Какво спести развълнуваният Борисов от решението на Moody's за рейтинга

Какво спести развълнуваният Борисов от решението на Moody's за рейтинга

© facebook.com/boyko.borissov.7Радостта на премиера Бойко Борисов от решението на агенция "Муудис" (Moody's) да повиши кредитния рейтинг на Българи бе достатъчна той организира своеобразно литературно четене пред двама министри, заснето на видео и публикувано в профила му във "Фейсбук".


Но той и дума не каза за посочваните на няколко места в съобщението на агенцията "борба срещу корупцията, независимост на правораздаването и върховенство на закона".


Дори министерството на финансите в разпространи новината с думите, че "стабилната перспектива отчита и баланса между подобряването на икономическата и институционална среда в България и наличието на ключови предизвикателства пред рейтинга, свързани предимно с отрицателното въздействие на демографските процеси в страната върху потенциалния растеж в средносрочен хоризонт, както и необходимостта от продължаване на реформите в борбата с корупцията, независимостта на съдебната система и върховенството на закона."
За Борисов такова нещо няма. "Гледай сега какво още пише! Не ми се вярва, но така пише... "успешното приключване на реформите", пише тука, а нали уж не се правиха реформи тука, абе, тези хора от "Мууди'с" къде са гледали", иронично попита премиерът. И продължи с подобни подмятания - "С какво да угодим аз не знам на тези хора - нашите опоненти? Какво да се направи!" и "това оборва ама на всички умни, красиви, по-грозни, по-глупави, които...".


Повишеният рейтинг е Baa1, а за за средносрочната облигационна програма (MTN) на България е (Р)Baa1. Тази буква в скобите означава "предварителен, неокончателен" - Provisional Rating. Moody's обясняват, че това се прави, защото даването на "окончателен" (Definitive Rating) става след изпълняването на определени условия, което "може да се отрази на рейтинга". Това не означава, че рейтингът не е същият Baa1 като на държавата, а че когато става дума за емитиране на дълг в следващите 5 години има условности, за които инвеститорите трябва да са предупредени и трябва да се съобразяват в действията си.


Baa1 съответства в скалата на Moody's на "умерен кредитен риск" и емитираните дългови облигации с такава оценка "може да притежават определени спекулативни характеристики". Иначе казано, за България се казва, че трябва да се има едно наум, тъй като разполага с адекватен капацитет да изпълни финансовите си задължения, но лоши икономически условия или промяна на обстоятелства може да намалят този капацитет.


Агенцията изрежда положителни за България параметри по нивото на задлъжнялост, бюджетен и фискален дефицит и "укрепване на институционалния капацитет и ефективно разработване на политики". Но изрично е посочено, че основанието е свързано с "напредъка на България към присъединяване в еврозоната". Т.е. Moody's констатира, че Европейската централна банка и страните от еврозоната вече са направили такава преценка - иначе не биха поканили България във валутния механизъм ERM II.


Освен това, в съобщението на ЕЦБ от юли има важно уточнение (каквото няма за Хърватия, поканена на същия ден): "България също ще продължи да извършва всеобхватните реформи в съдебната система и в политиката за борба с корупцията и организираната престъпност в България, с оглед на тяхната важност за стабилността и доверието към финансовата система."


Тогава "Дневник" попита ЕЦБ кой ще следи за изпълнението на тези реформи и политики и отговорът бе, че това е Европейската комисия. А оценката ѝ за България в Доклада за върховенство на закона от 30 септември не беше ласкава. Борисов и ГЕРБ я нарекоха "обективна и положителна".


Вторият фактор на рейтинговата агенция за решението ѝ е "укрепването на фискалния и кредитен профил на страната, въпреки отрицателното въздействие на пандемията от коронавирус". Но Moody's се занимава в случая основно с едно нещо - валутна (основно се има предвид валутният борд) и фискална политика и има ли откъде България да вземе пари, за да си плаща заемите, а не как, къде, за какво и с каква ефективност и отчетност правителството изразходва бюджета или взетите нови кредити за милиарди евро.


И дори и след като обобщава към края на съобщението тези два позитивни за рейтинга фактора, агеницята добавя: "Независимо от това, продължават да действа възпиращо върху рейтинга загрижеността за контрола над корупцията и върховенството на закона".


Когато говори за "реформи", рейтинговата агенция изрично посочва две неща. Първото е, че става дума за изпълнението на реформената програма за покриване на изискванията за членство в ERM II, потвърждаваща доверието към амбицията на България да приеме единната европейска валута, която смята, че няма да се промени и при правителството след следващите парламентарни избори, каквото и да е то.


Второто е премълчано от Борисов: "продължаващата нужда от реформи в борбата срещу корупцията, за независимо правораздаване и върховенство на закона". Съобщението на Moody's продължава: "Загрижеността за тези сфери предизвика демонстрации през последните месеци. Макар известен напредък да беше отбелязан в доклада от 2019 г. на Европейската комисия за Механизма за сътрудничество и проверка (бел.ред. - той бе разпространен преди една година), България трябва да постигне още много в тези области".


Упоритото премълччаване на Борисов не променя факта, че в съобщението си Moody's за четвърти път говори по този въпрос в частта "Какво би повишило рейтинга". Отговорът е ясен: "Натискът за подобряване на перспективата пред рейтинга на България и, потенциално, на самия рейтинг, ще произтича от фундаментално подобряване на качеството на изпълнителната власт и правосъдието, в частност, борбата с корупцията, ефективността на публичните разходи и засилването на върховенството на закона, които ще доближат страната до представянето на държавите от инвестиционен рейтинг А" (бел.ред. - това е следващата стъпка на рейтинга нагоре в скалата на агенцията).


"Също така - продължава Moody's - ясен и устойчив път на конвергенция (бел.ред. - сближаване, изравняване) към по-добра инфраструктура и като цяло по-висок стандартна живот и на институциите, ще осигури влизането в еврозоната, което ще се отрази положително на рейгинта."


Днес премиерът посети строеж на отсечка на пътя от Белица до Загражден и разговаря с преминаващ местен жител, който каза, че в момента доста обикалят с колите из района. След това Борисов се обърна към министъра на финансите Кирил Ананиев с думите "Ето това е оценката... другото, Ананиев, нека си приказват... ей, това са хората, народът."


Този текст е коригиран на 12 октомври с уточнение, че агенцията е присъдила рейтинг Baa1 на държавата, а оценката (Р)Baa1 е за средносрочната ѝ облигационна програма.

Ключови думи към статията:

Коментари (205)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  Някой видя ли качеството на пътя от пиеската ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Т.е. Moody's констатира, че Европейската централна банка и страните от еврозоната вече са направили такава преценка - иначе не биха поканили България във валутния механизъм ERM II.
  ................
  Абе какво разбират разни банки-манки.
  Ей сега ще излезе Бойкикев / и останали жълтопаветници/ да ни обяснят, че това няма никакво значение. Защото .....
  Защо, както си е обичайно , те няма да обяснят. Но то, на техните адепти, обяснения и без това не им трябват.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 480 Неутрално

  А пък кмета ще се обясни колко са поскупни "мафиотите" от ЕЦБ.
  Бойко сигурно им е пратил по едно-две шкафчета с 500 - таци.

 6. 6 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#4] от "venci4":

  Дай да те видим тебе на какво приличаш.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2052 Любопитно

  За да има промяна в Бг, трябва да се оправи демографията. Със средна възраст на населението 42 години, какви промени да има? Кой болен, кой пред пенция, кой студент храни, кой с хипотека..... Млада, буйна кръв трябва... 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Дневник, нека бъдем обективни! Аз съм върл противник на правителството на крадците от ГЕРБ, но не мога да си кривя душата! България има рейтинг (макар и под условие) Baa1, който е равен на този на Испания! Ако имахме по-малко крадливо правителство, бихме имали рейтинга на Чехия!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  До коментар [#5] от "buljubei":

  Ограмоти се
  https://dariknews.bg/novini/biznes/razsledvat-rolqta-na-rejtingovite-agencii-za-krizata-na-finansovite-pazari-171777

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  За да има промяна в Бг, трябва да се оправи демографията. Със средна възраст на населението 42 години, какви промени да има? Кой болен, кой пред пенция, кой студент храни, кой с хипотека..... Млада, буйна кръв трябва... 😉
  —цитат от коментар 7 на DDR


  Върни се в България и помагай! Направи едни поне пет деца!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 440 Весело

  Абе, защо сравняваме ябълки с картофи? Хората протестират срещу начина на управление, корупцията и беззаконието. Управляващите знаят много добре, че ако изпуснат лева (като Виденов) ще ги провесят по стълбовете. Естествено е страхът да ги принуждава да следват разумна политика в тази област. Муудис това отчита, а недоволството е от друго. Баце и лакеите му няма за какво да се тупат по гърдите.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Я сум си дома. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Баце е паляк ... разбирай по зле и от селяк :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 20. 20 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#4] от "venci4":
  Бай Х. е прост, но не чак толкова глупав, за колкото го мислят. Знае, че никога няма да спечели електората, с който флиртуваше в началото - тези, на който обясняваше на времето за “кофтия матр’ял”. Бай Х. знае, че точно този “кофти матр’ял” е неговия основен електорат в момента, затова се държи и говори по начин, чрез който да се хареса именно на този “матр’ял”

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2542 Весело

  "това оборва ама на всички умни, красиви, по-грозни, по-глупави, които..." - на книга, по рейтинг, за пред света може да го оборва, но калта, в която самият ТОЙ - Баш Боса на ГРЕБящите строители на републиката, е показателна. Там някъде, извън паветата пред сградата, в която отдавна не се е вясвал, каквито и световни рейтинги да има, животът се тече като преди век. Но понеже Баш Боса е слънцето, което грее за всеки, докоснал се до него, и там ще има път, път ще се строи, с багери! Какви постижения, какви дела, какъв грижовен Баш - направи Бащата на нацията. Цирк "Буш" - елате да видите...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#22] от "hhhuuunnnn":

  Мда, дежурната българска мантра 😁
  Пропусна другият български хит ”Малко, но качествени”😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Любопитно

  До коментар [#12] от "vassilun":Я сум си дома. 😉
  —цитат от коментар 18 на DDR


  Колко българчета направи?

 28. 28 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Значи пак зле. Тоя нихилизъм ни побърка.

 29. 29 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#26] от "Stoyan Kostov":

  Щото е СТУ-ДЕ-НО...

 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1818 Весело

  "Но той и дума не каза за посочваните на няколко места в съобщението на агенцията "борба срещу корупцията, независимост на правораздаването и върховенство на закона".

  Това много ми прилича на "уважението към протестиращите" на Вебер (но изборите са напролет).
  Що се отнася до ББ, ако той и това каже, Божков вече няма да има за какво да изплаща хонорари на циркаджиите.
  ББ просто ги е съжалил.
  Според мен, напразно!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Важното е, че Баце оплю умно-красивите, срещна с народа, поздрави се пъдаря на обекта, разбра как са 50лв към пенсията,... "Всичко за народа", както ги редеше неговият най-добър учител - бай Тодор.

 34. 34 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Държавата ни има потенциал, но има и калпави управници.

  Eddie lives... somewhere in time!
 35. 35 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  Муудис - Враг № 1 на здравите сороски сили у нас...

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#27] от "vassilun":

  Има хора във форума, които лично ме познават, знаят с какво се занимавам, къде живея и колко деца имам и защо не претендирам да пиша правилно на български. Форума е място за обмен на мнения и инфо а не сураттефтер за личми хвалби.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7044 Неутрално

  Шут..., само да не ни управляваше.

 39. 39 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  пак хубу, че влязохме в еврозоната, да вържем гащите. вярно, с 5-6-7 години закъснение, ама все пак.

 40. 40 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 421 Неутрално
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":Държавата ни има потенциал, но има и калпави управници.
  —цитат от коментар 34 на tigervi


  Управниците са такива, каквито са тези които гласуват за тях!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#31] от "Santos":

  Другият извод е, че в нпо-тата плащат доста добри пари.
  Затова и дедото се възмути, че искаме такава информация да бъде публична.
  Чак и яйцата хвърлят по улиците...

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  Младата и буйна кръв се изнася в чужбина. Тук останаха децата и пенсионерите.
  Защо умните са малко, а глупаците - много? Защото докато умните умуват, глупаците се размножават.

 46. 46 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4614 Неутрално

  Борисов има голяма заслуга за вдигане на рейтинга!

  Я си представете, че беше подал оставка? С едно служебно правителство щяха да ни го свалят!

 47. 47 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Подобни рейтингови инструменти имат за цел да оценят доколко една страна може да обслужва задълженията си и да поема нови. Предвид (все още)нНиското ниво на дълг към БВП на България и оценката е сравнително положителна. Но както е посочено има и някои системни препъникамъни, които спират подобряването на показателите.

  "Натискът за подобряване на перспективата пред рейтинга на България и, потенциално, на самия рейтинг, ще произтича от фундаментално подобряване на качеството на изпълнителната власт и правосъдието, в частност, борбата с корупцията, ефективността на публичните разходи и засилването на върховенството на закона, които ще доближат страната до представянето на държавите от инвестиционен рейтинг А"

  Това не ми се вижда особено оптимистично. Ине ми се вижда изпълнимо, поне от това правителство.

 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Любопитно

  пак хубу, че влязохме в еврозоната, да вържем гащите. вярно, с 5-6-7 години закъснение, ама все пак.
  —цитат от коментар 39 на karatista


  Кога сме влезли в Еврозоната? Че съм го пропуснал този момент?!

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Любопитно

  До коментар [#46] от "Dariya Koleva":

  " С едно служебно правителство щяха да ни го свалят!"

  Кое "щяха да ти го свалят", Даря? 😂🤣

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#48] от "vassilun":

  айде сега чак толкова пунктуалност, ерм или както там се казва чакалнята. ставаше дума за закъснението. къде ли щяхме да сме сега, ако бяхме го направили преди 6-7 години, както бяха първоначалните обещания

 52. 52 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Рейтингът на Муудис е една добра атестация за България. Както и на 9 щли приемането на страната в ЕРМ. Отвратително е да се гледа оплюването на тези събития само и само да бъде оплюто правителството. То ще се отиде, но тази злоба и долнопробност - не!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#51] от "karatista":

  "айде сега чак толкова пунктуалност"

  Няма пунктуалност тука! Баце каза преди малко повече от 10 години, че за да ни приемат в Шенген, остава само да измажем една стена! и до сега не сме я измазали, мамка и и стена!

 54. 54 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#53] от "vassilun":

  да, ама шенген пак го продаде като предимство покрай ковид и бежанците на народа. не го хваля, просто гледам нещата по абсолютна стойност

 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  поне пет деца!
  До коментар [#12] от "vassilun":

  В България все още има един етнос дето ражда по 5 деца. Вместо да им построите детски градини, ги наритвате в Германия.

 56. 56 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Това е оценка на вероятността да бъде върнат заем. Не отчитат мизерията в държавата, и не ги интересува къде отиват парите. Кучи син, ама наш. Да прави каквото иска, ако си плаща лихвите.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2052 Любопитно

  До коментар [#55] от "half truth":

  Какво лошо има в това, да имаш пет деца?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#54] от "karatista":

  На теб може да ти продаде всичко! Но не и на мен! Онзи ден ми се наложи да летя от Париж до София през Амстердам (защото Бъгария еър отмениха директния си полет от Париж). Та паспорта си го показах едва в Амстердам!

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#54] от "karatista":На теб може да ти продаде всичко! Но не и на мен! Онзи ден ми се наложи да летя от Париж до София през Амстердам (защото Бъгария еър отмениха директния си полет от Париж). Та паспорта си го показах едва в Амстердам!
  —цитат от коментар 59 на vassilun


  важното е че баце днеска на оперативката баце продаде няколко хиляди голфа, докато ти се размотаваш в тия заразни времена по чужбина.

 62. 62 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2022 Весело

  Цитат:
  " "С какво да угодим аз не знам на тези хора - нашите опоненти? Какво да се направи!" и "това оборва ама на всички умни, красиви, по-грозни, по-глупави, които..."."

  Винаги съм твърдял че Вожда е най-големия Управленец и Държавник!
  И мисли, като такъв, за всички, даже гледа да им угоди и на "всички умни, красиви, по-грозни, по-глупави, които...", вероятно са като ПКП, гушеща се в обятията МУ!

 63. 63 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Финансова стабилност не означава нещо съществено в анализа. Това показва само (простичко казано) че разходите не превишават приходите. Но това не означава, че брутният вътрешен продукт и приходите са значителни. Най-бедната държава, в която разходите са преобладаващо за "матряла" , а приходите за мафията. Или с други думи разходите не превишават приходите, т.е. финансова стабилност.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR":

  Бях в Чехия преди 22 години , направи ми впечатление , че на ЖП гарите имаше помещения за деца , които нощуваха там , а в България няма такова нещо и до денднешен.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 66. 66 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете...

 67. 67 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#65] от "Tru Soulja":

  до ден днешен.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 68. 68 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#65] от "Tru Soulja":

  Не знам на колко си години, но на всяка по-голяма гара ги имаше. Ако броим Търговище, Шумен и Варна за големи, аз тях съм виждал. Чакални за майки с деца им викаха. Допълнително отоплени, допълнително наблюдавани от милицията. Сигурно е щото Тодар дръпнал 10 милиарда долара заем. Сегашния... бе я си...

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Докладите на Мудис не са за толупа, той е още на вълна Винету и не го е разбрал. А и това горско шоу е за загубените му поддръжници. Инвеститорите са си го разтълкували, както трябва. Това е положението.

 71. 71 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Във всяка статия във Дневник, България и Борисов ..
  —цитат от коментар 17 на Александър

  България НЕ е корумпирания ти вожд Борисов.
  ----

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Алабалистики в подкрепа на корумпираното управление

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 74. 74 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Спестеното от Борисов ясно, интересно е как журналист пести от ... себеуважение

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 75. 75 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#54] от "karatista":На теб може да ти продаде всичко! Но не и на мен! Онзи ден ми се наложи да летя от Париж до София през Амстердам (защото Бъгария еър отмениха директния си полет от Париж). Та паспорта си го показах едва в Амстердам!
  —цитат от коментар 59 на vassilun


  като гледам как биеш челото за тоя рейтинг в пост №10 направо си ти е продал, точно каквото е искал баце, ама айде....

 76. 76 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Весело

  [quote#64:"Kahles"][/quote]

  Аз съм проЗт, вие сте проЗти! Заради това ше гласувате за мене! 🤣😂

 77. 77 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 620 Разстроено

  До коментар [#68] от "Араламбене му е майката":

  Да , може и така да е , не знам не съм пътувал из България чак толкова много , но беше показателно , че от бившия соц-лагер , ние бяхме най-зле.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 78. 78 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#9] от "Рада Дълбоката":Нашите политици са ТОТАЛНО КОМПРОМЕТИРАНИ... и политически и морално...
  —цитат от коментар 72 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Нашите политици са тези, които нашият народ е избрал на избори!

 79. 79 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Весело

  ====но така пише... "успешното приключване на реформите", пише тука, а нали уж не се правиха реформи тука, абе, тези хора от "Мууди'с" къде са гледали"======.......…........

 80. 80 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#55] от "half truth":

  В България идват за постоянно все повече хора от все повече етноси. Оттам като гледаш статистиката направо няма деца и нужда от детски градини.
  А иначе дори в Габрово се напълниха вече. Дето се водим уж най-застаряващият град. Само, че вече може един град да има 3 жителя, а да живеят реално 200 000 примерно.

 81. 81 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Протестите могат да помогнат за по-нататъшно повишаване на кредитния рейтинг на България, ако се реализират исканията на сегашните протестиращи.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4487 Неутрално

  До коментар [#31] от "Santos":

  😃 😃 😃.

 86. 86 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4487 Неутрално

  До коментар [#31] от "Santos":

  😃 😃 😃.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#78] от "vassilun":

  +++
  В десетката си, не може да ти се отрече. Утре пак ще си псуваме по политиците и ще ги обвиняваме за всичко, щото е най-лесно друг да е виновен. Но, това е истина, отговорноста е наша, ние ги избираме. Иронията е, че ги избираме с негласуването си, а не с гласуването.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Весело

  До коментар [#87] от "Рада Дълбоката":

  Днес 10 октомври е Световен ден за психично здраве..... Да не са ви пуснали в отпуска за празника?

 93. 93 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3806 Любопитно

  "...........Второто е премълчано от Борисов: "продължаващата нужда от реформи в борбата срещу корупцията, за независимо правораздаване и върховенство на закона"................"


  Дяволът се крие в детайлите!

 94. 94 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3806 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да, ама за съжаление нямаме правителство , което да краде по-малко!

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Четвъртият мандат на Борисов му е вързан в кърпа!

 99. 99 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#17] от "Александър":

  Те се справят доста добре и сами.Няма нужда от Дневник да ги очернят.

  Sic transit gloria mundi
 100. 100 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2259 Весело

  До коментар [#98] от "sbaleev":

  Въпросът е, къде ще го изкара.. Вкъщи, под засилена охрана или при Бай Ставри

  Sic transit gloria mundi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK