Явор Гърдев: Във властта започнаха да влизат субкултури, които принципно нямат място там

Явор Гърдев: Във властта започнаха да влизат субкултури, които принципно нямат място там

© Стефан Н. ЩеревTеатралният и кинорежисьор Явор Гърдев, който е сред 1000-та интелектуалци, които излязоха с отворено писмо с искане на оставките на Бойко Борисов, Иван Гешев, Емил Кошлуков, Вежди Рашидов и Цвета Караянчева, коментира пред Би Ти Ви, че писмото "сигнализира за това, че са преминати определени граници на баланс в обществото, които правят ситуацията в страната и обществото невъзможна за регулиране". Според него най-големият проблем в България е уронването на парламентаризма и превръщането на властта в инструмент за взаимоотношения с гангстерски характер. "Във властта започнаха да влизат субкултури, които принципно не би трябвало да имат място във властта изобщо, камо ли във властта на една европейска държава", подчерта Гърдев.


Той се опасява, че в България става все по-трудно да се живее в справедливо и разумно общество и "балансът не може да бъде възстановен току-така, а само по радикален начин". "Такъв тип деградация на парламентаризма, не беше възможен в началото на прехода дори, а това не беше много приятна епоха. Става дума за партийни номенклатури, които заемат местата там, но това не може да ни позволява да стигаме до ситуация, в която от трибуната на Народното събрание функционално неграмотни хора не могат да прочетат цяло изречение и дори да успеят да го прочетат, е видно, че не го разбират. Не може парламентът да стига до упражнения от първите отделения от училище - четене с разбиране и т.н.", възмути се Гърдев.


Неговата позиция е не да има образователен ценз при гласуване, както искат някои партии, защото това е отнемане на правото на глас, а да народните избраници да бъдат проверявани за функционална грамотност.
На въпрос за килимите трета употреба, дарени от председателя на парламента Цвета Караянчева на театъра в Кърджали коментира, че това е дребнотемие. "В тая ситуация дребни събития започват да стават особено знакови. Аз предпочитам да ги държим в правилната им йерархия. Има шест килима, подарени са - това не е нито някакъв особен проблем, нито представлява нещо, което трябва да дискутираме от сутрин до вечер. Проблемът не е в килимите, а в основите на разбирането за това каква трябва да бъде властта в България. При положение, че парламентаризмът е доведен до подчинена позиция, до нещо, което има фасаден характер, придатък към една все по-авторитаризираща се изпълнителна власт, това вече е голям проблем", заяви режисьорът.


Той информира, че премиерата на новия му спектакъл "Завръщане у дома" от Харолд Пинтър, по който той работи още преди пандемията, ще е на 12 октомври в Малък градски театър "Зад канала". Гърдев определи пиесата като "амок и подлудяване на семейно ниво". "Пинтър изследва нещо, с тайна, която е вътре в човека и не може да бъде обяснена с нито един от инструментите на психологията, философията или социологията", каза Гърдев. Според него тази пиеса може да покаже и как подлудяването се случва и в социалните процеси, които също понякога нямат обяснение.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK