Присъди с негодни доказателства – прокуратурата написа закон за собствено улеснение

Предложенията на прокуратурата бяха обобщени и представени от говорителя на главния прокурор Сийка Милева (в средата) и зам.-главния прокурор Красимира Филипова.

© Прокуратура на РБ

Предложенията на прокуратурата бяха обобщени и представени от говорителя на главния прокурор Сийка Милева (в средата) и зам.-главния прокурор Красимира Филипова.Главният прокурор Иван Гешев и експертният съвет, който той създаде в средата на май, предлагат законодателни промени, с които да бъде намален формализмът в наказателното производство, да се занижи доказателственият стандарт, да се разшири компетентността на военните прокурори, както и да се използва по-ефективно ресурсът на следователите.


Промените вече са изпратени на Народното събрание, Министерството на правосъдието и Министерския съвет, от които зависи дали те да бъдат внесени за обсъждане и приети, обясниха на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева и зам. главния прокурор Красимира Филипова.


По думите на Милева предложенията на Гешев и експертния съвет са изцяло съобразени с препоръките и констатациите както на ежегодните доклади на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка през последните години, така и със заключенията по новия европейски механизъм за върховенството на закона.
Предложенията не са нови и за тях Гешев е споменавал много пъти с твърденията, че формализмът в наказателния процес в България е прекалено голям, че България е една от страните с най-високи изисквания за доказателствата в сравнение с други европейски държави, както и че следователите и военните прокурори могат да бъдат използвани по-ефективно в разследванията, но е нужна промяна в законодателството, с която да бъдат разширени функциите и правомощията им.


За някои от тези предложения се споменава и в доклада за дейността на прокуратурата от началото на годината до края на август 2020 г., който бе внесен от Гешев в петък в Народното събрание, а по-късно днес депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси ще изслушат.


По-прости обвинителни актове, без детайли


От прокуратурата предлагат в Наказателно-процесуалния кодекс да залегне опростяването на обвинителните актове, за които в момента се изисква многократно повтаряне на факти и детайли. Според държавното обвинение заради детайлните изисквания в някои случаи обвинителните актове са над 1000 страници.


"Фактите да се излагат в по-опростена форма, без сериозен анализ и аргументация на доказателства", предлагат от прокуратурата и посочват, че така държавното обвинение ще може да представи пред съда само важните въпроси - за престъплението и вината на подсъдимия.


От прокуратурата предлагат и не всяко формално нарушение в процеса на събиране на доказателства да води до тяхната негодност. По думите на Красимира Филипова много често заради формално нарушение при събиране на доказателствата се стига до оправдателни присъди, а някои доказателства се събират само веднъж и няма как процесът да бъде повторен, ако има нарушение. Предлага доказателствата да бъдат отхвърляни като годни само ако има съществено нарушение на правилата или има съмнения за достоверността им.


"Всяко формално нарушение в процеса на събиране на доказателства води до тяхната негодност. Това значително усложнява процеса на доказване. И се стига до оправдателни присъди при ясни доказателства за автора на престъпленията и вината му", коментира Филипова.


По думите й в момента българският стандарт за доказателствата изисква прокурорът да е убеден, че са налице всички доказателства за разкриване на истината, преди да внесе делото в съда. Тя обясни, че експертният съвет е направил сравнителен анализ на правната уредба в други европейски държави и този въпрос там стои по съвсем различен начин.


Тя даде за пример Франция като посочи, че там изобщо не се изисква прокурорът да е убеден, а е напълно достатъчно само да има сериозни доказателства. По думите й, в Италия действал автоматизъм - когато има доказателства, тогава делото се внася в съда.


"Трябва нормите да предвиждат по-малко изисквания и фактите да се излагат в по-опростена форма", искат от прокуратурата.


Говорителят на главния прокурор напомни, че през месец май Гешев предложи поправки в Наказателния кодекс, с които да се завишат наказанията и санкциите при причиняване на катастрофа след употреба на алкохол или наркотици. По думите на Милева обаче нямало политически отзвук по предложенията. Идеите на Гешев бяха представени след тежката катастрофа, при която загина журналистът и телевизионен водещ Милен Цветков.


Кой е съветвал Гешев за предлаганите промени


Главният прокурор Иван Гешев създаде експертен съвет в средата на месец май, в който влизат представители на научната общност с опит в областта на правото и правоприлагането, съобщиха от прокуратурата. Две от имената правят особено впечатление - едното е на бившия главен прокурор Никола Филчев, а другото на проф. Васил Мръчков - последният прокурор от ерата "Живков". Заради Мръчков почетния лидер на ДПС Ахмед Доган се отказа от ордена "Стара планина", след като разбрал, че такъв ще получи и Мръчков - главен прокурор по времето на т.нар. възродителен процес.


Идеята за създаването на такъв консултативен съвет беше обявена от Иван Гешев веднага след като положи клетва като главен прокурор в средата на декември м.г. Тогава той отговори на журналистически въпрос какво е становището на прокуратурата за започналия дебат от президента за промени в Конституцията, като обясни, че в прокуратурата ще бъде направен подробен анализ, а по темата ще бъдат изслушани и експерти, поканени в специален консултативен съвет.


В експертния съвет влизат 17 души, сред които бивши главни и зам.главни прокурори, преподаватели по право и следователи.


Още за експертния съвет към главния прокурор - четете тук
Какво отчита с доклада за дейността на прокуратурата Иван Гешев - четете тук
Какви са констатациите от първия годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз - тук

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Най-добре е официално да върнат сталинизма: Великият Вожд (било лично или чрез упълномощено лице: Ежов, Ягода, Берия) посочва някого с пръст, камионетката на НКВД го прибира, до 12 часа присъдата е изпълнена.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Това ако мине - вече ще е дъното!

  Понеже нашите каскети и сийчета са некадърни мърлячи - требело сите да им се наведем и да ги оставим сал' на е'на "чеСна пионерска", щото така им отървало!

 4. 4 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 447 Весело

  Щом доказан професионалист като Жени Пръскачката предлага закон, значи е правилен! Така де, това е прокурор с богат професионален опит, разкрил пъкления план да се задейства оросителната система пред парламента....

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":
  Не пренебрегваи Вишински.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Ясно, ще сменяме дизеловия двигател, с който няма как да се стигне до луната. (Гешев за делото КТБ).
  Проблемът е дали това новото ще е двигател, или пистолет за руска рулетка.
  И дали проблемът е в двигателя, или в селективността на шофьора - едни спирки (обвиняеми) вижда, други - не вижда.

 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1744 Гневно
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Гневно

  Доказателствата да се приемат ,дори и при процесуални нарушения ? Знаете ли какво значи това ? Да ви подслушват незаконно ,но тов а да е доказателство .
  Гешев ,оставката!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  Щом доказан професионалист като Жени Пръскачката предлага закон, значи е правилен! Така де, това е прокурор с богат професионален опит, разкрил пъкления план да се задейства оросителната система пред парламента....
  —цитат от коментар 4 на Убитака


  То само това да беше!

  Ами делото срещу Трайчо Трайков?
  Требе тогава да им пренапишем и нова елементарна математика!
  И да запишем, че две и две прави колкото прокурорът каже!

 10. 10 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Каскеттурата става все по-опасна за държавата и здравия разум. Вероятна следваща стъпка за намаляване на формализма е набедените за обвинени лица да нямат право на защита, а съдията да няма право да издава присъда различна от посочената от каскетите.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  "Фактите да се излагат в по-опростена форма, без сериозен анализ и аргументация на доказателства" - направо даже да е 2 изречения и направо в панделата.

  Тия са жалки.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  Дори герберите ОНЕМЯХА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Даже няма нужда от доказателства, директно всеки, когото Вмирисаният Каскет и Сийка Тъпото посочат, да влиза в затвора.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  "Фактите да се излагат в по-опростена форма, без сериозен анализ и аргументация на доказателства" - направо даже да е 2 изречения и направо в панделата.Тия са жалки.
  —цитат от коментар 12 на bludniq_sin


  Тия са изключително опасни!

  А още по-опасно е, че това е тенденция в "стила"!

 16. 16 Профил на zxl41675831
  zxl41675831
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да се благодарим, че все още има хора, които да осъзнават правната несъстоятелност на прокуратурата. Но както е тръгнало, некомпетентността, промотирана от ГЕРБ, която вече е нарицателно за всяка една сфера на обществото, ще залее скоро и съдебната гилдия. Поръчковите гербави изпълнители като Филип Димитров не си дават сметка, че загробват България, вероятно завинаги. Не може да се гради държава ако юристите са на нивото на Мушашко от форума... Истанбулската конвенция бе началото на края...

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Ми иначе олигарси осъдени няма да има, нито милионери.
  Техните хора естествено ще искат да си остане така и делата да се точат по 15-20 години.

 18. 17 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Прокуратурата усилено се опитва да се превърне в "държава в държавата". И то ако може да бъде по-важната от двете държави. Надявам се след време като имат повечко време в килиите да си осмислят надменното поведение в момента!

 19. 19 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Специално за такива прокурори като брата на Петьо Еврото може и да се позволи нов математически закон - да се дели на нула. За онази калинка с пръскачките също да се измисли нещо. И така нататък.

 20. 20 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Дори герберите ОНЕМЯХА !!!
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Ам то идеално за ГЕРБ-ери да се ловят, ама лошото е, че оня няма намерение да ги лови.
  Как ли не е сложил текста, че може да те осъди още преди да си извършил престъпление по подозрение, че си престъпник.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#17] от "НеКой":

  Ако сте кадърни ще ги осъдите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#17] от "НеКой":

  Оххх котьоо като ми паднете от власт по тоя закон!
  Тебе първи ще те опанделят по мотивирано предположение за държавна измяна,

 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  Глупостите на Гешев край нямат.....==="да се занижи доказателственият стандарт.."===== може и направо без доказателства, кво толкуз?...... Щом Гешев каже, направо да тръгват към затвора....

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално
 25. 25 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#17] от "НеКой":Ако сте кадърни ще ги осъдите.
  —цитат от коментар 21 на КМЕТ В СЯНКА


  Че те не искат никого да съдят. Само искат да им откраднат бизнеса без съпротива. А, и не дай си боже някой да съгреши и даде някой лев за друга партия.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 26. 26 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#17] от "НеКой":


  Ми иначе олигарси осъдени няма да има, нито милионери.Техните хора естествено ще искат да си остане така и делата да се точат по 15-20 години.
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  Правилно! Никакви съдилища! Решението на вожда е достатъчно...

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#25] от "rumen_s":

  "Че те не искат никого да съдят. Само искат да им откраднат бизнеса без съпротива."

  Точно.

  Ако искаха да осъдят Черепа, нямаше да го ПРЕДУПРЕДЯТ да духне в държава, с която нямаме спогодба за екстрадиция.

  Те много добре знаят, че ако го изправят пред съд в публичен процес, той ще ги завлече всичките в дранголника.

  Целта беше да му прилапат бизнеса и най-вече колекцията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Аз даже предлагам Вмирисаният Каскет директно да е и съдия, освен това да може да обвинява хора и за престъпни мисли (примерно да не харесва управялващите, Свети Каскетий или Прасето), както и за бъдещи престъпления - ами че така де, знае ли се какво може да направиш след 1,2, 5 години?

  Сийка Тъпото добре да ги обмисли тия предложения и да дава нова пренсконференция.

 29. 29 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Ми иначе олигарси осъдени няма да има, нито милионери.Техните хора естествено ще искат да си остане така и делата да се точат по 15-20 години.
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  В смисъл, че щом е богат задължително е виновен? Да ви е@а в болшевишките боклуци. А, че утре могат да пъхнат сина ти в кауша без доказателства идва ли ти на аъла или акъл нема при теб?!

 30. 30 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Докъде е стигнала българската правосъдна система ! Битка между Жени Пръскачката и съдия Ченалова .

  #Гешеверадост

  #Пановерадост

  И двете враждуващи страни са гнусни до повръщане !!!

 31. 31 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  А в Националната класификация на професиите и длъжностите, адвокатите щели да ги пишат "съдебни статисти" или направо ще ги заличават като професия........ Ми даааа ..... щом Гешев казва....

 32. 32 Профил на три
  три
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Даа, няма как да се прескочи цивилизационния недоимък! Ще си риете като биволи мятащи отринатото по гърбовете още много дълго!

 33. 33 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Интересно, а без доказателства дали може да обвиняваме ченгетата за полициейско насилие? А дали можем, без доказателства, да обвиняваме прокурор в политически репресии?

 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Аз се питам друго. Значи президентът няма право да иска оставка на прокурора...нищо че това искане не води до нищо по закон. А прокуратурата пише закон, нищо че в закона изчерпателно е описано кой има право на това....

 35. 35 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Дъното се копае всеки ден! ГЕШЕВ ПОЗОР ОСТАВКА

 36. 36 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Че реформи трябват, спор няма. Но да дадеш в ръцете на един милиционер законодателна инициатива, все едно да слушаш ПКП то дали да се возим в метрото.
  А и с тези “съветници”....
  Пълен потрес в държавата, не юристи пишат закони.
  Колкото повече са на власт бибитковците, толкова по зле ще става.

 37. 37 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#29] от "stanislavdi":

  Нема...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#17] от "НеКой":

  Стига и ти бе. Че кой ша рани тукашната чета ако наблъскат олигарсите по затворите?
  Кой ще ни даде париии?!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 40. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#39] от "Рун Дьо Решетникоу":

  тебе пари не ти трябват.
  ти се храниш от четенето
  на ленинистки и сталинистки
  теросртистични произведения.
  ако огладнееш неистово
  отиди на позитано. кифтета по 50 стинки.
  и мое да оплакнеш окото с велислава дърева.

 41. 41 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Ми иначе олигарси осъдени няма да има, нито милионери.Техните хора естествено ще искат да си остане така и делата да се точат по 15-20 години.
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  Нещо по начало като че ли ти е сбъркано в логиката. Ще има осъдени, ако в прокуратурата има читави кадри, които да си вършат съвестно работата...

 42. 42 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Когато милиционер стане прокурор благодарение на това ,че нямало тогава бройки които да заемат длъжностите прокурори в системата и го изпратили да завърши някакъв ВУЗ, та когато милиционери стават прокурори резултатът е милиционеризация на прокуратурата като от недалечния соц в която милицията казваше "Ние знаем ,че Пешо е извършителя, защото няма кой друг да е, само ще да е Пешо. Ето така се задържаха хора без доказателства ,така се водеха и делата в съда. 'Ние знаем ,кой е виновен и не трябват никакви доказателства, а и не ни се търси , а ако толкова искате и трябват доказателства ще бийнем леко Пешо в ареста да си признае и майчиното мляко. Оставка , милиционери!

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 43. 43 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Фактите да се излагат в по-опростена форма, без сериозен анализ и аргументация на доказателства" Само заради това предложение, всичкото каскет трябва да си върне дипломите..
  Чак не мога да повярвам, че са го казали публично.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  " Най-добре е официално да върнат сталинизма: Великият Вожд (било лично или чрез упълномощено лице: Ежов, Ягода, Берия) посочва някого с пръст, камионетката на НКВД го прибира, до 12 часа присъдата е изпълнена."

  Ми то от известно време мисля, че натам върви работата.....

 45. 45 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 730 Неутрално

  На крива ракета космосът й пречи, на куц футболист вратата му е далече, а пък български прокурор законът го спира да си върши работата.

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  " От прокуратурата предлагат и не всяко формално нарушение в процеса на събиране на доказателства да води до тяхната негодност. По думите на Красимира Филипова много често заради формално нарушение при събиране на доказателствата се стига до оправдателни присъди, а някои доказателства се събират само веднъж и няма как процесът да бъде повторен, ако има нарушение. Предлага доказателствата да бъдат отхвърляни като годни само ако има съществено нарушение на правилата или има съмнения за достоверността им."

  А дали има " съществени нарушения" или не, ще се преценява от главния прокурор......

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  "Служителите на екип номер 9 са разбрали точния адрес сутринта при инструктаж, поради което са въвели данните в навигационната система на служебен автомобил. При пристигане на място са обезпечили периметъра. По данни на екипа са въведени коректни данни, впоследствие обаче е установено, че вместо в блок 7 екипът пристигнал на адрес в блок 4 в "Левски Г", което е установено в последствие. "

  Ето това е положението - тотален разпад, гангрена и некроза на държавата.

  Милицията им е като асфалта на магистралите, като тротоарните плочки, като "възстановките" на замъци по баирите, като хидроизолацията на метрото, като медиите на Пеевски и като интелекта и маниерите на председателя на парламента.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Не може за всяка открадната кокошка да се стига до върховния съд. Или може?

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#50] от "emil":

  Той не е олигарх. Според подчинените му.

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Както определение за "доказателство", така и за "присъда",
  е в компетенциите на Съдия.

  Не е в компетенциите на прокурор - страна по Съдебен проблем спор дело..

  "Доказателство" в математика, право и прочее е термин особено важен,
  сериозен, свързан с обективна истина и прецизна логика.

  Proof.

  Доказателство означава Достатъчно Доказателства
  свързани логично (възможно циклично и).

  С по-ниска степен на презумптивна достоверност е Свидетелство.
  Такавъв вид (релевантна) информация.

  При спор с подозрения/обвинения леки или тежки са от значение
  "очевидни" Свидетелства Улики.

  Терминът неприбързан в сравнение с прибързано "доказателство" е
  Evidence (Свидетелство "улика").

  Разбира се, винаги е важен източникът на информацията,
  както и що за компетентност (знания, умения, авторитет)
  оценяват дадена информация.

  Нормално, работи се с множество "факти" Хипотези,
  някои от които с логично "И" свързани - коопериращи се,
  а някои с логично "Или" разделени - конкуриращи се.

  От мътилка на факти Хипотзи на ниско концептуално ниво
  изкристализират "факти и "доказателства" на по-виско.
  Всичко е Хитотези, до компетентно стабилизиране на едно "доказателство"
  или алтернативни няколко... Хипотези.

  Ако има разумна и търпелива интелигентност да разсъждава по казуса.

  Ако не... набързо през труп, пардон куп, за грош

  "Присъди с негодни доказателства – прокуратурата написа закон
  за собствено улеснение"

 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#50] от "emil":

  “Прокопи не е олигарх.“

  Ами не е.

  За да е олигарх, трябва да се ползва с официалната протекция на властта.

  Или ти намекваш, че Барба Ганьос закриля Прокопи, та затова Гешев не може да му състави обвинителен акт, който да издържи в съда?

  А не защото Прокопи е невинен или Гешев е некадърен?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Абе те ни удрят по главата, че не спазваме никакви правила и закони, ние сякаш нарочно правим и продължаваме да дразним. Как така Гешев ще внася закони, които да облагодетелстват прокуратурата. Що за скапана държава сме ние.

 55. 55 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 447 Неутрално

  [quote#9:"xm..."][/quote]
  Делото срещу Трайчо Трайков беше поръчково. По него не можеш да коментираш умствения багаж на някой, на който му плащат да се прави на тъп. Ама случая с хакерите наистина счупи тъпомера. Там един объркан пъпчив тийнеджър се оказа сам срещу най-страшния държавен орган, който следва да ни пази от тероризъм. И нивото на калинките в него лъсна със страшна сила...

 56. 56 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Ми иначе олигарси осъдени няма да има, нито милионери.Техните хора естествено ще искат да си остане така и делата да се точат по 15-20 години.
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  А защо да не събират годни доказателства ?! Това мнение е дъното.

 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Любопитно

  До коментар [#51] от "НеКой":

  Знаеш ли значението на думичката "олигарх", която употребяваш?

 58. 58 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Весело

  Дори герберите ОНЕМЯХА !!!
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Биковчета...
  Насочват ги по телефона само към определени статии, в които има Истанбулска кондензия, Джордж Сорос, нацизъм или ксенофобия!
  За мутрите от герб е особено валидно правилото - с какъвто се събереш, такъв ставаш!
  Така например, цялата външна политика е овладяна от лицата джамбазки и каракачанов, зад които в момента стоят цели 2% от населението!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 59. 59 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#17] от "НеКой":

  Ами като ви са наврени в г.за ръцете и главите на герберите няма да има, я!
  Съберете ГОДНИ доказателства по предписания в НПК ред, АНАЛИЗИРАЙТЕ ГИ ЗАДЪЛБОЧЕНО и тогава ще завалят присъдите.
  А не който посочи каскета и веднага да му лепват присъда.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 60. 60 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Абе те ни удрят по главата, че не спазваме никакви правила и закони, ние сякаш нарочно правим и продължаваме да дразним. Как така Гешев ще внася закони, които да облагодетелстват прокуратурата. Що за скапана държава сме ние.
  —цитат от коментар 54 на Роси


  Той поне да имаше право да пише закони. Имаше една такава конституция дето има такива права, ама тя беше просто мечтата на един анимационен герой.

 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#57] от "vassilun":

  "Знаеш ли значението на думичката "олигарх", която употребяваш?"

  Остави го него, кофти е, че и официалната власт не го знае...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  [quote#56:"Индиана"][/quote]

  Е как да ги съберат за поръчковите дела?

 63. 63 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Весело

  Делото срещу Трайчо Трайков беше поръчково. ...
  —цитат от коментар 55 на Убитака


  Делото срещу Иво Прокопиев също беше политическа поръчка!
  Делото срещу Симеон Дянков - политическа поръчка!
  Делото срещу Ненчев - също политическа поръчка!
  Делото срещу Даниел Митов - политическа поръчка!
  И срещу Петър Москов делото е политическа поръчка - нищо че той измами по най-просташкия и нагъл начин избирателите които го изпратиха във властта!
  Има още подобни примери.

  И всички си приличат по едно - пълен провал на прокуратурата в съда!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 64. 64 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#17] от "НеКой":Ами като ви са наврени в г.за ръцете и главите на герберите няма да има, я!Съберете ГОДНИ доказателства по предписания в НПК ред, АНАЛИЗИРАЙТЕ ГИ ЗАДЪЛБОЧЕНО и тогава ще завалят присъдите.А не който посочи каскета и веднага да му лепват присъда.
  —цитат от коментар 59 на serafin


  Е как да съберат, когато може да изплуват герб-ери. Важното е да се мачка някой и той да няма право на глас.

 65. 65 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Досега НПК си беше хубав за всички прокурори дотука само за новия му се вижда малко сложен и формален.Ами ако наистина е толкова трудна материя за теб,а за другите не дали пък ти не си си надскочил нивото.

 66. 66 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ба опростена процедура я най-добре да има възможност да се фалшифицират а защо не и изобщо да не се представят. На рекъл казал то и без това и сега така работи съда - една баба на пазара каза и те вярват

 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вие секаш продължавате...
  А те: не наужким.

  Причината е ПКП председателка на нелегитимна компартийна събирщина
  против Държавата и Легитимно Народно събрание.
  Против три месеца Велико Народно и ЕС въстание.

  Солидарно с искания за #оставки инициирани от Великото Народно и прочее,
  БСП иска оставката на ПКП.
  Ама само на ПКП.

  Нищо против Антидържавна компартийна група метежник против
  Българско Народно събрание и ЕС въстание.

  Така излиза, не за почуда.
  Слухове че БСП представлява БКП пълзят от 1989.
  От около 1922...

  Дотогава прогресивен,
  социалистът Димитър Благоев се отрекал от принципа
  "русофилията е политическо суеверие".

  Оттогава насетне: БКП на КП на СС.
  Соц ком, ком соц, соц ком, ком соц кап соц... иди разбери

  До коментар [#54] от "Роси":

  Абе те ни удрят по главата, че не спазваме никакви правила и закони,
  ние сякаш нарочно правим и продължаваме
  да дразним.

  Как така Гешев ще внася закони, които да облагодетелстват прокуратурата.

 68. 68 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 825 Весело

  мда, явно каскетурата е на път да улови 9-то джудже за оная работа у гащите !
  од едната хралупа в другата скача весело катеричка- рунтавелка !
  Успех Гешеф !
  след кацането на Луната с дизелов двигател но-квалифициран от тебе нема !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 69. 69 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Весело

  Магнаурската юридичска школа в действие. Понеже правните процедури и терминология са сложни (за прокуратурата), трябва да ги опростим до тулупско-банкянско наречие.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  ..... прокуратурата все по смешна става ..... Наскоро четох, че не само злато се крадяло там, но и розово масло ...... тея сигурно го ползват за лубрикант..... пълен абсурд са тея недоразумения ======"след изземането на маслото то е дадено за съхранение на друго дружество, а скоро след това прокурор постановява да бъде върнато за пазене в лаборатория „Българска роза“. Другата фирма не само, че не изпълнява това разпореждане на обвинението, но и междувременно продава голяма част от розовото масло. ........"========== https://bit.ly/2SSRqVJ

 72. 72 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  “Прокопи не е олигарх.“Ами не е.За да е олигарх, трябва да се ползва с официалната протекция на властта
  —цитат от коментар 53 на Norman Granz


  Имаш ли нужда от един два линка за да го видиш нареден сред хора? Отпреди да го подгонят.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 73. 73 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  "Трябва нормите да предвиждат по-малко изисквания и фактите да се излагат в по-опростена форма"....... И колко по опростено да е ? "да се занижи доказателственият стандарт" ...... и колко още да се занижи ? ......... https://bit.ly/33UllTQ

 74. 74 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  До коментар [#57] от "vassilun":"Знаеш ли значението на думичката "олигарх", която употребяваш?"Остави го него, кофти е, че и официалната власт не го знае...
  —цитат от коментар 61 на Norman Granz


  Точно! И Гешев и Борисов говорят за "олигарси" без да знаят, че така си вкарват автогол!

 75. 75 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Каскетът: Тъй като съм некадърен, намалете професионалните изисквания към мене. Като намалите изискванията към доказателствените стандарти, по-лесно ще им разгоня фамилията, както се казва на соросоидите, джендъри, продемократично ориентираните борци срещу статуквото и др. врагове на Пеевски и Тиквата. Каскет, това го няма в препоръки те от Венецианската комисия!
  Като си неподготвен, махни се, подай оставка!
  Максимата е друга - по-добре един престъпник вън, отколкото един невинен осъден!

 76. 76 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Има по лесен и прост начин.
  12 съдебни заседатели, а съдията да приеме Решението им!

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Някой изобщо осъзнава ли какво иска прокуратурата?
  Да обясни с 2 думи защо съди някой.
  Адвоката му може с 2002 думи да поясни защо не трябва да е съден.
  И пак съдът решава, а не прокурора както некой си мислат :))

 79. 79 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#22] от "Oleg Shishmanov":

  Ти ли бе , Котьо , ще съдиш?
  Ми дали нема 9мм съдебни заседатели?
  Или вища инстанция 45Калибър, а?
  Нещо много станахте прокурорите и съдиите на народния съд!!!
  Ще си ядете попарата!

 80. 80 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#17] от "НеКой":

  и ти не знаеш какви искаш!

 81. 81 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Начи Базе осъден по постановка дето ще разсмее и второкласник като крадец и да подава оставка, но за тях си Разградската Хайверщина ще иска доказателсва и от чужбина..

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 82. 82 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#78] от "amanotwas": ====съдът решава======

  съдът решава, ама може и да е "специализиран" и не точно независим нали? ..... а правните основания за обжалване на дадена осъдителна присъда са:
  ----че са нарушени обичайните правила за справедлив процес,
  ----че присъдата е неоснователна с оглед на представените доказателства,
  ----че решението на съда неправилно поради нарушение на закона,
  -----че е допусната съществена съдебна грешка. ........
  Че какви ще са последиците от тези "предложения" а ??????

 83. 83 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Голям проблем са вещите лица /експерти!.
  Прекалено стеснен кръг с изисквания, който покриват пенсионирани МВР-служители с посредствен умствен багаж и податливи на корупциони практики, криво-разбрана колегиалност...

 84. 84 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Да, може да предложат за прокурори да се учи в ПУЦ-ове. По-лесно да се става.

 85. 85 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Любопитно

  ======... Да се занижи доказателственият стандарт, да се разшири компетентността на военните прокурори===== не ми се мисли, какво може да се случи, ако това мине през парламента !!!....... Щом в САЩ стават такива неща, сетете се сами какво ще стане в България с Гешев за "главен"........ https://bit.ly/375tVAY

 86. 86 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  А това съобразено ли е с евро-законите?!

 87. 87 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Справедлива и сурова присъда"!В стил "вземам ти бизнеса и чао"-например!

 88. 88 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  До коментар [#8] от "hodounski":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Все някой ще сезира Европа и тогава на тези "ще им цъфнат налъмите"!

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Я бе я най-добре Гешев да посочва виновните и да им чете присъдите. По-евтино ще излиза.

 90. 90 Профил на .
  .
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Добра идея, но още може - полеви трибунал с взод за изпълнение присъдите.

 91. 91 Профил на .
  .
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#85] от "MPetr":

  В САЩ не е в сила римското право, в Европа е. Невинен до доказване противното. Още повече че ако допуснат такива закони у нас, има европейски съд за който гешевите промени няма да минат. И тогава ще получаваме хиляди оправдателни присъди от там с яки обезщетения които Гешев няма да плаща, а матряла.

 92. 92 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 37 Весело

  Съдията Дред е първообраза на Гешев - обвинител + съдия + изпълнител "all in one"

 93. 93 Профил на .
  .
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Доказателствата да се приемат ,дори и при процесуални нарушения ? Знаете ли какво значи това ? Да ви подслушват незаконно ,но тов а да е доказателство . Гешев ,оставката!
  —цитат от коментар 8 на hodounski

  Може и с бой да са събрани, бой докато не си признаеш, при инквизицията в Испания са те опъвали на колелото и докато не си признаеш че си вещица или демон - чупене нокти, кости, горят те, ама тия "процесуални нарушения" не са се вземали в предвид в съда. А за доказателство е било нужно някой да пусне донос. Та кладата ти се е виждала изход от мъките.

 94. 94 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 52 Разстроено

  Аз само да попитам откога изпълнителната власт тръгна да пише закони.... аааа да вярно, той каскета си беше казал , че е против разделението на 3те власти...

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 95. 95 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Ако трябва да сме обективни и отчитаме репутацията на прокуратурата, подобни поправки само биха я затруднили повече, ако има директива едно дело да се осере. Не че сега съдът не може да преценява дали нарушенията са съществени и дали ограничават правата на подсъдимия/пострадалия - може. Ако е умен съд, ще намери начин да осъди виновния, освен ако прокурорът не е по-умен. Но при подобни поправки, това ще бъде последвано от промяна в съдебната практика, предполагам, и няма на формално основание да бъдат признавани откровени виновници за невиновни. Както казах, това ще затрудни изключително клиентилизма в прокуратурата - няма да е толкова лесно да оцапаш едно дело, та да гарантираш оправдателна присъда. Обаче няма нужда да се тревожиш - прокуратурата знае, че това никога няма да мине в НС, естествено напълно основателно. От една страна, депутатите са наясно, че няма да е толкова лесно да поискат от прокурор услуга, от друга ще знаят, че няма да е никак трудно, ако не внимават в картинката, да бъде подгонен някой от обкръжението им и да бъде осъден. От най-важната страна - те самите могат да се окажат в това положение. Тогава и ако съдът най-сетне вземе че се вразуми, номерът да се изтъпаниш пред медиите и да кажеш - аз вярвам в българския съд, няма да бъде толкова актуален.

 96. 96 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  "Фактите да се излагат в по-опростена форма, без сериозен анализ и аргументация на доказателства" - направо даже да е 2 изречения и направо в панделата.Тия са жалки.
  —цитат от коментар 12 на bludniq_sin  « Тия са жалки . «


  Не, че са жалки, а са си направо ОПАСНИ !
  Ако това безумие бъде прогласувано в НС - не яйца и домати, а камъни и павета трябва да хвърчат !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 97. 97 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  #2:"Norman Granz"]Най-добре е официално да върнат сталинизма: Великият Вожд (било лично или чрез упълномощено лице: Ежов, Ягода, Берия) посочва някого с пръст, камионетката на НКВД го прибира, до 12 часа присъдата е изпълнена.

  Ето съветският опит:

  КРАТКА ИСТОРИЯ НА СССР
  Другарят Ленин създаде болшевишката партия на 2-ия си конгрес. А другарите, които
  са го създали на 1-вия конгрес, евреи от Бунда, се оказват меншевици и предатели на
  каузата на руската работническа класа.
  Щом Ленин умря, се оказа, че вторият човек в партията другарят Троцки, e предател.
  Другарите Каменев, Зиновиев, Сталин и Бухарин свалят Троцки и го изгонват от СССР.
  Но след няколко години се оказа, че другарите Каменев, Зиновиев и Бухарин също са
  врагове и вредители. Тогава доблестният другар Ягода видя това и ги застреля.
  Малко по-късно Ягода, като вражески агент, е разкрит и разстрелян от другаря Йежов.
  Но след няколко години се оказа, че Йежов не е другар, а обикновен предател и
  вражески агент. И тогава Йежов беше застрелян от другаря Берия.
  След смъртта на Сталин всички другари разбрали, че Берия също не е другар, а
  предател. Тогава другарят Жуков арестува и разстреля Берия. Но скоро другарят
  Хрушчов разбра, че Жуков също е враг и конспиратор. И изпрати Жуков в Одеса.
  По-късно се разкри, че Сталин е враг, вредител и предател. А с него и по-голямата част
  от Политбюро. Тогава Сталин беше изведен от мавзолея, а политическото бюро и
  Шепилов, който се присъедини към тях, бяха разпръснати от честни членове на
  партията, водени от другаря Хрушчов.
  Изминаха няколко години и се оказа, че Хрушчов е бил и доброволец, авантюрист,
  мошеник и враг. Тогава другарят Брежнев изпрати Хрушчов в пенсия, като го награди
  за сбогом не с екзекуция, а с орден на другаря Ленин. Скоро Брежнев почина и веднага
  стана ясно, че той е вредител и причинител на застой.
  Тогава на власт дойде млад и енергичен другар Горбачов. И се оказа, че цялата партия
  е страна на вредители и врагове, но той ще оправи всичко веднага. Тогава СССР се
  разпадна ... И Горбачов също се оказа враг и предател ...

 98. 98 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Гешев да не се кахъри. Шайката най-вероятно ще прокара исканията му в някоя преходна и заключителна разпоредба в "Закона за едикаквоси", както прави:
  https://www.actualno.com/politics/gerb-tihomylkom-promeni-zakona-za-izvynrednoto-polojenie-prez-drug-i-bez-objasnenija-news_1509568.html
  Мамини сладки бандитчета.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 99. 99 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ама Гешев не беше ли РАДОСТ?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK