На живо

БСП поиска от Гешев да се самосезира за Пеевски, ГЕРБ и ДПС подкрепиха отчета му (хронология)

Главният прокурор Иван Гешев представи доклада си пред депутатите от комисията по правни въпроси в сряда, а днес той се обсъжда в пленарна зала.

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван Гешев представи доклада си пред депутатите от комисията по правни въпроси в сряда, а днес той се обсъжда в пленарна зала."Дневник" следи изслушването на главния прокурор Иван Гешев в пленарна зала в реално време.
Мнозинството подкрепи доклада на Гешев, БСП гласува "против"

Мнозинството в парламента подкрепи доклада на главния прокурор Иван Гешев и прие със 117 гласа "за" отчета за дейността на прокуратурата за първите 8 месеца на годината. Против бяха 60 депутати - само от БСП, които бяха инициатори на цялата процедура по изслушването.


"За мен беше чест да съм пред представителите на народа. Нямам никакви притеснения да излагам гледната точка на прокуратурата. Нямаме причини да се страхуваме и дължим отчетност и прозрачност", обяви Гешев на финала на изслушването.


БСП поиска от Гешев да се самосезира за Пеевски, ГЕРБ и ДПС подкрепиха отчета му (хронология)

© Юлия Лазарова

Гешев поиска промени в законодателството от трибуната на парламента

Главният прокурор използва трибуната на Народното събрание, за да поиска законодателни промени. Той припомни, че още през месец май е поискал промени в Наказателния кодекс, с които да бъдат завишени наказанията за шофьори, които управляват МПС след употреба на алкохол и наркотици.


"Всеки един български гражданин може да загине на светофар, както загина журналистът Милен Цветков", предупреди Гешев и направи сравнение - това е все едно да разполагаш с негоден инструмент и да очакваш годен резултат.


"Този инструмент се дава от законодателя. Българската прокуратура и съд спазват закона такъв, какъвто е. Вие сте хората, които трябва да прецените какви да бъдат те", каза Гешев и припомни, че вчера прокуратурата обяви нови предложения за промени в НПК, с които да отпадне формализма в наказателното производство.

Гешев: Пеевски е върнал парите от КТБ, да вземеш кредит не е престъпление

"Мисля, че е депутат Делян Пеевски. Да не сгреша? Доказателства по делото, за когото са събрани, са
Никой прокурор в Европа не повдига обвинения с политическо посочване или по политическа преценка. Това може би се е случвало в други времена. За съжаление, живеем в демокрация, работим при спазване на законите и има принципи за върховенството на закона. Това, което ми е известно - депутатът, вашият колега Делян Пеевски, всичко, което е получено като финансиране като физически и юридически лица, е върнато на КТБ и това е факт по делото. Получаването на кредити не е престъпление", коментира главният прокурор след призива на БСП Пеевски да бъде разследван.


"Това, колко време ще продължи проверката по случаите с премиера Борисов, е регламентирано в закона и решението се взема от конкретни магистрати, а не от българския главен прокурор". Така Гешев отговори на въпроса колко време е нужно да се установи дали са автентични записите и снимките с премиера Борисов.


"Има шизофренно разделение – от една страна се твърди, че българският главен прокурор е всесилен и всемогъщ, от друга страна се иска да контролирам всички прокурори", коментира Гешев.


Той посочи, че Корнелия Нинова е цитирала един куп сигнали от 2017 г. "Аз съм главен прокурор от края на 2019 г. Ако имате конкретни въпроси – изпратете ми списък с делата, аз ще поискам отговор от конкретните наблюдаващи прокурори и те може да ви отговорят, а може и да не ви отговорят", отговори Гешев.


"За политиците в КТБ – за тези, за които са констатирани доказателства, са повдигнати обвинения. Има и отделени случаи в отделни дела. Не искам да правя нарушения на решението на Конституционния съд и няма да коментирам детайли", посочи Гешев в стила, в който отговаряше и вчера на въпросите в комисията по правни въпроси.


"За чумата по свинете – не съм специалист, ще проуча темата и не мога да дам отговор за специфичните процеси, които протичат по тези заболявания. За чистотата на въздуха и земята на България българската прокуратура заговори първа. И основно българската прокуратура успя да спре горенето на опасни отпадъци в ТЕЦ-ове. Преди това тази тема като че ли не съществуваше", обяви Гешев.

"Не смятам да оказвам натиск в една или друга посока и няма да посочвам определени политици. Прокуратурата няма и не съобразява действията си с политическите последствия, нито с политическите коментари или оценки. Това не ни интересува. Ако ни интересуват политическите оценки, ние трябва да спрем да работим. Гордея се, че българската прокуратура и МВР направиха неща, които не са правени от 1989 г.

БСП поиска от Гешев да се самосезира за Пеевски, ГЕРБ и ДПС подкрепиха отчета му (хронология)

© Юлия Лазарова

Крум Зарков: Голямата власт е, че може безнаказано да се съсипе частен бизнес

"Смеската между политика и бизнес се нарича олигархия, но някак си олигарсите биват добри и лоши. Лошото е, че властта не е властта да бъдеш осъден - това го прави съдът. Голямата власт и големият страх не е за това, че може да бъде осъден някой, а че може безнаказано да съсипе един частен бизнес", коментира Крум Зарков от БСП и обяви, че прокуратурата прилага двоен стандарт.


Крум Зарков от БСП коментира, че прокуратурата прилага двоен стандарт.

© Юлия Лазарова

Крум Зарков от БСП коментира, че прокуратурата прилага двоен стандарт.

ГЕРБ и Обединени патриоти подкрепиха доклада: Битовата престъпност е по-важна

Анна Александрова, Десислава Атанасова от ГЕРБ и Христиан Митев от Обединени патриоти похвалиха доклада на Гешев и добрите резултати в борбата с битовата престъпност. Атанасова подчерта, че не депутатите, а Висшият съдебен съвет избира главния прокурор и той е получил подкрепата на кадровия орган два пъти.


Митев от своя страна посочи, че действително Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс са твърде остарели. Той прие тезата на прокуратурата и на самия Гешев, че НПК страда от твърде много формализъм и са нужни промени. Александър Сиди също обяви, че най-важно е какво прави прокуратурата срещу битовата престъпност, какво се случва с нелегалния трафик на хора и подчерта, че това са проблемите, които вълнуват българското общество.

"Никога досега България не е имала толкова политизирано държавно обвинение. Никой не е твърдял, че прокуратурата не действа. Понякога действа дори твърде енергично. Понякога не действа. Проблемът е в селективността и решението е само в едно – вашата оставка", призова от своя страна Явор Божанков от БСП.

Иван Ченчев поиска да знае какво се случва с проверката за спрения сигнал на програма "Хоризонт" по БНР и призова главния прокурор да даде отговори.

Кутев: Време е кажете за инициалите Д.П. и да се самосезирате за Пеевски

Антон Кутев обясни, че Гешев може да разполага с пълна справка, но прокуратурата не разполага с резултат. Той също отправи серия от въпроси: "Колко месеца трябват на прокуратурата, за да кажете дали записите с Бойко Борисов са истински? Не знам кой и как го е разпитвал, но след като той знае кой го е записал и кой го е снимал гол в спалнята, как може месеци вие да не знаете? Няколко закона са нарушени. Ако с такъв темп разследвате кражбите на коли, не знам как сте ги намалили. Според мен COVID-19 ги е намалил повече".


По думите му, в същото време хората викат "Оставка", а Цвета Караянчева няколко часа по-рано е казала, че и тя не знае дали записът е автентичен. "И тя не знае премиерът нарекъл ли я е някак или не я е нарекъл", коментира иронично Кутев.


"При Божков изглеждахте по-бързи, а да не говорим при братя Бобокови. Излязоха и чатовете им и разговори, преди да бъде повдигнато обвинение. Вие за това казвате, че няма никакъв проблем? Има здрава логика, която всеки гражданин вижда и всеки, който я види – излиза на площада и вика "оставка"", обяви още депутатът.


"Дали ще успеят да свалят правителството – не знам. Но гневът срещу всички политици и политическата система остава", подчерта той.


Кутев припомни, че още през 2014 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров каза, че в документите по делото КТБ е имало инициали - Д.П. Д.П 1 и т.н.

"Време е да разберем дали това не е Делян Пеевски. След като прокуратурата се е занимавала през 2014 г. с инициалите и до никъде не е стигнала, а Делян Пеевски рязко е забогатял след това, дали прокуратурата не трябва да се самосезира?", попита още Антон Кутев.

"Няма как да ни убедите, че се борите с престъпността. Вие се борите с част от престъпността. Но когато се прави със закъснение или избирателно, това е отказ от правосъдие", категоричен е Кутев.

Нинова: Искаме оставка и няма да подкрепим доклада

"Всичко е политика и вие също сте правили политически изказвания", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, която първа взе думата след отчета на Гешев. Тя взе повод от заключителните думи на Гешев, в които той обяви отново, че прокуратурата няма да участва в политически игри и кампании.


"Ние искаме оставката Ви и няма да подкрепим доклада. Той е само статистика, но не дава отговор на много важни въпроси", обяви Нинова.


По думите й, основните мотиви на социалистите за това са, че Гешев отхвърля съдебен контрол върху отказите на прокурорите да образуват досъдебно производство. Освен това, по думите й, фигурата на главния прокурор все пак остава безконтролна.


"Отговорите са недостатъчно задоволителни. Не са ли говори експертизите за записите, снимките и чекмеджето с парите? Колко месеца ви трябват, за да установите автентични ли са снимките на парите, автентичен ли е гласът от онези записи? Кога мислите, че тези експертизи ще се произнесат дали са достоверни или не тези записи и снимки?", зададе серия от въпроси Нинова.


Какво става и с разследването срещу Горанов, попита още лидерът на БСП. От 2017 г. до сега тя обяви, че опозиционната партия е пуснала до прокуратурата 15 сигнала за корупция по високите етажи на властта. До момента обаче няма отговор.


В пленарна зала с Гешев дойдоха заместничката му Даниела Машева (вдясно) и говорителят му Сийка Милева.

© Юлия Лазарова

В пленарна зала с Гешев дойдоха заместничката му Даниела Машева (вдясно) и говорителят му Сийка Милева.


"Какво се случва със сигнала за строителството на оградата на границата с Турция? Кои са политиците, получавали нерегламентирани плащания от КТБ? Какво се случи с "Хасковогейт" и обществените поръчки? Докъде стигна разследването по сделката за ЧЕЗ? Няколко пъти сме ви сигнализирали за чумата по животните. А концесията на летище "София" и въгледобиви в пернишко?"


Следващото основание, поради което няма да подкрепим доклада, е по темата за чистата земя, въздух и вода на България. Прокуратурата пише в доклада, че са констатирани 1426 незаконни сметища в България.


"Почти във всички случаи са проверки, възложени на Министерството на околната среда и водите, наложени административни актове, които стигат до впечатляващото число - 442 лв. месечно за установени нарушения по Закона за околната среда и водите с опасни последици за живота и здравето на хората", коментира Нинова извадки от доклада. Тя отправи и въпросите дали все пак в някои от тези случаи не са открити данни за престъпление?


"В България има ли мафия или българската прокуратура ще я посочи ли в някакъв момент или ще се задоволява само с констатации по надзора за законност?", попита Нинова.

Прокуратурата още не знае дали снимките от спалнята на Борисов са автентични

Премиерът Бойко Борисов е дал обяснения за по случая с къщата в Барселона, повтори и пред депутатите в пленарната зала Гешев. "Последният сигнал е от гражданско движение "Боец", каза главният прокурор и намекна, че организацията била свързана с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който се укрива в Сърбия.


"Приобщени са медийни публикации, изискани са множество справки. Има активна комуникация с партньорските служби в Кралство Испания. След контакт с българския наблюдаващ прокурор, няколко месеца нямаме информация", каза Гешев, но обяви, че това не е проблем за приключване на преписката.


Предстои приключване на ревизии на различни търговски дружества, свързани с този казус и снемане на обяснения на още няколко души.


За записите и снимките от спалнята на премиера Борисов Гешев обяви, че е възложено на столичната полиция да направи експертни справки като посочи, че и по този случай премиерът е дал обяснения. Поискани са обяснения от НСО, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които до момента не са изготвени.

В президентството не са влизали тежковъоръжени служители, твърди Гешев

Гешев коментира и резултатите от акцията и претърсванията в президентството, които дадоха повод за началото на протестите и гражданското недоволство. Говорейки по темата той няколко пъти изрично подчерта: "Тежко въоръжени хора не са влизали в президентството", а по-късно добави, че уважава всички български институции.


По разследването срещу секретаря по правните въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов каза, че той е отказал да предаде кодовете за достъп до личните телефони. По думите му, в кабинета на Узунов прокуратурата е намерила писма на председателя на Държавна агенция "Разузнаване", на директор на дирекция в Министерството на околната среда и водите, протоколи на различни окръжни съдилища, протоколи от разпит на свидетели.


По другото разследване срещу президентския съветник Илия Милушев главният прокурор обясни, че са извършени претърсвания, свързани с бивш ръководител на "Архиви" в МВР.


"Намерени са 5 кашона на документи, оригинали и копия, с гриф по Закона за защита на класифицираната информация. Тези секретни документи са от 2013 година", каза главният прокурор.


"В тези документи се съдържа информация за почти всички знакови политици след 1989 година, почти всички криминални авторитети след 89-та година, почти всички бизнесмени след 89-та година, включително и много документи, касаещи магистрати", обясни Гешев.

Колекцията на Божков е на всички българи, обяви Гешев

В момента се водят две разследвания срещу Васил Божков и още 10 души с много обвинения, обяви Иван Гешев като говорейки за Божков, той го нарича с "укриващото се лице в Дубай".


"От колекцията му са иззети 212 предмета, за които има доказателства, че са регистрирани. Общо 6778 броя предмети са иззети при претърсванията. Предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила, включително в различни кутии с надписи на местата, от които са изкопани. Българската прокуратура ще направи всичко възможно тези предмети да бъдат обект на една съдебно-археологическа експертиза от най-добрите европейски експерти и ще представим тяхната стойност на българските граждани", обяви Гешев от парламентарната трибуна.


Въпреки че все още няма експертна оценка на културно-историческите ценности от колекцията на Васил Божков, Гешев обяви предварителни оценки. По думите му, 1 млрд. евро струват регистрираните предмети, а цялата колекция се състои от малко под 7000 вещи и артефакти.


"Това са ценности, изкопани от българската земя и са на българските граждани. Ще станат собственост и ще могат да бъдат видени от всеки български гражданин", обяви главният прокурор.


"Второто разследване касае организирана престъпна група за чисто криминална дейност – убийства, опити за изнасилвания и принуда. Предмет на разследване по това досъдебно производство са убийствата на Йордан Динов, Манол Велев, опита за убийство на Алексей Петров и на още едно лице, чието име на мен лично не ми говори нищо", каза Гешев.

Гешев отново се похвали с намалелите телефонни измами

Главният прокурор представи кратко изложение на отчета като започна с обобщение, а след това и със статистика като акцентира отново на спада на броя на телефонните измами. "Това е основание за гордост на всяка правоохранителна система", обяви Гешев.


По думите му, трайно се подобрява работата на прокуратурата и 2,9% са върнатите дела на прокуратурата. 1,9% от всички присъди са оправдателни присъди. Той повтори и думите си от изслушването пред комисията, в която посочва, че приоритет е пресичане на наркоразпространението в районите на училищата.


"За мен е важно прокуратурата на Република България да бъде отчетна и прозрачна, нямаме притеснение от отчет. Имаме желание за постоянен диалог както с Народното събрание, така и с отделните комисии. Очакванията на българското общество могат да бъдат постигнати само при взаимодействие между трите власти и институциите", започна с обобщение Гешев и каза, че няма да дава статистика.

Безпрецедентна процедура по изслушване

След като в сряда (14 октомври) главният прокурор Иван Гешев бе изслушан в парламентарната комисия по правни въпроси, днес той представя доклада си пред депутатите в пленарна зала. Докладът за дейността на прокуратурата за първите 8 месеца от годината бе внесен в Народното събрание в края на миналата седмица. Отчетът на Гешев се събира на 63 страници с графики, таблици и информация за образуваните досъдебни производства както в цялата страна, така и по районни и окръжни прокуратури и бе внесен в парламента в края на миналата седмица.


Изслушването е безпрецедентно, защото не е по годишните доклади за дейността на прокуратурата, а бе поискано от опозиционни депутати за спазването на законите и презумпцията за невинност още в края на юли, малко след първите протести с искането за оставка на правителството и главния прокурор.


За първи път в изслушването в правната комисия вчера депутатите питаха не за статистика, а повдигнаха въпроси и поискаха отчет за всички последни скандали и разследвания на държавното обвинение (най-активни бяха тези от БСП). Отговорите на Гешев бяха основно с познати тези и твърдения като той успя да избегне отговори по същество на някои от най-важните от тях.


Депутатите от БСП, които инициираха изслушването в безпрецедентна процедура, останаха недоволни от получените обяснения и обявиха, че не подкрепят доклада като 7 души гласуваха "против", но в крайна сметка отчетът бе приет в комисията с мнозинство и 14 гласа "за".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK