Обсъждането на медийната свобода в България се разраства с конференция на Елена Йончева

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова

© Reuters

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по ценностите и прозрачността Вера ЙоуроваМеждународна конференция за свободата на медиите в България с домакин евродепутатът от БСП и групата на социалистите Елена Йончева и гост заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова ще открие поредица от подобни събития, които ще се проведат в София в следващите два месеца.


Това е само едно от поредицата събития по тази тема в следващите седмици, организирани в София от културни институти и неправителствени организации на няколко държави, включително с подкрепа от Нидерландия, Франция, Германия.


В началото на септември Йончева предложи да се създаде допълнителен механизъм за наблюдение на медиите отвъд Механизма за върховенство на закона, с който да се въведат стандарти и ако трябва, да се приемат законодателни европейски мерки. Малко по-късно тя обяви, че ще организира конференция в София, в която участие ще вземат представители на български медии, както и Павол Сзалай от "Репортери без граници", Патрик Пенинкс, ръководител на отдел "Информационно общество" в Съвета на Европа.
Темите на форума, който се организира съвместно с Euroactiv, са в два панела, озаглавени "Как може да помогне Европейския съюз" и "Чува ли ни Европа".


В доклада за България на Европейската комисия, представен в края на септември, който беше за върховенството на правото и медиите, беше отбелязано, че няма прозрачност в собствеността на медиите у нас, местните власти използват държавните реклами, за да държат под контрол малки вестници и телевизии, а натискът върху независимите и разследващите медии идва чрез заплахи, съдебни дела с цел тормоз и политически и административен натиск.


Последното проучване на Асоциацията на европейските журналист (АЕЖ) показа, че политическият натиск върху медиите в България е водещ, доминира и е дори агресивен. Всеки пети журналист се самоцензурира, тормозът върху журналистите се увеличава - чрез оклеветяване и администрация, а регионалната журналистика е изчезващ вид.


На 9 и 10 декември пък ще се проведе голяма конференция "Журналистика без страх и слугинаж" (Journalism without fear or favor), организирана от World Press Freedom. Идеята на събитието е да бъде подкрепена идеята за свободни, сигурни и независими медии и да се защити журналистиката от нови и съществуващи форми на контрол, натиск и влияние.


Гьоте институт и Медийната програма за Югоизточна Европа (SEEMF) на фондация "Конрад Аденауер" започнаха от края на септември с Тръста за социална политика поредица от семинари и онлайн обучения на журналисти за проверка на факти, разследваща журналистика, медийно законодателство и др. На 22 октомври SEEMF ще проведе годишната си конференция, като в партньорство с Медийната организация Югоизточна Европа (SEEMO) и Централноевропейската инициатива (CEI) това ще стане онлайн и в различни градове в региона.


По информация на "Дневник" Френският институт в София също подготвя свое събитие за свободата и финансирането на медиите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK