Дупките по улиците определят маршрута на е-тротинетките

Дупките по улиците определят маршрута на е-тротинетките

© Надежда ЧипеваГодина след появата си в София електрическите тротинетки под наем си останаха екзотика предимно по централните улици. На старта пожеланията бяха те да спомогнат за по-чист въздух и постепенно да станат част от довеждащия транспорт, особено в многолюдните крайни квартали като "Люлин" и "Младост". Това предстои да стане, защото пандемията от коронавируса сви с над 80% чуждестранните туристи, на които разчитаха трите компании, които предлагат услугата - "Lime", "Brum" и"Hobo". Сега доставчиците се налага да превземат нови територии.


"Пазарът в момента е по-малък заради пандемията, но по голямата част от софиянци все още не са пробвали скутер. Затова виждаме растеж в кварталите. Това е нашата цел - да са довеждащ транспорт", посочи Петко Анчев, оперативен мениджър на американската "Lime" за България и Гърция.


Свитото търсене на услугата засега ограничава "Brum" и те отлагат излизането от центъра. "Ако следващия сезон услугата се търси, после ще се ориентираме и към кварталите", коментира Йордан Георгиев, ръководител на "Brum". Те в началото се появиха под името "Bird". Ние сме официален партньор на американската фирма "Bird", чийто софтуер и скутери използваме, но тъй като сме отделна фирма с изцяло български средства, инвеститори и екип, решихме да създадем собствен бранд - "Brum", разясни Георгиев.
От "Hobo" заявяват, че вече са изградили връзка в кварталите "Изток", "Иван Вазов", "Хладилника" и "Лозенец". С обработване на статистиката за тези пътувания компанията се ориентира къде би имало най-голяма нужда от услугата им.


От началото на септември е-тротинетките отново са по улиците.

© Юлия Лазарова

От началото на септември е-тротинетките отново са по улиците.


"Hobo" внасят специален е-скутер заради настилката в София


Паважът и старият асфалт е проблем за тротинетките, защото колелата са малки и всяка неравност е препятствие. "В някои улици карането е направо невъзможно", заяви той.


По тази причина "Hobo" са решили в София да ползват скутери с 12-цолова гума, комбинирана с хидравлично окачване за по-голяма устойчивост при неравности, посочиха от компанията.


Не случайно най-ползваните маршрути са по улиците, където има велоалеи. "Инфраструктурата е определяща - за 1-2 минути можете да минете целия бул. "Дондуков", а после по ул. "Раковски" да стигнете до НДК", очерта Анчев къде често карат клиентите на "Lime".


Предимно мъже се возят - средно по 9 минути


Ползването е средно 9 минути, което е достатъчно за посочения маршрутq и излиза 3.45 лева. Хора, които излизат от ресторант и искат да отидат до метрото, са друг преобладаващ потребител на тротинетка според него. Мъжете преобладават сред клиентите, но това е световна тенденция, не е само в София, посочи Анчев. Предпочитат се велоалеите - към Южния парк, около НДК, потвърждават и от "Brum".


При "Hobo" предпочитаните маршрути в последно време били към кварталите "Изток", "Иван Вазов", "Хладилника" и "Лозенец". От компанията обявиха, че вече имат изградена връзка с метростанциите в "Изгрев", "Изток", "Лагера и "Красно село".


На метростанция "Красно село" обаче не се вижда обособена стоянка или друг знак за предоставяне на услугата. Вероятно трябва да се засили разгласата по тези оживени места.


И пак: По тротоарите е забранено за тротинетки


Накъсаната веломрежа в града подтиква някои да карат тротинетките по тротоарите и в пешеходните зони, а това е забранено.


"По бул. "Витоша" сме ограничили карането. Ако попадне скутер в пешеходната зона ние го засичаме с GPS технология и скоростта му автоматично пада до 7 км/ч. Отделно клиентът получава съобщение по телефона, че не може да остави скутера в тази зона", обясни управителят на "Lime".


Цената, с която тръгна компанията на 22 август 2019 г., беше 1.50 лева за отключване на е-тротинетката и после по 30 стотинки за всяка минута. След като спря през март услугата заради пандемията, от началото на септември "Lime"отново пусна скутерите си, но с намаление от 18%. Сега началната е 1.20 лева, а после по 25 ст. на минута. Подобна е цената и на другите две компании. Най-дългото разстояние, което може да се измине, е 25-30 км, като максималната скорост е ограничена до 25 км/ч.


Пробивът в Пловдив засега се отлага


На 2 октомври, петък, в Пловдив "Lime" пусна първите 100 е-тротинетки и ефектът не закъсня. Младите пловдивчани веднага ги подкараха, включително и по дългата пешеходна улица в центъра на града.


"Софтуерното ограничение на скоростта до 7 км/ч, което действа в София при влизане в пешеходни зони, в Пловдив не сработи за няколко часа. Оправихме го, но това даде повод за реакция на общината", обясни Анчев.


Кметът на Пловдив Здравко Димитров разпоредил проверка, която установила, че на 28 септември на имейла на общината е получено уведомително писмо от "Lime", че ще стъпи в града. "Но не са предприети административни стъпки за издаване на разрешително", бил изводът на общинската администрация. Компанията е била помолена още на следващия ден да прибере скутерите си.


"От общината казаха, че няма разрешително за такава дейност, но от юни 2019 г. България стана от първите страни в света, които регулираха електрическите скутери като превозно средство", обясни управителят на "Lime".


Промени в Закона за движение по пътищата дават право на всяка община да въвежда свой регламент за организацията на тази дейност - даването на тротинетки под наем. В София този пазар е урегулиран с меморандум, подписан от трите компании. В него се обясняват основните правила и ситуации.


"Предложихме на община Пловдив да подпишем същия меморандум", обясни Анчев. Кметът Димитров също оставя отворен града за тротинетките.


Кметът на Пловдив не е затворил града за скутерите


"Пловдив има нужда от алтернативни и екологични методи на придвижване, ние подкрепяме този вид услуга и ще се радваме да я предоставим за ползване на пловдивчани, но правилата важат за всички и трябва да бъдат спазвани. Предстои среща с представители на фирмата, за да бъдат изяснени техните намерения и обстоятелствата за незаконно предприетите от тях действия и да намерим решение", коментира кметът Димитров по-късно пред агенция "Фокус".


"Lime": Скоро ще дойдат е-велосипедите под наем


В София се появи и нова услуга - велосипеди под наем - "Nula.bikes". Цената е 1.50 лева за 30 минути. Услугата е на регистрираната в Пазарджик фирма "Нарсин". Велосипедите не са електрически, но идеята е те да станат довеждащ транспорт до метрото и основните линии на градския транспорт. Те ползват някои стоянки на е-тротинетките.


Велосипедите се наемат след регистрация на сайта www.nula.bike

© Максим Караджов

Велосипедите се наемат след регистрация на сайта www.nula.bike


Е-велосипедите са следващата стъпка в столицата на "Lime". Тя неотдавна придоби фирмата "Jump", която предоставя е-велосипеди.


"Електрическите велосипеди са следващото ниво, към което ще се насочим. Те улавят друг сегмент от пазара, а и хората ги познават по-добре и имат повече доверие в движението с велосипед", посочи бъдещите планове Анчев.


Какво е забранено на е-тротинетката


Каската е задължителна за ползвателите, които са непълнолетни (от 14 до 18 години). По тъмно трябва да се кара от всички със светлоотразители, а скутерът да има светлини. Скоростта на е-тротинетката може да е до 25 км/ч. Забранено е да се карат в пешеходни зони, както и по улици и пътища, по които максималната разрешена скорост е над 50 км/ч. Всичко това е уредено с промени в Закона за автомобилните превози от 25 юни 2020 г.


Отделно се забранява карането им в буслентите и навсякъде, където е забранено за велосипеди. 14-годишните имат право да карат само по велоалеи, а от 16-годишна възраст могат и извън тях, както и в най-дясната част на улици и пътища с ограничение на скоростта до 50 км/ч. Забранено е на е-тротинетка да се вози повече от един човек, както и говоренето по телефон. Не се позволява и две или повече е-тротинетки да се карат успоредно. Тези ограничения са включени в Закона за движение по пътищата от 23 януари 2020 г.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Поредната градска напаст. В Пловдив все още пешеходецът се чувства нормален човек, но в София е отвратително. Би трябвало да бъдат забранени.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Весело

  "от юни 2019 г. България стана от първите страни в света, които регулираха електрическите скутери като превозно средство" - предприемчивостта на българите е от време оно, но туткането на държавата е откакто калинките налазиха де що има БГ институция. После, защо в Гърция отишла една транснационална компания, защо пак там българите предпочитат да почиват, което така и не раздвижва, поне, за полет търтеите!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Aбе Прокопиев да няма дял в тая фирма, както при ел.колите? Голямо писане. Аз преди 2 дни отивам с моята до един магазин и един "калтак", на не повече от 14г., лети пред мен точно с една такава, едва се вижда от кормилото. Та как те знаят, че лица под 18г., си носят каски (по закон)?

  А кога ще ограничат велосипедите по велоалеите? Тротинетките ограничени на 25км/ч (по-малки гуми = по-малко спирачен път), при положение, че имат и електроника, която спомага за спирането (лесно се усеща, когато спираш с изкл и вкл тротинетка), а велосипедите са ги сложили до 50км/ч. Не знам колко са карали колело, но при 50км/ч, спирането е минимум 10 метра, не знам как някой може да реагира мигновено.

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  това за мен е най-странната платена услуга - в град, дето равните и гладки тротоари се броят на пръстите на 70 годишен стругар, на цената на таксиметрова услуга получаваш двуколесна автопребивачка :-)

  за пешеходците (и за всеки с някакво чувство за ред) са напаст - гледаш ги захвърлени навсякъде, даже няколко пъти се налагаше да местя нелепо зарязаните тротинетки, за да мога да мина.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  София като градска среда и население не е достигнала нужната степен на цивилизованост за подобни екстри.

  С участника Spiegel обсъждахме тази тема онзи ден, така че тяма да кажа нищо ново за него.

  За каращия скутера - по-малко от 5% от уличните/тротоарните настилки са подходящо гладки, с рампи за слизане и качване, без дупки, кръпки и пр. вбесяващи изненади, които при тези малки колелца и сравнително голямата скорост на движение могат да се окажат и фатални.

  За останалите участници в движението скутерите са напаст, защото каращите ги се провират между колите, а един шофьор в условията на брауновото движение по софийските сокаци не знае по-напред от дупки ли да се пази, от малоумно обозначени кръстовища ли, от дрогирани мутри в германски танкове ли, та сега тия самоубийци идват леко в повече.

  Като прибавим и склонността им да зарязват превозното си стердстов, където престане да им трябва, често легнало напреко на тротоара, картинката става доста непривлекателна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  С една дума - българите са диваци и варвари, защото не са ви избрали да ги управлявате.
  Очаквано изказване от един ДеБългарин.

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alarmstufe: Rot":

  "... С една дума - българите са диваци и варвари, защото не са ви избрали да ги управлявате..."!

  Независимо от това кого са си избрали да ги управлява, повечето българи са доста мърляви и лишени от елементарно чувство за ред и отговорност. И това се вижда много ясно по заобикалящата ни среда. Мръсни и разбити улици, съчетани с обилно количество фасове, кутии от цигари, пластмасови бутилки и торбички. Неприятно е да си го кажем, но хигиената ни по обществени места е на доста ниско ниво. Даже и планините ни са пълни с консервени кутии. И всичката тази мърлявщина си е от нас, не е от някой друг. Или според тебе ДаБългаристите цапат улиците и копаят дупки по тях, за да маскарят толкова успешното управление на ГЕРБ?! :)))

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1231 Весело

  това за мен е най-странната платена услуга - в град, дето равните и гладки тротоари се броят на пръстите на 70 годишен стругар, на цената на таксиметрова услуга получаваш двуколесна автопребивачка :-)

  за пешеходците (и за всеки с някакво чувство за ред) са напаст - гледаш ги захвърлени навсякъде, даже няколко пъти се налагаше да местя нелепо зарязаните тротинетки, за да мога да мина.
  —цитат от коментар 4 на хм


  Напълно съм съгласен с теб относно първия абзац. Е, доколкото разбрах от статията тези фирми са разчитали на туристите. Които нито знаят за дупките, нито за смешно ниските цени на такситата.

  Относно зарязаните по средата на тротоара тротинетки: И по нашенско имаше подобно дразнещо явление в първите месеци. После...някак се уредиха нещата. Май подизпълнители (които получават и пари за зареждане на батериите) ги събират след сигнал от фирмата че са спрели. Фактът е че МНОГО рядко се виждат ей'така захвърлени и пречещи коркинети.  До коментар [#4] от "хм":

  --------------
  До коментар [#5] от "Norman Granz":С една дума - българите са диваци и варвари, защото не са ви избрали да ги управлявате.Очаквано изказване от един ДеБългарин.
  —цитат от коментар 6 на Alarmstufe: Rot


  Нормана друго е написал, ама що да не копираш онзи серсем с нянка с твойто си клише😀
  До коментар [#6] от "Alarmstufe: Rot":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 9. 9 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1231 Весело

  До коментар [#6] от "Alarmstufe: Rot":"... С една дума - българите са диваци и варвари, защото не са ви избрали да ги управлявате..."!Независимо от това кого са си избрали да ги управлява, повечето българи са доста мърляви и лишени от елементарно чувство за ред и отговорност. И това се вижда много ясно по заобикалящата ни среда. Мръсни и разбити улици, съчетани с обилно количество фасове, кутии от цигари, пластмасови бутилки и торбички. Неприятно е да си го кажем, но хигиената ни по обществени места е на доста ниско ниво. Даже и планините ни са пълни с консервени кутии. И всичката тази мърлявщина си е от нас, не е от някой друг. Или според тебе ДаБългаристите цапат улиците и копаят дупки по тях, за да маскарят толкова успешното управление на ГЕРБ?! :)))
  —цитат от коментар 7 на Petleshev


  Уцели в десятката😀😀😀 В нета се въртят снимки на Христо Иванов как кОпа нощем с кирка дупки по тротоарите😀 И отдавна е известно че 'СИЧКИ паркирали 'жиБове на тротоара са на ДБ феновете, купени с пари на Шорош😀😀😀


  До коментар [#7] от "Petleshev":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Дупките по улиците определят маршрута на е-тротинетките"

  Бял кахър... сравнително.
  Маршрутите на частни и др. автомобили следват закон същи.

  Тротинетки...
  На тротинетка скучае единия крак.
  На е-тротинетка: двата.
  Статистически.

  Дайте път на велосипеди.
  Велосипедът предлага физкултура.

  В ЕВропа големци и обикновени хора спортуваме до работа и обратно с велосипеди.
  И в Британия е така, Великата.

  Затова практически немаме тревожно тлъсти политици

 11. 11 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  С една дума "Булгаристан".

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  ми като ще ги правят довеждащ транспорт пуснете 5-10 минути на месец на всички с карти за градски транспорт

 13. 13 Профил на gps
  gps
  Рейтинг: 237 Неутрално

  София, и България, иска да каза че е техно-хъб на балканите.
  Но момента идва когато трябва да е, истински, техно-хъб - с модерни услуги, иновативни фирми, електро-скутери, и най-накрай - подкрепа за това от правителството и местните области.

  ако има проблеми да намери решение, не да забраним всичко.

  айде да сравняваме проблеми от тези услуги с тези от автоталибаните - задръстване, неправилно паркиране, шум, замърсяване на града.

 14. 14 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#1] от "spiegel":

  Абсолютно, захвърлени наляво надясно накъдето им скимне на "ползвателите"

  Трябва да има станции по темата, там хем да бъдат паркирани, хем да се зареждат.

  Другото е анархия.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petleshev":

  "Или според тебе ДаБългаристите цапат улиците и копаят дупки по тях, за да маскарят толкова успешното управление на ГЕРБ?! "

  Ами по мои наблюдения дупките са отпреди Да!България, така че най-вероятно ги е копал Костов...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1231 Весело

  С една дума "Булгаристан".
  —цитат от коментар 11 на Sandokan


  Оф, с'я като ти рипне Алармиста-в чудо ще се видиш, гиди антибългарин нЬеден😀😀😀
  До коментар [#11] от "Sandokan":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Е-е-е-е-е...! Как пък можах да пропусна Костов? Първопричината за всички лоши работи в България...! :)))

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Копенхаген ги забраниха онзи ден.

  безумна "иновация"

  Ти за мен си Мики Маус!
 19. 19 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Копенхаген ги забраниха онзи ден.безумна "иновация"
  —цитат от коментар 18 на stonedridah1


  Забранили са тротинетките под наем и то само в центъра на града, а не тротинетките изобщо.

 20. 20 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Преди няколко години случайно влязох в разговор с малък търговец, чийто точка се намира на улицата. Това, което си спомням, беше болката и страданието му, когато той разказа колко трудно беше да се намери и наеме добро място в София и колко скъпо беше. А сега да разгледаме компания за скутери, която лесно получава места за паркиране на тротоари и места за паркиране, предназначени за автомобили. И всичко това е в центъра, на най-добрите места. И вижте колко още от тези скутери са разпръснати из града и на места, където те просто пречат на пешеходците. Мислите, че всичко е толкова просто и лесно, защото те са много екологични? Или защото някой „честен“ е влязъл в кметството?
  Да, и не съм видял търга от името на кметство за право на поставяне на тези скутери (по проф. нужда следя за този сайт)

  "Чуждестранен агент"
 21. 21 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#10] от "dnevnikar":

  Първо, велосипедистите в София са по-недисциплинирани от тия с беемветата. Второ, за нашите политици трябват специално усилени триколки, които да могат да издържат на големия товар. ;)

  Eddie lives... somewhere in time!
 22. 22 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Тротинетките са опасни за пешоходците, но преди всичко за тези, които ги карат. Онзи ден бях свидетел как един се провираше между колите в най-натовареното движение пред Румънското посолство и правеше лев завой при Гео Милев. Не съм сигурен какво точно казва закона за тротинетките, но това противоречи на здравия разум. При това натоварено движение най-малкото невнимание от който и да се ще има тежки последствия за тротинеткаджията. Да, може някой шофьор на кола да не е внимавал, ако това е утеха за човека с тротинетката, докато лежи в болница. Винаги съм си мислел, че човек трябва първо сам да се пази ако иска и Господ да го пази.

 23. 23 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  До коментар [#10] от "dnevnikar":Първо, велосипедистите в София са по-недисциплинирани от тия с беемветата. Второ, за нашите политици трябват специално усилени триколки, които да могат да издържат на големия товар. ;)
  —цитат от коментар 21 на tigervi


  Разликата е че ако си недисциплиниран с колело си опасен за себе си, ако си с БМВ си опасен за всички. Я извади една статистика колко тежки ПТП-та са станали с БМВ-та и колко с велосипеди (и по вина на велосипеди).

 24. 24 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  Иначе тук има много вопли, че тротинетките пречели на пешеходците - на мен като пешеходец те са ми последният проблем. Пречат ми разбитите и на места абсурдно тесни тротоари (Шишман например), пречат ми окупиралите всичко автомобили, пречи ми това, че срещу всяка идея за пешеходна улица се вдига въстание от иначе много прозападните ми съграждани.

 25. 25 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Хора, които се оплаквате, че велосипедите и тронинетките са напаст. Призовавам ви да помислиите каква напаст биха били, ако всяка тротинетка и велосипед се заменят с автомобил! Призовавам ви да помислите колко по-приятно би било пешеходстването, ако половината от наличните автомобили се заменят с тротинетки и велосипеди! Сигурна съм, че поне половината автомобили возят по един човек без кой знае какъв багаж.
  Безспорно има проблеми, когато тротинетките, велосипедите и пешеходците трябва да обитават общо "жизнено простаство", но не е невъзможно да се намери решение, което удовлетворява всички! Тротинетката или велосопеда все пак заема много по-малко място от който и да е автомобил! Няма да говоря колко по-малко шум, прах и отработени газове произвежда.

 26. 26 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Вече имам две ТТП-та (Тротоарно Транспортни Произшествия) с тротинеткаджии на Витошка срещу бившата Магура и на тротоара на бул. Янко Сакъзов . Имайки в предвид че съм 1.88 метра и 120 кг. , то резултатите от сблъсъците с тротиталибаните е ясен по дефолт .

 27. 27 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Това е страшна мания! Веднъж опитал не мога да спра да ги ползвам! Мога да споделя, че са по-опасни от колелото за този, който ги управлява. Шофьорите също не са свикнали с тях и отнемат предимство, след което може лесно да се пребиеш. На мокро време трябва да се внимава допълнително. Естествено паветата са предизвикателство.

 28. 28 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#22] от "grajdanin1":

  Така е, но и с колелото там е предизвикателство да минеш. Нямаме инфраструктура за карането на колела и тротинетки. Отделно често се паркира неправилно и трябва да излезеш в близост до пътя на колите заобикаляйки.

 29. 29 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Aбе Прокопиев да няма дял в тая фирма, както при ел.колите? Голямо писане. Аз преди 2 дни отивам с моята до един магазин и един "калтак", на не повече от 14г., лети пред мен точно с една такава, едва се вижда от кормилото. Та как те знаят, че лица под 18г., си носят каски (по закон)?А кога ще ограничат велосипедите по велоалеите? Тротинетките ограничени на 25км/ч (по-малки гуми = по-малко спирачен път), при положение, че имат и електроника, която спомага за спирането (лесно се усеща, когато спираш с изкл и вкл тротинетка), а велосипедите са ги сложили до 50км/ч. Не знам колко са карали колело, но при 50км/ч, спирането е минимум 10 метра, не знам как някой може да реагира мигновено.
  —цитат от коментар 3 на chepokalipsis


  Вие имате ли идея какви усилия са нужни на равен терен и без попътен вятър, за да вдигнете 50км/ч с велосипед? За четирисе и кусур години велосипедизъм най-голямата скорост по продължително нанадолнище извън населено място съм достигал до 45 км/ч и усещането е изключително неприятно от гледна точка на стабилност и сигурност. Най-малката неравност, песъчинка или пръчка ви изхвърля от пътя.
  Всички електровелоспеди в ЕС са заводски ограничени до 25км/ч макс.
  И нека да не говорим за модовете, дето се срещат тук там по света, щото и аз съм гледал електровелосипед със седем квт задвижване, но това си е до задкормилно устройство, на което нищо и никой вече не може да му помогне.
  Та явно си пишем просто да си чешем клавиатурите....

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 30. 30 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Решението е само едно - достъпна градска среда за пешеходци, велосипедисти и еко транспорт (тротинетки).

  Вероятно няма да доживея асфалтиране на алеите в Южен парк.
  Алеите на парка до ритуалната зала са толкова зле, че дори за колело е приключение
  В Борисовата повечето алеи са преасфалтирани (в частта откъм Орлов мост), в горната си част са повече горски пътеки, отколкото алеи (много ми харесват, но есен и пролет е доста трудно минаването).

  Явно такава е политиката на СО - по-малко за градската среда, повече за хората (нашите).

  След 15г ГЕРБ на власт, в Хиподрума има оправени 2-3 тротоара - толкова по въпроса за достъпната градска среда :-)

 31. 31 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Весело

  До коментар [#29] от "traveler1":

  В допълнение, велоалеите (ако изобщо технически можем да ги наричаме така) в София са толкова накъсани, че едва ли е възможно да развиеш някаква огромна скорост.

 32. 32 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Редовно се разхождам в центъра на София и не мога да си спомня вечер, в която срещу мен не са летяли разни велосипеди или тротинетки (ака скутери). Може би на всички тези трябва по някакъв начин да се припомни, че е забранено карането по тротоарите (най-малко на тротинетките)

 33. 33 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#28] от "falkoneti":

  "Така е, но и с колелото там е предизвикателство да минеш. Нямаме инфраструктура за карането на колела и тротинетки. Отделно често се паркира неправилно и трябва да излезеш в близост до пътя на колите заобикаляйки."

  В момента действителността е такава, а всеки човек би трябвало да се съобразява с действителността. Има един стар лаф: в гробищата има специално място, където пише "Тук почиват тези, които имаха предимство". Не искам да звучи зловещо, по-скоро приканващо към здрав разум.

 34. 34 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Бъдещето на градската среда е да бъде пешеходна. Не автомобили, не автобуси, не дори велосипеди и тротинетки - ПЕША!!!

  @)----,--'--
 35. 35 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#29] от "traveler1":

  Аз съм вдигал 72 км/ч при подходящи условия, а във Варна, по Ген.Колев, редовно преди минавах с 50-58км/ч. Малко колело си карал ми се струва или нямаш силата/желанието да въртиш здраво. И това дори не беше с подходящо колело. За 6м ходене на работа с колело блъснах двама и двамата ги ударих, когато карах сравнително бавно, но честно казано, по начина им на движение, единия щях да го ударя и пеша.
  За почти 2г, с тротинетка - никой. Веднъж един изскочи на велоалеята, след като стоеше зад едно дърво и говореше по телефона (съответно не се огледа), аз карах с максимума, успях да намаля до към 6-7км/ч в рамките на метър и от звука на спирачката, която направо изсвири, той се усети. Само че разносвача на храна отзад, който караше с поне 40км/ч, малко му остана да отнесе мен и директно мина през тротоара.
  Във Варна има едно много приятно място за каране - велоалеята е отделно от тротоара - няма майки с колички и кучета, но и отделена и от плътното плътно, за съжаление, това няма как да стане навсякъде, след като всичко вече е застроено.

 36. 36 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#31] от "kapitan_laino":

  Никой не ти говори за каране по велоалеи, по закон ако липсват такива, караш в най-дясната част на пътното платно.

 37. 37 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 524 Весело

  Като бяхме деца на съседната улица имаше ОФ клуб, където се събираха най-киселите, самодоволни и проклети чичаци - бивши чиновници, старшинки и изобщо супер неприятни произведения на Соц-обществото. Е, на тези чичаци ми напомнят голяма част от коментаторите по-горе.
  Чилл пичове и разберете, че на планетата не и пука за вас и няма да спре защото не я разбирате или не ви допада.

  Умен и красив жълтопаветник.
 38. 38 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Лъжа!!!

  Дупките по ТРОТОАРИТЕ определт маршрута на тротинетките.
  Щото те карат па тротоарите, а не по улиците.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 39. 39 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Има конфликт между Водачи на тротинетки и пешеходци, отделно тротинетките изискват отсъствие на неравности. необходимо е отделяне на ленти за движение на тротинетки със специялно отстраняване на неравности.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 40. 40 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  необходимо е отделяне на ленти за движение на тротинетки със специялно отстраняване на неравности.
  —цитат от коментар 39 на Корки


  Или просто велоалеи. Каквито г-жа кметицата обещава преди всеки мандат.

 41. 41 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#23] от "kapitan_laino":

  Напълно съм съгласен, не ми е известен фатален инцидент по вина на велосипедист. Да, опита да минеш на червено, когато пешеходците вече са на зебрата (реален случай на Опълченска и Стамболийски), можеше да завърши с натъртване, ако пешеходците не се бяха дръпнали. За 5 години в София всичките ми конфликтни ситуации са били с велосипедисти. Главно опити да се минава на червено или да се отнеме предимството на пешеходците, няколко по вина на градската управа (велосипедната алея при централна гара, където колкото и да се стараеш, все пречиш) и веднъж вината си беше моя, разхождайки се по средата на велосипедна алея.

  Eddie lives... somewhere in time!
 42. 42 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 940 Неутрално

  захвърлени наляво надясно накъдето им скимне на "ползвателите" Трябва да има станции по темата, там хем да бъдат паркирани, хем да се зареждат.Другото е анархия.
  —цитат от коментар 14 на philipeto

  Точно това е идеята, да ги има навсякъде, а не само на определени станции. Като ти трябва тротинетка, да не ходиш до станцията да я търсиш, а да вземеш най-близката зарязана (инак съм съгласен, че не е хубаво да са захвърлени, те си имат степенка да се подпират прави).
  И като стигнеш закъдето си тръгнал с нея, по същия начин да я зарежеш там за следващия, а не да търсиш къде има станция да я оставиш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK