И след съдебно решение: държавна компания отказва информация за 350 млн. лв. разход

Плавателният канал №2 между Варненското и Белославското езеро.

© Капитал

Плавателният канал №2 между Варненското и Белославското езеро.Директорът на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов започна "игра на котка и мишка", за да не предостави на "Дневник" информация, поискана по Закона за достъп до обществена информация. Той беше задължен да го направи с решение на варненския Административен съд от 25 септември т.г. Поисканите данни трябва да покажат начина, по който без търг и възлагане на обществена поръчка руската компания "Гидрострой" получи от държавата 350 млн. лв. за удълбочаването на плавателните канали в "Пристанище Варна".


За първи път Забуртов отказа да даде поисканата информация в края на май т.г. с


мотива, че тя представлявала търговска тайна
В отказа си той написа, че тя се отнасяла до трето лице - едноличното държавно дружество "Транспортно и строително възстановяване", поради което от него е било изискано становище. От там изразили несъгласие за предоставяне на исканата информация с мотива, че разгласяването й "може да бъде използвано от други фирми за подобряване на техни бъдещи офертни предложения, което ще доведе до накърняване интересите на "Транспортно и строително възстановяване".


След като този отказ беше обжалван и след решението на Административния съд във Варна от септември, с което Забуртов беше задължен да предостави пълните данни за това с кого и на каква цена са сключени договорите за извършваните драгажни работи във Варненското езеро, той изпрати до "Дневник"


втора съвършено различна версия за мълчанието по поставените въпроси


Според нея, държавното предприятие, което управлява, не разполагало с поисканата информация за това, с кого са сключени договорите на "Транспортно и строително възстановяване". В отговорите си обаче той изобщо е пропуснал въпроса за цената, платена на "Гидрострой".


В края на април т.г. кабинетът разреши започването на работата по удълбочаването на двата плавателни канала - 1 и 2, по които корабите достигат от морето до Варненското езеро и пристанище "Варна - запад". Скоро след това кабинетът даде разрешение на четири кораба, собственост на руската компания "Гидрострой", да работят във вътрешните водни пространства на страната. За тази дейност от национални бюджет бяха отпуснати 350 млн. лева.


Финансирането мина през държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", а то без търг за възлагане на обществена поръчка го предостави на търговското дружество "Транспортно и строително възстановяване", което е 100% собственост на държавата чрез транспортното министерство. От своя страна също


без търг и обществено поръчка то наеме руската "Гидрострой"


Още на 7 май т. г. "Дневник" поиска със заявление по Закона за достъп до обществена информация от Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" справка, която трябваше да съдържа копие от текста на споразумение, сключено между него и държавната търговска компания "Транспортно строителство и възстановяване", за удълбочаване на плавателните канали във варненското пристанище. Със същото заявление беше поискана и справка за това как отново без търг "Транспортно строителство и възстановяване", чийто принципал е Министерството на транспорта, е избрало регистрираната в анклава Калининград "Гидрострой", за да сключи с нея договор за извършване на драгажните работи.


Частичните отговори на въпросите, предоставени на "Дневник" от "Пристанищна инфраструктура" след съдебното решение обаче породиха


още въпроси


"Съгласно подписаното между страните споразумение ("Пристанищна инфраструктура" и "Транспортно и строително възстановяване", бел. ред.), изпълнителят следва да изготви и предаде Инвестиционен проект във фаза Работен проект. За обекта не е изготвян Технически проект", пише в информацията, подписана от Ангел Забуртов. Така остава висящ въпросът, как при липсата на технически проект правителството е определило цената от 350 млн. лв. и каква част от тях е получила "Гидрострой".


Сред мотивите за отказа да бъде предоставена информацията, поискана от "Пристанищна инфраструктура" бяха и тези, че


нямало как да бъде обоснован надделяващия обществен интерес


към темата.


На административно-правен жаргон това означава, че обществото няма интерес да знае, как и защо пари от националния бюджет са предоставени без търг на чуждестранна компания през две държавни дружества.


Без отговор остава и друг, не по-малко важен въпрос: Чии проблеми ще реши удълбочаването на двата плавателни канала, които осигуряват достъпа на кораби към пристанищата във Варненското и Белославското езера?


"Ще направим така, че вратата на България по море - Варна, да бъде отворена за най-тежките кораби, които в момента не могат да влизат, каза преди време Росен Желязков в интервю за Би Ти Ви. Целта на проекта е да има удълбочаване до 13 метра". Според него по този начин транспортът по море през варненското пристанище щял да поевтинее, а самото то щяло да стане по-атрактивно в


конкуренцията с Констанца


Водният път през Варненското и Белославското езера обслужва няколко от големите заводи в Девня - "Агрополихим", "Солвей Соди" и "Девня цимент", както и фериботите, чийто терминал се намира в Белослав. Разстоянието от Варненския залив до там е около 25 км, а фарватерът преминава под Аспаруховия мост и два канала, които периодично се затлачват.


Въпросът за нуждата от допълнителна дълбочина през тях е поставяна на дневен ред многократно от собствениците на "Агрополихим", които искат да осигурят до пристанище "Варна - запад" достъп на 50-60 хил. тонни кораби, а не само до 30 хил. т., както е в момента. Данните, предоставени от "Пристанищна инфраструктура" звучат още по-оптимистично.


"Целта на проекта е да се позволи на по-големи кораби - до 60 - 70 хил. т. да влизат в акваторията на пристанищните терминали след плавателни канали 1 и 2", пише в тях.


Правителството обаче реши да отдели пари за тази дейност едва когато почетният председател на ДПС Ахмед Доган започна реализацията на проекта си за ново пристанище в ТЕЦ "Варна". То се намира в дъното на Варненското езеро и точно на входа на другия изкуствено прокопан плавателен канал, който го свързва с Белославското.

Сателинна снимка на двата плавателни канала, които предстои да бъадат удълбочени ( в дясно), Варненското и Белославското езера. Пристанището на ТЕЦ "Варна" е отбелязано в червено.

© Google maps

Сателинна снимка на двата плавателни канала, които предстои да бъадат удълбочени ( в дясно), Варненското и Белославското езера. Пристанището на ТЕЦ "Варна" е отбелязано в червено.

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  Този отказ не може ли да се тълкува като злоупотреба със служебно положение?

 3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Данък Русия не подлежи на съдебен и обществен контрол. Гарантирано от ГЕРБ! Евроатлантиците...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Въобще къде е икон. логика на проекта и фин. обосновка за тези 350 млн. лв. Определено Владко Уйнобузко не е силен в обществените сметки и със сигурност и тука е ощетил престъпно държавата със стотици млн. за пореден път.
  ЗАТВОР...

 6. 6 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  То е ясно - Бочко си купува спокойствие пред Чичо Пу с тези пари.

 7. 7 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шакир Зулов":

  Лишават не Дневник, а данъкоплатците.

 8. 8 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Може би съм малко параноичен, но тая работа с бодигарда от Банкя начело на държавата, май няма да свърши добре!

 9. 9 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 481 Любопитно

  Каскета е зает да отчита ( разбирай замазва) нулевата си полезна дейност и прикрива рекетьорския си бизнес с издирва лично изчезнали лица и не го интересуват гЕшефти за някакви си 350 млн.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Какво се чудите? Турски поток, АЕЦ Белене, Доган-порт...Парите на руснаците за КТБ трябва да се връщат.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#3] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Какви евро, какви атлантици? Пладнешки хайдуци!

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Това са държавни пари, директно налети в руски джобове.

  Със съответното отчисление (комисиона) за чекмеджето под патлака.

  Гладувайте за ГЕРБ и Бате Бойко - последната преграда пред руските интереси, гаранта за евроатлантическото бъдеще на България!

  За предназначението на така разширеното пристанище дори не питайте, че може да ви се изправят косите... ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Едни "хора" си имат "държава". Те решават какво е закон, какво е съд и дали ще се съобразяват с тях.
  И не са само с 350 млн, а милиарди. Всеки месец.
  Ама не е лут тоя дето яде баницата!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  “Гладувайте...” >> трябваше да излезе “гласувайте”, но и така не е зле.

  Би било хубаво някой икономист да пресметне с колко стотин милиарда е ощетен българският народ в резултат от слугуването на Русия през последните 15 години, и “гладувайте” си идва дибидюс на място.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Можем само да си представим какво би се случило с изпълнителен директор, който не изпълнява съдебно решение, и прикрива престъпления в ... USA.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Неутрално

  Отидете в американското посолство, то може и да свърши работа. Това сериозно.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 24 Любопитно

  Отидете в американското посолство, то може и да свърши работа. Това сериозно.
  —цитат от коментар 19 на hamiltonf


  Мое и в савецкото или китайското.
  😎🕎😎🕎😎🕎😎

  Много съм прост
 21. 21 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А този канал изобщо екологично обоснован ли е? Да влизат все по-големи кораби навътре? Ако се озове някой забравен руски кораб с експлозиви?

 22. 22 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Всъщност, "пристанището на Доган" няма откъде да привлече товарооборот, освен да поеме на Варна-изток, превърнато от вековен център за внос- износ в площадка за кръчми на местните "бизнесмени"!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 23. 23 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 867 Любопитно

  А според Борисов, ГЕРБ водят война с ДПС ...

 24. 24 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Вече съвсем не мога да си представя в каква държава живеем и какъв народ сме!
  Затова всички по-млади бягат от този ад в Западна Европа , САЩ и Канада !
  Това вече не се търпи !
  ГЕРБ и Баце съсипаха окончателно нещастната ни държава !
  НО ТАКЪВ НАРОД (около 80% ) - ТАКАВА ДЪРЖАВА ! !

 25. 25 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1389 Весело

  Този отказ не може ли да се тълкува като злоупотреба със служебно положение?
  —цитат от коментар 2 на puknatastotinka  Не, защото обслужва Доган, а това не се брои :)

 26. 26 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 750 Неутрално
 27. 27 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Кой допсна копаенето на дупка в морето! Озтафка.....

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Когато си сигурен,че няма кой да внесе обвинение срещу теб,може да не изпълняваш съдебно решение.Кой ще те бутне? КОЙ няма да разреши.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3333 Весело

  Гладувайте за ГЕРБ и Бате Бойко - последната преграда пред руските интереси, гаранта за евроатлантическото бъдеще на България!
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  ГЛАДУВАЙТЕ за ГЕРБ и Борисов !!!!!!!!

  Много точно казано

 31. 31 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#3] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Очевидно управляващата върхушка в България и най-вече тази, зад завесата е силно зависима от Путин, който със сигурност се забавлява от начина, по който си осигурява лесни пари. Но не трябва да се забравя, че мисленето на Путин е изцяло военно и на подобни инфраструктурни проекти в България, с огромно логистично значение, в близост до непотопяемият му самолетоносач Крим, гледа като на база за военна употреба, когато му дойде времето. В случая не допускаш ли, че България е принудена да му построи военно-морска база, в която до два часа при подходящо за Путин военно - политическо развитие на някои нещица, да се настанят с цялото си въоръжение зелени човечета. Както при подобни условия, примерно да се употреби едно завършено в строително отношение предприятие в Радомир, собственост на руски инвеститор, чакащо уж да сключи договор с Китай за съвместно производство на електрически автомобили, изведнъж да приеме едни големи зелени камиони с много колелета и трактори с интересен инвентар. Но запознати с някои неща твърдят, че от архитектурна гледна точка това предприятие представлявало реализиран типов проект, унифициран с още три такива на територията на България, съответстващи на база за сервизиране на мобилни тактически ракетни установки от типа на някакви руски Искендъри, каквото и да значи това. Тази в Радомир щяла да приема за обслужване ракети, които били доставени в Сърбия, където имало голяма руска военна база. Това може да се чуе от бивши военни по селските кръчми в Радомирско, които служели в подобни бази, отдавна закрити, някъде там. Какво ли не им минава през главите на бившите военни на няколко ракии.

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5127 Любопитно

  Отидете в американското посолство, то може и да свърши работа. Това сериозно.
  —цитат от коментар 19 на hamiltonf


  Защо? Твоят идол Каскет Гешев не е ли главен прокурор? Защо да искаме съдействие от някакво посолство, след като си имаме "работеща" прокуратура?

 33. 33 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 849 Неутрално

  каскет къде си?
  всички сте за затвора, паразити такива.
  а бг народа да си помисли за кого да гласува пак, ето такива неща трябва да се отчитат когато се ходи да се гласува, а не какво казал мутрата или някои друг.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 34. 34 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Ало Каскет къде спиш? Или ловенето на крадци на кокошки е по-важно от източването на обществен ресурс за 350 000 000лв.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5127 Неутрално

  А според Борисов, ГЕРБ водят война с ДПС ...
  —цитат от коментар 23 на pafaka22


  Да! Когато ГЕРБ плащаха по 50 милиона на година за студен резерв на Доган бяха направо близо до ядрена война с ДПС!

 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Отказът да се изпълни съдебно решение представлява престъпление, а факта, че е направен само говори още повече до каква степен държавата ни е сведена до престъпен придатък на един татарин !

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#11] от "geordgeo":

  " Бе обесете някой най-накрая бе, какво им се молите за информация. Ясно е като бял ден, че държавата, демек всички ние платихме 350 млн. лева, за да може Доган да си има канал! Иска ми се да го закопаят в него, мами*ата му мръсна... И не само него..."

  Отидат ли хората пред офица на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" , може обществения интерес бързо да надделее ! Не само това, може скоро да приключим с цялата тази престъпна сволоч във властта !

 38. 38 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Всъщност, "пристанището на Доган" няма откъде да привлече товарооборот, освен да поеме на Варна-изток, превърнато от вековен център за внос- износ в площадка за кръчми на местните "бизнесмени"!
  —цитат от коментар 22 на soul


  Ами че то точно това е целта, портът на Доган лека-полека и тихомълком да поеме дейността на държавното пристанище... от едни крадат бизнес, а на други подаряват.

 39. 39 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2405 Любопитно

  ,,На административно-правен жаргон това означава, че обществото няма интерес да знае, как и защо пари от националния бюджет са предоставени без търг на чуждестранна компания през две държавни дружества.”

  😅.........

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Гешев дали се е самосезирал за престъплението "неизпълнение на съдебно решение". Средва запориране на сметки и т.н. Или този казус не е класифициран като престъпление в НК? Та питам, ако не, какви закони имаме?

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Тц,тц,тц.!Как мое лишават "Дневникъ" -флагмана на свободното слово от информация!?🐮🐷🐮🐷🐮
  —цитат от коментар 1 на Шакир Зулов  По същия начин, по който безотговорно и нагло харчат твойте и мойте пари в угода на мафията .
  Достатъчно ясен ли съм ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Чакай да видиш как се строи патока с нова техника по европрограма на куха фирма. Това ще е скандала на деня.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 44. 44 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Ало! Прокуратурата!
  —цитат от коментар 26 на bpcorp  В момента законодателства ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 45 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  В АПК
  Чл. 304. (1) Длъжностно лице, което не изпълни задължение, произтичащо от влязъл в сила съдебен акт, извън случаите по дял пети, се наказва с глоба от 200 до 2000 лв.
  (2) При повторно нарушение по ал. 1 се налага глоба по 500 лв. за всяка седмица на неизпълнението, освен ако това се дължи на обективна невъзможност.

  За да е налице повторност, следва да е изтекла една седмица от срока за изпълнение на съдебния акт [4]. Според пр. 1 на ДР на АПК повторно е нарушението, извършено в едногодишен срок от влизането в сила на акта, с който на нарушителя е наложено наказание за същото по вид нарушение .

  Айде , чакаме

 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Ало Каскет къде спиш? Или ловенето на крадци на кокошки е по-важно от източването на обществен ресурс за 350 000 000лв.
  —цитат от коментар 34 на iak  Към тези 350 млн. добави и онези 700 млн., добави и онези 3 милиарда за тръбата на Путин, добави и 7-8 милиарда от « Белене «., добави и 4,3 милиарда от КТБ, а колко са откраднати от магистрали и саниране - САМО ГОСПОД ЗНАЕ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Гешев дали се е самосезирал за престъплението "неизпълнение на съдебно решение". Средва запориране на сметки и т.н. Или този казус не е класифициран като престъпление в НК? Та питам, ако не, какви закони имаме?
  —цитат от коментар 41 на evtimvz


  Би трябвало да се е самосезирал. Поне след тази статия е задължително. Преди нея, може да се предположи, че прокуратурата не е узнала за това, но вече е. А членът е 296, ал. 1 от НК.

 48. 48 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  "Гладувайте за ГЕРБ и Бате Бойко - последната преграда пред руските интереси, гаранта за евроатлантическото бъдеще на България!'
  До [#14] от "Norman Granz":
  Може и за Трифонов. И за него тези въпроси за забранени.

 49. 49 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1248 Неутрално
 50. 50 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Че тия 350 млн. са повече от парите необходими за добавката от 50 лева за месеците до края на годината (включително октомври) на ВСИЧКИ български пенсионери.

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#46] от "niksan1":

  "Към тези 350 млн. добави и онези 700 млн., добави и онези 3 милиарда за тръбата на Путин, добави и 7-8 милиарда от « Белене «., добави и 4,3 милиарда от КТБ, а колко са откраднати от магистрали и саниране - САМО ГОСПОД ЗНАЕ !"

  Оня господ от Банкя...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Отговорът на въпроса, правова държава ли е България, е НЕ!!

 53. 53 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Цитат:
  "И след съдебно решение: държавна компания отказва информация за 350 мнл. лева разход"

  Очеизвадните случаи на корупционни сделки, на високо ниво, явно са невидими за "широко затворените очи на Прокуратурата и Главния Прокурор!
  До кога, Главният Прокурор, няма да си го "причинява", задействането на съдебно преследване на тези очеизвани случаи на корупция по високите етажи на властта?!
  Тези наглеци, управляващите, ощетиха държавната хазна с милиарди!

 54. 54 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  Дебелото момче събира парите на руснаците, изгорели в КТБ. Тук ще пробута куха поръчка, там ще открадне бизнес с помощта на Гешев и Цацаров.. а за варненци - специален бонус -пълно с лайна езеро.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Водният път през Варненското и Белославското езера обслужва няколко от големите заводи в Девня - "Агрополихим", "Солвей Соди" и "Девня цимент", както и фериботите, чийто терминал се намира в Белослав. Разстоянието от Варненския залив до там е около 25 км, а фарватерът преминава под Аспаруховия мост и два канала, които периодично се затлачват.


  Въпросът за нуждата от допълнителна дълбочина през тях е поставяна на дневен ред многократно от собствениците на "Агрополихим", които искат да осигурят до пристанище "Варна - запад" достъп на 50-60 хил. тонни кораби, а не само до 30 хил. т., както е в момента. Данните, предоставени от "Пристанищна инфраструктура" звучат още по-оптимистично.


  "Целта на проекта е да се позволи на по-големи кораби - до 60 - 70 хил. т. да влизат в акваторията на пристанищните терминали след плавателни канали 1 и 2", пише в тях.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Пристанище Варна е дадено на Маджо, неговите подчинени го управляват.
  Това не е тайна във Варна.
  СИК в момента са по-силни от всякога, а тепърва започват да набират още повече сила.

  ... с двеста...
 59. 59 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Дебелото момче събира парите на руснаците, изгорели в КТБ. Тук ще пробута куха поръчка, там ще открадне бизнес с помощта на Гешев и Цацаров.. а за варненци - специален бонус -пълно с лайна езеро.
  —цитат от коментар 54 на cinik


  то е ясно, ма това знание
  никак не ме топли.
  борисов, къде са разкритите работни места
  за българи бе боклук. колко българи прееба
  за сметка на пеевски, който ти се подигра в лицето
  с ктб и тио седя като двойкаджия да обясняваш некви глупости.
  ебати статиста.

 60. 60 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#58] от "Суджук Герберите":

  СИК все едно ми казваш десе и доган.
  няма разлика. ма не съм сигурен за маджо точно.
  инак е ясно, че е престъпна схема на доган.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Трябва да дадат документацията, поне така е според закона.
  Но са прави, че това е търговски казус и разгласяването му може да наостри ушите на недоброжелатели (истинските, от бранша) и на конкуренцията.
  Законът трябва да се промени и подобни договори да се се ревизират единствено от комисията за финансов контрол или от юридически лица със засегнат интерес..

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 63. 63 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5127 Любопитно

  До коментар [#55] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Бихте ли споделил какво Ви е толкова весело? Или Ви харесва да Ви крадат?

 64. 64 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5127 Любопитно

  До коментар [#57] от "Сатана Ликующий":

  Е,и? Няма нужда от конкурс?

 65. 65 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Забелязвате ли? Има Министерство на транспорта. То получава парите от бюджета. Навярно очаквате, че то ще извърши прокопаването. Нали министърът е обещал какво хуваво нещо ще се сътвори! Обаче решите - министерството не върши никаква работа - дава парите на държавното предприятие "Пристанищна инфрастуркутра". Е, сега вече - си казвате навярно - копаенето започва. Пак грешите. И това държавно предприятие нищо не върши освен да прехвърли парите на още едно държавно предприятие - "Транспортно и строително възстановяване". Вече сте уморени да очаквате и не знаете какво ще стане. И по-добре да не знаете - и второто държавно предприятие не започва да копае, а плаща на някаква руска фирма. В тих ужас започвате да осъзнавате, че не се знае кой и дали някога ще копае, но се знае, че парите ги няма.

  След като сте си изяснили този въпрос може да се опитате да си изясните и следващия. Похарчени са 350 млн. лв. Поне сумата и схемата са ясни. А ясно ли е каква е сумата за заплати, бонуси, кабинети, автомобили, командировки и т.н. и т.н. на всичките чукундури, чантури и клатимадури в министерството, едното държавно предприятие и другото държавно предприятие, които нищо друго не вършат освен да прехвърлят парите и да замитат следите? Не, не е ясна. Ясно е само, че с едната сума от 350 млн. лв. сте обрани еднократно, а с втората ви обират ежечасно.

 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#52] от "hanseatic":

  "Отговорът на въпроса, правова държава ли е България, е НЕ!!"

  Интересно, защо най-яростните поддръжници на ГЕРБ, които затрупаха статията за протестиращите студенти с твърдения, че били "купени", "заблудени", "подведени", "комунисти", "умнокрасиви", "левундери" и т.н., се въздържат да коментират под статии като тази?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Забелязвате ли? Има Министерство на транспорта. То получава парите от бюджета. Навярно очаквате, че то ще извърши прокопаването. Нали министърът е обещал какво хуваво нещо ще се сътвори! Обаче решите - министерството не върши никаква работа - дава парите на държавното предприятие "Пристанищна инфрастуркутра". Е, сега вече - си казвате навярно - копаенето започва. Пак грешите. И това държавно предприятие нищо не върши освен да прехвърли парите на още едно държавно предприятие - "Транспортно и строително възстановяване". Вече сте уморени да очаквате и не знаете какво ще стане. И по-добре да не знаете - и второто държавно предприятие не започва да копае, а плаща на някаква руска фирма. В тих ужас започвате да осъзнавате, че не се знае кой и дали някога ще копае, но се знае, че парите ги няма.След като сте си изяснили този въпрос може да се опитате да си изясните и следващия. Похарчени са 350 млн. лв. Поне сумата и схемата са ясни. А ясно ли е каква е сумата за заплати, бонуси, кабинети, автомобили, командировки и т.н. и т.н. на всичките чукундури, чантури и клатимадури в министерството, едното държавно предприятие и другото държавно предприятие, които нищо друго не вършат освен да прехвърлят парите и да замитат следите? Не, не е ясна. Ясно е само, че с едната сума от 350 млн. лв. сте обрани еднократно, а с втората ви обират ежечасно.
  —цитат от коментар 65 на Един препатил


  росен желязков е новия владимир горанов.
  магистрала е направил до хотел берлин
  да се лигави на дебелия пеевски.

 68. 68 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#2] от "puknatastotinka":

  Този отказ не може ли да се тълкува като злоупотреба със служебно положение?
  —цитат от коментар 2 на puknatastotinka


  Не, по никакъв начин не може. Това е стрикно спазване на служебните задължения и изпълнение на дадените от висшестоящия орган указанията. Нали не сте си помислили, че директорът на "Пристанищна инфраструктура" ще тръгне да отказва информация и да не изпълнява съдебно решение на своя глава?

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4507 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Пита ли го некой...

  Привлича инвестиции, и експортира.
  Пристанищата са геопривлекателни по принцип.

  Портът ще е нанаблизо за Китайски внос натам.
  За подправки... и коприна... шишеджам... поцелан.

  Бизнес с Крымнаш да разгръща.
  Да изнася и да връща.

  Хем е подстъп към съюз Европейски.
  Значи лукс.

  Към в Чакалня за банкери €вро нивга не видели

  До коментар [#22] от "soul":

  Всъщност, "пристанището на Доган" няма откъде да привлече
  товарооборот

 70. 70 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  При глоби за неизпълнение, от 200 до 2000лв и дълга и сложна процедура по налагането им, за къде да бързат? Виж вече веднъж задействан механизма, се налат глоби от 500лв за всяка седмица забавяне. Което прави ~27K годишно. Само не знам на кой се налага - на осъдената организация или персонално на отговорното за това лице. Защото, в първия случай, имаме държавна фирма, която може да си прехвърля едни съми с централния бюджет чак докато изтече давностния срок.

 71. 71 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#21] от "selinda":


  А този канал изобщо екологично обоснован ли е? Да влизат все по-големи кораби навътре? Ако се озове някой забравен руски кораб с експлозиви?
  —цитат от коментар 21 на selinda


  Не е важно, че предположението ти е тъпо.
  Проблема е, че 16 човека мислят същото.

  Големи кораби да влизат в пристанище (канал) е необходимо, където и да се намира това. Защо се прави от руснаци остава въпрос разбира се.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 72 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Весело

  После да не забрави "дълбачката" да мине и през Росенец.....

 73. 73 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#67] от "mihail_p":

  Нека споменем между другото, че Росен Желязков беше онзи главен секретар на МС в първото правителство на Борисов и в служебното правителство на Райков, който остави едни бюлетини в една печатница и стана причина за това, което по-късно беше наречено "Костинбродска афера".

  Очевидно от скромност тази негова заслуга се премълчава и кавалерски се преотстъпва на Мая Манолова.

 74. 74 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Проверявам в Кама Сутра, е тая поза я няма - хем на Тръмп, хем на Путин, ама едновременно. Признавам си, не съм най-опитния, ама и аз съм видял и правил едно-друго. Та, викам, ако некой е наясно с тоя вид сикиш, молим да ми светне. Просто от любопитство питам.

  без подпис!
 75. 75 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#66] от "Norman Granz":

  До коментар [#52] от "hanseatic":"Отговорът на въпроса, правова държава ли е България, е НЕ!!"Интересно, защо най-яростните поддръжници на ГЕРБ, които затрупаха статията за протестиращите студенти с твърдения, че били "купени", "заблудени", "подведени", "комунисти", "умнокрасиви", "левундери" и т.н., се въздържат да коментират под статии като тази?
  —цитат от коментар 66 на Norman Granz


  Не само под тази статия, а и много други. И не се въздържат, а нямат време - мобилизирани са да пишат под статиите за протестите. Това е така защото шайката виждат заплаха в протестите, а не в статии за нейните безобразия. И са много прави.

 76. 76 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#62] от "Сатана Ликующий":

  А казуса с еврата в нощното шкафче и той ли е търговска тайна?

 77. 78 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Ще крадат, докато ги търпим!

 78. 79 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  МАФИЯТА ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА!!!

 79. 80 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#63] от "vassilun":

  това е нещо като сардоническа усмивка :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 80. 81 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  ГАРАНТИРАНО, ОТ ГЕРБ! А в допълнение "Дръндарският ..." е стиснал Рапона за орехчетата и усуква ли, усуква. А пък това много, много боли... И Рапона не смее да мръдне настрани.

 81. 82 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Проблемът е огромен, защото няма техническо задание и няма обществена поръчка, а са платени милиони на едно чуждо дружество. Това е поредната нагла кражба на Разбойко и Сопола. Можеха поне да твърдят, че това е поръчка с военно и стратегическо значение, но дори и тогава трябваше да съберат оферти от поне три фирми. Наглостта на ДПС (кръг от фирми) и подлогата им ГРОБ произлиза от факта, че контролират главния прокурор, който пък от своя страна контролира всички прокурори (по конституция) и така няма кой да повдигне обвинение, каквото и да извършат.
  ОСТАВКА и ЗАТВОР. Спешна промяна на Конституцията по отношение на прокуратурата, но НЕ от Велико народно събрание!

 82. 83 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  До коментар [#21] от "selinda":
  —цитат от коментар 71 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Може и да е необходимо , но трбябва да се направи съгласно закона. Циганите, като си посторрят къщи някъде за тях е необходимо, ама после им ги събарят. ЗАконът трябва да се спазва. Точка.

 83. 84 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#54] от "cinik":

  Милионите по поръчката са най-малкият проблем в случая. Частно пристанище на Доган с огромна товарителна способност ще се използва в най-добрия случай за контрабанда на какво ли не, в най-лошия - за руски военни цели.

 84. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2848 Весело

  До коментар [#68] от "Един препатил":

  "Това е стрикно спазване на служебните задължения и изпълнение на дадените от висшестоящия орган указанията."

  Красен Станчев би казал, че "управлението на закона" стриктно спазва европейските ценности "защита на конкуренцията" (и свързаната търговска тайна), "защита на личните данни" и "защита на свободата" (на частните субекти - смели предприемачи).

  Тук, някои, завистливо се оплакват, че ги били крадели. Няма такова нещо - това е поредната държавна субсидия в подкрепа на либералната икономика. Такива са субсиидите в селското стопанство, туризма, ресторантьорството, санирането и други "иновационни" бизнеси от памтивека.
  И в случая либерализмът е защитен - не е допусната дискриминация (както при фърчилата -8 платени без да ги има и кредити за още 8 са осигурени) само европейска или американска фирма да дълбае родината ни.
  Сега, кажете не е ли лицемерно един бизнес да се субсидира при пълна защита на всякакви тайни (картофите на Косьо Самоковеца - дон Карлеоне да го прости), а друг бизнес да го избелвате до дупка? Ако държавната фирма (Пристанищна инфраструктура) не "дава хляб" на честния частник (купуване на скъпа техника/дълбачки; обучение на персонала ... за да има евтина работна ръка за честния частник; проекти с норма на печалба, немислима за държавна фирма) как ще създадем свободна пазарна икономика с висока добавена стойност?

 85. 86 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Варненската общественост (и партийност) пази пълна (може би платена, може би наакана от страх) тишина по въпроса. Този град с години беше целенасочено заобикалян от инвеститори (частни, държавни и чужди), за да може всички парцели, предприятия и институции да попаднат в "правилните" ръце.
  Мълчи се за всичко- за "дупката" на Гергов, за скъпия булевард, за Хидрострой Варна, за Алея Първа на ТИМ, за Догановия ТЕЦ, за Маджовите Златни пясъци, ...
  И да, за съжаление Констанца набира все повече преднина. Но това не е заради неудълбания варненски канал . Проблемът е в несъществуващата българска промишленост, която да изнася. Само "Соди" и "Агрополихим останаха". Избройте колко кораба натоварени само с "Дачии" излизат от Констанца...

 86. 87 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 289 Любопитно

  А КОЙ го е назначил , че да дава подробности без разрешение......

 87. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7790 Неутрално

  Гешев да не ми чете доклади, ами да ходи да разследва. Ама на него там му забраняват да пипа тези, дето го назначиха.

 88. 89 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  Това трябва да стигне до евро-институциите!Управленско безумие!

 89. 90 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  До коментар [#2] от "puknatastotinka":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Злоупотреба със служебното положение и огромна злоупотреба с държавните пари/ парите на данъкоплатците/!

 90. 91 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  До коментар [#3] от "Котаракът на Шрьодингер":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да добавим "данък Доган"!От Космосът е видно , че всичко работи в полза на неговите "бизнес " интереси!

 91. 92 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#7] от "asroma1927":

  До коментар [#1] от "Шакир Зулов":Лишават не Дневник, а данъкоплатците.
  —цитат от коментар 7 на asroma1927


  Ако не си разбрал, крадливите корумпирани про-руски обръчи плащат копейки на този и на много като него да драскат глупости по форумите. Той по-скоро е бенифицент в схемата.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 92. 93 Профил на Alex Selkirk
  Alex Selkirk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не трябва да се забравят и 4 млрд. за "балканския" тръбопровод на Боко/путкин които също се плащат на руски фирми в бг. Там далаверата е грандиозна. ..😁
  ...а ние с Боби си пием кафе...😁

 93. 94 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Камарата на строителите облизава ръце мазно, мазно.
  Тея крадливи примати от друго не разбират и с подкупа от тея 350 милиона се почват едни покупки на жилища в София, майката си трака :)

 94. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4507 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Проблемът на ник Росен
  ( съветващ Путлер да спасява Русия)
  е че 16 Човеци не мислят като ника Росен.

  Всъщност, милиарди човеци по света не мислят кат Росен
  след катастрофална експлозия в Бейрут на руски кораб с товар
  изоставен на пристанище там цели 6 години по-рано.

  Напразно пристанищни власти се възбуждали с тревожни сигнали по случая.
  Напразно тревожили межнународна общност.

  Срещу капитана на руския кораб - капитан резидент разпускащ в Кипър,
  е възбудено следствие, но какво от това...
  След Катастрофата.

  Преди катастрофата, т.е. преди 6 години:

  дебилен тежкар изходил опасен товар в морското пристанище Бейрут
  (Бейски път) в Близък изток, и убегал.

  То би било като дебилен тежкар да наакака с грамада газотворни фекалии
  кристално чисти води на Варненски езера.

  Анатема!

  До коментар [#71] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":
  До коментар [#21] от "selinda":

  А този канал изобщо екологично обоснован ли е? Да влизат все по-големи кораби навътре? Ако се озове някой забравен руски кораб с експлозиви?

  —цитат от коментар 21 на selinda

  Не е важно, че предположението ти е тъпо.
  Проблема е, че 16 човека мислят същото.

 95. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4507 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Точно и недвусмислено ;)
  Тя си се знае...
  Цецка Карачева и всички ПКП.

  Да не беха ПКП, подали би беха оставки.
  Но не.
  На "амбразурата".
  На "топа на устата".

  След броени часове Велокото народно въстание
  пак ще овладей Триъгълника на властта.
  Този път:
  начело с Четирима Евросъюзнически депутата!

  Проста мафия благоразумно би се скрила в гората...

  Сложно проста:
  в едно или друго кьоше на Национален триъгълник на властта.
  Европейски знак за власт.
  Съюзен.
  Независим площад.
  Ларго: символ на крепка НАТО защита срещу вразийската мафия

  До коментар [#79] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  МАФИЯТА ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА!!!

 96. 97 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Сега трябва да се поиска съдът да наложи огромна глоба на Забуртов и да започне 11азследване за истинските причини и непрозрачната схема за финансиране на руското начинание да ни дълбаят морското дъно... Това е зловеща символика как руските интереси и тези на слугите им тук, които ни влачат към дъното на евразийското блато.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK