Синдикати и управляващи не постигнаха съгласие за промяна на заплатите в администрацията

Снимка: архив

© Велко Ангелов

Снимка: архивЧленовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество не успяха да постигнат съгласие за промяна в Наредбата за заплатите в държавната администрация, с която да се разшири списъкът със служители, които да получат още тази година увеличение на заплатите до 30%. До обсъждането се стигна, след като редица администрации получиха вече такова увеличение от 1 август заради пандемията, а други поискаха също да попаднат в списъка, съобщава БНР.


От КТ "Подкрепа" настояха повишението да важи за работещите в Агенцията по вписванията, както и за няколко дирекции в Министерството на правосъдието. Вицепрезидентът на синдиката Йоанис Партениотис смята, че подобно отношение трябва да има и към служителите от системата на МВР. Полицаите обявиха вчера, че ще протестират, тъй като не попадат в разширения списък на администрациите, които ще получат повишение на заплатите.


Социалните партньори не постигнаха на днешното заседание консенсус и по предложението на социалното министерство, свързано с промени в заплащането на заетите в сферата на предоставянето на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет.


От КНСБ настояваха също да се увеличат заплатите на служителите в Български пощи или поне на тези, които са ангажирани с раздаването на пенсиите, както и на заетите в социалния патронаж.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK