Средната заплата на преподаватели в Софийския университет е по-ниска от тази на учителите

Средната заплата на преподаватели в Софийския университет е по-ниска от тази на учителите

© Георги КожухаровПод 1000 лв. е средната заплата на преподавателите в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дори стартовата брутна учителска заплата от 2021 година (1260 лв.) ще е по-висока от основното възнаграждение на един професор в университета. Проблемът със заплатите съществува от повече от 30 години, каза в ефира на Би Ти Ви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.


"През 90-те години всички бяхме принудени да работим поне на три места. Сега, дори заплатите да са се увеличили малко, те са крайно недостатъчни и съм сигурен, че всички колеги работят и нещо друго", каза той.


От 920 лв. за асистент до 1200 лв. за професор


Брутната заплата на един професор е 1200 лв., което прави чисто, преди облагане с данъци, 931 лв. Средната брутна заплата на професор в СУ (тук определящо е натрупването на трудов стаж, както и заемането на ръководни длъжности във факултети и катедри) е 2360 лв, а чистата - 1831 лева.
Заплатата на доцент в Софийския университет е 1080 лв., от които той взема чисто 838 лв. Средната брутна заплата на доцент е 1865 лв., или чиста - 1447 лв. Брутната заплата на главен асистент пък е 950 лв., а чистата - 737 лв. Средната брутна заплата на главен асистент е 1460 лева, а след облагане с данъци - 1132 лв. Брутната заплата на асистент е 920 лв., а чистата - 713 лв. Средната брутна заплата е 1110 лв. или 864 лв. чиста.


Ректорът на университета каза, че в сравнение с Румъния, където средните заплати в страната са подобни на българските, университетските преподаватели получават много по-високи заплати, от порядъка на 2500-3000 евро. "И причината за това е, че държавата е осъзнала, че ако трябва да се посветиш на науката и оттам да дойде всичко останало, като например да се стигне до иновации, трябва да позволиш на тези хора да се посветят на науката и работят само едно нещо, а не да се разпиляват и на други места", каза той. По думите му преподавателите в Су работят и на други места, за допълнителни доходи. "Всеки е намерил начин за допълнителни приходи", каза Герджиков и добави, че с продължение на 10-15 години като асистент в университета самият той е работел и на други две места.


Асистент да взема колкото учител - обещание от догодина


Той каза, че през последните пет години СУ се опитва да увеличава заплатите с по 10% всяка година, но "резултатът е това". Водени са разговори с финансовия министър Кирил Ананиев, който е изразил готовност да се отделят най-вероятно над 50 млн. лв., за да се осигури заплата на асистент, която да е поне равна на учителската, а оттам нагоре увеличение и за всички останали длъжности, поясни ректорът на СУ.


През септември министър-председателят Бойко Борисов обяви на среща с ръководството на Съвета на ректорите, че с Бюджет 2021 г. държавата ще осигури 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите. Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години, каза тогава Герджиков, който е и председател на Съвета на ректорите.


Всеки в администрацията отговаря на длъжностната си характеристика


По думите на преподавател в Софийския университет, който говори анонимно пред Би Ти Ви имало случаи, в които са назначавани хора на по две-три длъжности. "Лице, назначено по трудов договор със средно образование, заема три длъжности. Това е лице, което подписва всички предварителни разходи на университета. И за мен това не е логично. Това е отделът, през който минават всички финансови документи, преди да бъде осъществено тяхното реално изхарчване. Той е назначен на три длъжности - едната е предварителен финансов контрол, другата е в отдел "Снабдяване", а третата длъжност е в парични салон на СУ", разказа той.


По думите му началник на отдела, който контролира тези пари, е човек с военно образование, което според него не е подходяща квалификация. "Преди да подпише ректорът един документ, всичко минава през главния мениджър на университета, който е специалист по водоснабдяване и канализация. И този специалист подписва всички документи - от най-дребния договор за доставка на хартия, до поръчките, които обслужват ремонтите в университета. И този специалист получава възнаграждения по договор, които надхвърлят двукратно заплатата на ректора - над 4000 лв. със сигурност", каза мъжът.


Пред Би Ти Ви Герджиков заяви, че знае кой е човекът и обвини Би Ти Ви, че "за трети път излъчва репортажи, основани на доносите на един и същи човек". "Подадох сигнал срещу него в прокуратурата преди година и половина и в резултат на това той ми връща, пишейки до всички институции, включително до прокуратурата", каза той. Герджиков подчерта, че има длъжностна характеристика на всяка длъжност в СУ и назначените служители напълно отговарят на длъжностните си характеристики.


1700 са преподавателите, още 100 са на непреподавателския състав (лаборанти и проч.) и още 300 души администрация, посочи Герджиков. "Имаме 105 души в централната администрация, от тях поне 10 изпълняват няколко длъжности. Главният мениджър върши чудесна работа, той е инженер. Той отговаря за поредица от дейности, основната от тях е управление на средствата на университета, свързани с имоти и ремонти", каза ректорът. Той декларира, че всеки служител в администрацията е назначен и напълно отговаря на длъжностната си характеристика, включително и на образованието" Той обясни, че всеки документ, преди да бъде одобрен, се подписва от петима души, включително и от отговарящия за предварителен финансов контрол.


Ректорът потвърди, че в университета има хора, които са назначени на няколко позиции в администрацията и те получават по-високи заплати от ректора. "Има 150 преподаватели, които получават по-високи заплати от мен. В администрацията също има поне 10 души, които вземат повече от мен", посочи Герджиков.


"Професорската ми заплата е 1200 лв. Брутната заплата се формира от основната и допълнителните възнаграждения. Основните допълнителни възнаграждения са трудов стаж, докторска степен и допълнителни дейности. В моя случай към тези 1200 лв. се прибавят 300-400 лв. заради трудовия стаж, 400-500 лв. заради докторската степен и 920 лв. заради това, че съм ректор. По този начин брутната ми заплата става около 2700 лв.", посочи Герджиков.


Анастас Герджиков разказа и за имот на СУ, който е недвижима културна ценност и има сериозен проблем с ремонта му, "затова е хубаво главният мениджър да бъде инженер". "Ремонтът е свързан с много средства. Получихме предписание в следващите 6 месеца да представим проект, което ще направим", каза той. Отрече човек с военно образование да отговаря за финансово-административната част на университета. "Готов съм в следващ разговор да минем през всички тези длъжности, включително и по случая с вашия доносник. Готов съм да говоря, защото установих, че когато ме няма се чуват крайно неверни неща", каза Герджиков.


Университетът има 18 учебни сгради и 12 общежития. От тях поредица от сгради са паметници на културата и са необходими сериозни средства, за да ги поддържаме. Само за покрива на ректората са необходими 10 млн. лв.", каза ректорът.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  Що не стачкуват?! Сигурно щото всеки участва в поне няколко проекта, от където си получават солидни хонорари...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Пълно безумие. Държава, която позволява такова отношение към просветителите си заслужава да бъде бедна и изтърбушена.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Системата на висшето образование от десетилетия систематично бе превърнато в обикновена търговска дейност!
  Академизма напусна университетите и там се настаниха търговците и счетоводителите!
  Много отдавна никой не говори за КАЧЕСТВОТО на висшето ни образование!!!

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Весело

  Да направят лустрация и да престанат да назначават комунисти за ректори. Иначе ще продължаваме да слушаме за конференции за ролята на Людмила Живкова...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  Да си учител е по-трудно и отговорно, а преподавателите във ВУЗ четат написани лекции понякога едни същи до пенсия и пред студентите, и курсове за повишаване на квалификация, поне на мен ми се е случвало, а са "доктори" на науките.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitko11":


  В първите секунди се сещам за Татяна Буруджиева и Румен Гечев, абсолютно недопустими за подобни позиции.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Хайде Борисов бързо да раздаде пари и на университетските преподаватели !
  Или пък не, те май не гласуват за ГЕРБ.

 9. 9 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 861 Весело

  За периода от 1 януари 2016 г. до 1 януари 2019 г. средната брутна работна заплата в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се увеличи с 53% - от 1119 лв. на 1713 лв. Това каза ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков в отчетния си доклад пред Общото събрание на висшето училище, като той е единственият кандидат, който беше издигнат за втори ректорски мандат, цитиран от БТА.

  сега кой лъже:)))

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":

  Наистина учителите трябва да са и педагози, и възпитатели. Докато повечето от преподавателите в институт/университет са само четци на лекции...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 11. 11 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1735 Весело

  До коментар [#3] от "Компетентен":

  "Просветителите"

  Училище - университет - училище или университет, това е пътя на типичния преподавател :))) Какво ценно може да ти даде човек, които цял живот е бил в училище, една изкуствено създадена среда ?

  Професор по икономика, без успешен бизнес за мен си е вид пародия.... Бях там, направих го на 2 стотинки имах проблеми, защото как смея да предизвиквам авторитета на тоя велик "просветител" :)))) Идиот учи невежи на икономика и после що живее още при мама и тате на 30 :)))))

  Истината е, че доста от преподавателите са мързеливи хора на които не им се работи нещо по сериозно и са решили да станат преподаватели :)) Повечето но има и някои свестни хора с истински постижения в живота, които искат да преподадат или поне да покажат страстта си към своята материя, което е мотивиращо, когато ги срещна, веднъж на 1000 преподаваделя....

 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1265 Гневно

  Това е срамно.
  Не, това е ПОЗОРНО!
  После ще се радваме на още хиляди илитерати, до прокурори и ПКП с претенции. Защо ли?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тsonkooo":

  Правилно Цонкооо, ама кой ще произвежда учителите тогава? Разбира се можем да си закрием науката и висшето образование! Великият Радой беше написал "Сит търбух за наука глух", а великият Борис Димовски беше завъртял опашката на ситото прасе, като подписа на другаря Живков! Явно охранителят на същия другар Живков има същото отношение към науката и по-лошо - от нея няма кюлчета и пачки за чекмеджето. Все пак учените и преподавателите, като артистите и те са маргинали според друг велик финансист, който ако не беше Вецислав Върбанов, щеше да е писар в общината на Долни Дъбник. Проблемът не е колко взема учителя и колко преподавателя -в БАН заплатите на директор на институт са колкото на начална учителка. Проблемът е в отношението към науката и образованието. И това в държава, за която Василий Немирович-Данченко пише през 1878 г., че е удивително огромното уважение, което хранят българите към даскалите и към всичко учено. И как в същия Долни Дъбник, откъдето е великия финансист Горанов, имало каменно училище, каквото нямало в големите руски градове.

 14. 14 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1735 Весело

  До коментар [#12] от "pariah":

  Виж младите... Според теб заслужават ли повече пари ? Добре ли са си свършили работата ? :))) Нито родителите ставате, нито преподавателите :))))

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  През декември 1989 година, се борехме за автономия на ВУЗ. Доколкото знам, тя е въведена и университетите са автономни. Всеки ВУЗ си определя заплатите сам. В други университети, заплатите вероятно не са същите, като в СУ?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Що не стачкуват?! Сигурно щото всеки участва в поне няколко проекта, от където си получават солидни хонорари...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Не, нашите унверситети не развиват проектна дейност. Вместо това преподавателите от СУ обикалят из страната и получават хонорари от всякакви знайни и незнайни университети като Варненски Свободен, Бургаски Свободен, Свищов, УБИТ (Академия на ДС), ВТУ, Габровски...

  Отделно преди години в СУ имаше схема - преподаватели си надписваха "хорариум" за часове, които не са водили (особено в Юридическия Факултет), както и прибираха огромни такси за записване и добутване на студенти от чужбина до диплома.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Нищо чудно че сме на този хал при това отношение на държавата към пореподаватели и учени. Направо си заслужаваме съдбата.

  Да плява има, разни Гечевци вместо да са в панделата са професоря, има тарикати, плагиати и откровени крадци.

  Атестация , външна (да доста пари са), но ще се върнат като останат читавите и повиши качеството на образованието.

  Отделно ВУЗоевете са много, печатници на дипломи, но да не би даскалите при негативницте класации може да претендират за нещо повече ?!

 18. 18 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#13] от "habitat":

  В моето училище подобри в началния курс бяха учителите с педагогическо училище (обучавани от учители), отколкото тези с полувисш институт, какъвто между другото е завършил Александър Йорданов, вече са университети. Но, както и да е, на 30 преподавателя един е добър и го смачква агресивната посредственост, това помня от студентските си години.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#8] от "pafaka22":
  Университетските преподаватели са толкова незначителна/статистически погледнато / група сред съвкупността избиратели, че няма как те да повлияят на изборните процеси и резултати!

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  Навремето изровиха земята да са автономни и държавата да не им се меси в нищо, само да плаща държавната субсидия на записана студентска "глава".
  Между другото семестриалните такси лека-полека растат всяка година и вече не са много далеч от холандските и доста по-високи от германските.
  Колкото са заработили, толкова ще получават, какво пискат?

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3126 Разстроено

  Еми то е така - който писка - увеличават му заплатата.
  Следващите са БАН.

 22. 22 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тsonkooo":

  Това сериозно ли ? Не сме толкова богата държава , но ако това е целта направо да я закриваме.

  Страна без наука я пише бегала.

  За да стане човек добър преподавател трябва да е добър учен (пречупвам през прирдните науки), нешо което често не е така за съжаление.

  Това прави 12 + 5 + 3 години само учене. Отделно поне 10г. , за да стне учен. Значи след 30г. учуене + опит произвеждаме читав (не е задължително преподавател). Имам колеги от БАН, които преподават в МГУ и някои други места и които са посредствени учени, за мен това е недипустимо, но явно други няма.

  Та може да сметне колко струва масрафа за приозводство на учен /проподавател и дали сме толкова богати да ги правим учители.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Весело

  До коментар [#13] от "habitat":

  И това в държава, за която Василий Немирович-Данченко пише през 1878 г., че е удивително огромното уважение, което хранят българите към даскалите и към всичко учено.

  То туй е било по времето (1880) когато грамотните са били 3,5% от населението на България, 5% от населението над 10 години (Кирил Попов, Стопанска България, 1916) и 20% от възрастното градско население (Нешънъл джиографик, 1907). А от тогава грамотните станаха много и цената им падна!

 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":

  Искаш да кажеш, че някои от по-възрастните четат лекции, които са написали още през 1980-а? Все нещо е напреднала науката им от тогава, така че се съмнявам.

  мурзилка
 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  А, примерно, за проф. Антоанета Христова сещаш ли се?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  До коментар [#25] от "neut":

  Сещам се, че е симпатяга...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  Тъжна история, ректор, който по същество е главен мендажер на многомилионно предприятие, да работи за смешни пари. После се чудите защо отиват към корупционни сделки по ремонти и какво ли не.
  Честно казано не мисля, че България е готова за пазарно-диктувани заплати във висшето образование по примера на САЩ, без значение дали това са щатски (държавни) или частни институции за висше образование.
  Нека разясня позициите си. Един начинаещ, асистент-професор, както тук се наричат, в някои от бизнес програмите започва със заплата която е средно три пъти по висока от тази на колегата си в хуманитарните науки и почти 4 пъти повече от тази на хората от изкуство и култура. Пазарно определена средна заплата. Същото е в компютърните специалности. Иначе повишението на заплатата за това, че си станал доцент или професор е минимално, сумата която е горе-долу еднаква варира като процент в зависимост от базовата заплата. Но, при тези условия преподавателят няма право да надхвърли 5% от работното си време по външни договори по време на 10-месечния си трудов договор (една академична година).
  За работа на друго място през учебната година въобще не може и да се мисли. За това са двата свободни месеца през лятото, преподавателят има избор: или работиш в университета и преподаваш през летния семестър (при условие че са се записали достатъчно студенти за да осигурят заплатата ти) и получаваш до 3 заплати за това, или работиш по договори извън университета.
  Ако имаш финансирана тема по договор (изследователски, приложна разработка и т.н.), одобрен от университета, то от нея се плаща на допълнителните преподаватели наети за тази работа вместо теб, най-чести съвместители с необходимата квалификация (adjuncts). В зависимост от условията при контрактиране на такъв договор университетът има право на до 42% непреки разходи, или покриване на преките разходи, от наем на помещение и оборудване , персонал с пълно осигуряване до ток и вода.
  И, резултатите от темата принадлежат на университета в случай на комерциален интерес от корпоративни бизнеси (дела за т.н. "роялтиес" от изобретения, рационализации и подобни на преподавател, който, виждайки че отива към добър пазарен ефект и напуска през последната година, се водят и рядко са печелени от същия, обикновено побеждават университетите на база доказано използване на технологиите и оборудването необходими за разработката).

 28. 28 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Колеги,
  положението е много по-лошо! То се изразява в това, че кадърните просто напускат България. Остават хората, който не могат да го сторят. Ще дам два примера.
  Декември 1990. Мой познат, доцент в СУ и в процедура за професор светкавично напусна СУ и замина за Мичиганския Университет малко преди да завърши зимния семестър. В България идва като турист.
  Бащата на един приятел бе уволнен като доцент на 66 години поради старост. Човекът не се предаде, замина в западната част на ЕС и заплатата му в момента е 70,000 евро преди данъците.
  Та навремето си Хитлер подгонил еврйските учени, сред който будапещенските ядрени физици около Айнщайн - Едуард Телер, Лео Сцилард, Джон фон Нойман и още няколко. Те емигрирали в Англия, след това в САЩ и се отблагодарили на Хитлер като създали първата американска ядрена бомба. Хитлер обаче се самоубил своевременно и това осуетило голямото шоу - пускането на първия образец на ядрено оръжие над Берлин. Изпатили се японците, който били по-твърдоглави ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 29. 29 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#23] от "Patsis":

  И сте прав, и не сте прав! Наистина тогава, грамотността е била достояние на много по-малка част от населението. А при турското население, още по-малка . Но същият автор пише, че специално турските власти много добре са разбирали значението именно на тази грамотна част от българите за случилите се негативни за Империята събития, и навсякъде по пътя към Одрин висели избесени по стълбовете даскалите и поповете на селата и градчетата. А Захари Стоянов пише, че като го карали по затворите слушал заптиетата как си говорели, че е хванат главния комитски тефтер, бил голям като врата и в него били написани всички даскали и попове - душмани на империята, които трябвало да се избесят по дърветата. А сега след като толкова сме по-грамотни, защо избираме най-неграмотните политици? Знаете, че българската интелигенция след Освобождението е формирана от обучени в чужбина българи, често с последните пари на родителите си. И неслучайно Висшето Училище е създадено само 10 години след Освобождението на България. Именно от тези българи, които са разбрали колко е нужно на съвсем младата държава да има висше образование. А тук е пълно с писания какво разточителство и това и колко некадърни са преподавателите и учените. Ако го караме така, ще кажем ли, че прокурорите са напълно заслужили да получават заплати 3-4 пъти колкото един професор в БАН напр. И ако не са заслужили, това означава ли, че в България не трябва да имаме прокуратура и прокурори. А ако си говорим честно, министрите и депутатите заслужили ли са социалното си положение. Май от тях по-нямаме нужда отколкото от учители и преподаватели!

 30. 30 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Да си учител е по-трудно от това да си университетски преподавател. При това всеки университетски преподавател има възможността да стане учител.
  Разбира се говорим за добър учител и добър преподавател.

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Не ме интересуват тия учЕните, мен другите ми трябват.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Да си учител е по-трудно от това да си университетски преподавател. При това всеки университетски преподавател има възможността да стане учител. Разбира се говорим за добър учител и добър преподавател.
  —цитат от коментар 30 на Nedyalko Lazarov


  Както и всеки идиот може да стане коментатор.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#24] от "Маршалов":

  троли бе от 80 има 40 години доцент на 30 беше мечта вече са пенсионери тези от 80-те

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  А защо никой нищо не казва по въпроса , че имаме страшно много ВУЗ-ве и страшно много преподаватели там...............?!Сега са над 50 у нас , а реално трябва да са под 10 за непрекъснато спадащото население на България!

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Затоване малко преподаватели предимно на точните науки намират работа в чужбина.
  Заради ниското заплащане младите завършили висше образование не се ориентират към научна и преподавателска дейност , а в бизнес или частни фирми с много по-високо възнаграждение. Преподавателският състав при точните науки застарява заплашително. Няма достатъчно млади , които да заместят излизащите в пенсия университетнки преподаватели. Мнозина от тях са на над 70 годишна възраст. За учителите средната възраст беше стигнала 52-53 години , за преподавателския състав във ВУЗ-овете сигурно е над 60 години.

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nedyalko Lazarov":

  Не съм запознат с процедурата в България, но в САЩ не може да станеш учител без да си минал през лицензиращ процес в съответните програми на университета. Отнема около две години работа по 6-7 предмета и контролиран стаж в училище.

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Да направят лустрация и да престанат да назначават комунисти за ректори. Иначе ще продължаваме да слушаме за конференции за ролята на Людмила Живкова...
  —цитат от коментар 5 на mitko11


  Във ВУЗ-овете нещата с лустрацията са трагични. Пълни са със хора с комунистическо мислене, особено при преподавателите в хуманитарните дисциплини. Преподавателите по научен комунизам, марксизъм и ленинизъм и история на БКП , които преподаваха тези дисциплини във всички ВУЗ-ове , набързо се преквалифицираха в социолози , политолози , социални антрополози ипрочее "лози" и сега мътят главите на младите.

 38. 38 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1735 Весело


  Моля изправете се студенти, да посрещнем почетния Проф. Д-р. Доц. Думчо Думчев-Онанинчев ! Този велик човек има 30 години теория и хиляди решени судоку пъзела зад гърба си!
  Днес той ще предаде свойте "уникални" знания, на сухо, монотонно, без грам страст и лични примери и за много пари, все едно е 1880 ,няма интернет и хиляди други по интересни и дълбоки източници и все едно университета е все още институция, която работи в името на науката, а не печалбата и приема само тези, които с много труд и знания са заслужили да са там, а не който са хванали в улицата дето да е без диплома по някаква причина :)))


  Скъпи дърт... Хора от миналото поколение с остарял начин на мислене.... Добре дошли в 21 век... Университета по ваше време, когато динозаврите са бродили заедно с хората е била уважавана институция.. Сега повечето специалности са вид.... Грубо казано продължение на пубертета/ученическите години/губене на време и вие плащате за тях, без да има реална реализация :)))))


  Писна ми от дипломанти маркетинг дето не могат да продадат и вода на жаден :)))


 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#38] от "Ramon Asvalda":

  Това с динозаврите и хората бродещи заедно е наистина добра демонстрация на лошо образование, поздрави :-)

 40. 40 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 718 Разстроено

  изкарах един семестър в СУ, преди да загубя всякакви илюзии и да замина да уча в Англия - даже и тия пари са им много на хора с последна ''научна'' публикация изнесен доклад на семинар в Созопол...

 41. 41 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  За жалост това е жестоката истина. С малки изключения който не става за друго става учител или преподавател в университет. И после чакаме качествено обучение? И качествени хора?

 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Що не стачкуват?!
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Навремето когато учителите се вдигнаха на стачката ректорите се събраха на "седянка" с министъра на образованието и се опитаха да изтъргуват някакви свои привилегии срещу неучастието в стачката. Не особено големи, особено като се има предвид, че след това при вътрешното "разпределение на баницата" за най-долните нива /асистенти/ не остана почти нищо. Отделно, че с времето инфлацията и общото повишение на заплатите напълно обезцениха всичко.

  Във вузовете системата е ФЕОДАЛНА. Там си ТОТАЛНО ЗАВИСИМ от по-горните нива в израстването. Т.е. от ръководителя на катедрата и хабилитирането зависи дали младият асистент ще защити дисертация, дали при атестирането ще получи следващото звание, дори дали ще бъде приета публикацията му. Да не говорим за оценката и класирането на проектите, журито е само от хабилитирани. ТОТАЛНА зависимост, във всичко.

  А ако сте обърнали внимание, една Огромна Част от приходите е от титлите и званията, т.е. от кариерното израстване. Което пък се определя от по-старшите, административно и по титли. Също и от проектно финансиране както справедливо се забеляза, но и там същите ги оценяват и класират.

  Затова стачките във вузовете са невъзможни, там всеки си наляга парцалките и гледа да е добре с началството. Които не го правят бързо и ефективно им е доказвано, че губят битката. Включително и особено за назидание на останалите.

  Решението го виждам в Проектното Финансиране. Когато една голяма част както от приходите, така и в кариерното израстване е от проекти. Особено от тези с международното финансиране, там местният феодал не е толкова решаващ. Но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с Международно Жури. Тогава ще се избяга от феодалната зависимост когато младият асистент носи в паничката на началника и чака и мечтае за деня, когато ще дойде пък неговият ред да му носят в паничката. Една самовъзпроизвеждаща се система. В която грохнали старци вкопчили се в титли, звания и постове смучат до последно.

  Впрочем желателна е и периодичната преатестация, т.е. титлите да се защитават според даденото примерно в последните 5 години. Тогава няма да има лежане цял живот на гърба на минали години а ще трябва непрекъснато да се доказват постижения.

  За твърдата част от заплащането, т.е. щатната заплата според мен е справедливо младият асистент да е на такъв щат какъвто е младият инженер. Тогава няма да я има дилемата дали да отидеш в науката където те влече сърцето и имаш данни или в производството за да храниш семейството.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Учените няма да благодарят на Борисов, а учителите се скъсаха да благодарят.

 44. 44 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Освен преподаването един преподавател трябва да прави и наука. За науката се иска пари, но при нас такива екстри няма! За това все съм бил принуден да работя за хора (чужденци), които имат пари! Няколко години работих в един румънски договор. Много от познатите ми се чудеха защо давам румънски адрес, а не българския си. Причината беше, че за да взема някакви пари от румънците трябваше да имам и румънски адрес. В България за това получавах по един голям и корав...

 45. 45 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  "Средната заплата на преподаватели в Софийския университет е по-ниска от тази на учителите"

  Превеждам в ефир:

  "Време е да увеличим размера на студентските такси сериозно".

  Някой вярва ли, че един професор в СУ взима 1200 лв? Че той от глад ще умре човекът... Ясно е, че това е твърдата заплата. Отделно преподавателите получават и други доходи според броя лекции и курсове.

  Цялата шумотевица е с една цел - за пореден път да одерат кожите на студентите. Не стига, че дипломата от СУ никой не я признава в Европа, ами преподавателите искат за тази безполезна хартия всеки студент да плаща като за диплома от британски или немски университет. Тези наши български диплома служат само за домашна употреба. Навън с диплома от СУ ще миеш чинии в ресторант като луд и хоро ще играеш даже, за да спечелиш някой лев за наема.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Да си учител е по-трудно от това да си университетски преподавател.
  —цитат от коментар 30 на Nedyalko Lazarov

  Да копаеш на полето или гледаш кравите в обора е по-трудно/тежко от това да пишеш програмата за струг с цифрово програмно управление. Означава ли това, че този с мотиката трябва Задължително да има по-високо заплащане от програмиста?

  Има нещо наречено квалификация и в цял свят тя се заплаща скъпо, Много Скъпо. Защото високата квалификация дава по-висока принадена стойност, т.е. повече пари което пък дава по-високи заплати. А там където не са го разбрали премиера им открива с фанфари завод за... автомобилни кабели. Милостиво даден като чужда инвестиция от онези научили се да програмират струговете с програмно управление.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Весело

  До коментар [#37] от "tacheaux":
  Пълни са със хора с комунистическо мислене, особено при преподавателите в хуманитарните дисциплини
  >>> То комунистическото или нацистко мислене не пречи, поне в точните науки. Айнщайн е казвал шеговито : "Хайзенберг е наци, а пък аз съм си джипси( или както казва Хуйлото, "човек на земя":)) "Нобеловият лауреат по физика Жорес Алфьоров до смъртта си (2019) почти се избираше за депутат по списъците на КПРФ.

 48. 48 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  http://www.capital.bg/show.php?storyid=374197&sp=0 #storystart

  В очакване на ренесанс
  Висшето образование в Европа никога не е било на толкова ниско ниво и вече изостава не само от Америка, но и от Индия и Китай

  Лидерът САЩ

  не изненадва никого в научните среди, където е прието да се смята, че ако си умен и амбициозен, отиваш в Америка. Все пак какво освен изтичането на мозъци поражда драстичната разлика между САЩ и останалия свят? На първо място това е традицията, обществената ангажираност и подкрепа. Да си учен в САЩ е престижно и добре платено за разлика от останалия свят. Държавните инвестиции в науката са огромни: САЩ отделят за нея повече пари от цяла Европа. За сравнение - научният бюджет на САЩ за 2007 г. е 137 млрд. долара, докато целият на ЕС за периода 2007 - 2013 г. (Седма рамкова програма) е 54 млрд. евро. Разбира се, европейските национални донори допълнително увеличават тази сума, но във всички случаи тя е много по-ниска от инвестираната отвъд океана.

  Филантропската подкрепа, която е почти непозната в останалия свят, също има огромно значение в САЩ. Там е прието богатите да даряват огромни суми за наука. Традицията датира от времето на благотворители като Джон Хопкинс (с чиито пари е основан едноименният университет), Андрю Карнеги (Carnegie-Mellon University) или Хауърд Хюз (Howard Hughes Medical Institute, HHMI), които раздават огромните си богатства още приживе. Всяка година частни лица, като например кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, даряват стотици милиони долари на изследователите. Бюджетът на неправителствения HHMI за 2007 г. е над 16 млрд. долара. Учените допълнително са подкрепени от връзката между индустрията и университетите. Университетите непрестанно разработват технологии за корпорациите, които се превръщат в патенти. Не е чудно, че множество американски учени са милионери, а университетите - милиардери. В останалия свят като цяло изследователите са доста зле платени, макар също да са умни и квалифицирани.

  Американската наука дължи успеха си и на образованието, което е много по-гъвкаво и практично от европейското. Както и на привличането на мозъци от целия свят. Подобно неравновесие в силите и липса на конкуренция обаче не е от полза за никого както икономически, така и културно. Време е Европа да се събуди и усилията за промяна на статуквото да не бъдат локализирани само в няколко държави.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 49. 49 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 975 Неутрално

  В университета е пълно с бивши ченгета, воглаве с ректора...

 50. 50 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitko11":

  Моля, моля. Има и протежета на ДПС.

 51. 51 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1735 Весело

  До коментар [#39] от "daskal1":

  Именно, аз също съм чедо на българското образование, затова и твърдя, че не заслужават повече пари, докато не започнат да предлагат качество :)))

  Мерси, че забеляза, хубаво е, когато срещна хора, които мислят докато четат :)))

 52. 52 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1735 Весело

  До коментар [#51] от "Ramon Asvalda":

  Забравих да вметна, че винаги сме ходили с динозаврите в една форма или друга.. Кокошките са произлезни от динозаврите и хипотетично еволюцията може пак да ги подтикне :))) Много учени смятат, че динозаврите са имали пера, а не са както ги описват сега.. ДА да... не ги наричаме динозаври, а птици, но и домата по принцип е плод, но го имаме за зеленчук... Подробности :)))

  Реално те носят динозавърски гени и джурасик парк... Може да не е невъзможно нещо :))) Не сме там още, а това че хипотетично можем, не значи, че трябва да ги направил, но учените създават вируси и биологични оръжия... Защо не и динозаври ? :)))

 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#52] от "Ramon Asvalda":

  Ами "Росен" в коментарите под статията за Армения е разгърнал мащабни планове за модернизация на селското си стопансто, включително и за кокошките. Дайте да му подскажем да включи и динозаврите е плана, сигурно ще е голям бизнес :-)

 54. 54 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Скоро в един от департаментите към СУ бяха платили лекторски хонорари над 8000 лева на майката на сегашният ректор, която е пенсионер...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK