COVID-19 и моето психично здраве - задайте въпрос на Kabinet.bg

COVID-19 и моето психично здраве - задайте въпрос на Kabinet.bg

© Велко АнгеловНа 10 октомври светът отбелязва Световен ден на психичното здраве и по повода Световната здравна организация (СЗО) призова за преустановяване на досегашното неглижиране на психичните проблеми, от които страда над милиард от глобалното население. Още повече, че всички изследвания свидетелстват за безпрецедентно влошаване през 2020 година и тежки и дългосрочни ефекти на пандемията върху психиката и емоциите на хората в цял свят.


В България ситуацията е още по-критична. Макар психичното здраве да е обект на национална здравна стратегия и институционализирана подкрепа, то тя обхваща единствено и само психиатричните грижи. Психотерапията и спешната психотерапевтична помощ не са обект на националната здравна стратегия, не са подкрепени от здравната каса и в общия случай са изтласкани извън болниците и клиниките и се осъществяват в условията на частна практика. Начините и политиките за справяне с психичното страдание изостават с десетилетия спрямо практиките на страните от ЕС. Психосоциалната рехабилитация е недостатъчно развита и не обхваща дори малка част от страдащите. Тя се покрива почти изцяло от неправителствени организации със сили на изчерпване, поради системата на финансиране или липса на такова, размера, ръста и продължителността на проблема.


Това обобщават от платформата за безплатна онлайн психотерапия и емоционална подкрепа по време на COVID-19 Kabinet.bg. Тя е виртуална "клиника", която дава достъп за първи път на всеки в нужда където и да се намира в България или чужбина, на каквато и да е възраст и има нужда да поговори и страданието му да бъде поето от обучен психотерапевт, за да осмисли какво преживява. Около 44% от потребителите на услугите на платформата са на възраст между 15 и 35 години, а 67% се свързват от населено място извън София - малки градове, села, живущи в емиграция и др. Над 27% от потребителите, които се обръщат за помощ са мъже, като този дял е чувствително по-висок от стандартния в психотерапията.
"Дневник" и Kabinet.bg отбелязват Световния ден на психичното здраве като


каним всички да зададат актуален въпрос, свързан с психическо страдание


Отговорите ще бъдат дадени от професионалния екип на виртуалната "клиника" през следващите седмици. На въпросите ще отговарят Цветелина Йосифова, психотерапевт, преподавател в МП "Артистични психо-социални практики и психодрама" на НБУ и председател на Българското общество по групова анализа и групови процеси (БОГАГП) и други професионални психотерапевти от екипа на Kabinet.bg.


"Toва, което СЗО призовава глобалното общество да направи, правим и ние на индивидуално ниво - осветяваме дълго неглижирани проблеми. Освен страховете и мерките за предпазването на тялото от коронавируса, всеки месец през 2020 година въвежда нови предизвикателства пред адаптацията в по-общ план. В тази динамика всички нерешени конфликти, които носим през годините и не сме разрешили, влошават допълнително ежедневието ни, отношенията ни и повишават тревожността до непоносими нива. За нас в Kabinet.bg това са поводи да видим какво стои зад тези притеснения и тревоги и заедно да намираме ресурси да преобърнем ефектите на кризата във възможност за лично израстване и работа дори върху проблеми, които досега сме пренебрегвали.", казва Цветелина Йосифова.


Може да задавате въпроси във форума под този текст и на [email protected] до 18 октомври.


(Моля, ако изпращате имейл да отбелязвате дали искате да останете анонимни при представянето на отговорите.)


Може да се обърнете и директно към Kabinet.bg - връзката с професионалния екип психотерапевти се осъществява на www.kabinet.bg - по безплатен телефон 0800 20 20 2, имейл [email protected] и чат или във виртуална видео сесия.

COVID-19 и моето психично здраве - задайте въпрос на Kabinet.bg


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK