С изненадващи нови директори Петр Келнер пое bTV и бизнеса на СМЕ

Любош Йетмар (вляво) и Дидие Щосел

© CME

Любош Йетмар (вляво) и Дидие ЩоселРегистрираната в Нидерландия инвестиционна група PPF на чешкия милиардер Петр Келнер обяви, че вече е собственик на Central European Media Enterprises Ltd., част от която е българската "БТВ медиа груп".


В съобщението се допълва и за появата на две нови лица в ръководството, свързани с България.


Любош Йетмар става главен изпълнителен директор CME Bulgaria - пост, който не замества този на главния изпълнителен директор на bTV Флориан Скала, подчертава PPF. "Г-н Йетмар, който представлява СМЕ, очаква с нетърпение да работи с (...) Флориан Скала", допълва съобщението.
Той е с повече от 20 години опит в радиото и телевизията и ще докладва директно на Ладислав Бартоничек, миноритарен (0.535%) акционер в PPF и отговарящ от 2018 г. за телекомуникационния бизнес на групата.


Любопитен факт е, че Йетмар напусна едва на 7 септември FTV Prima Holding, където бе председател на борда на директорите на GES Media Asset, собственик на чешката телевизия Prima, и бе управляващ директор на Radio United Broadcasting - групата радиостанции на Prima Group. До края на септември в Чехия имаше силни спекулации, че той ще оглави местната телевизия NOVA - вероятно най-ценният за Келнер актив в сделката за СМЕ.


Другата изненада е, че Дидие Щосел, който ръководеше години наред "Нова броудкастинг груп" до придобиването ѝ от компания, свързвана с братята Кирил и Георги Домусчиеви. Той ще ръководи бизнеса на СМЕ на всички останали придобити пазари - Чехия, Румъния, Словакия и Словения.


Появата му потвърждава, че Петр Келнер е привлякъл за завръщането си в медийния бизнес външни за PPF лица, както и че е отделил бизнеса си в България от този в останалите страни.


"PPF разбира жизненоважната роля на независимите и обективни медии в днешното общество и ще продължи да се придържа към ценностите, които направиха новините на bTV много уважавани", се казва в съобщението от Прага. Любош Йетмар е цитиран да казва, че "bTV e добре управлявана компания с изключителен потребителски обхват и разпознаваемост на марката и очаквам с нетърпение да работя с мениджърския й екип. Мой приоритет е да продължа мисията на bTV чрез предоставяне на независими и обективни новини, както и висококачествено развлечение за нашите зрители".


От 2000 до 2005 г. той е национален мениджър на НВО за Чехия и Словакия. От 2008 г. Йетмар работи за милиардера Иват Зак, наричан от чешки издания "невидимият медиен магнат", и неговата GES - втората по големина медийна група в страната.


Досегашните главни изпълнителни директори на СМЕ Кристоф Малнуш и Майкл дел Нин напускат по собствено желание, но ще бъдат на разположение на PPF в началото на придобиването на компанията.


Според чешко специализирано издание новият собственик е обявил в СМЕ, че "няма нужда да се притеснявате от бързи кадрови промени".


"Поемаме една ефективна и добре управлявана компания с висока репутация сред зителите. Очаквам да работя със страхотните хора от нашите телевизионни станции", казва Щосел. "Приоритетът ми е да ускоря цифровата трансформация на компанията, да подсиля създаването на собствено съдържание, да привлека зрители на развлекателни програми и, разбира се, да поддържам сегашните независими и обективни новини."


"Осъзнаваме отговорността да поемем СМЕ. Позициите ѝ на пазара са много добри и поради това ще продължим да изграждаме мрежи от независими помежду си теливизионни канали в отделните държави. Също така вярваме, че сме способни да създадем нови бизнес възможности за свързване на медиите с телекомуникационните услуги", заявява Петр Келнер. "СМЕ има многобройни и лоялни зрители, ще продължим да им предлагаме качествено и атрактивно съдържание."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK