На живо

Коронавирусът в България: започва строг контрол на мерките след поредния рекорд на заразени (хронология)

Коронавирусът в България: започва строг контрол на мерките след поредния рекорд на заразени (хронология)

© Юлия ЛазароваДнес беше записан нов рекорд на новозаразени с коронавирус - 785 са случаите за денонощието при направени 5 819 PCR теста, или 13.5 % от изследваните са заразени. Това накара премиерът Бойко Борисов и здравният министър Костадин Ангелов да обявят, че започва строг контрол на спазването на наложените противоепидемични мерки, за да не се стига до по-сериозни ограничения.


"Дневник" следи на живо ситуацията. За разпространението и ефектите на коронавируса по света можете да четете тук.
Детските туристически и опознавателни пътувания ще се провеждат предимно през топлите месеци и ще бъдат за срок не повече от пет дни. Това обсъдиха на среща вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев с ръководството на Националната асоциация за детски и младежки туризъм.

От утре до края на ноември се затварят пенсионерските клубове в Търговище. Това е записано в заповед на кмета Дарин Димитров, а мярката се въвежда във връзка с ограничаване разпространението на коронавируса на територията на общината. Изчаква се становището на Регионалната здравна инспекция за преминаването на общинските училища към обучение в електронна среда. Заради увеличения брой на случаите през последните дни, Търговище попада в т.нар. "червена зона". Това означава, че заразените с коронавирус в последните 14 дни са над 120 на 100 хил. души население.

"Шишеджам" обещава да дари чаши със защитно покритие

Турската компания "Шишеджам" планира да произвежда чаши със специално покритие, както и други стъклени съдове с покритие против разпространението на коронавируса, съобщи Министерството на икономиката. Производството ще бъде в заводите в Турция и в Търговище в България. Това е съобщено на среща на изпълнителните директори на компанията с министрите на икономиката и здравеопазването Лъчезар Борисов и Костадин Ангелов. След като започне масовото производство, компанията обещава да снабди безплатно българските болници с изделията си. "Шишеджам" вече има разрешителни за производство и лиценз от две сертифицирани лаборатории в Турция, а на срещата днес е обсъдено и съдействието от българска страна за бързо изпитване и в сертифицирани лаборатории за ЕС.

Коронавирусът в България: започва строг контрол на мерките след поредния рекорд на заразени (хронология)

© Министерство на здравеопазването


"Тъй като на много места установяваме неспазване на мерките за дистанция, дезинфекция и употреба на лични предпазни средства, в това число в градския транспорт, търговски обекти, обекти с обществено предназначение и други, засилваме контрола навсякъде - както по отношение на физическите лица, така и спрямо юридическите. Компромиси няма да бъдат правени". Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на среща с директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев и представители на браншовите организации на заведенията.


Важното е да не затваряме браншове, а да се наказват конкретните нарушители, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.


На брифинг по-рано днес Ангелов заяви, че нови мерки няма да се налагат, но ще се следи строго за спазването на сегашните.

Без нови мерки, но строг контрол на съществуващите

Всички като един трябва да спазваме наложените мерки. Дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски и повишеното внимание са достатъчни, за да се предпазим. Нищо не налага допълнителни рестрикции като КПП-та или други ограничения. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет, видеозапис от което е публикуван в профила му във "Фейсбук". Той изиска "максимална концентрация" от министрите, всички институции максимално координирано да работят, а контролът да е изключително силен.


Коронавирусът в България: започва строг контрол на мерките след поредния рекорд на заразени (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


За строг контрол на спазването на сегашните мерки срещу коронавируса предупреди и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг след заседанието на Министерския съвет днес.


Управляващите се провалят в опитите да овладеят разпространението на коронавируса, смята "Демократична България". В декларация политическото обединение формулира 12 предложения за промяна в политиките, между които държавна субсидия за намаляване на цената на тестовете, гъвкаво работно време за администрациите, насърчаване на придвижването с велосипеди, засилване на контрола върху спазване на карантината, редовни обучения за личните и болничните лекари.


"Докато у една част от хората неадекватното представяне на заплахата от COVID-19 вся страх и напрежение, у друга то доведе до непредпазливост и подценяване на опасността. Поставянето на гражданите между две големи опасности - смъртоносен вирус и финансова безизходица, се отрази на тяхната психика", напомня политическото обединение.

Кабинетът отпуска 14 млн. лв за лаптопи

С прието днес постановление правителството отпуска 14 млн. лв. от държавния бюджет за купуване на 16 хил. преносими компютъра - 12 хиляди за ученици и 4 хиляди - за учители, съобщи след заседанието на Министерския съвет министърът на образованието Красимир Вълчев. Той уточни, че те трябва да бъдат доставени до края на годината.


Паралелно с това образователното министерство ще довърши вече обявената поръчка за покупка на 80 хил. устройства за електронно обучение в българските училища. Финансирането за тях идва по европейски програми и затова процедурите ще отнемат повече време, уточни Вълчев. Той подчерта, че устройствата ще се ползват както за обучение от дистанция (при нужда от изолиране например), така и в класните стаи.


Подробности четете тук.

Има достатъчно лекарства за лечение на COVID-19

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

© Георги Кожухаров

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването


В България има достатъчно количества от препарата ремдесивир, за да се осигури лечение за седмици напред, увери днес здравният министър Костадин Ангелов след правителственото заседание, на което бяха отпуснати нови 2.1 млн. лв. за купуване на 2500 флакона от препарата. По данни на министъра един флакон струва 345 евро без ДДС. Ремдесивир е сочен като един от ефективните препарати за лечение на COVID-19 в света, а популярността му нарасна особено в последната седмица, след като американските здравни власти обявиха, че с него е лекуван президентът на страната Доналд Тръмп.


По информация на министъра седмичната консумация на ремдесивир в България до момента е 476 флакона, а 13 области са отчели тази седмица нулев разход за медикамента. В момента в страната има 1779 флакона, които при сегашния разход биха стигнали за три седмици напред, увери Костадин Ангелов. Той добави, че вече е направена заявката за покупка на нови количества ремдесивир и очаква доставка до 10 - 20 дни.


Повече по темата - тук.

Запълнено е инфекциозното отделение на болницата в Бургас

Инфекциозното отделение на болницата в Бургас вече е запълнено 100% - всички 16 COVID легла са заети, съобщи "Нова телевизия". "Положението е сериозно. Персоналът ни е малко и всички са безкрайно уморени. Медицинските сестри са шест. На помощ дойдоха няколко от частни болници, но това пак не е достатъчно. Повечето от колегите са на ръба и има опасност да напуснат. При нас идват основно тежко болни пациенти", заяви д-р Ростислава Кръстева, зам.-началник на отделението по инфекциозни болести. Зам.-директорът на болницата Светлозар Георгиев поясни, че освен 16-имата пациенти с коронавирус, там се лекуват още над 20 души с други инфекциозни заболявания.


От здравната инспекция в града са предприели спешни мерки по разкриване на допълнителни 20 легла. Освен това 2 от отделенията на болницата в Бургас ще бъдат преструктурирани, за да лекуват COVID пациенти. В цялата област Бургас има общо 146 легла. Най-много в момента са свободните в Карнобат.

Контрольорите ще продават билети още на спирките

Всички, които ползват столичния градски транспорт, ще трябва да имат валиден превозен документ и предпазна маска. Контрольорите ще продават билети още на спирката, за да се сведе до минимум пътуването гратис. Проверките започват от днес, а хората, които отказват да закупят билет и да сложат маска, ще бъдат сваляни от превозните средства и глобявани, съобщи "Нова телевизия".

Коронавирусът в България: започва строг контрол на мерките след поредния рекорд на заразени (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

PCR тестът дава около 30 на сто фалшиво положителни резултати и е недопустимо да бъдат поставяни под карантина хора заради това. Има имунологични, антигенни и други тестове, които са по-точни и след като бъдат валидирани, трябва да се обмисли кои да бъдат предложени за реимбурсиране от здравната каса. Това каза в интервю за БНР д-р Георги Тодоров, лабораторен лекар и член на Контролната комисия на Българския лекарски съюз (БЛС), който днес има среща с Министерството на здравеопазването за определяне на критериите, по които личните лекари ще могат да издават направления за тестове за коронавируса.


"Ще трябва да се изготвят критерии, които да удовлетворяват практиката, а не само лабораториите, защото PCR тестовете са не само скъпи, но и много неточни", каза Тодоров и добави, че средната печалба на ден на лабораториите от тестове е 200 хиляди лева. По думите му комбинираните тестове (за грип и коронавирус) все още не са валидирани и не могат да се включат в активно в диагностичния процес.

Написани са 115 акта за неносене на маски в метрото

Продължават засилените проверки в автобусите на градския транспорт в София, до момента са проверени над 12 хиляди превозни средства, съобщи БНТ. Директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев каза, че проверките ще стават още по-безкомпромисни и всеобхватни. Само в метрото са написани 115 акта. Превозните средства се дезинфекцират постоянно, увери той.

Областната администрация в Русе спря работа и сградата е затворена за дезинфекция заради COVID-19, съобщи БНТ. Областният управител Галин Григоров и един от заместниците му - Валентин Колев, са с положителни проби за коронавирус. Те са в добро общо състояние, като за момента остават под 14-дневна домашна изолация. Днес и утре предстоят тестове на контактните им хора. Днес няма да работи и информационният център на Областната управа. Длъжността областен управител на Русе ще бъде временно изпълнявана от заместник областния управител Свилен Иванов

Недостиг на лекари в болниците в Разлог и Благоевград

23 пациенти с доказан коронавирус се лекуват в болницата в Разлог. Всички те са настанени във вътрешното отделение, тъй като заради липсата на специалист няма инфекциозно. 17 души са с пневмония и очакват резултати от PCR тестовете си, съобщи БНТ. За всички пациенти се грижат само трима лекари специалисти и един неспециалист, като по думите на управителя на здравното заведение, те са на предела на силите си.


Подобна е ситуацията и в болницата в Благоевград, където също има недостиг на медици. Броят на заразените с коронавирус нараства, докато този на лекарите остава непроменен, а на места дори намалява. Медикаменти за лечение има, най-сериозният проблем е недостигът на лекари.

Икономиката ще се свие с около 4-5%, прогнозира икономист

Икономиката ще се свие с около 4-5% - това е прогнозата, около която се обединиха повечето финансови институции. Това обясни в сутрешния блок на БНТ Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Той акцентира на три основни извода от прогнозите. "Факт е, че не е толкова тежко, колкото се очакваше през май и юни, когато бяхме затворени. Второ - догодина няма да наваксаме всичко, на практика догонването ще стане може би към средата на 2022 г. И трето - това са прогнози на база, ако няма нова карантина и тежки ограничения на стопанската активност. Ако има такъв вариант, тогава вече всички тези прогнози за следващата година, се разпадат", обясни икономистът. По думите му "в момента кесията е по-развързана и това е притеснително". "Ако попаднем във вариант нова карантина и раздуване на харчовете, тогава може да се стигне до голям проблем с дефицита", смята Ганев.

Шуменската болница пред затваряне заради недостиг на лекари

За недостиг на медици в Шумен съобщи БНТ. Пациентите в ифекциозното отделение са повече от капацитета. Разкрива се още един COVID сектор. Увеличава се броят и на заразените медици. 39 са новите случаи на хора с положителен тест за коронавирус. Над 400 са заразените от началото на пандемията, а в момента 44 са в болницата за лечение. Очакват се тестовете на 27 пациенти.


Преди дни директорът на шуменската болница отправи призив за помощ към своите колеги и определи ситуацията като критична. Най-големият проблем е недостиг на лекари. Болницата е оборудвана с апаратура, но не може да бъде използвана без лекари. "Ситуацията е критична. Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания", каза пред БНТ и областният управител на Шумен Стефан Желев. Евентуален изход от ситуацията е да се включат медицински специалисти, които са се пенсионирали в близко време, и евентуално съдействие от Медицинския колеж.


Нов рекорд на заразените

Отново рекорд на новозаразени - с коронавирус - 785 са случаите за денонощието при направени 5 819 PCR теста, или 13.5 % от изследваните са заразени.


Излекувани са 164 души. Общо 1 307 пациенти с коронавирус остават в болница, 64 от тях - в интензивни отделения.


8 души са починали през последното денонощие. Само в София 259 от изследваните хора са дали положителни проби.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (188)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  Тези цифри определено не са добри, 13% с положителни проби хич не е добре.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Лошо. Утре може да са хиляда, а следващата седмица да се понесем в огромно нарастване. А Борисов, който въведе разумни мерки през пролетта, сега се ослушва, за да е популярен.

 3. 3 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Ред сълзи, ред сополи.

  Напълно нормална картинка, не знам що се води "новина". Моите стари и болни дробове също почнаха да кашлят повече поради захлаждането и чистия въздух в София.

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  Лошо. Утре може да са хиляда, а следващата седмица да се понесем в огромно нарастване. А Борисов, който въведе разумни мерки през пролетта, сега се ослушва, за да е популярен.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  Ослушва се, защото пролетта се бе олял, като затвори парковете и планините, и прати жандармерията да пази пейките (а един друг виден гербер в Бургас направо ги изтръгна).

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До 1:"padrino"....Тези цифри определено не са добри, 13% с положителни проби хич не е добре...."

  А ти вярваш ли им?

 6. 6 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":

  Кои са разумните мерки? Да забраниш движението между градовете? Колко държави въведоха наистина строги мерки, а се оказа, че нямаше голяма полза от това. Социална дистанция, хигиена, маски на закрито - никак не е малко. Всичко останало е извращение.

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До 1:"padrino"....Тези цифри определено не са добри, 13% с положителни проби хич не е добре...."А ти вярваш ли им?
  —цитат от коментар 5 на historama


  Има ли причина да не им се вярва или ти си мислиш, че в България вирус няма? Защо си мислиш, че в цяла Европа резултатите са нагоре а в Бг някой лъже за цифрите? Да вярвам, че цифрите са верни. Те не са пълни, но извадката която ползват е вярна.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#5] от "historama":

  След приказките с чувалите, и камионите, и онези снимки от Китай с внезапно умрели по магазините - айде чупка!

 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Mисля, че е редно да се пише и колко хора са без симптоми.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  Тиквата се чуди какъв претекст да намери, за да затвори държавата в петък (или в неделя на 18.10.), и да разгони протестиращите. И да купи за милиарди разни измислени лекарства и ваксини заради процентите комисионни.

 11. 11 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Много малко дежурни тролове всяващи паника под тази "новина"? Къде сте да ни разясните за пореден път как всички ще измрем?

 12. 12 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 731 Неутрално

  ВИРУСА Е БЛИЗО ГОДИНА СРЕД НАС И НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКО ГОДИНИ ОЩЕ ЩЕ Е , ЗАТЯГАНЕТО НА МЕРКИТЕ НЕ Е РЕШЕНИЕ , БИХА БИЛИ ПОЛЕЗНИ ЗА МЕСЕЦ ДВА НО С ГОДИНИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НИКОЯ ИКОНОМИКА НЯМА ДА СЕ СПРАВИ

 13. 13 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Респираторен вирус, поредния, нов и по-опасен, но ще го преживеем. Дано не убият икономиката от шубе. Трябва да се слушат инфекционистите, не страха.

  Ще има жертви, ама то винаги има. Пазете се, маски на закрито, мийте ръцете, а и продуктите от магазина. Бог с нас!

  preklara rara
 14. 14 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Няма ги постоянните натегачи у форума . Явно не е започнал работния ден.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 15. 15 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 351 Неутрално

  По строги ограничения за 20тина дена няма да навреди никому. Иначе Бай Ганьо е най големия тарикат.

 16. 16 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Скоро възможно е дори правителството да схване, че не липсата на легла е проблемът, а липсата на персонал. И фактът, че хората освен от Ковид се разболяват все още и от други неща и за тях също трябва да се осигури помощ. Не съм религиозна и северна, но искрено се надявам някак да се осъществи възмездие върху тия, поради чието безхаберие и политически сметки ще загинат ненужно хора.

 17. 17 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  ЕС иска да разпредели 500 млрд. евро сред страните, засегнати от кризата с коронавируса. Кой колко ще получи зависи от критериите на раздаване.

  Да стискаме зъби и да се заразяваме че да вземеме някои и друг милиард.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 18. 18 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Аз съм на руската ваксина от 500 мл.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 19. 19 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  В целия ЕС пик, и при нас пик, дали ще увеличат парите и ще ги дадат веднага накуп за седем години напред. А в Китай си стоят на 80 хиляди от април месец, вече два месеца смъртни случаи няма, купуват фалирали компании в Европа.

 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#10] от "historama":

  Напротив, чуди се как да угоди на всички около него и да не я затвори !

 21. 21 Профил на Drusev
  Drusev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В Испания като носят маски и на открито, защо са в такова положение? Нали маските работели? Ние цяло лято не носехме, те носеха и още тогава почнаха с многохилядните положителни резултати.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  закономерно - доста хора сякаш нарочно и напук не спазваха никакви мерки, а и училището много помага за разнасяне - за 3 седмици даскало двете ми деца изкараха по един грип.

  при този натиск върху здравната система ако не спрем за няколко седмици, медиците съвсем ще грохнат.

 24. 24 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Сутринта по някоя от телевизиите е имало епизод от "Шоуто на Мангъров"!
  "КъФ, Коронавирус, к'ви пет лева? Измислица, за да плашат 'ората!"

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  Отпускането на европари ще зависи от "сложността" на обстановката.

 26. 26 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тsonkooo":

  Китай да бяха овладели ситуацията в началото когато имаше значение. Сега кой го е еня за натегаческите им комунистически постижения. То кой ли им и вярва.

 27. 27 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Тези цифри определено не са добри, 13% с положителни проби хич не е добре.
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Важното е, че ще има публика на стадионите.

 28. 28 Профил на Drusev
  Drusev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Като разгледаме и сравним държавите по мерки и брой положителни резултати, изглежда, че няма значение какви и колко строги мерки се взимат. В един държави има много строги мерки и въпреки това много голям брой положителни резултати, в други - малък брой заразени и почти никакви мерки.

  Да овладееш въздушно капкова инфекция е все едно да накараш вятъра да духа в желаната от теб посока.

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  ... Но за общата смъртност, спрямо минали години не се говори нали? А тя е рекордно ниска спрямо последните 5 години, което е тема за анализи, защо е така...... но нещо не се обсъжда тази тема....

 30. 30 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Защо в класа на детето ми, ако едно дете се разболееше от грип, се разболяваха половината клас. Сега, когато в някой клас има заразено дете, то няма симпотми, съответно и останалите заразени и безсмислено карантинирани деца нямат симптоми. Представете си колко е глупаво да броим болните от Щам А, Щам Б и т.н.
  Не е ли време някой да признае, че опасността от този вирус е твърде надценена. Преди век от червен вятър хората са умирали. Сега е достатъчно няколко дни да си на антибиотици.

 31. 31 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Когато излизат едни доценти и разправят, че Ковид19 е най-обикновен грип, че маските са безполезни и няма никаква нужда от предпазни мерки, то те с безотговорното си и манипулативно говорене се превръщат в масови убийци!

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4110 Разстроено

  Запътили сме се към 1000 души на ден....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Не е добре , но без паника и Боко да се държи много внимателно под наблюдение да не почне да прави глупости за пустите му милиарди от ЕС ! !
  ПРОТЕСТЪТ НА 16.10. ТРЯБВА ДА СТАНЕ НЕПРЕМЕННО ! !

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 817 Неутрално

  От 3-5% от заразените днес, ще умрат (от 780 заразени приблизително 25-40 души); от 1300 настанени в болница болни от ковид 19 днес, приблизително 50% ще имат постинфекциозни увреждания на дихателната система (около 650 души), 40% (529 души) увреждания на бъбреците- 10-15% ще развият деменция в резултат на мозъчни увреждания, 10-15% ще имат увреждания сърдечно съдовата система. Само между 10-15% от всички заразени имат загуба на обоняние и вкус! Други са основните симптоми: температура, главоболие, болки в гърлото, обща отпадналост, задух и кашлица. Когато цифрите, статистиката говори и боговете мълчат! Повече от 38 милиона заразени - над 1 милион умрели от ковид 19 за целия свят! За Америка над 210 хиляди умрели (3 %) при над 7 милиона заразени. Но сякаш България е забравена от Бога: продължават масовите сборища от хора, които не спазват дистанция, без маски, вилнеещи, крещящи по улиците под звуците за зурли и тъпани (българи! "юнаци"!); други ни "успокояват" от телевизора, че нищо страшно няма и, че сме много добре подготвени,и, че няма нужда да се въвеждат нови ограничителни мерки. България също е известна с факта, че никога истински- виновните никога не поемат нито отговорност, нито имат чувство за вина. Пешкиря го опират най- невинните, а последните (грешни- поради апатия и безинициативност) стават първи, тук на земята, не, както истински праведните, в рая!

 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Весело

  Сутринта по "Хоризонт" имаше интервю с един лабораторен лекар, д-р Тодоров, мисля, голямо навяване на колеги и тестове имаше, директно в ефир нарече свои колеги неграмотни и некадърни, журналистката не можеше да свари да казва "Ама, моля ви се, не може така". Та човека, направи на пух и прах сигурността на ПСР тестовете, качеството им, вкл. че корейските нямали задължителни кодове, че никой не проверявал тези тестове, че лабораториите изкривяват резултатите, вкл. и с фалшиви резултати, че неграмотни лекари не трябва да се месят, че само строга спазване на медицинските стандарти трябва да е водещо, и т.н.
  Интересно интервю беше.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 43. 43 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 84 Неутрално

  Голяма работа.

  Важното е, както разбираме от сутрешните блокове, че Мангъря не смятал за бременен,

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 44. 44 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#29] от "MPetr":

  Всички в България, че и не само умират само от короната. Ако настина и ми кажат, че имам вируса, как ще разбера, че го нямам, никак. Слагат ме на обдишване и ме включват в бройката на "яко умрелите", според съчувственото изказване на лекаря Мутафчийски.

 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  Ааа! Отивам да си купя чували за трупове и да си резервирам място на ледената пързалка на "Арена Армеец". Ако са свършили, поне в някой хладилен камион на баце. Щото, както казваше генерал годжи, яко ще се мре. Камари ще има по улиците. 😉Прочее, зомбирането върви с пълна сила. Някой помни ли, как пролетта ни казваха едни числа във връзка със заразността на новия вирус? Според тези предвиждания, цяла България трябваше да е болна вече е. Да, ама не - не е.

 46. 46 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#24] от "Tzar Vova Josei-ki":

  След последните му изяви не трябва да има нито един санкциониран за неспазване на мерките, щом самият Мангъров не бива санкциониран.

 47. 47 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#28] от "Drusev":

  Или да спре да духа.

 48. 48 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Влязла една муха в склада на един голям магазин. Охраната се мъчела да я утрепе, но мухата нахална, крие се, не могат да я докопат. Директорите на магазина много се уплашили. Мухата може да сее зарази. Затова наредили да изтрелят два снаряда към склада и после да го изпепелят. Така щели да убият мухата. Унищожили склада, заедно с цялата стока вътре. Но когато от съседния магазин сигнализирали за муха, баш директорите обявили муходемия и тотална война със всички мухи. И горели складове със стока, като никой не се замислял че и преди е имало мухи в склада, а освен мухи от време на време и по някоя мишка намирали. Чак когато изгорили всичките складове видели че мухите не виреят само в складовете и не могат да бъдат унищожени каквито и да е било мерки. А вече нямал кой да строи нови складове..

  Колкото повече - толкова повече
 49. 49 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  За зведение на АБПФК (активни борци против феномена коронавирус)

  По данни от НСИ общата смъртнос прес 2020 е по-мала за последните 5 г.

  https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/paradoks-li-e-che-za-tazi-godina-ima-po-malko-pochinali-otkolkoto-za-januari-maj-2019-g.html

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 50. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#42] от "hamiltonf":

  Олеле! Сега ще го плюят, колко е неграмотен и нищо не разбира!

 51. 51 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 302 Неутрално

  А онзи плъх, Мангъров, къде се е скрил? Ей заради такива като него беше казано "яко ще се мре". Но абдалите винаги вярват на абдали.

 52. 52 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#42] от "hamiltonf":

  Още в началото казаха, че не стигат тестове, а трябва и хора, които да могат да ги взимат правилно и да ги анализират както трябва. В България от години подходът е "както дойде", не само в тази област, което в случая води до още повече проблеми. Дори и при всичко направено идеално, тестът не дава 100% верни резултати, а ако го правят некадърни мърлячи, объркват и смесват проби и т.н. - съвсем наникъде. Сигурно никога няма да се разбере какви са били реалните числа и на колко хора не са им бръкнали достъчно навътре в носа, колко проби са смесени и колко са станали болни на следващия ден.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 53. 53 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Весело

  Имам подозрение, че тази година няма да има грип..... а само "Ковид"......

 54. 54 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#9] от "chepokalipsis":

  Как да стане?

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":Кои са разумните мерки? Да забраниш движението между градовете? Колко държави въведоха наистина строги мерки, а се оказа, че нямаше голяма полза от това. Социална дистанция, хигиена, маски на закрито - никак не е малко. Всичко останало е извращение.
  —цитат от коментар 6 на truly


  Проблемът е, че хората не ги спазват.

  Виждаш че въпреки социалната дистанция, хигиената и маските на закрито бройките растат. Другата седмица ще имаме над 1000 вероятно.

  Затова като сложиш КПП-та на изходите на градовете, поне ще си сигурен че заразата ще се разпространява по-трудно. :)


 56. 56 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  Лошо. Утре може да са хиляда, а следващата седмица да се понесем в огромно нарастване. А Борисов, който въведе разумни мерки през пролетта, сега се ослушва, за да е популярен.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  Не борисов, а щаба въведе мерките – борисов слушаше!
  След това борисов реши да "оправи икономиката" и разпусна народа.
  Сега борисов трепери да не хване Ковид някъде по къра.
  Браво, борисов!
  Другата седмица 2 000!
  Няма лекари, а скоро няма и да има кой да ти работи НА икономиката!

 57. 57 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Весело

  До коментар [#52] от "fpyyh":

  Каза също, че някои лаборатории достигали до 200 000 лв. на ден, и то не приходи, а печалба.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 58. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  Драстичен спад на починалите с ковид спрямо новооткритите положителни вирусоносители.
  Това е добрата новина.
  Гадинката губи силата си.

 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Весело

  При "пандемии" в световната история винаги се е увеличавала общата смъртност, само при тази "пандемия" се намалява........

 60. 60 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  На Борисов му направиха няколко теста за два часа, един положителен, другите отрицателни, при обикновените хора един положителен и си в кюпа, ако пък кашляш, си в болница, никакви посещения, край тебе хора без лица и никакви социални контакти, това поне десет дни, здрав да си можеш да се разболееш от стреса.

 61. 61 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#42] от "hamiltonf":

  от месеци гълчи д-р Тодоров, но няма кой да го чуе
  даже му бяха пратили проверки да го притискат

 62. 62 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 358 Разстроено

  Рекордът няма да се задържи дълго.

 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Вносът намалява почти два пъти повече от износът, така се стимулира местното производство. За това в Германия са -20%, а ние - 5%.
  Но все пак е спад и то голям.
  Дано по-скоро одобрят ваксина.

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Рекордна Глупуст. А Медиите са много доволни да списват тъпотии и Ако се Отчитаха Истинските рекорди така Страстно щяхме да бъдем "Друга Държава". Абе Слепи са Верващите. От Ноември за Истериците ще има доста Матрял. като Личните лекари дават "Наставления по телефона" ще произведат достатъчно "Заразени" и Ковидианската Секта ще изпадне в екстаз. Абе Хората не знаят какво да правят със" Свободата "си

 65. 65 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#56] от "Alexander97":

  Нищо в България не става без одобрението на Борисов, поне така каза Цветанов, когато го нямаше в страната съобщиха данните сутринта след 5 часа, иначе ги дават в 00.00 часа.

 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Все по-малко хора се самоограничават. Съдя по себе си. Все по-разхлабвам мерките, защото те не са еднакви за всички. Защо да ограничавам само моите деца? Или само ние с мъжът ми да не излизаме и да се виждаме с приятели?

  Или за всички, или за никого.

  Любовта ще спаси света!!!
 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#66] от "hope":
  Положително развитие при Вас.
  Добре е всеки сам да си определи мярката на мерките според личния си псдихологически комфорт.

 68. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  "На Тръмп дадоха коктейл антитела срещу повърхностни антигени на Sars-CoV-2, разработени от Regeneron.

  Мислете за тия антитела като за преливане на кръвна плазма от преболедувал болестта, само че по много по-контролиран и безопасен начин - с известен титър и специфичност, с много по-нисък риск от заразяване с други болести предавани по кръвен път.

  Антитела в наше време рутинно се секвенират и произвеждат в клетъчни култури в големи количества, затова терапията на Regeneron е многообещаваща, особено в комбинация с инхибитори на вирусната РНК-зависима РНК полимераза, с което вдигнаха Тръмп на крака и му дадоха възможност да се върне към говоренето на глупости за рекордно време..."

  Любовта ще спаси света!!!
 69. 69 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "reply":

  Напротив - точно дългогодишното затваряне ще накара икономиката да се адаптира и съвземе.

 70. 70 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#55] от "realguru":
  И какво като имаме 1000 и повече?
  Нормално е. В момента сме в началото на сезонна, имунната система на много хора е поотслабена - кихат, кашлят. И след месеци пропаганда много хора при първи симптоми тичат да се тестват. И понеже в момента тестват симпотмни се вдига и %та.
  Все пак в момента в страната са налице около 300 000 носители навируса с различна степен на развитие.
  Смъртността обаче е 10-15 на денонощие и при 100 и при 1000 положителни.

 71. 71 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Да овладееш въздушно капкова инфекция е все едно да накараш вятъра да духа в желаната от теб посока.
  —цитат от коментар 28 на Drusev


  Много е лесно, например ако искаш да духа от към гъба ти.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  .... А в Китай си стоят на 80 хиляди от април месец, вече два месеца смъртни случаи няма, купуват фалирали компании в Европа.
  —цитат от коментар 19 на Тsonkooo


  А тук броят и починалите на 95 години, и всяка сутрин ни ги съобщават докато си пием кафето.
  И нито дума за опашките пред бюрата по труда!

 73. 73 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  До коментар [#66] от "hope":Положително развитие при Вас.Добре е всеки сам да си определи мярката на мерките според личния си псдихологически комфорт.
  —цитат от коментар 67 на k_


  ---------------
  Този либерализъм, всеки да си решава сам, няма да доведе до нищо добро.

  Любовта ще спаси света!!!
 74. 74 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Всеки пореден ден ли ще се чудим че през есента има вируси? Специалистите преди 8 месеца обясняваха че никакви мерки няма да спрат вирус ама не, маски дистанции и какви ли не простотии. Ами ето го резултата, вируса не му дреме за тъпите мерки и като всеки друг вирус си циркулира. Спрете да точите касата като задръстване болниците с хора които нямат нужда да лежат в болница само щото ковидската пътека е добре платена и всичко ще е наред.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#63] от "hope":

  Не се надявайте толкова на ваксината. Ето какво пише Уилям А. Хейзълтайн, който е бил професор в Харвардското висше медицинско училище и Харвардското висше училище за обществено здраве и основател на две академични изследователски катедри: катедрата по биохимична фармакология и катедрата по човешка ретровирология (т.е. знае за какво говори), за клиничните изпитания на ваксините срещу ковид-19:

  "Тези протоколи [за ваксините] не подчертават най-важните последствия от ковид-19, които хората са най-заинтересувани да предотвратят: цялостна инфекция, хоспитализация и смърт."

  "Изумително е и убягва на здравия разум това, че Националният здравен институт, Центърът за контрол на заболяванията, Националният институт по алергии и инфекциозни болести и останалите ще обмислят одобрението на ваксина, която ще бъде разпространявана сред стотици милиони на базата на толкова тънки нишки на успеха."

  Той отбелязва и колко малко хора има във всяко от тези изпитания за техния междинен анализ, който според него компаниите вероятно ще използват, за да се опитат да получат разрешение за спешна употреба от Федералната агенция по лекарствата на САЩ:

  „За Moderna междинният анализ включва поставяне на ваксината само на 53 души.“
  „За Johnson & Johnson междинният анализ включва [само] 77 получатели на ваксина.“
  „За AstraZeneca междинният анализ включва [само] 50 получатели на ваксина.“
  „За Pfizer междинният анализ включва само 32 души, които получават ваксината.“

  С други думи, изпитанията целят единствено да проверят дали тези ваксини намаляват симптоми, които може да са толкова леки като кашлица и главоболие. Те НЕ изискват ваксините да намаляват риска от инфекция, хоспитализация или смърт. Както казах, не влагайте всичките си надежди на ваксината.

  https://www.forbes.com/sites/williamhaseltine/2020/09/23/covid-19-vaccine-protocols-reveal-that-trials-are-designed-to-succeed/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 77. 77 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#8] от "historama":

  Спокойно!
  Изчакай до февруари-март и ще имаш такива снимки и от български магазини.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 78. 78 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#41] от "bobhunter":

  Мдаа а който се спаси от короната вероятно ще е безсмъртен и никога няма да умре

 79. 79 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Интересно защо заглавието не е че вчера са починали три пъти по малко отколкото в понеделник ами се фокусираме все върху плашещите стъкмистики

 80. 80 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 931 Весело

  Ще изпускаме превантивно и ще се спасим от ваксинирането.

  мурзилка
 81. 81 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Драстичен спад на починалите с ковид спрямо новооткритите положителни вирусоносители.Това е добрата новина.Гадинката губи силата си.
  —цитат от коментар 58 на k_


  Да, новата вълна за Западна Европа е така. Там имат доста заразени, но с пъти по-малко починали от преди.

  Ние обаче изкарахме по-леко първата вълна. Та сега не се знае. При нас сигурно и броя на починалите ще порасне. Но най-вероятно ще е по-малко като процент.

 82. 82 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Всички ресторанти, молове, хотели, стадиони отворени, всичко работи на макс....защо
  при пълното БЕЗХАБЕРИЕ на властта ни занимават всекидневно със статистиката за заразените от ковид не мога да разбера - имало огромен ръст в броя им ! Има, разбира се ! Просто за много хора това е измислица, важен бил бизнеса, другото - щели сме да свикнем да " живеем" с вируса ! А вчера го казаха - стадният имунитет изобщо не е гаранция срещу разпространението на заболяването, а някои го карат по - тежко при повтаряне на болестта....

 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#70] от "k_":

  Ами скоро ще разбереш като местата в болниците се запълнят :)

  Само за протокола до преди 2 седмици бяха под 1000, днес са 1300 хоспитализираните.

  Оня ден в статията за "Корона вируса по Света" пишеше, че хоспитализираните в Чехия са се удвоили само за 2 седмици.

  Така че скоро очаквайте болниците да се напълнят и тогава ще почне един рев, що никой не го предвидил. :)

 84. 84 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#79] от "Billy Pilgrim":

  Щото починалите вчера са били в статистиката на положителните пред иповече от 20 дни. От днешните заразени ще броим починали в началото на ноември.

 85. 85 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#73] от "hope":
  Всичко е в дозата на мерките.
  Краен либерализъм е разпад на обществото, ама и затегнат ред и дисциплина до откат също знаем до какво води.
  Мярката на мерките е най-важно сега.

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4338 Разстроено

  До коментар [#41] от "bobhunter":

  От началото на пандемията досега смъртността в България от Ковид-19 е 5,3% от приключените случаи. 785 регистрирани - 41-42 починали след 10-15 дни.

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално  До коментар [#5] от "historama":След приказките с чувалите, и камионите, и онези снимки от Китай с внезапно умрели по магазините - айде чупка!
  —цитат от коментар 8 на historama


  Без коментари за чувалите, но минусите не липсват.
  "Яко ще се мре, и чувалите няма да стигат?..."
  Генерал Годжи.

 88. 88 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 93 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ale MI":

  И после какво бе гений? Отпускаме мерките и до месец пак ли ще ги въвеждаме? И така докога?

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#49] от "deepblue":

  Ха дайте данните и за по починалите през юни, юли, август и септември!

 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  "...А вчера го казаха - стадният имунитет изобщо не е гаранция срещу разпространението на заболяването, а някои го карат по - тежко при повтаряне на болестта...."

  А някои хем заразени, хем не го карат.
  Но 95 годишните яко мрат. Даже и 103 годишният Кърк Дъглас умря.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 93 Неутрално

  М-да дежурните паник тролчета се събудиха ...

 93. 93 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  "Този либерализъм, всеки да си решава сам, няма да доведе до нищо добро."

  Защо? Глобите с лишаване от свобода ли да заменим? За да не мрем ЯКО?

 94. 94 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#51] от "xso16686927":

  Аз не виждам да се “мре яко”. Мангъров и други ви обясниха че всички ще се срещнат с този вирус независимо от каквито и да било мерки. Ситуацията днес за пореден път доказва колко бяха прави специалистите, които никой не слуша.

 95. 95 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  До коментар [#76] от "baba_zozolana":

  аз ваксините на изброените компании, изобщо не ги броя, разчитам з адругият видваксина. там също има проблем, но той е свързан с изграждането на по-нисък имунитет.

  "Ваксините срещу COVID-19, разработени в Русия и Китай, споделят потенциален недостатък: Те се основават на обикновената вирусна инфекция, на която са били изложени много хора. Това потенциално ограничава тяхната ефективност, твърдят някои експерти.

  Ваксината на CanSino Biologics, одобрена за военна употреба в Китай, е модифицирана форма на аденовирус тип 5 или Ad5. Компанията води преговори за спешно одобряване в няколко държави, преди да са завършени мащабни тестове, съобщи Wall Street Journal.  Ваксината, разработена от московския Институт Гамалея, одобрена в Русия по-рано този месец, въпреки ограничените тестове, се основава на Ad5 и втори по-рядко срещан аденовирус.

  „Много хора имат имунитет към Ad5“, каза Ана Дърбин, изследовател на ваксини от университета „Джон Хопкинс“. "Не съм сигурна каква е тяхната стратегия... може би няма да има дори 70% ефективност. Може да има 40% ефективност, макар че и това е по-добре от нищо, докато не се появи нещо по-добро", посочва Дърбин, предава "Ройтерс".

  Ваксините се считат за съществени за прекратяване на пандемията, отнела над 845 000 живота по целия свят. Проблемът е обаче, че ваксина, основана на Ad5, има много подводни камъни.

  Gamaleya заяви, че нейният двувирусен подход ще адресира проблемите с имунитета Ad5.
  И двамата разработчици имат дългогодишен опит и одобрени ваксини срещу ебола, базирани на Ad5. Нито CanSino, нито Gamaleya отговориха на искания за коментар.
  Изследователите експериментират с ваксини на базата на Ad5 срещу различни инфекции в продължение на десетилетия, но нито една не се използва широко. Те използват безвредни вируси като "вектори" за генериране на гени от целевия вирус - в случая новия коронавирус - в човешки клетки, което предизвиква имунен отговор за борба срещу действителния вирус.

  Но много хора вече имат антитела срещу Ad5, които могат да накарат имунната система да атакува вектора, вместо да реагира на коронавируса, правейки тези ваксини по-малко ефективни.

  Няколко изследователи са избрали алтернативни аденовируси или механизми за доставка. Oxford University и AstraZeneca базират своята ваксина COVID-19 на аденовирус на шимпанзе, избягвайки проблема с Ad5. Кандидатът на Джонсън и Джонсън използва Ad26 - сравнително рядък щам.

  Д-р Джоу Син от канадския университет McMaster е работил с CanSino върху първата му ваксина срещу туберкулоза, базирана на Ad5, през 2011 г. Екипът му разработва инхалаторна ваксина Ad5 COVID-19, теоретизирайки, че тя може да заобиколи съществуващите проблеми с имунитета.

  Син също се притеснява, че високите дози на вектора Ad5 във ваксината CanSino могат да предизвикат треска, подхранвайки скептицизма на ваксината.

  "Мисля, че те ще съставят добър имунитет при хора, които нямат антитела към ваксината, но много хора са ги образували", казва д-р Хилдегунд Ертл, директор на ваксинационния център на института Wistar във Филаделфия.
  В Китай и САЩ около 40% от хората имат високи нива на антитела от предишно излагане на Ad5. В Африка може да има до 80%, казаха експерти."

  Любовта ще спаси света!!!
 96. 96 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1583 Разстроено

  Тъжното е че няма нито един умрял политик от световна или поне наша, българска величина...

  В Русия съм! В Русия съм!
 97. 97 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Средната печалба на ден на лабораториите от тестове е 200 хиляди лева, а дали се издават верни или неверни резултати аз не знам. Но знам, че PCR технологията не подлежи на външен и вътрешен контрол, има само вътрешен контрол от производителя им.“

  Д-р Тодоров заяви, че е виждал само два корейски теста, купени от правителството, които нямат сертификат.

  Кой какво и да ви говори става въпрос за пари.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4338 Любопитно

  До коментар [#58] от "k_":

  А спрямо приключилите случаи?
  март до август включително 12112 приключили случая, от тях починали 629 - 5,2% починали
  септември - 3151 приключили случая, починали 196 - 5,9%
  1 - 13 октомври - 1509 приключили случая, починали 98 - 6,1%

  Губи ли сила гадинката? Или приемаме желаното за действително?

 99. 99 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#55] от "realguru":

  Мисля че ако вкараме хората по концлагери ще е още по трудно да се разпространява “заразата”, която е със смъртност 0.2 процента

 100. 100 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1583 Весело

  До коментар [#1] от "padrino":

  "Тези цифри определено не са добри, 13% с положителни проби хич не е добре."

  Слизай в бункера!
  Обявявай нови санкциЙ на Путин и слизай вбункера!

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK