Резолюцията на европарламента е успех за българските граждани, смята Радан Кънев

Резолюцията на европарламента е успех за българските граждани, смята Радан Кънев

© Надежда Чипева, Капитал"Постигнахме целта си. Това е голям успех за гражданите, а не за политиците и партиите. Най-важните теми - за състоянието на правосъдието и прокуратурата, свободата на медиите, корупцията, злоупотребите с еврофондовете и конкретни скандали, например с "Росенец", всичко това влезе във фокуса на най-важните текстове на резолюцията". Това е мнението на евродепутатът от "Демократична България" и ЕНП Радан Кънев по повод Резолюцията на Европейския парламент за принципите на правовата държава и основните права в България.


Пред БНТ той уточни, че дискусията е упражнила натиск и може да мотивира управляващите. Кънев се съгласи, че резолюцията няма правни последствия. "Какво ще се случи е въпрос на нашите собствени политически действия и резултата от следващите избори", допълни той. Кънев се надява в следващия парламент да има реформаторско мнозинство.


В отговор на въпрос евродепутатът посочи, че е подкрепил текста за Инстанбулската конвенцията, защото е полезен документ, отговарящ на тежък проблем.
Радан Кънев обвини премиера Бойко Борисов, че разпространява фалшиви новини, като твърди, че в резолюцията фигурира термина македонско малцинство. Той поясни, че такава формулировка е присъствала, но е била премахната.


Що е отнася до текста, който коментира ОМО-Илинден, Кънев обясни, че той, както и всички български евродепутати са гласували против него, но той е минал. "Европейският съд по правата на човека в Страсбург е отсъдил, че България грешно не е позволила регистрация на ОМО-Илинден. Много правилно нашият съд не е регистрирал тази организация, но държавата не защитила националния интерес в Страсбург", е мнението на Радан Кънев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK