Началникът на отбраната: Не е обсъждано допълнително разполагане на американски военни

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов (в средата) заедно с новия командващ ВВС ген.-майор Димитър Петров (вляво) и досегашния командир на ВВС и вече заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

© Министерство на отбраната

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов (в средата) заедно с новия командващ ВВС ген.-майор Димитър Петров (вляво) и досегашния командир на ВВС и вече заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.По време на разговорите на военния министър Красимир Каракачанов в САЩ не е разисквано допълнително разполагане на американски сили в България, каза днес пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Изказването дойде след церемония, на която генерал-майор Димитър Петров официално стана командир на Военновъздушните сили.


Коментирайки подписаната по време на визитата през миналата седмица "Пътна карта за сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната", адмирал Ефтимов посочи, че в нея са очертани общи направления за бъдещата съвместна работа, а не конкретни проекти.


В края на юли вестник "Уолстрийт джърнъл" написа, че министерството на отбраната на САЩ може да започне ротация на бригади "Страйкър" в Румъния и България като част от препозиционирането на въоръжените сили на страната в Европа. Преди това ще трябва да бъде прибрана от Германия в САЩ една от най-боеспособните части - 2nd Cavalry Regiment (2CR). Това ще една от последиците от изтеглянето на 12 хиляди американски военни от Германия, обявено от Пентагона също през юли.
На въпрос за намеренията за покупка на още 8 изтребители F-16 Block70, изразени наскоро от премиера, началникът на отбраната уточни, че са били обсъдени възможностите за реализирането на подобна сделка на разсрочено плащане. Той припомни, че решението на парламента покрива придобиването на пълна ескадрила от 16 бойни самолета, а не само на 8, който вече бяха поръчани срещу 1.2 млрд. долара, платени накуп.


По-рано днес в интервю за БНР новият командващ ВВС ген.-майор Димитър Петров каза, че намерението на българското правителство да купи още осем нови самолета F-16 трябва да бъде добре обмислено. "Позицията на Мечо Пух - "колкото повече, толкова повече", при такива сериозни неща като бойна авиация невинаги дава добър резултат", заяви той.


На церемонията днес генерал-майор Димитър Петров посочи, че в своята работа ще следва два основни приоритета. Единият е свързан с придобиването на новия тип боен самолет и със създаването на необходимите условия да бъде пълноценно, продължително и ефективно експлоатиран. Другият е свързан с това до въвеждането в експлоатация на новите F-16 усилията да бъдат насочени и към поддържането и развиването на способностите на ВВС с наличната авиационна техника, така че военната ни авиация да може да изпълнява в пълен обем задачите си към страната и съюзниците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK