Студенти на протест: Властта е инструмент за шкафчета със злато, моделът на управление - дефектен

Акцията на студентите от четвъртък сутрин

© Юлия Лазарова

Акцията на студентите от четвъртък сутринОт студент на студент.


Така се е разпространила информацията за протеста, организиран от студенти, който се случи в четвъртък (15 октомври) рано сутринта на стълбите на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Тогава се събраха над 30 души, които поискаха оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.


Акцията, чийто начален час беше обявен за 7.30 часа, беше изненада дори и за част от преподавателите в Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и за преподавателите от няколко висши училища, които в началото на лятото излязоха също с искане за оставки. За събитието беше съобщено чрез мейл, а в социалните мрежи се появиха паралели с окупацията през 2013-та година, която продължи със седмици в различни форми и също се случи в началото на академичната година.
Акцията сега обаче се различава


От една страна в нея за първи път участват ядро са студенти от юридическия факултет, от друга този път, поне засега, организаторите не предвиждат окупиране или възпрепятстване на учебния процес.


"Повечето сме на протестите от ден първи, като с някои от колегите дори сме се запознали на тях. Дефектният модел на управление, изграден от некомпетентни лица и утвърден с годините, е причината да сме на улиците", казва Николай Йорданов. Той заедно с Ирина Михайлова, Теодор Михайлов, Преслава Петрова и Волен Вушков са в основата на организацията. Те са студенти по право от III и IV курс в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Николай изрежда още причини да е на протеста и да организира такъв: "Фиктивната борба с корупцията, принципът "разследваме всички, но не и "нашите" хора", системното нарушаване на законите на Република България, поругаване на основните демократични принципи и ценности, зависимостта на голяма част от медиите и монополът на определени олигарси над тях, както и безбройните скандали по високите етажи на властта, които остават игнорирани от прокуратурата, са все причини ние да заемем тази позиция и да придадем допълнително гласност на събитията".


Според Николай трябва да бъде ангажирана отговорността на управляващите и главния прокурор в Република България. "Станахме свидетели на достатъчно събития, ясно показващи, че


властта се използва като инструмент за придобивка на апартаменти на ниски цени, пълнене на шкафчета със злато и пачки евро и усвояване на еврофондове от определен кръг фирми


"А функцията на прокуратурата е да им осигурява чадър и да репресира тези, които се осмелят да надигнат глас спрямо злоупотребите и престъпленията", допълва още студентът.


Идеята за протеста се е родила спонтанно. Като зад ранния час има определена символика - "Първо, ние сме будна и активна част от обществото. Второ, много от колегите работят, имат лекции и упражнения, а този час е удобен за тях да реализират желанието си да изкажат гражданската си позиция. Освен това не искахме да се сливаме с вечерните протести, с идеята да се откроим като общност", обяснява Николай.


По думите му от първия ден през юли той и неговите приятели, протестират като граждани на площада. Но след акцията в четвъртък "вече изказваме недоволството си като една цялостна студентска общност, която цели да оправдае името на студентите като ръководна сила и коректив на обществото". "Ние силно вярваме, че


младите хора са активни и съвестни и ще ни подкрепят в нашето начинание. Призоваваме студентите в цяла България да се присъединят към протеста


На въпроса защо сякаш досега студентите по право са били по-пасивни в гражданската си активност, Йорданов отговаря: "Университетът, като всяка институция, е огледало на обществото. Факт е, че около нас цари много апатия, но сред студентите има достатъчно хора с гражданска съвест, които да отстояват принципите и ценностите на демокрацията".


Николай казва, че не правят паралели с протеста на студентите от 2013 година, или с който и да е друг такъв в исторически план. "На този етап не бихме възпрепятствали образователния процес на колегите ни, особено в тази тежка епидемична ситуация. Осъзнаваме какви усилия се полагат в момента за провеждането на занятията в университета".


Попитан какви са мечтите и плановете им след завършване на университета, Йорданов отговаря:
"Повечето от нас искаме реализация в България, но и да направим всичко по силите си това да се случи в една продуктивна, конкурентоспособна среда, съставена от кадри, които изпъкват с професионалните си и лични качества, когато се борят за определени позиции".


Той се надява, че той и колегите му ще имат условията да постигнат тази цел, така че родителите им и бабите и дядовците им, както и децата им да се гордеят. "Като пълноправен член на Европейския съюз ние трябва да направим това, което зависи от нас, да не бъдем на дъното на всяка статистика за държавите членки."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK