Строителният контрол иска незабавно събаряне на строежа на Румен Гайтански-Вълка

Строежът е до действащия ловен дом (вляво) в ДЛС "Искър"

© Георги Кожухаров

Строежът е до действащия ловен дом (вляво) в ДЛС "Искър"Избори 2022

Да започне процедура за незабавно премахване на строежа в Държавно ловно стопанство "Искър". Това е становището на дирекция "Строителен контрол" на Столичната община за сградата, построена през лятото от фирма на Румен Гайтански-Вълка близо до източния бряг на язовир "Искър".


Проверка, разпоредена от Върховна административна прокуратура след сигнал във фейсбук на общинския съветник Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и на "Демократична България", извършена от район "Панчарево", установи, че няма разрешение за строеж, нито одобрен проект, нито строителен надзор.


Събарянето ще е за сметка фирмата "Био майнинг" АД, която е посочена като извършител на строителството в констативния акт на район "Панчарево" от 28 септември. Това постановява чл. 225а от Закона за устройство на територията (ЗУТ), посочен в становището на строителния контрол на Столичната община.
Район "Панчарево" задвижва процедурата за събаряне


Кметът на района Николай Гюров, издигнат от гражданско сдружение "За Панчарево и Кокаляне", е изпратил на 13 октомври уведомителни писма до всички страни по спорния строеж, съобщиха за "Дневник" от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столичната община. Освен фирмата изпълнител - "Био майнинг", това е и Югозападното държавно предприятие - Благоевград, което ръководи ДЛС "Искър". В писмата са описани констатираните нарушения - липса на разрешение за строеж, липса на одобрен проект, липса на строителен надзор.


С изпратените писма процедурата по премахването е задействана и в 7-дневен срок от получаването им строителят "Био майнинг" АД има право да подаде възражение.


Офисът на строителя "Био майнинг" АД е в гаража на сметосъбиращите машини на Румен Гайтански-Вълка в кв. Горубляне

© Максим Караджов

Офисът на строителя "Био майнинг" АД е в гаража на сметосъбиращите машини на Румен Гайтански-Вълка в кв. Горубляне


Управителят на "Био майнинг" излязъл в отпуска


"Дневник" потърси ръководството на фирмата за коментар. Тъй като в публичните регистри липсват телефони, репортер отиде на посочен официален адрес. Офисът е в кв. Горубляне, където е гаражът на сметосъбиращите машини на фирмите на Румен Гайтански-Вълка - "Волф" и "Грийн партнерс". Втората неотдавна спечели общинската поръчка за почистване на някои райони в София до 2025 г.


На въпрос как ще коментират строежа в ДЛС "Искър" служител се свърза по вътрешния телефон с ръководството и после каза, че "шефът не иска да коментира". Като от уточняващ въпрос остави впечатлението, че говори за Румен Гайтански.


Друг служител по-късно обясни лаконично, че "управителят на "Био майнинг" (Здравко Андреев) в момента е в отпуска и няма кой да коментира".


Практика е при такива процедури извършителят да се крие, за да не получи уведомителното писмо, и така да отложи започването на 7-дневния срок, обясни за "Дневник" специалист по административно право.


В указанието за премахване на строежа, издадено от директора на "Общински строителен контрол" арх. Ралица Михайлова, се посочва, че то ще е по реда на чл. 225а от Закона за устройство на територията (ЗУТ). След изтичането на 7-дневния срок, ако няма възражения, кметът на район "Панчарево" ще трябва да издаде заповед за събаряне, в която ще се посочи срок за доброволно изпълнение от самата фирма строител. Ако тя откаже, общината принудително ще премахне сградата, като после сметката ще бъде платена от извършителя на незаконния строеж, от строителния надзор (в този случай няма такъв) и от проектанта, постановява ЗУТ.


В момента тече процедура за съобщаване на констативните актове за нарушенията и след това административната преписка ще бъде продължена по законосъобразност, заявиха от "Строителния контрол" на НАГ за "Дневник".


Строежът е до ловния дом, посещаван от Тодор Живков


Строежът е вдигнат до покрив върху площ 1490 кв.м в ловното стопанство, което е на източния бряг на язовир "Искър". Сградата е от три части като средната е най-висока - 11 метра. Мястото е в близост до действащия ловен дом, посещаван от Тодор Живков при ловуването му в ДЛС "Искър". В стопанството се отглеждат благородни елени, сърни, глигани и друг дивеч за отстрел.


Още по темата - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK