Лични лекари не могат да избегнат смесването на здрави и болни деца при кабинетите си

Лични лекари не могат да избегнат смесването на здрави и болни деца при кабинетите си

© Юлия ЛазароваЛичните лекари не могат да избегнат смесването на потоците на здрави деца, които трябва да бъдат ваксинирани с тези, които има симптоми на остра вирусна инфекция и са върнати от училище, сигнализира с отворено писмо сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.


В текста се обяснява, че със заповед дните вторник и четвъртък са определени за поставяне на ваксини на деца след профилактичен преглед. В същото време обаче според насоките на Министерствата на здравеопазването и образованието, децата с поне един симптом на остра вирусна инфекция трябва да бъдат връщани от училище и прегледани от общопрактикуващия лекар. Според сдружението е масова практика родителите да заведат детето при личния лекар, а не да се обадят по телефона.


Организацията обяснява още за проблема, че родителите идват в кабинета на семейния лекар в същия ден, в който детето не е на училище, защото не са инструктирани правилно от медицинския специалист в учебното заведение или защото им се налага в дадения ден да отсъстват от работа.
"Изискването в насоките детето да се допуска до присъствено обучение в училище само срещу медицинска бележка от семейния лекар, че е клинично здраво и това е допустимо, създава допълнително натоварване на практиките с прегледи на отсъствалите деца в края на периода на отсъствието, както и допълнително административно натоварване с издаването на нови медицински бележки и удостоверения", пише в отвореното писмо на сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.


Не на последно място сдружението твърди, че общопрактикуващите лекари нямат право да издадат медицинска бележка за отсъствие от училище, ако детето не е прегледано в деня, в който е започнало да отсъства. Това трябвало да бъде актуализирано предвид епидемичната обстановка, като например отсъствието се оправдае от медицинския специалист в училище. В контекста на проблемите организацията предлага още: отсъствия до три дни поради връщане на детето по медицински причини да могат да бъдат извинени от родителя и от здравния специалист в училището; да не се изисква преглед при личния лекар за връщането на детето в училище, а бележката да се удължава, ако е необходимо.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK