични медии или си вършат работата. Множеството са примерите за оклеветяване в жълтокафяви издания", показва още проучването.


Журналистика по време на пандемия


Пандемията от коронавируса се е отразила не само върху финансовото състояние на медиите, но се е наложила промяна в режима на работа на журналистите. В анкетите се отбелязват и случаи на свръхнатоварване. Всеки втори анкетира - 52%, вижда ограничения върху свободата на словото от приложените мерки по време на извънредното положение.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  За съжаление клиентелната система уби И журналистиката!!!
  По време на правителството беров чрез мазната политическа корпорация дпс /малките букви не са правописна грешка, а отношение/мафията придоби контрола, а после и собствеността върху Отечеството.
  После агентите на схемата назначиха хората в "бизнеса", който си купи медиите и разкара журналистите и взе писачи, които просто обслужват интересите им...

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Весело

  Правописът и структурирането на мислътъ в цитираното от доклада дали са плод на тръпнещата душа и треперещата ръка от натиска, на който е подложен журнализа?

 3. 3 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 943 Неутрално

  "Всеки втори анкетира - 52 % вижда ограничения върху свободата на словото от приложените мерки по време на извънредното положение."
  Така дяволът чете евангелието.
  Ето и анкетата:
  52%: Има ограничение, но това не се е отразило на моята работа
  И другата истина:
  14,4%: Засили автоцензурата в моята медия.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Журналистиката в целия цивилизован свят умря с появяването на либерастките критерии и норми! Бог да я прости! Няма какво да търсите под вола теле! Вие убихте журналистиката!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Не се самоцензурират а има единомислие. Като в Дойче веле по някои по таквизи теми. Да не си помислите, че има самоцензура (авточека както и вика Стефан Цанев) неее няма такова нещо.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Заради такива твърдения ни оплюват в ЕП, едни и същи хора казват нещо и после те осъждат на база на същото. Отворено общество е завладяло всички медии, а се оплаква от цензура...

 7. 7 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 566 Неутрално
 8. 8 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 943 Неутрално

  "„Може би за първи път толкова ясно излиза това, че политическият натиск изглежда по-различно днес. Смисъл той минава през икономически и рекламодателни субекти и някак си журналистите започват видимо да ги отразяват и изразяват, включително описвайки как върви натиск от рекламодатели върху редакционно съдържание“, каза Недева.

  „От 98-ма година в България има Закон за радиото и телевизията, освен това Съветът за електронни медии от няколко години поддържа регистър на собствеността и в доста голяма степен той е успял да стигне до физическо лице при собствеността на електронните медии. По-страшното е при печатните медии“, каза Антонова.

  Недева посочи като основен проблем натиска над професионалното поле вътре в медиите и над професионалното съдържание.

  „Важно е какво иска да покаже една медийна група, какви бизнес интереси има зад нея, какви рекламни интереси, какви индустрии стоят и какви политически интереси“, каза тя."

  От далечната 2015 година.....

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Весело

  Тома Биков чете ли?
  —цитат от коментар 7 на Локомотив


  Не вярвам.
  Да се чете е вредно за кариерата и гювеча, както се доказа.

  Баце - с една Винету, ама в милиционерското попаднал на хора, та са попрайл!
  Магарешки откак твърдо отказа да чете - и я как му тръгнА ...

  Та о'правният Биков ли очаквате да са излъже да чете!
  Поне докато Баце не издаде Тезиси ...

 10. 10 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Друго си е, казваш, да четеш informiran.net

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 11. 11 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Цитат:
  Проучване на АЕЖ: Политическият натиск е водещ и агресивен, журналисти се самоцензурират

  -----
  Рано или късно ВСИЧКИ ще се съгласите с мен...
  От доста години няма нито новинарство, нито жуналистика.
  Всичко е сведено до денонощно бълване на долнопробна пропаганда, включително и особено Интернетя.

  С една дума - в световен мащаб върви поточно производство на:
  1) дебилни инфантили,
  2) инфантилни дебили
  и
  3) всякакви шизоиди,
  и то не как да е, а в съкратени срокове и с изпреварващи темпове.

 12. 12 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Само една лека корекция - заменяме думата либерастки с тоталитарен. За да е съвсем ясно.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Журналистиката в целия цивилизован свят умря с появяването на либерастките критерии и норми! Бог да я прости! Няма какво да търсите под вола теле! Вие убихте журналистиката!
  —цитат от коментар 4 на lz2


  Те, тея дето я убиха, сега си мислят, че правят журналистика. :)

  И реват за цензура върху Туитър, Фейсбук и др. социални мрежи където информацията циркулира свободно без да минава през тях.

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Постоянно се говори, че е проблем свободата на словото, че се налага цензура. А от какво е продиктувано самоцензурирането - страх от уволнение или малтритиране. И двете може да са верни, за това сериозно се поставя въпроса за осветляване собствеността на медиите.

 15. 15 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  А Една Жена каза...

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Не се самоцензурират а има единомислие. Като в Дойче веле по някои по таквизи теми. Да не си помислите, че има самоцензура (авточека както и вика Стефан Цанев) неее няма такова нещо.
  —цитат от коментар 5 на blondofil


  То предполага в Дневник ако почнеш да пишеш за правителството и против протестите веднага ще ти окажат натиск и ще те изгонят. :)

  Но при тях е единомислие, а не автоцензура както правилно си отбелязал. :)

 17. 17 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  По голям проблем е качеството на журналистиката. Всяка чалгарка завършила онлайн курс или някакъв измислен университет и хванала телефон в ръка се мисли за журналист. Отделно разни дописници и писачи на статии се мислят за такива. Вместо да са неутрални, показват явна политическа принадлежност. Добавете неграмотност, умишлени провокации и ето ви я българската журналистика.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Журналистите са просто едни работници, които изпълняват желанията на шефовете си, както е във всички професии. Желанието им да са недосегаеми е смешно.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 19. 19 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Проучване на АЕЖ" от Лора Филева

  Някой да напише нещо хубаво за "статията" или авторката! Все пак е награждавана от БХК (антибългарски хелзински комитет) и е дъщеря на една майка която .............. Просто жената иска да си заслужи заплащането.

  И в морето ми е до колене .....................
 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Вие, Филева, чувствате ли се притискана и от кого?
  От правителството или от шефа?
  Или притискат други хора?
  Щото стана ЕЖК, а не другото там.

  Еретик
 21. 21 Профил на Не на бездарната модерация
  Не на бездарната модерация
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази атмосфера бе съвсем целенасочено наложена от ГЕРБ. Безпрецедентният медиен комфот, който си осигуриха, е една от най-важните причини за преизбирането им, заедно с купения, фалшифицирания и организирания вот.

 22. 22 Профил на Не на бездарната модерация
  Не на бездарната модерация
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По голям проблем е качеството на журналистиката. Всяка чалгарка завършила онлайн курс или някакъв измислен университет и хванала телефон в ръка се мисли за журналист
  —цитат от коментар 17 на kaiser


  Не е всяка чалгарка, а по-скоро бих казак, има и такива. Има чалгарки, които се мислят и за други работи. Това далеч не е проблемът, както на вас ви се струва. Чалгарките са много далеч от тази професия. Огромното мнозинство от журналистите са качествени и интелигентни хора, което е нормално, защото за тази професия си трябва интелект - то не е само да задаваш въпроси, а да си подготвен по темите, които разискваш. Преди да говорите за журналистиката в България, просто се вслушайте в гласовете на журналистите - те знаят най-добре. Ако не им вярвате масово, изберете двама-трима, на които имате доверие и питайте.

 23. 23 Профил на Не на бездарната модерация
  Не на бездарната модерация
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По голям проблем е качеството на журналистиката. Всяка чалгарка завършила онлайн курс или някакъв измислен университет и хванала телефон в ръка се мисли за журналист
  —цитат от коментар 17 на kaiser


  Не е всяка чалгарка, а по-скоро бих казак, има и такива. Има чалгарки, които се мислят и за други работи. Това далеч не е проблемът, както на вас ви се струва. Чалгарките са много далеч от тази професия. Огромното мнозинство от журналистите са качествени и интелигентни хора, което е нормално, защото за тази професия си трябва интелект - то не е само да задаваш въпроси, а да си подготвен по темите, които разискваш. Преди да говорите за журналистиката в България, просто се вслушайте в гласовете на журналистите - те знаят най-добре. Ако не им вярвате масово, изберете двама-трима, на които имате доверие и питайте.

 24. 24 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Тома Биков чете ли?
  —цитат от коментар 7 на Локомотив


  за кво да чете изфълянията
  на двайсетината дайбългаристи и соросоиди от АЕЖ?

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Любопитно

  Интересно, в Дневник цари ли безгранична свобода, и дали всеки журналист може да пише там каквото си иска?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Достатъчно е човек да знае кой е председател на УС на СБЖ, за да добие пълна представа за каква "журналистика " иде реч в България. На мен лично ми се повръща, само като чуя името и.

 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#25] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Всеки журналист от Дневник може да си сложи синя отметка в тоитар. Обратно, някои неприемливи мнения в тоитар и хората от правилната страна може да се ядосат и да ти попречат да намериш работа. Все още в БГ не е толкова разпространено, но и скоро не съм имала срещи с ейчари, така че не знам, може да има от модната порода.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Много журналисти не заслужават да се наричат такива. Както казва Борисов, това са подопечните журналисти.

 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Аз по-скоро смятам че медийните групи осъществават политически натиск, а журналисти се самоцензурират защото трябва да задоволяват политическите амбиции на собственика си. Иначе как да си обясним всичките метаморфози които Дневник преживя трансформирайки се от дясна полунезависима медия до на моменти радикална лява медия обслужваща революционен неомарксизъм. Така ли се решават проблемите на страната с бунтове и пробутване на Бойкикев за техен хегемон?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK