ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Строежът на Румен Гайтански-Вълка в ловно стопанство "Искър" е незаконен

Хотелът е в Държавното ловно стопанство "Искър".

© Георги Кожухаров

Хотелът е в Държавното ловно стопанство "Искър".Строежът в Държавно ловно стопанство "Искър" е незаконен. Това е заключението на проверка, направена от район "Панчарево". Изградената сграда е без издадено разрешение за строеж, без одобрени инвестиционни проекти и няма строителен надзор. Обяснението било, че не се строи хотел, а се модернизира стара работилница.


Фирмата - изпълнител на обекта, е "Био майнинг" АД, е записано в констативния акт от проверката. Дружеството е собственост на фирми на Румен Гайтански-Вълка, който е сочен за близък до почетния председател на ДПС Ахмед Доган.


Строителството започна през март и в средата на август сградата вече бе издигната до покрив. Новостроящата се сграда е до ловния дом, който навремето се посещавал от Тодор Живков, когато ловувал в ДЛС "Искър", разказаха местни хора пред "Дневник". Мястото е заобиколено от гора и е само на 150-200 метра от източния бряг на язовир "Искър".
Прокуратурата се сезира по сигнал във фейсбук на Владислав Панев


Във фейсбук общинският съветник Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и на "Демократична България", пръв сигнализира на 3 август за строеж в ловното стопанство. Върховната административна прокуратура се сезира по сигнала и разпореди на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и на Министерството на земеделието, храните и горите да извършат проверка.


Нейните заключения бяха, че ловното стопанство не е изискало от фирма "Био майнинг" необходимите строителни книжа и не е уведомило Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) за строителството. И директорът на ловното стопанство инж. Атанас Дарелов бе сменен.


А район "Панчарево", на чиято територия е обектът, се зае да проучи подробно цялата налична строителна документация.


Проверката: Няма разрешително за строеж, няма одобрен проект, няма...


На 28 септември кметът на района Николай Гюров издава констативен акт след извършен оглед на място.


Установено е, че изградената стоманобетонна сграда е без издадено разрешение за строеж, без одобрени инвестиционни проекти и няма строителен надзор. За строежа временният директор на ДЛС "Искър" Петър Герзилов е предоставил "неодобрени и несъгласувани чертежи за ремонт и модернизация на съществуваща техническа работилница". Тя била с площ от 1341 кв.м. Твърдението било, че не се строи триетажен хотел за ловци, а се модернизира старата работилница.


"Снимки от гугъл показват, че преди началото на строежа там е било гола поляна", контрира подалият сигнала Панев.


Директорът Герзилов потвърди за "Дневник", че строежът няма разрешително.


"Био майнинг" има договор за съвместна дейност с ловното стопанство


Фирмата изпълнител на строежа "Био майнинг" АД има договор с Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) - Благоевград, под чието ръководство е ДЛС "Искър". Той е за съвместна дейност за срок от 15 години и е подписан на 23 юни 2016 г., съобщиха от ЮЗДП. Според инвестиционната програма в него са договорени следните дейности:


- изграждане, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения;
- разработване и поддръжка на фуражна база;
- купуване на фураж за подхранване на дивеча;
- опазване и охрана на дивеча;
- купуване на жив дивеч за разселване;
- ремонт и поддържане на бази за интензивно стопанисване на дивеча и изграждане на волиери;
- предоставяне на движими дълготрайни материални активи за ползване от стопанството;
- изграждане, ремонт, поддържане и почистване на горски пътища;
- ремонт и поддържане на ловна база.


От одитния доклад на земеделското министерство, изпратен до ВАП през август, се разбра още, че дружеството не е изпълнило поетите задължения за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса. От 2016 година досега сумата е стигнала 600 хил. лв.


Район "Панчарево": Има основания за премахване на строежа


Новата сграда е върху площ от 1490 кв.м и се състои от три части. Най-висока е средната, която е на три етажа и е висока 11 м, е записано в констативния акт на район "Панчарево".


На база установените нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) кметът на район "Панчарево" обявява, че има основания за започване на процедура за премахване на строежа.


ДНСК: Столичната община трябва да издаде заповедта за премахване


На запитване на "Дневник" от ДНСК обясниха, че са запознати със случая, но "ние се занимаваме с незаконни строежи от I, II и III категория. С тези от IV категория, какъвто е този в ДЛС "Искър", се занимава дирекция "Контрол на строителството" към Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столичната община", заявиха от ДНСК.


От НАГ поискаха писмено запитване от "Дневник", за да проучат въпроса. То бе изпратено, но до публикуването на материала отговор не е получен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK